Γιατί έφυγε τελικά ο Ραζβάν Λουτσέσκου;
Η φυγή του Λουτσέσκου από τον ΠΑΟΚ για την Αλ Χιλάλ μοιάζει με μια γνώριμη ιστορία, που επαναλαμβάνεται. Μοιραία ή όχι, ο χρόνος θα δείξει.
Σχεδόν τρία χρόνια πριν, όντας προπονητής της Ξάνθης, ο Λουτσέσκου έπαιξε με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα σε ένα επεισοδιακό 0-0 που είχε ένταση με τον Ρουμάνο, διάλογο με την εξέδρα και δηλώσεις εκνευρισμού του τεχνικού στη συνέντευξη Τύπου. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2019 μεσολάβησε μία επιτυχημένη θητεία του Ραζβάν στον πάγκο του ΠΑΟΚ με δύο κύπελλα και ένα αήττητο πρωτάθλημα.
Από 'μαύρο' πρόβατο, έγινε ο αγαπημένος της εξέδρας και από την αμφισβήτηση με το άκουσμα του ονόματός του όταν αντικατέστησε τον Στανόγεβιτς, ήρθε η αναγνώριση για τη δουλειά του. Ο Λουτσέσκου φαινόταν ότι θα γίνει ο Μπάγιεβιτς του ΠΑΟΚ, φαινόταν ότι ο Δικέφαλος μετά από πολλά χρόνια βρήκε τον προπονητή που θα στεριώσει και θα πορευτεί μαζί του μέχρι να τους χωρίσει ο χρόνος (ουχί ο θάνατος όπως στους γάμους).
Ο Λουτσέσκου έδειχνε πιο ΠΑΟΚ από ποτέ, το περσινό νταμπλ ισχυροποίησε τη θέση του, δεν είχε τάσεις φυγής -τουλάχιστον με βάση αυτά που έλεγε- αλλά 'όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός. Ο Ρουμάνος προπονητής διέψευσε τον ίδιο του τον εαυτό, άφησε στα 'κρύα του λουτρού τον ΠΑΟΚ' όταν αντιλήφθηκε ότι δεν πάει παραπέρα και από το βράδυ της Παρασκευής όλοι προσπαθούν να ψυχολογήσουν την απόφασή του. Το ίδιο κι εμείς.
Αυτά που δεν είπε ο Ρουμάνος
Η βραδινή αποχαιρετιστήρια δήλωση του Ραζβάν Λουτσέσκου, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ΠΑΟΚ, ξεκαθάρισε το τοπίο αναφορικά με τους λόγους που έφεραν την απόφαση αποχώρησης του Ρουμάνου προπονητή. Προφανώς, ο πακτωλός χρημάτων από τη Σαουδική Αραβία είναι ένα καλό κίνητρο και βάζει σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις οποιονδήποτε, αλλά βάσει της μακροσκελούς δήλωσης του Λουτσέσκου, το γυαλί φαίνεται πως είχε 'ραγίσει'. Ο Λουτσέσκου είπε το αντίο σε όλους, εκτός από έναν. Τον Γιώργο Σαββίδη.
Στη δήλωσή του ήταν 'μέσα' στην οικογένεια του Ιβάν, χωρίς να γίνει ιδιαίτερη αναφορά. Υπό άλλες συνθήκες τούτο δεν θα αποτελούσε είδηση, αλλά όταν οι σχέσεις των δύο έδειχναν άριστες, (θυμηθείτε τη θερμή αγκαλιά του Γιώργου Σαββίδη στον Λουτσέσκου μετά τον τελικό κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ), η αποφυγή ειδικής αναφοράς στον 'άνθρωπο πίσω από τον πρόεδρο' ίσως, στο τέλος της ημέρας, να κρύβει την αιτία του κακού. Το συνοδευτικό της δήλωσης 'σωστή στιγμή να φεύγεις πριν πληγώσεις και πληγωθείς' φαίνεται να κρύβει την πίκρα ενός ανθρώπου που βλέπει το μέλλον να 'μαυρίζει' και δεν θέλει να πέσει πάνω του.
Ραζβάν, όπως Πρίγιοβιτς
Κάποιους μήνες νωρίτερα, λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και αφού ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς είχε αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ, ο Λουτσέσκου δεν κρύφτηκε στις δηλώσεις του μετά από ένα ματς πρωταθλήματος του Δικεφάλου και αναφέρθηκε στην περίπτωση του Σέρβου τονίζοντας ότι του προκάλεσε έκπληξη η αποχώρησή του. Εμμέσως πλην σαφώς, ο Ρουμάνος δεν περίμενε ότι ο 'Πρίγιο' θα αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ του πρωταθλητισμού και θα προτιμήσει να μεγαλώσει τον τραπεζικό του λογαριασμό, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το αγωνιστικό του συμφέρον.
Τώρα, η ιστορία επαναλαμβάνεται από την ανάποδη. Ο Λουτσέσκου είδε τον Πρίγιοβιτς να φεύγει, αλλά πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε. Η ποδοσφαιρική ειρωνεία έκανε τον Δικέφαλο ακόμα καλύτερο και πιο πλουραλιστικό με αποτέλεσμα να φτάσει στην άνετη (και αήττητη) κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Λουτσέσκου, πλέον, έπαθε... Πρίγιοβιτς, αφήνει στα 'κρύα του λουτρού' τον Δικέφαλο και ο Ιβάν Σαββίδης καλείται να κάνει αυτό που έκανε ο Ρουμάνος στην αποχώρηση του Πρίγιοβιτς. Να καλυφθεί το κενό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από την Γαλατά στην Αλ Χιλαλ
Από τον περασμένο Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, πάνω δηλαδή στην κορύφωση του πρωταθλήματος και στη μάχη του ΠΑΟΚ για επιστροφή στους τίτλους για πρώτη φορά μετά το 1985, η Γαλατά εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως η φερόμενη ομάδα που έδινε τα 'τρελά' λεφτά για να κάνει δικό της τον Λουτσέσκου. Ο 50χρονος προπονητής χρειάστηκε να γίνει για λίγο 'Έλληνας' και να απαντήσει με ένα μεγαλοπρεπές 'μαλακίες' στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα δημοσιεύματα. Η διάψευση για τα περί της τουρκικής ομάδας ήταν τόσο εκκωφαντική που θύμισε έκρηξη μετεωρίτη. Εξαφάνισε κάθε σύννεφο αμφιβολίας για το μέλλον του και έθεσε ως θέμα συζήτησης μόνο τα μεταγραφικά με δεδομένο πλέον ότι ο Ρουμάνος δεν θα αφήσει τον ΠΑΟΚ και δεν θα εγκαταλείψει τόσο εύκολα την προσπάθεια που ξεκίνησε προ διετίας.
Ο Λουτσέσκου του Ρεκόρ
Οκτώ προπονητές έχει αλλάξει ο ΠΑΟΚ στα 9 χρόνια που ο Ιβάν Σαββίδης βρίσκεται στο 'τιμόνι' της ΠΑΕ. Τώρα, όμως, είναι η πρώτη φορά που το 'διαζύγιο' έρχεται απρόσμενα και σίγουρα δεν ήταν κάτι που ήθελε ο μεγαλομέτοχος του πρωταθλητή Ελλάδας. Η περίπτωση θυμίζει μόνο αυτή με τον Βλάνταν Ιβιτς, ο οποίος όμως είχε... προετοιμάσει το έδαφος και είχε ενημερώσει σχετικά, με τον Σαββίδη να προσπαθεί να του αλλάξει γνώμη. Δύο χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο που αυτή τη φορά το θέμα έκανε 'κρότο'.
Για την ιστορία, ο Ιβάν Σαββίδης άρχισε με τον Δώνη στον πάγκο το 2012 και την επόμενη χρονιά ανέλαβε ο Χουμπ Στέφενς. Ακολούθησε ο Άγγελος Αναστασιάδης, στη συνέχεια ο Τούντορ, έπειτα ο Βλάνταν Ιβιτς, για 2 αγώνες (φιλικά) ο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς και στη συνέχεια ο Ραζβάν Λουτσέσκου που έγινε ο προπονητή που επί παρουσίας Σαββίδη μέτρησε τις περισσότερες συμμετοχές στον πάγκο. Φυσικά, όλο αυτό το διάστημα υπήρχε πάντα για τα δύσκολα και ο Γιώργος Γεωργιάδης.
Γιατί τελικά έφυγε ο Ραζβαν;
Επιστρέφουμε στο πρώτο κομμάτι. Όσα είπε (και δεν είπε) στη μεταμεσονύχτια δήλωσή του. Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας και αυτό φαίνεται να ρίζωσε τόσο, που έφερε τον Ρουμάνο προπονητή στην οικειοθελή αποχώρηση από το σπίτι του 'Big Brother'. Ο Λουτσέσκου δημιούργησε πέρυσι ένα τρομερό σύνολο που δεν έφτασε απλά σε μία αήττητη κατάκτηση πρωταθλήματος, αλλά έδειχνε μία καλοδουλεμένη μηχανή, με αυτοματοποιημένες κινήσεις και ακρίβεια ελβετικού ρολογιού.
Καμία απουσία, καμία γκρίνια, καμία απογοήτευση, κανένα σύννεφο πάνω από την Τούμπα, παρά μόνο ένα συγκρότημα παικτών που θύμιζαν computer και εκτελούσαν με μαθηματικούς κανόνες τις εντολές του προπονητή. Ο ΠΑΟΚ είχε έτοιμη ομάδα για το νέο πρωτάθλημα. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν κάποιες ποιοτικές 'πινελιές' για το 'κλικ' παραπάνω που χρειαζόταν τη νέα σεζόν έχοντας μπροστά του (και) την πρόκληση του Champions League.
Ο Λουτσέσκου όχι μόνο δεν έβλεπε τις λίγες και καλές μεταγραφές, αλλά μετρούσε ήδη, Ιούνιο μήνα, απώλειες ποδοσφαιριστών που τους ήθελε και τη νέα σεζόν. Είναι αυτός λόγος για να αποχωρήσεις από τη σιγουριά και τη δυναμική του ΠΑΟΚ; Η αποστροφή των δηλώσεών του με την ατάκα 'σωστή στιγμή να φεύγεις πριν πληγώσεις και πληγωθείς' δείχνει πως ναι.
Και μπορεί ο Ρουμάνος να τυποποιήθηκε τα τελευταία 2 χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο ως ο προπονητής της γκρίνιας και των παραπόνων για το χαμένο πρωτάθλημα του 2018, προτίμησε να μη το κάνει στην ίδια του την ομάδα και τον Ιβάν Σαββίδη που του έδωσε το 2017 την ευκαιρία να τον κάνει πρωταθλητή με τον ΠΑΟΚ. Αποφάσισε να φύγει πριν αρχίσουμε τα νέα GIF και memes.
Έχει ταλέντο η εθνική Βραζιλίας τελικά; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: