ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Ραφίνια ήθελε αυτό που ο Λαλά μπορεί

Ο Ολυμπιακός δεν είχε ανάγκη τον Λαλά για να πάρει τον φετινό τίτλο. Θα μπορούσε να το κάνει όχι με τον Ραφίνια, αλλά ακόμη και με τον Ανδρούτσο βασικό ως το τέλος της σεζόν. Ωστόσο ο Γάλλος μπακ αποτελεί σημαντική ενίσχυση ενόψει Αϊντχόφεν και κυρίως απαλλάσει τους Πειραιώτες από έναν έξτρα μεταγραφικό πονοκέφαλο του καλοκαιριού.

Ο Ραφίνια ήθελε αυτό που ο Λαλά μπορεί
Κένι Λαλά και Μοΐζ Κιν διεκδικούν την μπάλα σε αναμέτρηση του Στρασβούργου με την Παρί Σεν Ζερμέν στο 'Parc des Princes', για την Ligue 1 | 23/12/2020 ⓒ 2021 Christophe Ena/Associated Press

Με Ραφίνια (δεξιά) και Χολέμπας (αριστερά) στα άκρα της άμυνας ξεκίνησε την σεζόν ο Ολυμπιακός. Με Ρέαμπτσιουκ και Λαλά θα συνεχίσει. Το βιαστικό συμπέρασμα θέλει τους ‘ερυθρόλευκους’ να λάθεψαν στις καλοκαιρινές επιλογές τους, ωστόσο αυτό είναι αναληθές. Στην πραγματικότητα έκαναν αυτό που είχαν σχεδιάσει. H ιδιαιτερότητα της φετινής σεζόν δεν επέτρεπε βιαστικές κινήσεις ή μεγάλο ρίσκο στην κάλυψη των κενών που άφησαν Ομάρ και Τσιμίκας.

Στο πρώτο μισό της σεζόν, όπου το παν είναι το αποτέλεσμα -προκειμένου να μην βγεις νωρίς εκτός στόχων- ο Ολυμπιακός πόνταρε στην εμπειρία, τις παραστάσεις και το know how δύο έμπειρων παικτών. Το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έφτανε στον Γενάρη ως πρωτοπόρος της Super League Interwetten και εντός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αποδεικνύει το ορθόν της επιλογής του. Γεγονός ωστόσο ήταν και πως ο Ολυμπιακός όφειλε να βρει ξανά την δυναμική του στις πτέρυγες, όσον αφορά τους ακραίους μπακ και ειδικά τον τρόπο που έπρεπε να συμμετέχουν στην επιθετική ανάπτυξη, με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν στη θέση μέσα από την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας.

Αφού ο Ολυμπιακός πήρε αυτό που σκόπευε στο πρώτο μισό της σεζόν από Ραφίνια και Χολέμπας, προχώρησε στην επόμενη μέρα. Αρχές Γενάρη έκλεισε τον Ρέαμπτσιουκ, στο τέλος του μήνα έντυσε στα ερυθρόλευκα και τον Λαλά. Από τη στιγμή που ο Βινάγκρε αποδείχθηκε λανθασμένη επιλογή, η προσθήκη του Μολδαβού έμοιαζε αναγκαία και ποσοτικά. Με τον Χολέμπας να έχει πλέον τον ρόλο του back up, τον οποίο μπορεί άνετα να υπηρετήσει ως το τέλος της σεζόν. Στα δεξιά το πρόβλημα ήταν άλλο. Όχι ποσοτικό, ούτε ποιοτικό. Αφορούσε το στυλ παιχνιδιού.

Στο Contra.gr είχατε διαβάσει από την πρώτη στιγμή τον τρόπο που ο Ραφίνια αγωνίστηκε τις κορυφαίες σεζόν της καριέρας του. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα στην Μπάγερν Μονάχου τον είχε βασικότατο (120 ματς σε 3 χρόνια) στα πλάνα του. Και η διαφορά με όσα είδαμε στον Ολυμπιακό από τον Βραζιλιάνο δεν είναι η ηλικία του τότε με το τώρα. Ο Καταλανός τεχνικός χρησιμοποιούσε τον Βραζιλιάνο ως inverted wing back. Πρόκειται για ρόλο που θέλει τον πλάγιο μπακ να αφήνει το άκρο της άμυνας σε φάση ανάπτυξης και να συγκλίνει στον άξονα, λειτουργώντας πλέον ως εσωτερικός χαφ, με ευθύνη την δημιουργία του παιχνιδιού από χαμηλά και την άρτια κυκλοφορία της μπάλας. Η κίνηση αυτή επέτρεπε στον αντίστοιχο χαφ να κερδίσει κάθετα μέτρα προς την επίθεση, φτάνοντας σε ύψος αντίστοιχο του φορ και τους εξτρέμ να διατηρούν το πλάτος του γηπέδου.

Ο Ραφίνια, με τον αριθμό ’13’ στην πλάτη, λειτουργεί ως εσωτερικός χαφ σε φάση ανάπτυξης της Μπάγερν, την περίοδο που ο Πεπ Γκουαρδιόλα ήταν τεχνικός των Βαυαρών

Στα 35 του χρόνια, ο Ραφίνια δεν ήταν δυνατόν να αλλάξει στυλ παιχνιδιού. Αυτό έκανε και στον Ολυμπιακό, γι’ αυτό και οι αριθμοί του σε αυτό το κομμάτι ήταν εξαιρετικοί. Δεν θα προέκυπτε θέμα απόκτησης άλλου παίκτη, αν αυτή η συνθήκη κάλυπτε την ανάγκη της φιλοσοφίας των ‘ερυθρολεύκων’. Ο χώρος δράσης του Βραζιλιάνου περιοριζόταν στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Δεν έφτανε στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση. Και αυτό ήταν πρόβλημα. Το οποίο δεν μπόρεσε να λύσει ο Ντρέγκερ έχοντας σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του και τραυματισμούς. Πρόβλημα στο οποίο μπορεί να δώσει λύσεις ο Ανδρούτσος, όσο παίζει και αποκτά εμπειρία στη θέση. Όμως ο Ολυμπιακός χρειαζόταν κάτι διαφορετικό εδώ και τώρα. Έτσι προέκυψε ο Λαλά.

Ο Ολυμπιακός έφερε έναν παίκτη με εξαιρετική παρουσία στη Ligue 1, φορώντας τη φανέλα του Στρασβούργου. Προ διετίας το όνομα του ‘έπαιξε’ δυνατά για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ ήταν το δίλημμα του Πεπ Γκουαρδιόλα στη Σίτι, που στο νήμα επέλεξε τον Ζοάο Κανσέλο. Έκρηξη, ταχύτητα, εξαιρετική τεχνική ικανότητα και αντοχή είναι στοιχεία που διαθέτει σε πολύ υψηλό βαθμό ο Λαλά. Επιτίθεται σαν κλασικός εξτρέμ, φτάνει χαμηλά στην αντίπαλη περιοχή, δίνει πλάτος στην επίθεση και επιτρέπει στον ακραίο κυνηγό της πλευράς του να συγκλίνει στην περιοχή ως επιθετικός του άξονα. Σεντράρει με ακρίβεια και θεωρείται εξαιρετικός εκτελεστής στημένων φάσεων. Το μειονέκτημα του εντοπίζεται ανασταλτικά. Υστερεί στον αέρα και δεν έχει ιδανικά recovery runs, με αποτέλεσμα να χρειάζεται απαραίτητα αμυντική κάλυψη στην πλευρά του.

Ο Λαλά ξεκίνησε την καριέρα του στην Παρί (Paris FC όχι Παρί Σεν Ζερμέν), συνέχισε σε Βαλενσιέν και Λανς, πριν μετακομίσει στο Στρασβούργο όπου έκανε και την έκρηξη του αγωνιστικά. Σε 274 επίσημα ματς έχει απολογισμό 16 γκολ και 25 ασίστ. Καθόλου άσχημα νούμερα για πλάγιο μπακ, με δυνατότητα να τα αυξήσει σημαντικά σε ένα πρωτάθλημα όπως το ελληνικό.

Η σεζόν 2018/19 ήταν μάλλον η μέχρι στιγμής καλύτερη της καριέρας του. Πέρα από γκολ και ασίστ, ήταν ο μοναδικός παίκτης εκτός μέσων και επιθετικών με plus 60 key passes στην Ligue 1. Τα τελευταία 7 χρόνια είναι και ο μοναδικός αμυντικός του γαλλικού πρωταθλήματος με 8 ασίστ σε μια σεζόν.

Ο Ραφίνια δεν απέτυχε στον Ολυμπιακό. Ήθελε να προσφέρει περισσότερα, έδωσε αυτά που μπορούσε. Ο Ολυμπιακός δεν απέτυχε στην επιλογή του Ραφίνια. Ο Βραζιλιάνος εκπλήρωσε τον σκοπό του και παραδίδει τη σκυτάλη. Οι ‘ερυθρόλευκοι’ πέρασαν στην επόμενη μέρα, από τη στιγμή που η ευκαιρία παρουσιάστηκε. Ο Ραφίνια είχε ημερομηνία λήξης στο τέλος της τρέχουσας περιόδου, έτσι στον Πειραιά μαγείρεψαν πριν πεινάσουν. Κερδίζοντας παράλληλα ένα εξάμηνο, με έναν παίκτη που ‘κολλάει’ περισσότερο στην αγωνιστική τους φιλοσοφία.

Δεν είχε ανάγκη τον Λαλά ο Ολυμπιακός για να πάρει το φετινό πρωτάθλημα. Θα μπορούσε να το κάνει όχι με τον Ραφίνια, αλλά ακόμη και με τον Ανδρούτσο βασικό ως το τέλος της σεζόν. Ωστόσο ενισχύθηκε σημαντικά ενόψει των αναμετρήσεων με την Αϊντχόφεν στους ’32’ του Europa League και παράλληλα έχει έναν ‘πονοκέφαλο’ λιγότερο για την μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού. Τα βασικά του μπακ για την επόμενη σεζόν είναι ήδη γνωστά, με τις όποιες ανάγκες προκύψουν στις υπόλοιπες θέσεις του ρόστερ θα ασχοληθεί αργότερα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK