Οι 4 ποδοσφαιριστές που ο Μέσι δεν ήθελε για συμπαίκτες
Ο Αντουάν Γκριεζμάν θα είχε ανακοινωθεί ήδη από την Μπαρτσελόνα, αν το είχε επιτρέψει ο Λιονέλ Μέσι. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αργεντινός επιθετικός κάνει κάτι τέτοιο στις ομάδες που βρίσκεται.
Ο Αντουάν Γκριεζμάν, ο 3ος στην τελευταία ψηφοφορία της Χρυσής Μπάλας και εκ των ηγετών της εθνικής Γαλλίας στην πορεία προς την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι 'μετέωρος' αυτήν τη στιγμή, όσον αφορά το ποδοσφαιρικό μέλλον του. Ο Γάλλος επιθετικός ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Ατλέτικο Μαδρίτης, ωστόσο δεν ανακοίνωσε και τη συμφωνία με την Μπαρτσελόνα, την οποία άπαντες θεωρούσαν δεδομένη. Ο λόγος; Λιονέλ Μέσι...
Ο Αργεντινός ηγέτης των 'μπλαουγκράνα' και οι συμπαίκτες του εμφανίζονται αντίθετοι με την απόκτηση του 'Γκριζού', με συνέπεια να αποτρέπουν τη διοίκηση να ολοκληρώσει κάτι που έμοιαζε βέβαιο προ εβδομάδων. Η Παρί Σεν Ζερμέν επέστρεψε στο 'κόλπο' για τον Γκριεζμάν (παρότι ο παίκτης φέρεται να είχε απορρίψει αρχικά αυτήν την προοπτική, έχοντας σίγουρη τη μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα), ωστόσο υπάρχουν δημοσιεύματα τον τελευταίο καιρό που ισχυρίζονται ότι τελικά ο καταλανικός σύλλογος θα προχωρήσει στη μετακίνηση, παρά τις αντιδράσεις από τα αποδυτήρια. Θα γίνει μεταγραφή χωρίς την έγκριση του Μέσι; Όπως και να 'χει, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αργεντινός αρνείται να παίξει με κάποιον ποδοσφαιριστή και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του.
Τα δύο... άκυρα στον Γκριεζμάν και η εκδίκηση
Η περίπτωση του Γκριεζμάν δεν είναι καινούργια. Το καλοκαίρι του 2017, όταν ο Νεϊμάρ αποχώρησε επεισοδιακά για την Παρί Σεν Ζερμέν, γεμίζοντας τα 'ταμεία' των 'μπλαουγκράνα' με 222.000.000 ευρώ, αλλά αφήνοντας ένα δυσθεώρητο κενό στην επίθεση, ο σύλλογος επιχείρησε να βρει τον αντικαταστάτη. Το όνομα του Γκριεζμάν έπεσε στο 'τραπέζι', όμως ο Γάλλος δεν ήταν θέσει αντικαταστάτης του Βραζιλιάνου. Τουναντίον, έμοιαζε πιο λογικό να πάρει τη θέση του Λουίς Σουάρες στην επίθεση της Μπαρτσελόνα, αν τελικά κατέληγε στο 'Καμπ Νόου'.
Ο Μέσι είχε το πάνω χέρι σε όλο αυτό. Η Μπαρτσελόνα βρισκόταν σε κρίση, οι Ρομπέρτο Φερνάντεθ και Πεπ Σεγούρα ήταν ανίκανοι να κινηθούν κατάλληλα στο μεταγραφικό παζάρι, παρότι κατείχαν αρμόδιους ρόλους, και ο Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο δεν είχε άποψη, παρότι ήταν ο προπονητής της ομάδας. Επιπροσθέτως, αν και είχε επέλθει συμφωνία, ο Μέσι καθυστερούσε την υπογραφή του νέου συμβολαίου του, οπότε ολόκληρος ο οργανισμός είχε πέσει στα 'πόδια' του κορυφαίου παίκτη στην ιστορία του κι ενός εκ των κορυφαίων στην ιστορία του αθλήματος.
Όταν, λοιπόν, ο Μέσι γνωστοποίησε ότι δεν επιθυμούσε την απόκτηση του Γκριεζμάν που μεσουρανούσε με την Ατλέτικο, επειδή δεν ήθελε να επηρεαστεί στο ελάχιστο ο Ουρουγουανός παρτενέρ του στην επίθεση, η επιθυμία αυτή ουσιαστικά έγινε διαταγή για τους διοικούντες τον σύλλογο.
Οι εποχές άλλαξαν, η Μπαρτσελόνα υπέστη τεράστιο στραπάτσο στο Champions League από τη Ρόμα και βρεθεί τελευταία φορά στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης το 2014, έγινε φανερό ότι χρειάζεται μεγάλη 'ένεση' ποιότητας. Οι μεταγραφές των Ουσμάν Ντεμπελέ και Φιλίπε Κοουτίνιο, αν και αμφότερες ξεπέρασαν τα 100.000.000 ευρώ, δεν έφεραν αποτέλεσμα, με συνέπεια το καλοκαίρι του 2018 η Μπαρτσελόνα να ψάχνει για πιο σίγουρες λύσεις, με μικρότερο ρίσκο.
Ο Γκριεζμάν εξακολουθούσε να ταιριάζει σε αυτό το προφίλ και ο Μέσι είχε αποδεχθεί τη χρησιμότητα του παίκτη στην ομάδα. Αυτήν τη φορά, όμως, ήταν ο Γάλλος διεθνής που απέρριψε την πρόταση της Μπαρτσελόνα για να παραμείνει στο 'σπίτι' του, όπως υποστήριζε σε ένα video 15 λεπτών που ετοίμασε στην εταιρία παραγωγής του... Ζεράρ Πικέ και στο οποίο εξηγούσε την απόφασή του να παραμείνει στη Μαδρίτη.
Η συγκεκριμένη απόφαση πιθανόν να κρίνει το μέλλον του ακόμα και φέτος, αφού ο Μέσι δεν ξέχασε εκείνη την απόρριψη και τώρα που ο Γκριεζμάν ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την Ατλέτικο στο τέλος της σεζόν, αναζητώντας νέες προκλήσεις και ακόμα περισσότερους διασυλλογικούς τίτλους, ήρθε η δεύτερη απόρριψη του Μέσι. Αυτήν τη φορά, πάντως, ο Αργεντινός δεν είναι μόνος του. Αρκετοί κομβικοί 'πυλώνες' των αποδυτηρίων της Μπαρτσελόνα δεν είδαν με καλό μάτι την απόρριψη του Γκριεζμάν και δεν θέλουν τον Γάλλο στην ομάδα τους.
Ο Μέσι έχει κι έναν επιπλέον λόγο, αφού με τον νέο τρόπο που αγωνίζεται η Μπαρτσελόνα, ο 28χρονος επιθετικός δεν ταιριάζει στον χώρο που παίζει ο Σουάρες, αλλά περισσότερο σε εκείνον που πατάει ο Αργεντινός, με συνέπεια να προκληθούν προβλήματα τακτικής σε περίπτωσή απόκτησής του, για να χωρέσουν όλοι στην ενδεκάδα.
Έρικσεν ή Πογμπά στη Ρεάλ Μαδρίτης; Το Pod-όσφαιρο παίρνει ξεκάθαρη θέση, άκουσέ το!
Οι τραυματισμοί του Ρόις του στέρησαν μεταγραφή
Ήταν Μάιος του 2017 όταν άρχισαν να κυκλοφορούν τα... καθιερωμένα μεταγραφικά σενάρια σε όλη την Ευρώπη, που εμπλέκουν διάφορους παίκτες και ομάδες, άλλοτε χωρίς βάση και άλλοτε με φωτιά' πίσω από τον 'καπνό'. Ένα τέτοιο σενάριο ήθελε τον Μάρκο Ρόις στο στόχαστρο της Μπαρτσελόνα, πολύ πριν γίνει αντιληπτό ότι ο Νεϊμάρ θα αποχωρούσε από την ομάδα.
Τα σενάρια αυτά δεν άρεσαν στον Μέσι, ο οποίος, σύμφωνα με το διόλου έγκυρο 'Don Balon', εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για μία τέτοια μεταγραφή. Ο Αργεντινός επιθετικός δεν ήταν πεπεισμένος ότι ο Γερμανός εξτρέμ ήταν αυτό που θα βοηθούσε την ομάδα να σπάσει την κυριαρχία της Ρεάλ, η οποία εκείνη τη σεζόν είχε κατακτήσει πρωτάθλημα και Champions League. Ο Λουίς Ενρίκε είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του και δεν είχε λόγο στον σχεδιασμό της νέας σεζόν. Ο Μέσι, όμως, πάντοτε έχει λόγο, με συνέπεια να εμποδίσει την άφιξη του Ρόις, σύμφωνα με το ισπανικό περιοδικό.
Η ένστασή του αφορούσε τόσο στο επίπεδο του Γερμανού διεθνή όσο και στην ευπάθειά του, αφού αντιμετώπιζε προβλήματα τραυματισμού σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, με συνέπεια να έχει συμμετάσχει μόνο στο Euro 2012 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 από τις μεγάλες διοργανώσεις, παρότι βρίσκεται στη 'νάτσιοναλμανσαφτ' από τον Μάρτιο του 2010. Η Μπαρτσελόνα δεν έφτασε ποτέ σε προχωρημένες συζητήσεις. Αντιθέτως, εγκλωβίστηκε σε ένα μεταγραφικό ρόλερ κόστερ με τον Νεϊμάρ, όπου στο τέλος βγήκε χαμένη σε κάθε επίπεδο.
Ο Εζίλ είχε... λευκό μητρώο αλλά όχι πρόσωπο
Τα χρήματα που γέμισαν τα 'ταμεία' της Μπαρτσελόνα από την πώληση του Νεϊμάρ θεωρητικά άνοιγαν πολλές πόρτες. Στην πράξη, δεν άνοιξαν αυτήν της Άρσεναλ, όπου αγωνίζεται ο Μεσούτ Εζίλ. Ο Γερμανός διεθνής βρισκόταν ακόμα σε καλή κατάσταση και ήταν ο ηγέτης των 'κανονιέρηδων', οργανώνοντας το παιχνίδι της ομάδας και μοιράζοντας δεκάδες πάσες 'κλειδιά' και ασίστ. Ένας ποδοσφαιριστής που είχε δοκιμαστεί στην Primera Division και τα είχε πάει περίφημα στις αρχές της δεκαετίας, φορώντας τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης.
Η Μπαρτσελόνα είχε χάσει τον Τσάβι και ετοιμαζόταν να χάσει τον Αντρές Ινιέστα, με συνέπεια να χρειάζεται έναν δημιουργό για να σερβίρει γκολ σε Μέσι και Σουάρες. Ο Γερμανός διεθνής, πρωταθλητής κόσμου από το 2014, πληρούσε τα κριτήρια και ουδείς έλαβε στα σοβαρά το... λευκό παρελθόν του. Υπήρξε μία τελείως διαφορετική ένσταση, σύμφωνα με μερίδα του Τύπου, και είχε να κάνει με τον Μέσι.
Ο Αργεντινός σταρ είναι ένας κλειστός άνθρωπος, που δεν του αρέσουν οι μεγάλες αλλαγές και δυσκολεύεται να δεθεί με άλλα άτομα. Η βασική ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα αλλάζει σπάνια και αυτό είναι κάτι που αρέσει αρκετά στον Μέσι, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση, κατά τα φαινόμενα θα έπρεπε να συμβιβαστεί με έναν νέο συμπαίκτη. Όχι αν αντί του Εζίλ, οι Καταλανοί αγόραζαν κάποιον γνωστό του...
Ο Μέσι ήταν ήδη ο ηγέτης, έστω κι αν δεν ήταν ο αρχηγός. Ο λόγος του είχε μεγαλύτερη βαρύτητα από εκείνον των διευθυντών της ομάδας, που είχαν στοχεύσει προς Λονδίνο. Ο Μέσι ήθελε να συνεργαστεί με δύο συμπαίκτες του στην εθνική Αργεντινής, με τους οποίους γνώριζε ότι θα τα πάει καλά. Άνχελ ντι Μαρία και Πάουλο Ντιμπάλα ήταν οι δύο 'εκλεκτοί' του, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, τους οποίους ζήτησε στην ομάδα. Ο πρώτος ήταν πιο κοντά στη θέση του Ινιέστα, ικανός να παίξει τόσο ως αριστερός επιθετικός όσο και πιο πίσω στη μεσαία γραμμή, κάτι που έκανε για χρόνια ως αντίπαλος της Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο δεύτερος θα μπορούσε να έχει τον οργανωτικό ρόλο στον άξονα που θα αναλάμβανε ο Εζίλ, αν κατέληγε στο 'Καμπ Νόου'.
Η Μπαρτσελόνα δεν αγόρασε κανέναν από τους δύο, όμως ούτε ο Εζίλ έβγαλε εισιτήριο για τη Βαρκελόνη. Αντ' αυτών, αποκτήθηκε αρχικά ένας αριστερός επιθετικός με ένα υπέρογκο ποσό, χωρίς να 'πιάσει', και στη συνέχεια ένας οργανωτής με ένα εξίσου υπέρογκο ποσό, επίσης χωρίς να πιάσει. Η Μπαρτσελόνα του Ντι Μαρία ή του Ντιμπάλα ή του Εζίλ έγινε η Μπαρτσελόνα του Ντεμπελέ και του Κοουτίνιο.
Κουμάντο και στην κλήση του Ικάρντι
Το στάτους του Μέσι παραμένει αναλλοίωτο και όταν βγάζει την μπλαουγκράνα φανέλα για να φορέσει εκείνη της εθνικής Αργεντινής. Δεν είναι τυχαίο που πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Χόρχε Σαμπαόλι, παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι αυτή η ομάδα είναι "η ομάδα του Μέσι".
Ο Αργεντινός είχε φροντίσει να καταστήσει σαφές κάτι τέτοιο στο παρελθόν, όταν ακόμα δεν απολάμβανε την ίδια αναγνώριση στην πατρίδα του. Ήταν πριν οδηγήσει την ομάδα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014, όπου έχασε το τρόπαιο στις λεπτομέρειες, όταν ο Κάρλος Τέβες, αγαπημένο παιδί των συμπατριωτών του, άρχισε να απουσιάζει ανεξήγητα από τις αποστολές της εθνικής ομάδας. Παρότι ο 'απάτσε' τα πήγαινε περίφημα στη Γιουβέντους, τα χνώτα του δεν ταίριαζαν με τον Μέσι και στο τέλος έμεινε μόνο ένας.
Αν ο Μέσι κατάφερε να οδηγήσει σε εξοστρακισμό ένα τόσο μεγάλο κεφάλαιο για την Αργεντινή όσο ο Τέβες, στην περίπτωση του Μάουρο Ικάρντι ήταν τουλάχιστον εύκολο να περάσει η επιθυμία του. Ειδικά από τη στιγμή που δεν ήταν μόνο δική του, αλλά αρκετών διεθνών και δη μεγαλύτερων, που δεν ήθελαν ούτε να βλέπουν τον ποδοσφαιριστή της Ίντερ.
Η ιστορία είναι γνωστή. Ο Ικάρντι σύναψε δεσμό με τη σύζυγο του Μάξι Λόπες, συμπαίκτη του σε Σαμπντόρια και εθνική Αργεντινής και κυρίως φίλο του. Η Γουάντα Νάρα πήρε τα παιδιά της και άνοιξε νέο σπιτικό με τον Ικάρντι, με συνέπεια οι διεθνείς Αργεντινοί να κληθούν να επιλέξουν στρατόπεδο, αφού δεν γινόταν στις αποστολές να βρίσκονται μαζί και οι δύο Αργεντινοί επιθετικοί.
Η επιλογή ήταν εύκολη για τους περισσότερους. Όταν ο Λόπες έμεινε πίσω στις κλήσεις, αφού αγωνιστικά δεν βρισκόταν σε τέτοιο επίπεδο, ο Μέσι δεν άνοιξε την πόρτα στον Ικάρντι. Ακόμα κι αν ο επιθετικός των 'νερατζούρι' έβγαινε πρώτος σκόρερ της Serie A, ο Μέσι (και οι συμπαίκτες του στην προκειμένη περίπτωση) ανάγκαζε τον εκάστοτε ομοσπονδιακό προπονητή να τον αφήνει εκτός αποστολών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σταρ της Μπαρτσελόνα έχει συνυπάρξει και με τους δύο στους Καταλανούς. Ο Λόπες ανήκε στον σύλλογο από το 2005 μέχρι το 2007, όταν ο Μέσι έκανε τα αρχικά βήματά του στην πρώτη ομάδα, με συνέπεια να κάνει περισσότερη παρέα μαζί του, σε σχέση με άλλους παίκτες των 'μπλαουγκράνα'. Ο Ικάρντι βρισκόταν στη Μασία από το 2008 μέχρι το 2011 και είχε ως είδωλο τον Μέσι.
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι με τα χρόνια 'μαλάκωσε' η στάση του Μέσι προς τον Ικάρντι και ο τελευταίος άρχισε να καλείται από τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που ενδέχεται τελικά ο Γκριεζμάν να φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, παρά τις ενστάσεις που υπάρχουν στα αποδυτήρια του συλλόγου από τον απόλυτο ηγέτη τους.