Ο Ρονάλντο ‘έδιωξε’ τον αναμορφωτή Μαρότα και ο Ανιέλι πανηγυρίζει
Η Γιουβέντους σπάει τα κοντέρ στην Ιταλία, όμως ο CEO της, Τζιουζέπε Μαρότα, υπέβαλε την παραίτησή του και τάραξε τα 'νερά'. Με ποιους είχε κόντρα, τι συνέβη στους 'μπιανκονέρι' και ποιο το μέλλον.
Την ώρα που η Γιουβέντους πανηγύριζε μία νίκη επί του βασικού αντιπάλου και για το φετινό σκουντέτο, της Νάπολι, με συνέπεια για πρώτη φορά από το 1930 να αρχίσει με 8/8 τη σεζόν και να δημιουργήσει τόσο νωρίς διαφορά έξι πόντων από τον ανταγωνισμό, μία είδηση ήρθε να ταράξει το εύκρατο κλίμα στον οργανισμό.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του συλλόγου, Τζιουζέπε Μαρότα, υπέβαλε την παραίτησή του και αποχώρησε από τον σύλλογο που υπηρέτησε με παροιμιώδη επιτυχία τα τελευταία οκτώ χρόνια. Μάλιστα, αποχώρησε την εβδομάδα που κατέκτησε το βραβείο του ‘Κορυφαίου Παράγοντα’ στα διεθνή βραβεία ποδοσφαίρου της Μαδρίτης.
Ο παράγοντας που προσέφερε σταθερότητα σε μία περίοδο έντονης μετάλλαξης για τη Γιουβέντους, που ήταν πάντοτε το σημείο αναφοράς σε κάθε απόφαση, μικρή ή μεγάλη, που με τις ενέργειές του επανέφερε τον οργανισμό στην ελίτ του κάλτσιο και από εκεί της Ευρώπης, εξωθήθηκε σε αποχώρηση.
‘Δεν υπάρχει πλέον η ταύτιση με τον πρόεδρο Ανιέλι’, εξήγησε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera την Κυριακή, ανάβοντας… φωτιές στον σύλλογο, σχετικά με το τι συνέβη σε μία σεζόν που όλα φαίνονται να κυλούν ονειρικά μέχρι στιγμής.
Πίρλο, Άλβες, Βιδάλ, Πογκμπά σε τιμή ευκαιρίας
Μετά από έξι χρόνια στον ίδιο ρόλο στη Σαμπντόρια, ο Μαρότα προσελήφθη τον Μάιο του 2010 από τον νέο πρόεδρο της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, ως διάδοχος του Ζαν Κλοντ Μπλαν, ο οποίος επέβλεψε τα χρόνια της επιστροφής από τη Serie B και το Calciopoli. Μαζί του έφερε τον Φάμπιο Παράτιτσι ως επικεφαλής σκάουτινγκ και τον προπονητή Λουίτζι Ντελνέρι. Στα τέλη Οκτωβρίου, όταν πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της εταιρίας, εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πήρε ρόλο εκτελεστικού διευθυντή.
Μετά από την 7η θέση της σεζόν 2009-2010, η ανάγκη για παρεμβάσεις στην ομάδα ήταν άμεση και γι’ αυτό ενέκρινε τη μεταγραφή 14 παικτών, μεταξύ των οποίων ο Λεονάρντο Μπονούτσι, και την αποχώρηση 11, μεταξύ των οποίων οι Νταβίντ Τρεζεγκέ και Ντιέγκο. Η νέα σεζόν βρήκε τον σύλλογο ξανά στην ίδια θέση, ωστόσο από το καλοκαίρι το 2011 άρχισε η νέα μεταμόρφωση, χάρη σε μία κίνηση ματ του Μαρότα, ο οποίος εμπιστεύτηκε τον Αντόνιο Κόντε στη θέση του προπονητή.
Μαζί με τον Ιταλό τεχνικό υπέγραψε ως ελεύθερος ο Αντρέα Πίρλο, αποκτήθηκε ο Αρτούρο Βιδάλ μόλις για 12.500.000 ευρώ από τη Λεβερκούζεν και ο Στέφαν Λίχτσταϊνερ για 10.000.000 ευρώ από τη Λάτσιο, ενώ το επόμενο καλοκαίρι αποκτήθηκε και ο Πολ Πογκμπά ως ελεύθερος, με μόλις 1.000.000 ευρώ να καταλήγουν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως τροφεία.
Οι ‘έξυπνες’ προσθήκες στο ρόστερ του Μαρότα (ακολούθησαν Ντάνι Άλβες, Εμρέ Τζαν, Φερνάντο Γιορέντε, Σάμι Κεντίρα) δεν χρειάστηκαν ποτέ δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στις κορυφαίες ομάδων των υπολοίπων χωρών, όμως είχαν τα ίδια αποτελέσματα. Η Γιουβέντους επέστρεψε στους εγχώριους τίτλους και με τον καιρό άρχισε να διεκδικεί και διεθνείς.
Έδιωξε ‘σημαίες’, κράτησε Αλέγκρι
Επιπροσθέτως, η δουλειά του Μαρότα δεν ήταν αποκλειστικά οι προσθήκες στο ρόστερ, αλλά και οι πιο δύσκολες αποφάσεις. Επί των ημερών του καθαιρέθηκε μία ‘σημαία’ όπως ο Αλεσάντρο ντελ Πιέρο, παρότι ο ‘πιντουρίκιο’ είχε προτείνει να μείνει στον σύλλογο αμισθί. Επί των ημερών του έφυγε και η επόμενη ‘σημαία’, ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε σκοπό να σταματήσει το ποδόσφαιρο ούτε καν να αποχωρήσει από το κορυφαίο επίπεδο. Ακόμα και η φετινή αποχώρηση του Κλάουντιο Μαρκίζιο μετά από έναν παραγκωνισμό ετών προκάλεσε κλυδωνισμούς εντός των αποδυτηρίων.
Μία από τις πιο δύσκολες αποστολές του Μαρότα ήταν η αντικατάσταση του Κόντε, όταν πλέον οι παίκτες δεν… σήκωναν άλλο τον Ιταλό τεχνικό και οι ‘Σειρήνες’ της ομοσπονδίας είχαν αρχίσει να ηχούν. Ο Μαρότα βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση, έστω κι αν δεν ήταν συνεχιστής του Κόντε, αλλά κάτι διαφορετικό.
Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι συνέχισε το σερί τίτλων και ταυτόχρονα έκανε ένα ευρωπαϊκό βήμα παραπάνω από τον προκάτοχό του, αφού οδήγησε τη ‘γηραιά κυρία’ σε δύο τελικούς Champions League. Παρότι και γι’ αυτόν ακούστηκε αρκετές φορές ότι το κλίμα στον σύλλογο πλέον δεν τον σήκωνε, ο Μαρότα δεν… πάτησε το κουμπί και κρατούσε τον Αλέγκρι στην ομάδα μέχρι και σήμερα. Στην πορεία, μάλιστα, ‘θυσίασε’ ακόμα και τον Μπονούτσι που είχε κόντρα με τον προπονητή του, ωστόσο έναν χρόνο μετά κατάφερε να τον πάρει πίσω.
Ο Ανιέλι είχε διαφορετικό πλάνο
Παράλληλα με τις εντυπωσιακές αλλά και λελογισμένες κινήσεις του Μαρότα για τη νέα εποχή της ‘γηραιάς κυρίας’, διενεργείτο μία ζύμωση που ουδείς είχε αντιληφθεί. Ο πρόεδρος Ανιέλι, για χρόνια ‘πολέμιος’ της σπατάλης εκατοντάδων εκατομμυρίων ομάδων στα πρότυπα της Μάντσεστερ Σίτι, της Παρί Σεν Ζερμέν, της Μπαρτσελόνα κ.ά. άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι ο μόνος δρόμος για τον σύλλογο να επανέλθει και στην πολυπόθητη ελίτ, είναι αυτός που ακολουθούσαν οι συγκεκριμένες ομάδες.
Όταν ανέλαβε τα ‘ηνία’ της ECA, της Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων, ενός φορέα που δημιουργήθηκε πρωτίστως για να ‘ακούγεται’ η φωνή των ‘μικρών’, άρχισε για πρώτη φορά να συμπεριφέρεται ως… μεγάλος. Η Γιουβέντους άρχισε να δαπανά εννιαψήφια ποσά στις μεταγραφικές περιόδους και το αποκορύφωμα ήταν το ταξίδι του Ανιέλι στην Καλαμάτα για να ‘κλείσει’ την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, τον Κριστιάνο Ρονάλντο των 100.000.000 ευρώ.
Στην παρουσίαση του Πορτογάλου, δίπλα στον Ανιέλι βρισκόταν ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, ο Παράτιτσι, δείχνοντας την αυξημένη ισχύ του εντός του οργανισμού. Λίγες εβδομάδες αργότερα, παρά τις επιτυχίες στο χορτάρι, ο Μαρότα υπέβαλε την παραίτησή του, αφού δεν χωρούσε στο νέο πλάνο.
Η νέα ‘αγία τριάδα’ της Γιουβέντους
‘Η Γιουβέντους θα συνεχίσει να λειτουργεί με ευημερία σε διοικητικό επίπεδο’, καθησύχασε ο Ανιέλι, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Παράτιτσι, παρότι ο τελευταίος δεν θα βρίσκεται στο νέο ΔΣ της ομάδας, όπως και ο οικονομικός διευθυντής Άλντο Μάτσια. Αντιθέτως, η μητρική της Γιουβέντους, Exor, πρότεινε ως υποψηφίους τον αντιπρόεδρο Πάβελ Νέντβεντ και τον διευθυντή της Ferrari στη Formula 1 και μέλος του νυν ΔΣ, Μαουρίτσιο Αριβαμπένε.
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Ανιέλι θα παραμένει πρόεδρος και θα ηγηθεί της νέας τριάδας που ουσιαστικά θα διοικήσει την ομάδα και θα αποτελείται από τον ίδιο, τον Νέντβεντ και τον Παράτιτσι. Ο τελευταίος θα επωμιστεί αρκετές από τις αρμοδιότητες του Μαρότα και θα ανοίξει τον δρόμο για πιο επιθετικές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι, κάτι που προσπαθούσε να αποφύγει όλα αυτά τα χρόνια ο ‘αναμορφωτής’ του συλλόγου.
Όσο για τον Μαρότα, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η αποχώρησή του από το Τορίνο, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν με την Ίντερ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (αντί του νυν νο1, του εκτελεστικού αντιπροέδρου Εντ Γούντγουορντ), ενώ έχει αρνηθεί να αναλάβει τη ‘ορφανή’ θέση του προέδρου της λίγκας. Εξάλλου, στα 61 του είναι ο ‘κορυφαίος παράγοντας’ του ποδοσφαίρου και μπορεί να επιλέξει ό,τι επιθυμεί.
Photo credits: AP Photo/Luca Bruno, Antonio Calanni, Gregorio Borgia, L’Osservatore Romano/Pool Photo via AP