Οδηγίες της ΦΙΦΑ για το οφσάιντ

Οδηγίες της ΦΙΦΑ για το οφσάιντ
Πολύς λόγος έχει γίνει για το διαβόητο πλέον παθητικό οφσάιντ αλλά και την εφαρμογή του. Η ΦΙΦΑ σε μια προσπάθεια της να ξεκαθαρίσει το τι είναι το παθητικό οφσάιντ και πως εφαρμόζεται απέστειλε οδηγίες στις Ομοσπονδίες που βρίσκονται υπό την αιγίδα της.

Δεν πρόκειται για μια αλλαγή των κανονισμών, αλλά για τη διευκρίνηση της εφαρμογής των υπαρχόντων. Στην ουσία τερματίζουν εντελώς την περίπτωση του οφσάιντ για παίκτες που δεν συμμετέχουν στην φάση, δηλαδή δεν ακουμπούν την μπάλα και δεν παρενοχλούν τους αντίπαλους αμυντικούς και τερματοφύλακα.

Ο κανονισμός του οφσάιντ αναφέρει πως ένας παίκτης μπορεί να υποδειχτεί σε τέτοια θέση αν έχει εμπλοκή στη φάση, παρενοχλεί αντίπαλο ή κερδίζει πλεονέκτημα φεύγοντας από αντικανονική θέση.

Οι νέες οδηγίες εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο, αναφέροντας πως η ανάμιξη στο παιχνίδι σημαίνει πως «κινείται ή ακουμπά την μπάλα που έχει πασάρει κάποιος συμπαίκτης του».

Η ενόχληση του αντιπάλου ορίζεται ως «παρεμπόδιση του αντιπάλου από το να μπορέσει ή ακόμα και να προσπαθήσει να κινηθεί προς την μπάλα, π.χ το να κλείνει ο παίκτης που βρίσκεται σε θέση οφσάιντ το οπτικό πεδίο του τερματοφύλακα, ή ακόμα να κάνει κάποια κίνηση που είναι πιθανό να αποσπάσει τον αμυνόμενο από την μπάλα.

Το ιδιαίτερο λεπτό θέμα του «αποκτά πλεονέκτημα» διευκρινίζεται ως «να παίξει την μπάλα μετά από απόκρουση ή πρόσκρουση της μπάλας στο δοκάρι» αλλά και η περίπτωση που κάποιος θα πάρει την μπάλα που έχει έστω και απλώς προσκρούσει σε ποδοσφαιριστή που είναι σε θέση οφσάιντ.

Παράδειγμα σωστής χρήσης του παθητικού οφσάιντ αποτελεί η Ιταλία, όπου φέτος οι επόπτες περιμένουν να δουν όλη την εξέλιξη της φάσης προκειμένου να σηκώσουν την σημαία. Αν δηλαδή κάποιος παίκτης βρίσκεται οφσάιντ στην αρχή της φάσης ο επόπτης δεν σηκώνει την σημαία εκείνη την ώρα, αλλά μπορεί να το κάνει αν αυτός ο παίκτης επηρεάσει με οποιοδήποτε από τους προαναφερθέντες τρόπους την εξέλιξη του αγώνα.

Όπως αναφέρει η ΦΙΦΑ αιτία για την αποστολή αυτών των διευκρινήσεων-οδηγιών είναι η ο σεβασμός των νόμων του παιχνιδιού και η προστασία των επιθετικού στυλ που μπορεί να οδηγήσει σε γκολ, αφού, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, αυτός είναι ο υπέρτατος στόχος του ποδοσφαίρου.













News 24/7

24MEDIA NETWORK