Ο πιο επιθυμητός άνθρωπος του ποδοσφαίρου είναι… τάφος
Μια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα 54 ετών με καραφλίτσα και γυαλάκια, έχει δει τις Μάντσεστερ Γ., Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν, Ρόμα, Παρί Σεν Ζερμέν και Μαρσέιγ να 'σφάζονται' στα πόδια του. Γνωστός με το παρατσούκλι 'τάφος', είναι σήμερα ο πιο επιθυμητός άνθρωπος του ποδοσφαίρου.
Κιλιάν Εμπαμπέ, Ματάις ντε Λιχτ, Τζίτζι Ντοναρούμα, Γκαμπριέλ Ζεζούς, Μάρκους Ράσφορντ, είναι μερικά από τα ονόματα που θα μπορούσε να αραδιάσει κάποιος σε μια κουβέντα που αφορά το πιο ‘hot prospect’ του ποδοσφαίρου σήμερα. Αν μιλάμε για ποδοσφαιριστές, ναι. Αν μιλάμε γενικότερα, ίσως και κανείς από αυτούς. Ενδεχομένως και κανένας ποδοσφαιριστής γενικότερα. Ένας 54χρονος με καραφλίτσα και γυαλάκια, για τις υπηρεσίες του οποίου έχουν ‘πλακωθεί’ κατά καιρούς σύλλογοι όπως οι Μάντσεστερ Γ., Άρσεναλ, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν, Ρόμα, Παρί Σεν Ζερμέν και Μαρσέιγ, είναι μάλλον ο πιο επιθυμητός άνθρωπος του ποδοσφαίρου σήμερα.
Αυτός που εκτόξευσε την καριέρα παικτών όπως οι Φαμπίνιο, Μπερνάρντο Σίλβα, Τομάς Λεμάρ, Αντονί Μαρσιάλ, Νικολά Πεπέ και πολλών άλλων είναι ο Λουίς Κάμπος, ο κορυφαίος σήμερα ανιχνευτής ποδοσφαιρικού… θησαυρού. “Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το όνομα του έχει συνδεθεί με ομάδες όπως η Τσέλσι και η Μίλαν ή άλλους κορυφαίους συλλόγους στον κόσμο. Όταν βλέπεις τους παίκτες που υπέγραψε σε Μονακό και Λιλ, την διαφορά που είχε η αξία τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο όταν αποκτήθηκαν σε σχέση με τώρα, είναι απίστευτο. Ο Λουίς είναι ένας από τους καλύτερους σε αυτό που κάνει”, είναι τα λόγια του Αϊτόρ Καράνκα που είχε συνεργαστεί με τον Λουίς Κάμπος την περίοδο που ο δεύτερος βρέθηκε ως σκάουτερ στην Ρεάλ Μαδρίτης.
Η εκπληκτική Μονακό της περιόδου 2016-2017, που έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου στην Γαλλία αλλά και τα ημιτελικά του Champions League, είχε φαρδιά την υπογραφή του Λουίς Κάμπος, έστω κι αν αυτός είχε αποχωρήσει από τον σύλλογο το 2015. Στην βασική ενδεκάδα εκείνης της περιόδου, μόνο οι Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, Μπενζαμίν Μεντί και Κάμιλ Γκλικ είχαν αποκτηθεί μετά την αποχώρηση του Κάμπος.
Μέχρι τότε, ο Πορτογάλος αθλητικός διευθυντής είχε ήδη κερδίσει… ταμπέλες όπως όπως ‘ο αόρατος άνθρωπος’ ή ‘ο μυστηριώδης κύριος Κάμπος’. Απογειώνοντας την Λιλ την τελευταία διετία, ο Λουίς Κάμπος έχει πλέον ένα πολύ μεγαλύτερο και σαφώς πιο αναγνωρίσιμο προφίλ, διατηρώντας πάντως αυτή την αίσθηση μυστηρίου ως προς τις μεθόδους του. Ποιος είναι ο τύπος με το άγγιγμα του Μίδα στην μεταγραφική αγορά;
Πριν καν ακόμη χαρακτηριστεί ως ‘transfer mastermind’, ο Λουίς Κάμπος ήταν προπονητής και μάλιστα όχι ιδιαίτερα επιτυχημένος… Γεννημένος στο Φάο, μια μικρή κωμόπολη στα βόρεια της Πορτογαλίας, έπαιζε ποδόσφαιρο στα εφηβικά του χρόνια πριν σπουδάσει φυσική αγωγή στο πανεπιστήμιο του Πόρτο – αντίστοιχα με συμπατριώτες του όπως οι Ζοζέ Μουρίνιο και Κάρλος Κεϊρόζ, που σπούδασαν το ίδιο στο πανεπιστήμιο της Λισσαβώνας. Στη διάρκεια των σπουδών του, ο Κάμπος προπονούσε τα τμήματα υποδομής της AS Esposende, μιας τοπικής ομάδας. Αφού αποφοίτησε και σταμάτησε το ποδόσφαιρο, βρήκε δουλειά στην SC Espinho ως γυμναστής. Ακολούθησε η Uniao de Leiria, όπου εργάστηκε ως βοηθός προπονητής και στα 27 του χρόνια ήταν πια έτοιμος να γίνει πρώτος προπονητής.
Στα 13 χρόνια που ακολούθησαν, ανέλαβε τεχνικά μια σειρά από μικρομεσαίες ομάδες στην Πορτογαλία. Τον συνόδευε η φήμη του προπονητή που οι ομάδες του παίζουν καλό ποδόσφαιρο, ενώ ‘χτύπησε’ και πρωτοσέλιδα όταν ως τεχνικός της Ζιλ Βιθέντε έβαλε τέλος στο αήττητο σερί 27 αγώνων της Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο, τον Απρίλιο του 2004. Δυστυχώς για εκείνον όμως, οι σύλλογοι που προπονούσε συχνά υποβιβάζονταν… Όπως συνέβη με την Σετούμπαλ, την Βαρζίμ και την Μπέιρα Μαρ. Κάπως έτσι από Λουίς Κάμπος έγινε Λουίς Κάμπας – ‘campa’ είναι η πορτογαλική λέξη που σημαίνει ‘τάφος’.
Ωστόσο οι περισσότεροι παίκτες που προπόνησε έχουν θετικές αναμνήσεις από εκείνον. “Ήταν ειλικρινής, δούλευε σκληρά, είχε πάθος για το ποδόσφαιρο και έβγαζε αυτή την ανθρώπινη πλευρά που βοηθά τους παίκτες να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους. Άφησε καλές εντυπώσεις στους περισσότερους ποδοσφαιριστές με τους οποίους συνεργάστηκε”, υποστηρίζει ο Αλί Ελ Ομαρί, που θήτευσε υπό τις οδηγίες του Κάμπος και σε Ζιλ Βιθέντε και Μπέιρα Μαρ.
Φεύγοντας το 2005 από την Μπέιρα Μαρ, ο Κάμπος γύρισε την πλάτη του στην προπονητική. Άρχισε να διδάσκει και επένδυσε σε ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο στο Esposende, ωστόσο οι σκέψεις του για το ποδόσφαιρο ποτέ δεν τον εγκατέλειψαν. Σε συνεργασία με έναν ακόμη πρώην προπονητή, τον Αμέρκο Μαγκαλιάες δημιούργησαν την εταιρεία T2P (Training to Play), που προμήθευε με εξοπλισμό, προπονητικά dvd και λειτουργικό με τακτικές ποδοσφαίρου τους συλλόγους. Μία από τις καινοτομίες τους, μια εφαρμογή που ονομάζεται ‘Mourinho Tactical Board’, ήταν κατασκευασμένη ειδικά για τον άνθρωπο από τον οποίο πήρε το όνομα της. Έχοντας αμοιβαίο σεβασμό, Κάμπος και Μουρίνιο είχαν γίνει στενοί φίλοι. Ο Κάμπος είχε κερδίσει και την εμπιστοσύνη του super agent Ζόρζε Μέντες, ενώ η δουλειά που έκανε στο σκάουτινγκ της Πόρτο, ‘μπόλιασε’ τη φήμη του ως ένα από τα πιο ‘κοφτερά’ μυαλά στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο.
Μετά από μια επταετία δίχως να καταλαμβάνει επίσημα κάποια θέση στο ποδόσφαιρο, ο Κάμπος έκανε… θριαμβευτικό come back τον Ιούλιο του 2012, όταν ο Μουρίνιο του πρόσφερε μια θέση στο επιτελείο της Ρεάλ Μαδρίτης. Ήταν η στιγμή που ο Κάμπος ‘εκδικήθηκε’ όσους τον αμφισβήτησαν. “Δεν ήταν κάτι τυχαίο, δεν συνέβη επειδή έχω μπλε μάτια ή γιατί είμαι ωραίος. Έλαβα την πρόσκληση γιατί ο Μουρίνιο ήξερε πως έχω την ικανότητα να δουλέψω μαζί του”, είχε τονίσει ο Κάμπος στην O’ Jogo το 2016.
Όποιος περνούσε από το γραφείο του στο ισόγειο του προπονητικού κέντρου της Ρεάλ, ίσως πίστευε πως ο Κάμπος είναι ένας high tech γκουρού και όχι σκάουτερ ποδοσφαίρου. Δεν υπήρχαν “βουνά” με σημειώσεις στο γραφείο του, ούτε μεγάλοι φάκελοι ή… ξεχειλισμένα συρτάρια. Αντίθετα, όλα τα δεδομένα που ήθελε να καταχωρήσει ήταν περασμένα στο laptop και το iPad. Το γραφείο του ήταν πάντα τακτοποιημένο και το κοσμούσε μια φωτογραφία της συζύγου με τις δύο κόρες του. Η πρώτη μεταγραφική υπόδειξη του Κάμπος έφτασε στην Μαδρίτη λίγο μετά την δική του άφιξη. Ήταν ένας Βραζιλιάνος μπακ, δανεικός από την Ρίο Άβε, που άκουγε στο όνομα Φαμπίνιο. Έκανε μόλις μια συμμετοχή και ένα χρόνο μετά συναντήθηκε ξανά με τον Κάμπος στη Μονακό, όπου εξελίχθηκε σε έναν κεντρικό μέσο αξίας 50 εκατ. ευρώ… “Ο Φαμπίνιο είναι ο τύπος του παίκτη που όταν τον βλέπεις να παίζει σε αυτό το επίπεδο (με τη φανέλα της Λίβερπουλ) καταλαβαίνεις πόσο καλός είναι στη δουλειά του ο Λουίς”, είχε τονίσει χαρακτηριστικά στο Bleacher Report ο Αϊτόρ Καράνκα.
Οι συνάδελφοι του Κάμπος στην Ρεάλ ήταν εντυπωσιασμένοι από τον ενθουσιασμό, την ενέργεια του και το πόσο επιμελής ήταν. Ο Πορτογάλος χρησιμοποίησε τον χρόνο διαμονής του στην Μαδρίτη, για να αναπτύξει ένα νέο λογισμικό, το Scouting System Pro και δεν φοβόταν ποτέ να εκφέρει γνώμη για κάποιον παίκτη. “Ο Λουίς δουλεύει πολύ στην λεπτομέρεια. Είναι επίμονος και πάντα ψάχνει για όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί να συλλέξει. Είναι ο τύπος που έχεις ιδέες και τον δυναμισμό να κάνει πράγματα να συμβούν. Είναι σαν ένα είδιος επιχειρηματία”, θυμάται ο Ζοζέ Μοράις, ένας από τους ασίσταντ του Μουρίνιο στην Ρεάλ.
Ο Κάμπος είχε προσληφθεί στους ‘μερένγκες’ με σκοπό να εντοπίσει ταλέντα, ενώ λειτουργούσε και ως σκάουτ των αντιπάλων. Ένα κεντρικό δόγμα της προσέγγισής του ήταν ανέκαθεν η πεποίθησή πως δεν υπάρχει υποκατάστατο για την παρακολούθηση παικτών ζωντανά, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ξοδέψει πολύ από τον χρόνο του σε ταξί, αεροδρόμια και ξενοδοχεία. “Για εμένα, η live παρακολούθηση είναι θεμελιώδης. Για παράδειγμα, μια μικρή λεπτομέρεια όπως το να παρατηρείς πώς προθερμαίνεται ένας παίκτης πριν τη σέντρα ή για να περάσει στο ματς ως αλλαγή, φανερώνει πολλά για τον χαρακτήρα του. Και ο χαρακτήρας είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανίχνευση ενός top ταλέντου”, είχε εξηγήσει ο Κάμπος σε συνέντευξη του στο Yahoo το 2017.
Οπλισμένος με την συνεχώς διευρυνόμενη βάση δεδομένων παικτών που είχε δημιουργήσει και με προίκα την εμπειρία της συνεργασίας του με τον Μουρίνιο, ο Κάμπος άφησε την Ρεάλ Μαδρίτης για τη Μονακό το 2013. Αρχικά ενεργούσε ως σύμβουλος της διοίκησης και από τον Αύγουστο του 2014 έγινε τεχνικός διευθυντής (προηγουμένως είχε εργαστεί ως σκάουτ των αντιπάλων της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας).
Με τον ιδιοκτήτη των Μονεγάσκων να επιθυμεί αλλαγή στην μεταγραφική πολιτική και περιορισμό των εξόδων, ο Κάμπος ξεκίνησε να βολιδοσκοπεί παίκτες νεαρούς σε ηλικία και ταλαντούχους, με απαραίτητη προϋπόθεση την μεταπωλητική αξία. Έτσι έφερε τους Μπερνάρντο Σίλβα από τη Μπενφίκα, Τεέμου Μπαγκαγιόκο από τη Ρεν, Φαμπίνιο από την Ρίο Άβε, Λεμάρ από την Καέν και Μπενζαμίν Μεντί από την Μαρσέιγ. Όλοι τους πουλήθηκαν λίγο αργότερα με ιλιγγιώδη ποσά, πολύ μεγαλύτερα από όσο κόστισε η απόκτηση τους. Τα έσοδα που αποκόμισε η Μονακό από τις επιλογές του Λουίς Κάμπος, συνολικά έφτασαν κοντά στο 1 δισ. ευρώ!
Βλέποντας την ομάδα που είχε χτίσει να κατακτά τον τίτλο το 2017, ο Κάμπος ήταν σίγουρος ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα ακόμη τέτοιο “masterpiece”. Και πράγματι είναι ο άνθρωπος που έχει παίξει τον πλέον σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση της Λιλ, που τερμάτισε πέρσι στην δεύτερη θέση του γαλλικού πρωταθλήματος, πίσω μόνο από την πανίσχυρη Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Πορτογάλος τεχνικός διευθυντής έδωσε στον Κριστόφ Γκαλτιέ παίκτες όπως οι Ραφαέλ Λεάο και Ζονατάν Μπαμπά, που στοίχισαν μηδέν ευρώ στην διοίκηση!
Πήρε τον Ζονατάν Ικονέ με 5 εκατ. ευρώ και άλλα 2,5 εκατ. ευρώ κόστισε ο Ζεκί Τσελίκ, ένας άγνωστος 21χρονος μπακ που αγωνιζόταν στην Ιστανμπούλσπορ της 2ης κατηγορίας της Τουρκίας! Πήρε ελεύθερους από την Παρί Σεν Ζερμέν τους 19χρονους Μπουμπακαρί Σουμαρέ και Φοντέ Μπαλό-Τουρέ. Αυτός είχε φέρει αντί 8 εκατ. ευρώ τον Τιάγκο Μέντες από την Σάο Πάουλο το 2017, όπως και τον Νικολά Πεπέ από την Ανζέ με αντίτιμο 9 εκατ. ευρώ.
Σήμερα ο Λεάο έχει χρηματιστηριακή αξία 15 εκατ. ευρώ, όπως και οι Ζονατάν Μπαμπά, Ζονατάν Ικονέ, Ζεκί Τσελίκ… Ο Μπουμπακαρί Σουμαρέ κοστολογείται στα 7 εκατ. ευρώ, ενώ ο Φοντέ Μπαλό-Τουρέ πουλήθηκε στη Μονακό τον Γενάρη για 10 εκατ. ευρώ. “Ο Λουίς δεν χρειάζεται να δει έναν παίκτη σε… 50 παιχνίδια για να καταλάβει με τι έχει να κάνει. Έχει χάρισμα”, επιμένει ο Μαροκινός άλλοτε διεθνής Ελ Ομαρί.
“Είναι στο ποδόσφαιρο εδώ και χρόνια, σε διαφορετικά πόστα: σκάουτ, προπονητής, τεχνικός διευθυντής. Είναι ενθουσιώδης με τη δουλειά του. Το πάθος του είναι το κλειδί. Αν ξοδέψεις μια ώρα μαζί του, να είσαι σίγουρος πως για μια ώρα θα σου μιλάει για ποδόσφαιρο”, τονίζει ο Αϊτόρ Καράνκα αποδίδοντας την ικανότητα του στον συνδυασμό της γνώσης, της εμπειρίας και του κινήτρου.
Η Λιλ έχει ήδη πουλήσει τους Τιάγκο Μέντες και Γιουσούφ Κονέ στη Λυών για 36 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζει να βάλει ακόμη 80 εκατ. ευρώ στα ταμεία της από μια πιθανή παραχώρηση του Νικολά Πεπέ. Στο τέλος της ημέρας πάντως, αυτός που πραγματικά θέλουν όλοι είναι ο Λουίς Κάμπος. Ο ‘τάφος’. Σύμφωνα με την “Parisien”, στις αρχές Μαΐου αρνήθηκε προτάσεις από τις Τσέλσι, Ρόμα, Μίλαν και Ρεάλ Μαδρίτης για να μείνει στο ‘Stade Pierre Mauroy’. Υποσχέθηκε πως η Μονακό δεν θα ήταν το τελευταίο του ‘αριστούργημα’. Ακόμη κι αν η Λιλ δεν καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο, ο Κάμπος έχει ήδη εκπληρώσει την υπόσχεση του.
Πηγές: bleacherreport.com, breakingthelines.com