X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Οι 5 μάχες που έχασε ο Μαρίνος Ουζουνίδης

Αυτά είναι τα πέντε στιγμιότυπα της φετινής ΑΕΚ του Μαρίνου Ουζουνίδη που προκάλεσαν τριγμούς. Πώς κόστισε το καθένα ξεχωριστά στον Εβρίτη τεχνικό και γιατί η σύγκριση με τον Μανόλο Χιμένεθ που ήταν αναπόφευκτη.

Στο τέλος της περσινής σεζόν, στον επίλογο του Μαρίνου Ουζουνίδη από τον Παναθηναϊκό, ο κόσμος φώναζε ρυθμικά το όνομά του. Έβλεπε μία -διοικητικά προβληματική- ομάδα να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και ο Έλληνας προπονητής ήταν το μοναδικό πράγμα που κρατούσε ζωντανό το οικοδόμημα. Περίπου 8 μήνες μετά, η κατάσταση για τον Ουζουνίδη είναι εντελώς διαφορετική.

Η αποχώρησή του από την ΑΕΚ μπορεί να σηκώσει πολλή κουβέντα για τα πεπραγμένα του εκεί, την αγωνιστική εικόνα της ομάδας, τα άλλοθι, τα λάθη, όλα εκείνα που συνθέτουν την εικόνα ενός προπονητή. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι ο Αλεξανδρουπολίτης τεχνικός 'έζησε' και 'πέθανε' στην ΑΕΚ με όλη την παθογένεια που έχει εισχωρήσει στο DNA αυτού του συλλόγου. Η ιστορία του θα μπορούσε να τοποθετηθεί χρονικά στην προ-πρωταθληματική ΑΕΚ. Μπορεί να φάνταζε ο ιδανικός αντικαταστάτης του Χιμένεθ, αλλά τελικά ανήκει στην κατηγορία των προπονητών που δούλεψαν στο χαρακτηριστικό κλίμα μίας ομάδας που 'τρέφεται' από την εσωστρέφειά της.

Σε πιο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο πρώην, πλέον, προπονητής των 'κιτρινόμαυρων' έγραψε στο βιβλίο της παρουσίας του στην ΑΕΚ κάποιες στιγμές που ουσιαστικά τον έθεσε προ των ευθυνών και της κριτικής. Και που, στον επίλογο, αυτές ήταν τελικά που όρισαν την ιστορία του στον κιτρινόμαυρο πάγκο.

Η εικόνα στο Champions League

CHAMPIONS LEAGUE / ÌÐÅÍÖÉÊÁ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η στενοχώρια από την παρουσία στη διοργάνωση έγινε ακόμα μεγαλύτερη λόγω των προσδοκιών. Πιστώνεται απόλυτα στον Ουζουνίδη η επιτυχία να επαναφέρει την ΑΕΚ στους ομίλους μετά από 12 χρόνια και η προετοιμασία για να γίνει αυτό, αλλά πιστώνεται επίσης σε αυτόν το γεγονός ότι οι 'κιτρινόμαυροι' θέλουν να σβήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται την πορεία τους στο Champions League.

Σε σχετικό κείμενο του Ηλία Αναστασιάδη, απολογιστικό για την ευρωπαϊκή ΑΕΚ της τρέχουσας σεζόν, υπάρχει μία αποστροφή που συγκεντρώνει όλη την παθογένεια: "Το πρόβλημα είναι η διαφορετική στοχοθεσία σε κάθε ματς. Για να είμαι πιο ακριβής, η διαφορετική στοχοθεσία δεν είναι προβληματική per se (προφανώς δεν πας για τη νίκη στην έδρα της Μπάγερν). Προβληματικό είναι το πώς συρρικνώθηκε η αυτοπεποίθηση της ομάδας, ματς με το ματς (...) Η ΑΕΚ διάλεξε να μην παλέψει, αλλά να αμυνθεί. Αποτέλεσμα, η χειρότερη παρουσία της σε ομίλους του Champions League".

Το 0-0 κόντρα στον Παναθηναϊκό

Η ΑΕΚ παίζει με τον Παναθηναϊκό ως τυπικά φιλοξενούμενη, την ώρα που για τους 'πράσινους' είναι το πρώτο πραγματικά crash test (ακολούθησε την επόμενη αγωνιστική αυτό με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο). Ο Παναθηναϊκός των πιτσιρικάδων, των ειδικών συνθηκών, μπλα, μπλα είναι ανώτερος, χάνει σπουδαίες ευκαιρίες και η ΑΕΚ είναι πιο νωθρή και ξενέρωτη από ποτέ. Χαρακτηριστική η φάση του β' μέρους όπου ο Μάνταλος χάνει το κοντρόλ σε φάση που θα μπορούσε να βγει τετ α τετ και δεν κυνηγά την μπάλα.

Ουσιαστικά αυτή είναι η πρώτη μεγάλη κρίση της Ένωσης και του Ουζουνίδη, ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί μία κατάσταση γκρίνιας και εσωστρέφειας.

Το 0-0 στη Λάρισα

SUPERLEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το ματς που αποτελεί το αποκορύφωμα της απογοήτευσης για τον κόσμο της ΑΕΚ και αυτό που 'φώναζε', 'Houston, we have a problem'. Η Ένωση πήγε στον Κάμπο και δεν γύρισε ποτέ ξανά ίδια. Εκείνο το 0-0 μετά από κάκιστη εμφάνιση και τον τραγικό αγωνιστικό χώρο να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία ήταν η αρχή του τέλους εκείνης της ομάδας.

Ο Ουζουνίδης μπήκε στο στόχαστρο μερίδας οπαδών, δημιουργήθηκε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα για το μέλλον του, ήρθε η στήριξη από τη διοίκηση, ήρθε και το 3-5-2 να φέρει ένα μικρό σερί νικών. Ηταν ίσως το πιο κομβικό ματς της τρέχουσας σεζόν που -εκ των υστέρων- το μόνο που εξασφάλισε ήταν μία μικρή, όπως αποδείχθηκε, παράταση ζωής στον Έλληνα προπονητή.

Οι 47 σέντρες κόντρα στον ΠΑΟΚ

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τα πράγματα αναλύθηκαν. Όπως λέμε στην καθομιλουμένη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε στο ποτήρι. Οι 47 σέντρες κόντρα στον ΠΑΟΚ των 10 παικτών και ένα μόλις 5λεπτο (στην αρχή) καλής μπάλας έφεραν την απογοήτευση. Για την Ένωση το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν 'must win' για πολλούς λόγους, όχι όμως πρωταθληματικούς όπως στο περσινό -και επεισοδιακό- της Τούμπας. Δεν ήταν μόνο το κυνήγι της δεύτερης θέσης, αλλά ήταν το ντέρμπι των αποδείξεων κόντρα στην ομάδα που της αμφισβήτησε το περσινό πρωτάθλημα.

Μετά από ένα καλό φεγγάρι της ΑΕΚ με το περίφημο 3-5-2 που έφερε 14 γκολ έναντι κανενός, η ομάδα του Ουζουνίδη βρέθηκε απέναντι στα ίδια της τα προβλήματα κόντρα στο χειρότερο αντίπαλο που θα μπορούσε να του πέσει τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Η συνολική εικόνα στα ντέρμπι

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ξεχωρίσαμε τα δύο από αυτά, αλλά στο σύνολό τους η ΑΕΚ έως τώρα δεν είχε νίκη κόντρα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Τρεις ισοπαλίες και μία ήττα ο απολογισμός του Μαρίνου Ουζουνίδη και αυτό έχει τη σημασία του όταν μπαίνει το θέμα της σύγκρισης απέναντι στον Χιμένεθ. Με τον Ισπανό στα ίδια ματς η ΑΕΚ είχε μία νίκη με Ολυμπιακό, μία ισοπαλία με Παναθηναϊκό, μία νίκη και μία διακοπή με τον ΠΑΟΚ. Από μόνο του αυτό φτάνει; Προφανώς και όχι γιατί είναι και το θέμα της εικόνας. Η Ένωση εφέτος μόνο στην Τούμπα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία την ατυχία, ούσα καλύτερη από τον Δικέφαλο του Βορρά και με καθαρές ευκαιρίες, μέχρι να δεχθεί το πρώτο γκολ.

Η απαραίτητη υποσημείωση

Από το τέλος της προηγούμενης, πανηγυρικής, χρονιάς η κουβέντα επικεντρώθηκε στην αποχώρηση Αραούχο και τον αντικαταστάτη του. Ίσως να της έλειψαν τα γκολ του Αργεντινού, όχι μόνο στην ποσότητα αλλά, κυρίως, σε συγκεκριμένα ματς που δεν είχε επιθετικές λύσεις, αλλά επί της ουσίας ο Ουζουνίδης τι έκανε γι' αυτό; Το βράδυ της Κυριακής κόντρα στον ΠΑΟΚ η Ένωση ήθελε δεύτερο επιθετικό, 'φώναζε' πως χρειαζόταν κι άλλος μέσα στην περιοχή για να λυγίσει τον ΠΑΟΚ.

Γυρνώντας στον πάγκο, ο Γιώργος Γιακουμάκης δεν ήταν πια εκεί. Βρισκόταν καμιά 400αριά χιλιόμετρα Νότια της Αττικής. Ξάφνου έγινε πρόβλημα η απουσία του Κρητικού φορ; Ναι, από τη στιγμή που αποκτήθηκε από την Ένωση για να δίνει τις έξτρα λύσεις όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Όταν ο ΟΦΗ έκανε την κρούση για τον Γιακουμάκη πίστευε ότι η προσπάθεια θα καταλήξει σε τοίχο. Το 'ναι' της ΑΕΚ, υπό προϋποθέσεις (βλέπε σχετικές οψιόν) προκάλεσε έκπληξη στο Ηράκλειο και άλλη τόση στον κόσμο της πρωταθλήτριας. Η ΑΕΚ έχανε μία έξτρα λύση στην επίθεση, ή για να το πούμε πιο σωστά, έχασε τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ έξτρα λύση της στην επίθεση. Έχει κι αυτό τη σημασία του στο τέλος της ημέρας, στον εξάμηνο απολογισμό μίας ομάδας που τα λάθη βρήκαν άλλοθι τον Μαρίνο Ουζουνίδη.

Όλοι φταίνε. Το θέμα είναι το ποσοστό που αναλογεί στον καθένα.

(φωτογραφίες: Eurokinissi)