ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι ‘blood brothers’ των ‘οράνιε’ κλώτσησαν τον ρατσισμό στα δίχτυα

Όταν οι ποδοσφαιριστές είναι παρέα στη σκληρή μάχη κατά του ρατσισμού, είναι πιθανόν να κερδηθεί. Τζίνι Βαϊνάλντουμ και Φρένκι ντε Γιονγκ ένωσαν ήδη το αίμα τους γι' αυτόν τον σκοπό.

Οι ‘blood brothers’ των ‘οράνιε’ κλώτσησαν τον ρατσισμό στα δίχτυα
Ο Ολλανδός Τζίνι Βαϊνάλντουμ πανηγυρίζει ένα από τα τρία γκολ του απέναντι στην Εσθονία AP Photo/Peter Dejong

Ο ένας είναι μαύρος, ο άλλος κατάξανθος. Ο ένας γεννήθηκε πριν από 29 χρόνια στο κοσμοπολίτικο Ρότερνταμ, ο άλλος πριν από 22 χρόνια στο μικρό και γραφικό Χόρινχεμ. Ο ένας ανδρώθηκε στη Φέγενορντ και μεταγράφηκε στην Αϊντχόφεν, ο δεύτερος ξεπήδησε από τους μικρούς της Βίλεμ και συνέχισε στα οργανωμένα τμήματα υποδομής του Άγιαξ προτού φύγει για την Μπαρτσελόνα.

Θεωρητικά τον Τζίνι Βαϊνάλντουμ και τον Φρένκι ντε Γιονκ δεν τους συνδέει απολύτως τίποτα, πρακτικά είναι αδέρφια. Τους ενώνει η ίδια πατρίδα, η κοινή καταγωγή, η πορτοκαλί φανέλα, το κοινό αίμα. Ένα αίμα που ‘μεταγγίστηκε’ από τον έναν στον άλλον στη διάρκεια του αυτοσχέδιου πανηγυρισμού τους στον αγώνα με την Εσθονία για τα προκριματικά του EURO 2020.

Οι ‘οράνιε’ δεν είχαν ανάγκη άλλη μια νίκη για να προκριθούν στα τελικά της διοργάνωσης. Το διασκέδασαν όμως απέναντι σε μια υποδεέστερη αντίπαλο, η οποία είχε μόλις ένα βαθμό στις πρώτες 9 αγωνιστικές του ομίλου έχοντας σκοράρει μόλις 2 φορές. Το φινάλε βρήκε την ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν να έχει σκοράρει πέντε γκολ χάρη σε χατ τικ από τον Βαϊνάλντουμ. Ήταν ο πρώτος παίκτης της εθνικής Ολλανδίας που κατάφερνε κάτι τέτοιο ύστερα από 6 χρόνια και τον Ρόμπι Φαν Πέρσι (Οκτώβριος του 2013).

Ο χαφ της Λίβερπουλ, που έφερε το περιβραχιόνιο μιας και απουσίαζε ο Φαν Ντάικ, είχε ανοίξει το σκορ στο 6′ με πανέξυπνη κεφαλιά. Έχοντας συνεννοηθεί ήδη με τον συμπαίκτη του Φρένκι ντε Γιονγκ έφυγαν μαζί εκτός αγωνιστικού χώρου, πόζαραν στην κάμερα που βρισκόταν στημένη εκεί και σταύρωσαν τους καρπούς των χεριών τους. Ήταν πλέον ‘ένα’, σχηματίζοντας παράλληλα ένα νοητό ‘Χ’. Ένα ‘Χ’ στο ρατσισμό, στη μισαλλοδοξία, στο φυλετικό διαχωρισμό, στις υβριστικές επιθέσεις της εκάστοτε κερκίδας.

Ο Βαϊνάλντουμ είχε προϊδεάσει για το τι πρόκειται να συμβεί, όταν μαθαίνοντας για το κυριακάτικο ρατσιστικό συμβάν με αποδέκτη τον Αχμάντ Μέντες Μορέιρα της Εξέλσιορ και επαίσχυντους δράστες τους οπαδούς της Ντεν Μπος, είχε δηλώσει “σοκαρισμένος“, διότι όπως εξήγησε στη συνέχεια “δεν περίμενα ότι θα συμβεί στην Ολλανδία. Επίσης ήταν τρομερά άσχημη η διαχείρισή του“, υπονοώντας πως αφενός ο αγώνας έπρεπε να διακοπεί οριστικά και όχι να συνεχιστεί ύστερα από 15 λεπτά αφετέρου οι επιτελείς της Ντεν Μπος να ενεργήσουν διαφορετικά, καθώς “ό,τι είδα εγώ ήταν απαράδεκτο. Μέχρι και το χαιρετισμό για τον Χίτλερ αντίκρισα, σκεπτόμενος πώς αυτό μπαίνει στο κεφάλι κάποιου“.

Η επίθεση στον Μορέιρα, 24χρονο επιθετικό γεννημένο στο Σχιένταμ της Ολλανδίας, συνέβη στο 29′ ύστερα από μια μονομαχία στην πλάγια γραμμή. Οι οπαδοί δεν είχαν καν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και θα μπορούσαν εύκολα να εντοπιστούν. Δεν συνέβη.

Ως απάντηση ο ίδιος ο Μορέιρα αργότερα πανηγύρισε μπροστά τους το γκολ που έφερε στο 44′ το 2-1 για την Εξέλσιορ (πριν από το τελικό 3-3).

Κατά τον Βαϊνάλντουμ όλο αυτό είναι ένα “πρόβλημα της κοινωνίας. Οι ποδοσφαιριστές οφείλουν να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Οι ποινές πρέπει να είναι αμείλικτες για να μην επαναλαμβάνονται. Εγώ, αν τύχει, θα φύγω. Δεν το αποδέχομαι“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ