Οι 11 παίκτες-απογοήτευση της φετινής Super League
H Super League είχε παίκτες-έκπληξη, παίκτες που εντυπωσίασαν ή άφησαν υποσχέσεις για το μέλλον. Είχε όμως και παίκτες-παραφωνίες, με αυτούς που ήρθαν και δεν ακούμπησαν ή αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Το Contra.gr επέλεξε μια 11άδα γεμάτη απογοητεύσεις.
Κάνοντας τον απολογισμό της φετινής Super League, διαλέξαμε την 11άδα των απογοητεύσεων. Παίκτες που ήρθαν και είτε δεν ακούμπησαν είτε ήταν κατώτεροι των προσδοκιών.
Μαχμούντ Σικαμπάλα (Απόλλων Σμύρνης)
Αμντέλ Ραζέκ Μαχμούντ Χασάν Φαντλάχ Σικαμπάλα, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί. Ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ πήγε το καλοκαίρι στον Απόλλωνα προκαλώντας ‘μπαμ’ για τα δεδομένα της ‘Ελαφράς Ταξιαρχίας’, ωστόσο η παρουσία του δεν ξεχώρισε και δεν απέτρεψε τον υποβιβασμό της ομάδας.
Μάλιστα, ο 33χρονος Αιγύπτιος μεσοεπιθετικός δημιούργησε προβλήματα στο σύλλογο με τις απουσίες του και τις γκρίνιες του με αποτέλεσμα αρκετές φορές μεσούσης της σεζόν οι σχέσεις των δύο πλευρών να φτάσουν στα άκρα. Συνολικά είχε 11 συμμετοχές και 1 γκολ, αυτό κόντρα στον Παναθηναϊκό. Δεν θα τον θυμόμαστε για τίποτε άλλο.
Γεβγέν Χατσερίντι (ΠΑΟΚ)
Το περσινό καλοκαίρι άφησε το Κίεβο και την Ντινάμο για να υπογράψει στον ΠΑΟΚ τριετές συμβόλαιο αντί σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο! Τελικά έφτασε να κοιτάει προσεκτικά τις προσπάθειες των συμπαικτών του στο χορτάρι σε όλη τη σεζόν. Ο 31χρονος στόπερ ουδέποτε έπεισε τον Λουτσέσκου ότι μπορεί να σφήνα στο δίδυμο Βαρέλα – Κρέσπο και εδώ που τα λέμε, ορθώς ο Ρουμάνος τεχνικός επέμενε στον Πορτογάλο και τον Ισπανό.
Ακόμη και όταν πήρε τις ευκαιρίες του, ο Χατσερίντι δεν δικαιολόγησε σε καμία περίπτωση το τεράστιο συμβόλαιο που του πρόσφερε ο ΠΑΟΚ για να τον δελεάσει να έρθει στα μέρη μας. Εντέλει ο Ουκρανός αμυντικός αποδείχθηκε ένας πανάκριβος ανενεργός παίκτης στο ρόστερ του “Δικεφάλου”. Για του λόγου το αληθές, εισέπραξε κοντά 1,5 εκατ. ευρώ για να βρεθεί όλα κι όλα 712 αγωνιστικά λεπτά στο χορτάρι σε όλη τη διάρκεια της σεζόν…
Στέφανος Αθανασιάδης (ΠΑΣ Γιάννινα)
Κι αυτός με τη σειρά του αποτέλεσε μεταγραφικό ‘μπαμ’ του περασμένου καλοκαιριού, ειδικά για τα δεδομένα του ΠΑΣ Γιάννινα που αναζητούσε έναν δυνατό φορ. Ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά ανάγκασε την ομάδα των Ιωαννίνων να αποκτήσει τον χειμώνα, με τη μορφή δανεισμού, τον Δημήτρη Μάνο από τον Ολυμπιακό. Ο Κλάους Αθανασιάδης, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα μετά τη θητεία του στη Μακάμπι Χάιφα, έκλεισε τη σεζόν με 28 εμφανίσεις και μόλις 2 γκολ.
Αν προσθέσετε το 1 που πέτυχε με τη Μακάμπι και τα 5 στην τελευταία του θητεία με τον Δικέφαλο του Βορρά, θα καταλάβετε ότι δεν περνάει και το… καλύτερο φεγγάρι στην καριέρα του. Πλέον, μετά το τέλος της συνεργασίας με τον ΠΑΣ, αναζητά τον επόμενο ποδοσφαιρικό του σταθμό και την αγωνιστική του ‘ανάσταση’.
Γιώργος Γιακουμάκης (ΑΕΚ, ΟΦΗ)
Είχε σημαντική προσφορά στο περσινό πρωτάθλημα της ΑΕΚ και οι φίλοι της ομάδας θα τον μνημονεύουν για το γκολ επί του Ολυμπιακού στο γήπεδο Καραϊσκάκη που χάρισε ένα μεγάλο διπλό. Την εφετινή χρονιά με τον Μαρίνο Ουζουνίδη δεν κατάφερε να κερδίσει κάτι παραπάνω σε σχέση με πέρυσι με τον Χιμένεθ και τον χειμώνα «μετακόμισε» στα πάτρια εδάφη της Κρήτης για λογαριασμό του ΟΦΗ.
Ο Όμιλος στράφηκε στην περίπτωσή του μετά το ‘ναυάγιο’ με τον Μάνο και μάλιστα έχει τον πρώτο λόγο αν επιθυμεί να τον κρατήσει και τη νέα σεζόν ή ακόμα και να τον κάνει δικό του. Στον ΟΦΗ, πάντως, ο Ηρακλειώτης επιθετικός δεν κατάφερε να ξεχωρίσει, με σημαντικότερο highlight το γκολ που πέτυχε στο ΟΑΚΑ στο διπλό με τον Παναθηναϊκό. Συνολικά είχε 10 εμφανίσεις και μόλις 2 τέρματα, ενώ δεν έλειψαν και οι ατυχίες, αφού αρκετές φορές ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς.
Γιάγια Τουρέ (Ολυμπιακός)
Δίχως αμφιβολία ήταν η μεγαλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού και η μεγάλη επιστροφή για τον Ολυμπιακό. Ο Ιβοριανός μέσος που ξεχώρισε στην πρώτη του θητεία στους Πειραιώτες και στη συνέχεια έκανε μία σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό, με αποκορύφωμα τη Μάντσεστερ Σίτι, επέστρεψε στους ‘ερυθρόλευκους’, αλλά κάπου στην πορεία το πράγμα στράβωσε. Ουδέποτε κατάφερε να πάρει φανέλα βασικού, με τον Μαρτίνς να τον αγνοεί.
Οι συνολικά 5 συμμετοχές σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν χρειάζονται περισσότερη εξήγηση. Ο ίδιος, πάντως, φρόντισε να κρατήσει το στόμα του κλειστό και να αποφύγει τις γκρίνιες, αλλά προς το τέλος της περιόδου δεν άντεξε και μαζί με τον περίφημο Σελούκ άρχισαν να… πυροβολούν κατά του Ολυμπιακού. Είναι στις απογοητεύσεις της χρονιάς αν και δεν φέρει ευθύνη ο ίδιος, αφού δεν πήρε τις ευκαιρίες που θα περίμενε όταν αποφάσιζε να επιστρέψει στους ‘ερυθρόλευκους’.
Άντονι Μουνιέ (Παναθηναϊκός)
Περισσότερο μας απασχόλησε ο ιατρικός του φάκελος παρά οι αγωνιστικές του επιδόσεις με τον Παναθηναϊκό. Ο Γιώργος Δώνης προβληματίστηκε ιδιαίτερα με την περίπτωσή του, αφού σε καμία περίπτωση δεν πήρε αυτά που περίμενε από τον Γάλλο, ενώ ο ίδιος ο παίκτης με πρόσφατες δηλώσεις του έστελνε μήνυμα παραμονής και υποσχέσεις για ένα καλύτερο αύριο με την πράσινη φανέλα.
Στο πρωτάθλημα που μας πέρασε ο 32χρονος επιθετικός ‘έγραψε’ μόλις 12 συμμετοχές, χωρίς να καταφέρει να σκοράρει.
Αντρέ Σιμόες (ΑΕΚ)
Μία περίεργη περίπτωση, αφού ήθελε να βοηθήσει, αλλά… δεν του το επέτρεπαν. Ο Πορτογάλος, πάντως, δεν είχε σχέση με την προηγούμενη, πρωταθληματική σεζόν.
Ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 28 συμμετοχές, 1 γκολ και καμία ασίστ σε 2399 αγωνιστικά λεπτά, ενώ θυμίζουμε ότι από τις αρχές Δεκέμβρη μέχρι και τα τέλη του Γενάρη έμεινε εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων της ΑΕΚ, για λόγους που είχαν να κάνουν με το συμβόλαιο του. Οταν επέστρεψε, δεν βοήθησε και ουσιαστικά έπαιξε σε μία ΑΕΚ που δεν είχε στόχους.
Γιάγκος Βούκοβιτς (Ολυμπιακός)
Ο Σέρβος αμυντικός ουδέποτε κατάφερε να ξεχωρίσει στην ερυθρόλευκη άμυνα, αλλά ειδικά φέτος έμοιαζε σαν να τον ‘κυνηγούσε’ το αυτογκόλ που πέτυχε με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Ο 31χρονος στόπερ δεν υπολογίζεται από τον Πέδρο Μαρτίνς και έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα αμυντικών του Ολυμπιακού που από εποχής Μέλμπεργκ… πέρασαν και δεν ακούμπησαν.
Ο Βούκοβιτς ξεκίνησε ως βασικός, είχε συνολικά 28 συμμετοχές και τρία γκολ, αλλά στα τελευταία ματς του Ολυμπιακού μπήκε στον ‘πάγο’ από τον Πορτογάλο προπονητή και ουσιαστικά βρίσκεται κοντά στην πόρτα της εξόδου.
Άλεφ (ΑΕΚ)
Ο Βραζιλιάνος μέσος ήρθε με μεγάλες προσδοκίες στην ΑΕΚ -δανεικός από την Μπράγκα- αλλά δεν είχε σταθερή απόδοση παρά μόνο κάποιες… ποδοσφαιρικές εκλάμψεις. Ο Άλεφ είχε συνολικά 36 συμμετοχές, 2 γκολ και καμία ασίστ και την παρουσία του δεν τη λες επιτυχημένη.
Στην ΑΕΚ, πάντως, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τον αφήσουν να φύγει και ήδη έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις μήπως καταφέρουν να τον κρατήσουν και τη νέα σεζόν, ευελπιστώντας ότι του χρόνου θα κάνει πολλά παραπάνω από αυτά που περίμεναν εφέτος.
Γιάννης Φετφατζίδης (Ολυμπιακός, Άρης)
Αν τον Βούκοβιτς τον κυνηγά το αυτογκόλ με τον ΠΑΟΚ, τον ‘Φέτφα’ τον κυνηγά η απίστευτη χαμένη ευκαιρία στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Ο ‘Ελληνας Μέσι’ όπως τον είχαν αποκαλέσει, προφανώς στην υπερβολή του, στο παρελθόν, επέστρεψε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι, πήρε τις ευκαιρίες του από τον Μαρτίνς, αλλά τον χειμώνα οι δρόμοι χώρισαν και κατέληξε στον Αρη.
Στην ομάδα του Σάββα Παντελίδη πήρε αμέσως βασικό ρόλο, ολοκληρώνοντας το πρωτάθλημα με 10 συμμετοχές και 1 γκολ. Σε αυτά προσθέστε τις 18 με την φανέλα του Ολυμπιακού και το 1 γκολ που σημείωσε. Στον Ολυμπιακό ουδέποτε δικαίωσε τις υψηλές προσδοκίες του κόσμου.
Χακίμ Μαστούρ (Λαμία)
Το πάλαι ποτέ wonder kind του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο ‘νέος Κακά’ της Μίλαν και όλα όσα συνόδευαν το όνομά του, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη μεταγραφή της Λαμίας το περασμένο καλοκαίρι. Τα αφιερώματα για τον πρώην παίκτης της Μίλαν ‘βγήκαν από το πατάρι’, θυμηθήκαμε το ταλέντο του και τις προσδοκίες που είχαμε, στη Λαμία περίμεναν να δείξει έστω το 30% από τις πραγματικές του δυνατότητες, αλλά ήταν πολύ καλό για να βγει αληθινό.
Ο Μάκης Χάβος το μόνο που πήρε από τον παίκτη ήταν 6 συμμετοχές. Ευτυχώς για τον ίδιο δεν του έλειψε η παρουσία του και η Λαμία ολοκλήρωσε μία εξαιρετική χρονιά, σώζοντας εύκολα την κατηγορία. Οσον αφορά στον Μαστούρ, πρόσθεσε στο ‘βιογραφικό’ του μία απογοητευτική χρονιά στη Super League. Κάτι που σίγουρα δεν τον τιμά.
Photo credits: eurokinissi