ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Χολέμπας ζει ένα νέο παραμύθι με τη Γουότφορντ

Στον τελικό του FA Cup, η Γουότοφορντ θα παίξει για δεύτερη φορά στα 121 χρόνια από την ίδρυσή της, διεκδικώντας το πρώτο της τρόπαιο. Ο Χοσέ Χολέμπας θα είναι εκεί. Όχι όμως ο Έλτον Τζον.

Ο Χολέμπας ζει ένα νέο παραμύθι με τη Γουότφορντ

Το απόγευμα της 18ης Μαΐου, 19:00 τοπική, ο Ρέτζιναλντ Κένεθ Ντουάιτ θα τραγουδάει στη ‘Βασιλική Αρένα’ της Κοπεγχάγης των 16.000 θέσεων. 40 ημέρες πριν από την παράσταση ‘Yellow Brick Road’ τα εισιτήρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Είναι βέβαιο πως ενόσω μετακινεί μηχανικά τα δάχτυλά του στα ασπρόμαυρα πλήκτρα του πιάνου, νοερά θα βρίσκεται στο Λονδίνο, στο χώρο των VIP του Γουέμπλεϊ.

Την ίδια ώρα πάνω-κάτω η Γουότφορντ θ’ αγωνίζεται στον Τελικό του Κυπέλλου, διεκδικώντας απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι τον παρθενικό τίτλο της ιστορίας της. Η αναπάντεχη ανατροπή του 0-2 στον κυριακάτικο ημιτελικό Γουλβς μέχρι το 78′ και η πρόκριση με τα γκολ του ήρωα Ντεουλοφέου (79′, 104′) και Ντίνι (90′ πεν.) σηματοδότησε την κορυφαία στιγμή του λονδρέζικου κλαμπ το τελευταία 35 χρόνια!

Εμπεριείχε μια στιγμή μαγείας όλο αυτό. Aπό το ραβδί του Ισπανού.

Η πρώτη και μοναδική φορά ως και σήμερα που η Γουότφορντ είχε σταθεί μπροστά στην ίδια πρόκληση ήταν το 1984. Η ήττα με 2-0 από την Έβερτον, σ’ ένα Γουέμπλεϊ 100.000 θεατών, τής είχε στερήσει το τρόπαιο και αφαιρέσει ένα μεγάλο ποσοστό από την υπέρβαση της συμμετοχής.

Τότε ο μουσικός Ρέτζιναλντ Κένεθ Ντουάιτ, από τα τέλη των 60s γνωστός ως Έλτον Τζον, ήταν ο ιδιοκτήτης του κλαμπ. Σήμερα είναι ο δια βίου πρόεδρος επί τιμής και αθεράπευτα ερωτευμένος με μια ομάδα που επί των ημερών του στην ηγεσία όχι μόνο έφτασε στον Τελικό του ιστορικότερου θεσμού στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αλλά τερμάτισε δεύτερη στην τότε κορυφαία κατηγορία του Νησιού (πίσω μόνο από τη Λίβερπουλ) και συμμετείχε στο Κύπελλο UEFA της επόμενης σεζόν, αποκλείοντας Καϊζερσλάουτερν και Λέφσκι Σόφιας, προτού μείνει εκτός από τη Σπάρτα Πράγας στον γ’ γύρο.

Pop star Elton John, left, and members of the Watford Soccer Club which he owns pose atop China?s Great Wall, June 2, 1987 in Badaling, with the Great Wall Cup, which they won in play in Shanghai earlier in the week. (AP Photo/Neal Ulevich) AP Photo/Neal Ulevich

AP Photo/Neal Ulevich

Εκείνο το σύνολο του αναμορφωτή Γκρέιαμ Τέιλορ (εκλέκτορας της Αγγλίας από το 1990 ως το 1993) που έκανε γνωστό τον Λούθερ Μπλίσετ (Τζαμαϊκανός φορ που παραχωρήθηκε με 1 εκ. λίρες στη Μίλαν) και κυρίως τον μετέπειτα liverpudlian Τζον Μπαρνς έζησε μια παραμυθένια 2ετία, γεμάτη ανεξίτηλες στιγμές, που δεν επαναλήφθηκε ποτέ.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, ακόμη κι αν ο Έλτον Τζον ή ο Γκρέιαμ Τέιλορ επέστρεψαν για να ενισχύσουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης, τίποτα δεν ήταν το ίδιο, καθώς -μεταξύ άλλων η κατάρρευση του ITV- υπήρξε τεράστια ‘τρύπα’ στα ταμεία. Οι μόλις δύο παρουσίες στην Premier League (1999-00, 2006-07) και οι σποραδικές συμμετοχές στα πλέι οφ ανόδου λειτούργησαν ως οάσεις περηφάνιας για μια ομάδα 1998 συμπλήρωσε έναν αιώνα ποδοσφαιρικής ζωής, απόρροια της συγχώνευση δύο σωματείων του Χερτφορντσάιντ – περιοχής στα περίχωρα του Λονδίνου.

Η σωτηρία ήρθε από την Ιταλία

Τουλάχιστον μέχρι το 2012, όταν ανέλαβε o αμφιλεγόμενος Ιταλός επιχειρηματίας Τζιαμπάολο Πότσο, ιδιοκτήτης επίσης της Ουντινέζε και τότε της Γρανάδα (που το 20016 πούλησε σε Κινέζο επένδυτή). Η Γουότφορντ άλλαζε χέρια για δεύτερη φορά σε 15 ημέρες αναζητώντας την οικονομική σταθερότητα και την αγωνιστική συνέπεια που δεν της προσέφεραν οι προηγούμενες διοικήσεις. Ο διαχειριστής της κατάστασης Άντριου Ανδρονίκου έλεγε τότε: ” Είμαστε ευτυχείς που το μέλλον του κλαμπ είναι ασφαλές. Πρόκειται για μία σημαντική συναλλαγή, αφού η οικογένεια έχει καταφέρει αποδεδειγμένα να δημιουργεί επιτυχημένες ομάδες με εξισορρόπηση των οικονομικών“.

Το πρώτο σκέλος επιτεύχθηκε, αφού από χρονιά σε χρονιά οι ισολογισμοί έχουν θετικό πρόσημο, χάρη στην αύξηση των εσόδων (revenue), παρά την εκτόξευση των μισθών και τα δάνεια που εκπληρώνονται.

Το δεύτερο, αντίθετα, παρουσίασε αναπόφευκτες διακυμάνσεις. Υπό ένα σταθερό καθεστώς πάντως η Γουότοφορντ χάραξε τη δική της αυτόνομη πορεία.

Χρειάστηκε τρία χρόνια υπομονής και πέντε διαφορετικούς προπονητές (μεταξύ των οποίων ο Τζουζέπε Σανίνο του Λεβαδειακού) έως ότου εξασφαλίσει την επάνοδό της στην Premier League – οκτώ χρόνια μετά την προηγούμενη φορά της – όλο το σχέδιο πάντως λειτούργησε απαρέγκλιτα και η Γουότφορντ έγινε ένα σταθερό σημείο αναφοράς του αγγλικού ποδοσφαίρου για την επόμενη 4ετία (2015-2019).

Ακόμη κι αν έχει χρειαστεί να φέρει πέντε προπονητές. Ο Σλάβισα Γιοκάνοβιτς, που την ανέβασε, δεν ανανέωσε, ο Ισπανός Κίκε Φλόρες και ο Ιταλός Βάλτερ Ματσάρι έμειναν μόνο μια σεζόν, καθώς εκτιμήθηκε πως δεν είχαν εκπληρώσει τους στόχους, ενώ ο Μάρκο Σίλβα απολύθηκε διότι οι μυστικές επαφές του με την Έβερτον (στην οποία κατέληξε λίγους μήνες μετά) κρίθηκαν ‘βλαβερές’ για τ’ αποδυτήρια. Μέχρι ν’ αποκαλυφθεί βέβαια η αλήθεια ο Πορτογάλος ήταν ” ο καθρέπτης της σταθερότητάς μας“. Όπως έλεγαν.

Watford head coach Javi Gracia celebrates with Watford's Troy Deeney at the end of the English FA Cup semifinal soccer match between Watford and Wolverhampton Wanderers at Wembley Stadium in London, Sunday, April 7, 2019. Watford won 3-2. (AP Photo/Tim Ireland) AP Photo/Tim Ireland

AP Photo/Tim Ireland

Απ’ όταν ο Μάρκο Σίλβα, πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, απομακρύνθηκε, το τιμόνι κρατά στα χέρια του ο Ισπανός Χάβι Γκράθια – άλλος ένας τεχνικός με θητεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο (Ολυμπιακός Βόλου, Κέρκυρα). Ένας προπονητής που ανέβηκε σταδιακά την κλίμακα, παρουσίασε έργο στην πατρίδα του, αλλά ‘πάγωσε’ από το κρύο του Καζάν. Στην Αγγλία πλέον δουλεύει απερίσπαστος, αυτό το ξεχωριστό 4-3-1-2, και άνευ περιορισμένων. Το οργανόγραμμα του συλλόγου τού το επιτρέπει άλλωστε.

Ο υιός Πότσο, ο Τζίνο, έχει τον τελευταίο λόγο σε καθετί. Ωστόσο ο εκτελεστικός διευθυντής Σκοτ Ντάξμπερι και το επιτελείο του εργάζονται νυχθημερόν για την ομαλή λειτουργία και την ‘στεγανοποίηση’ του κλαμπ. Την τριανδρία της Γουότφορντ συμπληρώνει o Φίλιπο Γκιράλντι. Κάτι περισσότερο από ένας τεχνικός διευθυντής. Το ‘αυτί’ και το ‘μάτι’ στα ποδοσφαιρικά γήπεδα ανά τον κόσμο. Ο υπεύθυνος επί των μεταγραφών, ο τύπος που γνωρίζει την αγορά σαν το μπακάλικο της γειτονιάς του. Αυτός που είδε και πρότεινε τον Βραζιλιάνο Ριτσάρλισον (προτού πωληθεί στην Έβερτον για 50 εκατ. λίρες), αυτός που έχει λίστα με ” τουλάχιστον 10 ποδοσφαιριστές ανά θέση” για να προτείνει κάθε καλοκαίρι, εφόσον παραστεί ανάγκη, αυτός που ενεργεί για τους άλλους πριν απ’ αυτούς. Άλλοτε διαβάζοντας το μέλλον κι άλλοτε παίρνοντας τα ρίσκα που απαιτεί η θέση του.

Το δικό μας παιδί

Tottenham's Lucas Moura, left, vie for the ball with Watford's Jose Holebas during the English Premier League soccer match between Tottenham Hotspur and Watford at Wembley Stadium in London, Wednesday, Jan. 30, 2019.(AP Photo/Frank Augstein) AP

AP Photo/Frank Augstein

Προφανώς η μετακίνηση του Χοσέ Χολέμπας από τη Ρόμα στη Γουότφορντ είχε (και) την έγκρισή του. Στις 2 Ιουλίου του 2015 οι ‘σφήκες’ (παρά τον τάρανδο που έχουν στο σήμα) ολοκλήρωσαν το deal των 2 εκατομμυρίων με τους ‘τζιαλορόσι’. Κόντρα στις ενστάσεις του ομογενούς αριστερού μπακ και τη δήλωση πως ” βρίσκομαι στη Γερμανία αυτή τη στιγμή, πώς θα μπορούσα να έχω υπογράψει; Θα υπογράψω μόνο όταν συμφωνήσω με τους όρους του συμβολαίου, ειδάλλως θα μείνω στη Ρόμα“. Βέβαια τρεις ημέρες μετά δεσμευόταν για τρία χρόνια! Προτού τον Ιανουάριο του 2018, όταν πλέον είχε το δικαίωμα να διαπραγματευτεί αυτοβούλως το μέλλον της καριέρας του, ανανέωνε για άλλη μία 2ετία, έναντι 30.000 λιρών για κάθε εβδομάδα που συμπληρώνεται.

Τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου έλεγε πως μετά τη μεταγραφή του ” έπρεπε να προσαρμόσω τη νοοτροπία μου – πολύ. Διότι άλλαξα επίπεδο. Όταν ήρθα εδώ, ως ένας τύπος που έκανε πρωταθλητισμό, ήταν δύσκολο να βλέπω τους νεότερους να παλεύουν να φτιάξουν ομάδα“. Είχε ανάγκη από μια περίοδο ένταξης σ’ ένα νέο και κυρίως διαφορετικό περιβάλλον, γρήγορα ωστόσο αντιπαρήλθε. Διότι είχε ήδη μάθει να λειτουργεί ως ένας χαμαιλέοντας των γηπέδων απ’ όταν αναγκάστηκε να μεταβάλει την αγάπη του για το παιχνίδι σε δουλειά και να μετατραπεί σε επαγγελματία του χώρου για χάρη του παιδιού του που έμαθε πως… ερχόταν.

Φυσικά ούτε οι μεν ούτε ο δε έχουν μετανιώσει για ό,τι συνέβη μέσα στο κατακαλόκαιρο του ’15, άσχετα από την ολιγοήμερη καθυστέρηση της συμφωνίας. Μολονότι στις 27 Ιουνίου ο Χολέμπας θα συμπληρώσει 35 χρόνια ζωής, δεν θα βρεις πολλούς άλλους της ίδιας ηλικίας με 114 συμμετοχές σ’ όλες τις διοργανώσεις. Μόνο στη σεζόν που τελειώνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες έχει εμφανιστεί σε 28 παιχνίδια, προσφέροντας μονάχα στα 25 της Premier League 3 γκολ και 6 ασίστ, όντας από τους πιο επιδραστικούς αριστερούς μπακ του πρωταθλήματος. Εκεί η Γουότφορντ συνεχίζει αμέριμνη, έχοντας ‘κλειδώσει’ προ πολλού την παραμονή.

Ο Χολέμπας αγωνίστηκε 98 λεπτά στον ημιτελικό της Κυριακής και αντικαταστάθηκε όταν η ανατροπή ήταν πλέον στα σκαριά. Στις 18 Μαΐου θα περπατήσει ξανά στους διαδρόμους των αποδυτηρίων του Γουέμπλεϊ και θα διασχίσει φυσούνα που οδηγεί στο αγωνιστικό χώρο. Παρέα με τους συμπαίκτες του. Ο Έλτον Τζον θα βρίσκεται στην Κοπεγχάγη.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Matt Dunham

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ