Ο Σάλιακας τιμάει το τελευταίο ψίχουλο από το ψωμί που τρώει

Ο Μανώλης Σάλιακας δεν πορεύεται πια με ρυθμό σαλιγκαριού. Το ποδόσφαιρο αρχίζει ν' ανταμείβει τον 25χρονο δεξιό μπακ του ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος ευεργετήθηκε από την αλλαγή θέσης στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού, χάρη σε παρέμβαση του Γρηγόρη Γεωργάτου, και φυσικά τους δανεισμούς του.

Ο Σάλιακας τιμάει το τελευταίο ψίχουλο από το ψωμί που τρώει
EUROKINISSI

"Σέβομαι το ψωμί που τρώω". Λόγια απλά, λιτά και κατανοητά. Οι λέξεις δεν χρειάζεται να 'ναι πολλές, αρκούν μόλις πέντε, για να κουβαλούν μια ιδιαίτερη βαρύτητα και ν' αποδίδουν με σαφήνεια την πραγματικότητα. Δικαιολογημένα η δήλωση του Μανώλη Σάλιακα, αμέσως μετά το Λαμία - ΠΑΣ Γιάννινα στον Βόλο, χειροκροτήθηκε πολύ περισσότερο από το υπέροχο γκολ που είχε ήδη πετύχει πριν συμπληρωθούν 54 λεπτά και εν τέλει διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Το φινάλε της 12ης αγωνιστικής στη Super League Interwetten, μια στροφή πριν από του δρόμου τα μισά, βρήκε τον "Άγιαξ" να νικά 1-0 στο Πανθεσσαλικό και, με 3/4 επιτυχίες τον τελευταίο μήνα, να σκαρφαλώνει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας υπερτερώντας του ισόβαθμου ΠΑΟΚ, την ίδια ώρα ωστόσο η πράξη του 25χρονου ποδοσφαιριστή να μην πανηγυρίσει απέναντι στην πρώην ομάδα απέσπασε την αξία που της αναλογούσε.

Ο Σάλιακας είχε εκμεταλλευτεί το άσχημο κοντρόλ του Ρόμανιτς στη βαθιά μπαλιά του Καραχάλιου και μ' ένα σουτ στα δεξιά του γκολκίπερ Γκαραβέλη είχε στείλει την μπάλα στα δίχτυα των τυπικά γηπεδούχων. Οι συμπαίκτες του έτρεξαν ν' αποδώσουν τις τιμές στον σκόρερ. Τους απέτρεψε, προτιμώντας τη σιωπή. Ήταν το πρώτο εφετινό γκολ του, αλλά όχι τόσο ισχυρό ώστε να τον παρασύρει στη δίνη μιας άκρατης αυταρέσκειας.

Ο δεξιός μπακ του ΠΑΣ επέλεξε να προσπεράσει τη στιγμή και να μην προσβάλει εκείνους που "με είχαν φιλοξενήσει", όπως επισήμανε χαρακτηριστικά. Στη Λαμία αγωνίστηκε τη σεζόν 2019-20, αφήνοντας πίσω του 29 συμμετοχές και 2 γκολ. Πίστευε πως οτιδήποτε άλλο πέραν της σιγής θα "λέκιαζε", θα ατίμωνε το παρελθόν του. Δεν το επιθυμούσε.

Από την πηγή στην κατανάλωση

Στην Κρήτη η τιμή έχει ειδικούς κώδικες που αλλού δεν έχουν την ίδια δυναμική. Ο Σάλιακας είναι κοπέλι και αγαπά την πατρίδα του. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 12/9 του 1996 και δεν παρέκκλινε των όσων από τη δική του ματιά κρίνει ότι οφείλει να πρεσβεύει. Παιδί χαμηλών τόνων, έθεσε από νωρίς συγκεκριμένες προτεραιότητες στην πορεία του και παρόλο που η αναγνώριση της διαρκούς προόδου του καθυστέρησε κάμποσο, πηγαίνοντας με... ρυθμούς σαλιγκαριού σε μια παρομοίωση του επωνύμου του, καλύπτει διαρκώς το χαμένο έδαφος.

Παράγωγο των οργανωμένων ακαδημιών του Εργοτέλη, ο Σάλιακας είχε γρήγορα πόδια για να ανεβοκατεβαίνει με ταχύτητα την δεξιά πλευρά, αλλά κυρίως ανοικτά αυτιά για ν' ακούει τις συμβουλές των πρεσβύτερων του. Φεύγοντας για τον Ολυμπιακό τον χειμώνα του 2013, προκειμένου να ενταχθεί στα τμήματα υποδομής, είχε μπήξει στη γη τα απαιτούμενα θεμέλια για τη μετέπειτα εξέλιξή του, όντας ήδη μέλος της εθνικής Παίδων. Οι ερυθρόλευκοι είχαν μάθει για τον 16χρονο δεξιοπόδαρο μεσοεπιθετικό που στο πρωτάθλημα Κ17 αλώνιζε την πλευρά, φτιάχνοντας ή σκοράροντας, και φρόντισαν να τον δεσμεύσουν τον φέρνοντάς τον στην Αθήνα.

Η εξέλιξη του πρότζεκτ είχε μόλις αρχίσει

Το παράδειγμα του Γεωργάτου και η αλλαγή θέσης

Ήταν τότε που ο Σάλιακας συνυπήρξε στον Ρέντη με τον Γρηγόρη Γεωργάτο. Ο (επικεφαλής των ακαδημιών) "Γκεό", που από ταλαντούχος εξτρέμ είχε οπισθοχωρήσει στην άμυνα για να μετεξελιχθεί σ' έναν πληρέστατο αριστερό μπακ, διέγνωσε τα χαρακτηριστικά του Σάλιακα και μερίμνησε με τον τρόπο του για τη σταδιακή αλλαγή θέση. Η ταύτιση με τους ανθρώπους που δούλευαν τον έφηβο από το Ηράκλειο απέδωσε γρήγορα.

Ο μικρός δεν αγωνιζόταν πλέον ως πλάγιος μέσος, αλλά ως ένας δεξιός αμυντικός που με τ' ανεβάσματά του και την άριστη επαφή ποδιού-μπάλας διέθετε την ευχέρεια να "πληγώνει" σταθερά τις αντίπαλες άμυνες. Ως τέτοιος μάλιστα, φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού, είχε 8 γκολ στο φινάλε της σεζόν 2014-15, διότι -μεταξύ πολλών άλλων ευθυνών- εκτελούσε τα φάουλ που κέρδιζε η ομάδα του σε πλεονεκτικές θέσεις.

Τότε έπαιζε στην Κ20 του Ολυμπιακού, αλλά είχε πάρει κιόλας το βάπτισμα του πυρός με τους άνδρες, έχοντας υπογράψει επέκταση. Ο Ισπανός Μίτσελ τού είχε δώσει 45 λεπτά σε ματς κυπέλλου (3-5 τον Φωστήρα) και ολόκληρο 90λεπτο σε παιχνίδι πρωταθλήματος (2-0 από τον ΠΑΣ) - το προτελευταίο της πρωταθληματικής σεζόν.

Εξακολουθούσε να δηλώνεται στο δυναμικό της πρώτης ομάδας, συλλέγοντας κυρίως εμπειρίες, δίπλα στον συμπατριώτη και φίλο Ανδρέα Μπουχαλάκη. Εξάλλου, οι άλλες τέσσερις επαγγελματικές συμμετοχές του με τα ερυθρόλευκα ήταν όλες σε ματς κυπέλλου. Με τον Φωστήρα στη μεταβατική περίοδο Νικοπολίδη (που τον ήξερε καλά από τις ακαδημίες), προτού δηλαδή αναλάβει ο Πορτογάλος Βίτορ Περέιρα, και κυρίως επί του συμπατριώτη του Μάρκο Σίλβα, ο οποίος του προσέφερε 108 λεπτά απέναντι σε Χανιά (φάση των 16) και Αστέρα Τρίπολης (δεύτερος προημιτελικός).

Οι ευεργετικοί δανεισμοί και η ελευθερία στη Λαμία

Βέβαια, προκειμένου ο Σάλιακας ν' αλλάξει status είχε ανάγκη από σταθερό χρόνο που θα προέκυπτε από την εμπιστοσύνη των "προϊσταμένων" του. Οι σποραδικές συμμετοχές στο υψηλό επίπεδο ήταν σαν τον λουρί που δεν επιτρέπει ελευθερία κινήσεων. Τα 32 παιχνίδια στην Κύπρο, ως δανεικός στην -νεοφώτιστη τότε- Καρμιώτισσα με έδρα τη Λεμεσό, ευνόησαν το σχέδιο, προτού γυρίσει για να αγωνιστεί επί μια διετία στον ΑΟΧ-Κισσαμικός της Football League και διακριθεί, σημειώνοντας μάλιστα 6 γκολ σε 50 αγώνες. Δεν έπαψε, δε, να 'ναι μόνιμο κομμάτι των μικρών εθνικών και ενίοτε κάπτεν στην U21.

Βέβαια, στον Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς (καλοκαίρι του 2019) ο Σάλιακας ήταν περίπλοκο να βρει επαρκή χώρο. Η παρουσία του αναντικατάστατου Ελαμπντελαουί και των εφεδρικών του (Γκασπάρ, Τοροσίδης) έφραζαν τη δίοδο προς την παραμονή στο ερυθρόλευκο ρόστερ και η λύση της Λαμίας, με ελεύθερη μεταγραφή πια, ήταν μια μεσοβέζικη επιλογή που μόνο οφέλη έλαχε να έχει. Αντιλαμβάνεται κανείς γιατί οι 29 συμμετοχές που κέρδισε απ' όσους προπονητές πέρασαν εκείνη την περίοδο από την τεχνική ηγεσία του στερεοελλαδίτικου κλαμπ ήταν θεμελιώδεις για τη συνέχεια του.

ΠΑΣ... πολύ καλά

Η πρόταση συνεργασίας από τον ΠΑΣ Γιάννινα το καλοκαίρι του 2020 αποδείχθηκε ακόμη πιο ευεργετική. Ο Σάλιακας κέρδισε εξ αρχής τον ανταγωνισμό για τη θέση του δεξιού μπακ και οι 36 συμμετοχές του ήταν στην πλειονότητά τους 90λεπτες. Παράλληλα, με την Εθνική να έχει μόνιμο θέμα στα δεξιά της άμυνας, ο Φαν Σιπ τον έχρισε διεθνή, ικανοποιώντας μια από τις μεγάλες προσδοκίες του όταν ξεκινούσε το ποδόσφαιρο. Αγωνίστηκε ως αλλαγή σε δύο φιλικά του 2021 (με Ελβετία και Βέλγιο), αλλά σε όλα τα επίσημα (για τα προκριματικά του Παγκοσμίου) παρέμεινε στον πάγκο, παρά την άποψη ότι στο 3-6-1 του Ολλανδού εκλέκτορα θα μπορούσε να δοκιμαστεί στην πλευρά.

Η αλλαγή προπονητή στον ΠΑΣ και η αποχώρηση του Αργύρη Γιαννίκη ουδόλως τον απασχόλησε. Ούτως ή άλλως ο Ηρακλής Μεταξάς, που πήρε τα ηνία, σπανίως πειράζει την τετράδα στην άμυνά του και ο Σάλιακας έχει λείψει από το γήπεδο μονάχα 22 λεπτά (για να ξεκουραστεί) στα 13 εφετινά παιχνίδια που ξεκίνησε, είτε σε πρωτάθλημα είτε σε κύπελλο.

Να ισχυριστεί κάποιος ότι θα μπορούσε να είναι ο βασικός δεξιός μπακ του Ολυμπιακού είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένο. Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο 25χρονος τιμά μέχρι το τελευταίο... ψίχουλο το ψωμί που τρώει. Ψωμί που ίσως γίνει παντεσπάνι, μια και παρακολουθείται στενά από ομάδες του εξωτερικού.


News 24/7

24MEDIA NETWORK