Ο Βενγκέρ και η FIFA αλλάζουν τον κανονισμό του οφσάιντ για πάντα
Ο Αρσέν Βενγκέρ έκανε την πρότασή του και η FIFA αναμένεται να υπερψηφίσει. Ο κανονισμός του οφσάιντ αλλάζει και μαζί του αλλάζει και το ποδόσφαιρο για πρώτη φορά έπειτα από 3 δεκαετίες.
Αν το VAR εδώ και περίπου 3 χρόνια κρίνεται ως η σημαντικότερη εξέλιξη στο ποδόσφαιρο, αυτό που πρόκειται να συμβεί σε 3 μήνες δεν μπορεί να μπει σε καλούπια, αφού θα συνιστά την κίνηση που θα μεταβάλλει ολόκληρο το άθλημα. Ο κανονισμός του οφσάιντ αλλάζει και τα νέα δεδομένα δεν θα έχουν καμία σχέση με τα παλιά, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Ο άνθρωπος πίσω από αυτήν την αλλαγή είναι πασίγνωστος στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, αλλά με διαφορετική ιδιότητα. Ο Αρσέν Βενγκέρ αποτελεί παρελθόν εδώ και δύο σεζόν από την Άρσεναλ και αντί να βρει νέο πάγκο, επέλεξε να κάνει δεκτή την πρόταση της FIFA σε έναν πολύ ξεχωριστό ρόλο. Ο 70χρονος Γάλλος αποτελεί τον επικεφαλής διεθνούς ανάπτυξης του παιχνιδιού στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, πόστο που πρακτικά τον θέτει επικεφαλής του IFAB, του οργανισμού που φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τους κανονισμούς του αθλήματος. Ο Βενγκέρ ήταν αυτός που άνοιξε και τον δρόμο για την αλλαγή σε έναν από τους πιο επιδραστικούς κανόνες του ποδοσφαίρου.
"Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι φίλαθλοι με το VAR είναι ο κανονισμός του οφσάιντ. Είχαμε οφσάιντ για χιλιοστά, κυριολεκτικά για μια μύτη. Ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι άμεσα. Υπάρχει περιθώριο για αλλαγή του κανονισμού, ώστε να μην λέμε ότι η μύτη του παίκτη ήταν οφσάιντ. Δεν θα είσαι οφσάιντ αν οποιοδήποτε μέρος του σώματος με το οποίο μπορείς να σκοράρεις βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τον τελευταίο αμυντικό, ακόμα κι αν άλλα μέρη του σώματος του επιθετικού βρίσκονται πιο μπροστά. Αυτό θα ρυθμίσει τις λεπτομέρειες και δεν θα υπάρχουν αποφάσεις για χιλιοστά και για ένα κομματάκι του σώματος του επιθετικού που βρίσκεται μπροστά από την αμυντική γραμμή", δήλωσε στην εκδήλωση για την απονομή των Laureus World Sports Awards στο Βερολίνο.
- Τι ισχύει τώρα (αριστερά): Ένας παίκτης που βρίσκεται στο γήπεδο του αντιπάλου (δηλαδή μπροστά από τη μέση του γηπέδου) είναι σε θέση οφσάιντ αν οποιοδήποτε σημείο του κεφαλιού, του κορμού ή των ποδιών του βρίσκεται πιο κοντά στη γραμμή του αντιπάλου τέρματος σε σχέση με την μπάλα και με τον προτελευταίο αμυνόμενο
- Τι θα ισχύει με την πρόταση Βενγκέρ (δεξιά): Ένας παίκτης που βρίσκεται στο γήπεδο του αντιπάλου (δηλαδή μπροστά από τη μέση του γηπέδου) ΔΕΝ είναι σε θέση οφσάιντ αν έστω ένα σημείο του κεφαλιού, του κορμού ή των ποδιών του βρίσκεται πίσω από την μπάλα και από τον προτελευταίο αμυνόμενο
Ο Βενγκέρ έχει ετοιμάσει την πρότασή του και θα την καταθέσει στην ετήσια συνέλευση του IFAB, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Μπέλφαστ στις 29 Φεβρουαρίου. Όπως δήλωσε, η επιθυμία του είναι η αλλαγή να περάσει "γρήγορα" και γι' αυτό δεν θα υπάρξει ούτε πιλοτική περίοδος. Η πρόταση θα τεθεί ψηφοφορία μεταξύ των 8 μελών με δικαίωμα ψήφου του IFAB, εκ των οποίων τα 4 προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τα αλλα 4 από τη FIFA, με επικεφαλής τον Βενγκέρ (σε περίπτωση ισοψηφίας των δύο τετράδων, η FIFA έχει το πάνω χέρι). Η πλειοψηφία 6 μελών είναι απαραίτητη για την αλλαγή ενός κανονισμού ποδοσφαίρου, ωστόσο οι ομοσπονδίες της Αγγλίας, της Σκοτίας, της Ιρλανδίας και της Ουαλίας εμφανίζονται θετικά διακείμενες στην πρόταση του Βενγκέρ, σύμφωνα με τη Sun. Αν η πρόταση υπερψηφιστεί, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, όπερ μεθερμηνευόμενον το Euro 2020 θα διεξαχθεί υπό τους νέους κανονισμούς.
Η πρόταση αυτή από τον Βενγκέρ έχει ως στόχο να μειώσει την κωλυσιεργία που προκαλείται από την εξέταση οριακών φάσεων από το VAR και δεν θα σταματήσει εδώ. Στόχος του είναι να προχωρήσει και σε νέες αλλαγές κανονισμών με βλέμμα στο 2021, όπως το να ακούν οι φίλαθλοι στο γήπεδο την ενδοεπικοινωνία μεταξύ VAR και διαιτητών. Μάλιστα, υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ θα αναγκαστούν να εγκαταστήσουν γιγαντιαίες οθόνες στο 'Ολντ Τράφορντ' και στο 'Άνφιλντ' αντίστοιχα, ώστε να διασφαλίσουν συνέπεια στις αποφάσεις του VAR σε εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Ήδη, στην Αγγλία οι ομάδες της Premier League έχουν ζητήσει το σύστημα VAR να χρησιμοποιεί πιο παχιές -κατά 10 εκατοστά- γραμμές του οφσάιντ, για να αποφεύγονται οι ατέρμονες συζητήσεις για οριακές αποφάσεις. Υποστηρίζουν, δε, πως αν υπήρχε ήδη τέτοια γραμμή στο σύστημα VAR, τότε θα είχαν μετρήσει 9 από τα 25 ακυρωθέντα γκολ γι' αυτόν τον λόγο μέσα στην τρέχουσα σεζόν. Η συγκεκριμένη πρόταση θα τεθεί κι αυτή επί τάπητος στη συνεδρίαση του IFAB την επόμενη εβδομάδα.
Αν υπερψηφιστεί η πρόταση του Βενγκέρ, τότε θα υπάρξει η μεγαλύτερη αλλαγή στον κανονισμό του οφσάιντ από το 1990, όταν έπειτα από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας αποφασίστηκε ένας παίκτης να μην είναι εκτεθειμένος, αν βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τον προτελευταίο αμυνόμενο. Δύο χρόνια αργότερα ήρθε η τελευταία μεγάλη αλλαγή στους κανονισμούς, με την απαγόρευση επιστροφής της μπάλας στους τερματοφύλακες (με ορισμένες εξαιρέσεις). Το 2020, περίπου 3 δεκαετίες αργότερα, το ποδόσφαιρο ετοιμάζεται να περάσει σε νέα εποχή.
Ποιες ομάδες θα περάσουν στα προημιτελικά του Champions League; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: