Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ήπιε το κώνειο

Ο Sokratis γιγάντωσε την κρίση στην Εθνική Ελλάδας και οι δηλώσεις του μετά από τον αγώνα με την Αρμενία έθεσαν το πρώτο σοβαρό δίλημμα στην ομάδα για τον Άγγελο Αναστασιάδη.

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ήπιε το κώνειο
Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος μετά την ήττα από την Αρμενία EUROKINISSI

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έγινε ο Γρηγόρης Γεωργάτος του 2019, μίλησε ανοιχτά για την κρίση στην Εθνική Ελλάδας, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη, επιλέγοντας ως άλλος Σωκράτης να πιει το κώνειο και το Contra.gr αναλύει όλα όσα ήθελε να πει, αλλά δεν είπε ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και τι άφησαν πίσω του οι δηλώσεις του.

1. Ο ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ έθεσε ξεκάθαρα θέμα προπονητή, ακόμα κι αν δεν το είπε ανοιχτά, ακόμα κι αν επέλεξε τον έμμεσο τρόπο. Ουσιαστικά, ο Παπασταθόπουλος έθεσε εαυτόν εκτός Εθνικής προτού τον θέσει ο Άγγελός Αναστασιάδης, απαντώντας στη συνέντευξη Τύπου στα όσα είπε ο παίκτης, δείχνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι διεθνείς. Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Σαν τον παλιό πάγκο στο ΟΑΚΑ, ένα πράμα. Εκείνον που βυθιζόταν στο στίβο. Το ίδιο βυθισμένη στη γκρίνια, στην εσωστρέφεια και στη μεμψιμοιρία είναι η ελληνική ομάδα και δεν φταίνε μόνο οι ήττες, αλλά η γενικότερη εικόνα. Μία αγωνιστική φρικαλεότητα που εκθέτει όσους βρίσκονται στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και λερώνει τη σύγχρονη ιστορία της Εθνικής που γράφτηκε πριν από 15 χρόνια.

2. Ο Παπασταθόπουλος ύψωσε ασπίδα προστασίας στους συμπαίκτες του, επιλέγοντας να πάρει πάνω του όλο το ανάθεμα. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Η ατάκα "πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις", σε μία αποστροφή των δηλώσεών του, είναι η προτροπή να γίνουν αλλαγές. Από τον πάγκο έως και τα αποδυτήρια, αν χρειαστεί. Ο 31χρονος αμυντικός άνοιξε την πόρτα της εξόδου από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, γνωρίζοντας εξ αρχής τις συνέπειες των δηλώσεών του. Η προσωπική επανάσταση έχει δόση ελπίδας για το αύριο. Να φύγει ο προπονητής, να αλλάξει η κατάσταση να γίνει το restart. Τουλάχιστον αυτό θέλει ο ίδιος, ίσως και να εκπροσωπεί την πλειονότητα των ποδοσφαιριστών.

3. Μιας και αναφέραμε το restart, λίγα λεπτά μετά από το ξέσπασμα του Παπασταθόπουλου ο ομοσπονδιακός προπονητής δήλωνε σίγουρος για την πρόκριση της Εθνικής στην τελική φάση του Euro 2020. Το "πώς να κοιτάξουμε μπροστά;" του Σωκράτη απέναντι στο "εγώ πιστεύω ότι θα προκριθούμε. Με ακούτε;" του (απεγνωσμένου) Αναστασιάδη. Απέναντι σε αμφότερες τις περιπτώσεις οι δημοσιογράφοι. Μία κουβέντα που θα μπορούσε να γίνει στα αποδυτήρια και να λυθούν εκεί οι όποιες διαφορές, έγινε βορά στον Τύπο και στον διψασμένο για τρολάρισμα και κριτική κόσμο. Η αγωνιστική ένδεια του Ιουνίου ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας στην Εθνική και η τελευταία δραματική 5ετία δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για να συνεχίσει μία κατάσταση αφόρητης αποδόμησης.

4. Μετά από τον Παπασταθόπουλο, ποιος; Ο Βασίλης Τοροσίδης είναι εκτός ομάδας κατ' επιλογή Αναστασιάδη, το αγωνιστικό κριτήριο παραμένει το ισχυρότερο για όσους επιθυμούν αλλαγή προπονητή, οι παλιοί στην Εθνική ομάδα προσπαθούν να κρατήσουν τα στεγανά, αλλά βλέπουν ότι το πλοίο μπάζει από παντού και οι νεοφερμένοι παρακολουθούν ένα reality show απρόσμενων εξελίξεων. Πριν από 18 χρόνια, στις πρώτες μέρες του Ότο Ρεχάγκελ, ο Γεωργάτος σήκωσε τη σημαία της δικής του επανάστασης, ρίσκαρε, ανέλαβε την ευθύνη και αποχώρησε με κρότο από την Εθνική. Πριν από 16 χρόνια, μετά από το αρνητικό ξεκίνημα της Εθνικής στα προκριματικά του -μετέπειτα θριαμβευτικού και ιστορικού- Euro 2004, ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, χαρακτήρισε "καφενείο" την ελληνική ομάδα. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, που θυμίζουν ως προς την αντίδραση κάτι από Παπασταθόπουλο, υπήρξε η επόμενη μέρα, ο εγωισμός, η απάντηση, ο παλμός ενός ποδοσφαιρικού οργανισμού. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με νέο πρωταγωνιστή, μένει να δούμε αν αυτή τη φορά θα υπάρξει αντίδραση ή ο 'ασθενής' δεν θα συνέλθει ούτε με απινιδωτή.

5. Για το τέλος, ο Άγγελος Μπασινάς. Ζει και τις δύο όχθες. Μέχρι πρότινος του ποδοσφαιριστή, τώρα την απέναντι. Το βράδυ της Τρίτης κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Παπασταθόπουλου και αντί να κλείσει την 'πόρτα' του δωματίου, αφήνοντας απ' έξω τα αδιάκριτα βλέμματα, έδωσε συνέχεια και αφορμή για να φουντώσει όλο αυτό. Το σπίτι του... Big Brother σε νέα έκδοση, με πρόσωπα που ανήκουν στην περίφημη γενιά του '04, ανέλαβαν πόστο στην Εθνική του τώρα ακριβώς γι' αυτό -ως παρακαταθήκη- και αντί να ακολουθήσουν το παράδειγμα του τότε, διατηρώντας τα στεγανά, ρίχνουν την Εθνική στα όρνια. Ο Σωκράτης θυσιάστηκε με το 'κώνειο'. Αξίζει;

Ποια είναι η πιο αποτυχημένη ομάδα του φετινού Champions League; Το Pod-όσφαιρο απαντά


News 24/7

24MEDIA NETWORK