ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι 4 εκπλήξεις του φετινού Europa League

Τέσσερις είναι οι ομάδες έχουν ξεχωρίσει με την απόδοσή τους στο Europa League, υποτάσσοντας κορυφαίους συλλόγους και κατακτώντας την πρωτιά στον όμιλό τους, παρότι δεν διαθέτουν το στάτους για κάτι τέτοιο.

Οι 4 εκπλήξεις του φετινού Europa League
Kerstin Joensson

Η φάση των ομίλων του Europa League έχει μπει στην τελική ευθεία, μετά από το πέρας της 5ης αγωνιστικής. Ορισμένες ομάδες έχουν ξεχωρίσει ήδη, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στα νοκ άουτ, άλλες έχουν απογοητεύσει. Σε μία διοργάνωση που συνήθως κυριαρχούν οι παραδοσιακές δυνάμεις που δεν χώρεσαν στο Champions League, υπάρχουν 4 σύλλογοι που έχουν κάνει τη διαφορά, παρότι το όνομά τους δεν προκαλεί τρόμο.

Ντίναμο Ζάγκρεμπ, Κρασνοντάρ, Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ζάλτσμπουργκ είναι οι ομάδες που έχουν προκαλέσει έκπληξη με την πορεία τους μέχρι στιγμής στη διοργάνωση και οι επιδόσεις τους εντός συνόρων μαρτυρούν ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το Contra.gr ρίχνει μία ματιά σε αυτές τις ομάδες.

Ντίναμο Ζάγκρεμπ

Η πρώτη απώλεια βαθμών στη φάση των ομίλων ήρθε λίγες ημέρες μετά από την ήττα στο ντέρμπι από τη Ριέκα. Παρ’ όλα αυτά, η Ντίναμο Ζάγκρεμπ δεν υπέστη κάποια ζημιά, αφού είχε αποκτήσει ήδη διαφορά ασφαλείας από τον ανταγωνισμό εντός κι εκτός των τειχών.

Στο πρωτάθλημα προπορεύεται ήδη με 7 βαθμούς διαφορά από τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, τη… θυγατρική της, ενώ στον 4ο όμιλο του Europa League, μετά από το 0-0 στην Κωνσταντινούπολη από τη Φενέρμπαχτσε απέχει 5 βαθμούς από τους Τούρκους, έχοντας εξασφαλίσει την πρωτιά.

AP Photo/Darko Bandic

Μεγάλο ρόλο σε αυτήν την πορεία μέχρι στιγμής έχει παίξει ο νέος προπονητής του συλλόγου, Νέναντ Μπιέλιτσα. Προσελήφθη μία εβδομάδα πριν από το τέλος της περσινής σεζόν, με συνέπεια να είναι ο προπονητής που σήκωσε το πρωτάθλημα και λίγο αργότερα το κύπελλο, έστω κι αν δεν είχε παράξει ουσιαστική δουλειά.

Μαζί με τις αλλαγές που έφερε σε σχέση με την περσινή σεζόν, κατάφερε να ισοσκελίσει ακόμα μία μεταγραφική περίοδο γεμάτη με πάρε (φτηνά) και δώσε (ακριβά). Η Ντίναμο πούλησε τον 21χρονο στόπερ Φίλιπ Μπένκοβιτς στη Λέστερ για 14.000.000 ευρώ, τον 20χρονο αριστερό μπακ Μπόρνα Σόσα στη Στουτγκάρδη για 8.000.000 ευρώ και τον 21χρονο επιθετικό μέσο Άντε Τσόριτς στη Ρόμα για 6.000.000 ευρώ, ωστόσο τους αναπλήρωσε με 6 παίκτες που κόστισαν μόλις 6.500.000 ευρώ. Μεταξύ αυτών ο Μάριν Λέοβατς από τον ΠΑΟΚ, αλλά και ο Γάλλος στόπερ Κεβίν Τεοφίλ Κατρίν που υπέγραψε ως ελεύθερος και αναγεννήθηκε στην κροατική πρωτεύουσα.

Με τον 20χρονο Ισπανό μέσο Ντάνι Όλμο να δημιουργεί (7 ασίστ και 4 γκολ σε 22 αγώνες) και τον Μάριο Γκαβράνοβιτς να εκτελεί (8 γκολ και 6 ασίστ σε 24 αγώνες) και τους Ιζέτ Χάιροβιτς και Νταμιάν Κάτζιορ να κάνουν και τα δύο (10 γκολ, 15 ασίστ σύνολο), οι Κροάτες αποτελούν μία άκρως επιθετική και πλουραλιστική ομάδα, στην οποία παίζει ακόμα ένας ‘Έλληνας’, ο Μάριο Μπούντιμιρ (8 γκολ, 2 ασίστ).

Κρασνοντάρ

Ο δισεκατομμυριούχος Σεργκέι Γκαλίτσκι έχει δαπανήσει πάνω από 70.000.000 ευρώ στις προπονητικές εγκαταστάσεις του συλλόγου, όπου κατοικούν και προπονούνται 320 παιδιά των ακαδημιών, αλλά και ακόμα 11.000 παιδιά από τις γύρω περιοχές στα 27 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Στόχος του από το 2008, όταν ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου, είναι να δημιουργήσει μία υγιή επιχείρηση και όχι ένα χωνί όπου θα πετάει τα χρήματά του.

Γι’ αυτόν τον λόγο, όταν το Απρίλιο απολύθηκε ο προπονητής Ιγκόρ Σαλίμοβ, δεν έψαξε κάποιο μεγάλο όνομα, αλλά εμπιστεύτηκε τις τύχες της ομάδας στον 35χρονο Μουράντ Μουσάγεβ, από το 2005 στέλεχος των τμημάτων υποδομής του συλλόγου και ο άνθρωπος που τα… έβαλε με τη Ρεάλ στα νοκ άουτ του Youth League 2017-2018.

Η πιο ακριβή φετινή μεταγραφή ήταν ο Κριστιάν Κουέβα, που αποκτήθηκε σχεδόν με τα ίδια χρήματα που πωλήθηκε ο Φεντόρ Σμολόβ (8.000.000 ευρώ έναντι 9.000.000 ευρώ) για να αναλάβει τα ‘ηνία’ της επίθεσης. Ο Ούρος Σπάγιτς πρόσθεσε εμπειρία στην άμυνα, παίρνοντας κι αυτός τη σκυτάλη από τον Αντρέας Γκράνκβιστ.

Αυτές ήταν οι κυριότερες μεταγραφικές κινήσεις, αλλά αρκετές για να φέρουν την Κρασνοντάρ αυτήν τη στιγμή στη 2η θέση του πρωταθλήματος Ρωσίας, πίσω μόνο από τη Ζενίτ (5 πόντοι χωρίζουν τις δύο ομάδες) μετά από 15 αγωνιστικές, αλλά και στην κορυφή του 10ου ομίλου, αφήνοντας πίσω της τη Σεβίλλη! Η μοναδική απώλεια των Ρώσων μέχρι στιγμής ήρθε από τη Σταντάρ στη Λιέγη μετά από ανατροπή και γκολ του Κωνσταντίνου Λαΐφη στο 92′.

Όσο για τους παίκτες που έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής, στην κορυφή βρίσκονται δύο… παλιοί, με τον Σουηδό μέσο Βίκτορ Κλάεσον να έχει 8 γκολ και 5 ασίστ σε 20 αγώνες και τον Βραζιλιάνο επιθετικό Άρι να μετράει 8 γκολ και 5 ασίστ κι αυτός αλλά σε 13 αγώνες.

Άιντραχτ Φρανκφούρτης

Η απώλεια του Νίκο Κόβατς, του αναμορφωτή της Άιντραχτ, υπό άλλες συνθήκες θα επέφερε το ‘ξεφούσκωμα’ της ομάδας, ωστόσο ο προπονητής με το… απαγορευμένο όνομα, ο Άντολφ Χίτερ, έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει και στη μεγάλη σκηνή, μετά από τις… δοκιμές του σε Αυστρία και Ελβετία.

Ο Αυστριακός προπονητής που οδήγησε τους Γιανγκ Μπόις στο πρώτο πρωτάθλημα μετά από 32 χρόνια άρχισε με τον χειρότερο τρόπο της σεζόν, αφού αποκλείστηκε από τον 1ο γύρο του DFB-Pokal, παρότι κάτοχος του τροπαίου.

AP Photo/Michael Probst

Η εικόνα άλλαξε πολύ γρήγορα και το αποτέλεσμα είναι τρομακτικό: στα τελευταία 11 παιχνίδια σε οποιαδήποτε διοργάνωση, η Άιντραχτ μετράει 10 νίκες και μία ισοπαλία! Στη Bundesliga βρίσκεται στην 3η θέση μετά από 12 αγωνιστικές, πάνω από την Μπάγερν Μονάχου. Στο Europa League, δε, έκανε το 5/5 και με 15-4 τέρματα βρίσκεται ήδη στα νοκ άουτ. Μάλιστα, τα κατάφερε σε όμιλο όπου ήταν το αουτσάιντερ, αφού πλην του Απόλλωνα Λεμεσού, έπρεπε να αντιμετωπίσει τη Λάτσιο και τη Μαρσέιγ!

Καμία εκ των δύο δεν την δυσκόλεψε και μάλιστα σημείωσε 4 γκολ και στα δύο εντός έδρας παιχνίδια (νίκησε και στα εκτός), ενώ ήταν πιο… φειδωλή κόντρα στους Κύπριους (2-0 στη Γερμανία).

Οι δύο πρώτοι σκόρερ της Bundesliga, Λούκα Γιόβιτς και Σεμπαστιάν Αλέ, έχουν κάνει τη διαφορά μέχρι στιγμής, σε μία γραμμή κρούσης που υπάρχει και ο Κροάτης φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Άντε Ρέμπιτς, καθώς και ο… Γκονσάλο Πασιένσια. Η εμπειρία των Κέβιν Τραπ, Ζέλσον Φερνάντες, Τζόναθαν ντε Γκουσμάν και Νικολάι Μίλερ έχει παίξει κι αυτή τον ρόλο της σε ένα σύνολο που παίζει παραπάνω από το άθροισμα των μονάδων του.

Ζάλτσμπουργκ

Η… αιώνια μάχη της να ξεπεράσει τον σκόπελο των προκριματικών του Champions League δεν έχει ευοδοθεί από τη στιγμή που την ανέλαβε η Red Bull. Στους ομίλους του Europa League, όμως, τα πηγαίνει περίφημα, παρά τις… κακές γλώσσες που περίμεναν διαφορετική εικόνα λόγω της συνύπαρξης με τη Λειψία.

Η Ζάλτσμπουργκ δεν κοίταξε ποτέ το εξωαγωνιστικό σκέλος και με τη δεύτερη νίκη επί των Γερμανών, ουσιαστικά τους πετάει εκτός Ευρώπης, τη στιγμή που ήδη είναι νικήτρια του 2ου ομίλου.

AP Photo/Kerstin Joensson

Πρόκειται για το επιστέγασμα της εκπληκτικής δουλειάς του Μάρκο Ρόζε, του Ανατολικογερμανού που άρχισε την προπονητική από τη Λοκομοτίβ Λειψίας και κατόπιν… συστάσεων της μεγάλης ομάδας της πόλης πλέον, ανέλαβε το 2017 τη Ζάλτσμπουργκ. Πλέον, μετά από τη φετινή εκπληκτική πορεία της ομάδας, ο 42χρονος βρίσκεται στο στόχαστρο της Χόφενχαϊμ για τη νέα σεζόν, όταν την αφήσει ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν για να αναλάβει τη… Λειψία.

Το έργο του Ρόζε, πάντως, έγινε σαφώς πιο εύκολο έχοντας πάρει ήδη προβάδισμα 13 πόντων από τη 2η ΛΑΣΚ Λιντς στο πρωτάθλημα μετά από μόλις 15 αγωνιστικές. Δίχως ιδιαίτερη ανησυχία για τα εγχώρια και ούσα αήττητη 2 χρόνια εντός έδρας, έριξε το βάρος στην Ευρώπη και με τον Ισραηλινό επιθετικό Μοανές Νταμπούρ να σκοράρει κατά ριπάς (πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 5 γκολ), προκρίθηκε άνετα στην επόμενη φάση με 5 νίκες σε 5 αγώνες (Σέλτικ, Ρόζεμποργκ οι άλλοι αντίπαλοι).

Photo credits: AP Photo/Darko Bandic, Kerstin Joensson, Michael Probst

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK