Ο πατέρας του Λιονέλ Μέσι και η φοροδιαφυγή έχουν παρελθόν και μέλλον
Ο πατέρας του Λιονέλ Μέσι 'πετάχθηκε' από το Ροζάριο στη Βαρκελώνη, μήπως και πείσει την Μπαρτσελόνα να αφήσει το γιο του να φύγει με την ησυχία του. Ο Χόρχε Οράσιο Μέσι είναι ο λόγος που πήγε -ως κατηγορούμενος- σε δικαστήριο ο γιος του και από ό,τι φαίνεται θα επιστρέψει στο εδώλιο, σε δικαστήριο της Αργεντινής.
H πτήση από το Ροζάριο, της Αργεντινής στη Βαρκελώνη, της Ισπανίας διαρκεί 15 ώρες και 40 λεπτά. Oι κοινοί θνητοί χρειάζονται κατά μέσο όρο 750 δολάρια -και μια στάση στη Λίμα. O πατέρας του Λιονέλ Μέσι δεν κατατάσσεται στην κατηγορία των 'κοινών θνητών'. Οπότε πήγε με πολυτελές private jet. Η άφιξη του πατέρα Μέσι, Χόρχε Οράσιο στο αεροδρόμιο El Prat της Βαρκελώνης -το πρωί της Τετάρτης 2/9- έγινε Ultima Noticia για την ισπανική τηλεόραση.
Ένα αεροσκάφος σαν και αυτό που χρησιμοποίησε για το ταξίδι ο πατήρ Μέσι (και δέχεται 16 επιβάτες) κοστίζει μεταξύ 51.600 και 78.000 δολαρίων, για κάθε ώρα πτήσης. Δεν πλήρωσε σεντ, αφού ανήκει στο γιο του (το είχε αγοράσει για 15 εκατομμύρια, το 2018).
Γενικά, βέβαια τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πόσα χρήματα θα 'βγάλει' ο γιος του, από την επόμενη συμφωνία της καριέρας του. Για την ακρίβεια, πώς θα γίνει να συμφωνήσει η Μπαρτσελόνα να μην οδηγηθεί η ιστορία στα δικαστήρια.
Προφανώς και τον περίμεναν δημοσιογράφοι -που είχαν ενημερωθεί από τους συναδέλφους τους στο Ροζάριο επί του ταξιδιού. Που τελικά, περίμεναν τζάμπα, αφού δεν είπε κάτι άλλο πέραν του “δεν ξέρω τίποτα”. Η ερώτηση ήταν αν όντως πήγε στην Καταλονία, για να συναντηθεί με τον Γιόζεπ Μαρία Μπαρτομέου και να τον πείσει να 'χωρίσουν' ως φίλοι. Σημείωσε εδώ πως η πρόθεση της Μπαρτσελόνα είναι να δώσει στον Αργεντινό superstar συμβόλαιο για άλλα δυο χρόνια -έως το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Στη Βαρκελώνη φέρεται να είναι και ο Τσίκι Μπεγκιριστάιν, διευθυντής ποδοσφαίρου της Μάντσεστερ Σίτι, μήπως και χρειαστεί να τελειώσει η δουλειά. Βλέπεις, η τελευταία πληροφορία αναφέρει πως ο παίκτης έχει δεχθεί το συμβόλαιο των 500 εκατομμυρίων που του 'χει προσφέρει η Σίτι.
Η προηγούμενη φορά που είχε γίνει τίτλος σε media του πλανήτη ο Χόρχε Οράσιο Μέσι ήταν το 2013, όταν ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος της Βαρκελώνης είχε αποκαλύψει πως ο γιος του είχε αποκρύψει από το κράτος περισσότερα από 4.100.000 ευρώ, στις φορολογικές δηλώσεις του 2007, του 2008 και του 2009. 'Έβγαζε' κοντά στα 70 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αλλά δεν τα δήλωνε όλα. Δεν διώχθηκε μόνο ο superstar, αλλά και ο πατέρας του, καθώς είναι ατζέντης του γιου του.
Οι αρχές είχαν στοιχεία που έδειχναν πως ο ατζέντης είχε χρησιμοποιήσει αθέμιτες μεθόδους (εταιρίες φαντάσματα στο Μπελίσε και την Ουρουγουάη), προκειμένου να μη φορολογηθεί μέρος των εσόδων του παίκτη. Η όλη ιστορία τελείωσε το Μάιο του 2017, οπότε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε το αίτημα της πλευράς Μέσι, να καταπέσει η ποινή που 'χε επιβληθεί το 2016 -για 21 μήνες φυλάκιση, που έγιναν 15 επειδή πλήρωσε μέρος των φόρων που είχε αποφύγει να καταλάβει. Στην Ισπανία, όσοι χρεώνονται ποινή φυλάκισης κάτω των δυο χρόνων, αφήνονται ελεύθεροι υπό περιοριστικούς όρους. Αυτό συνέβη και με την εν λόγω περίπτωση.
Ο γιος 'έδωσε' τον πατέρα
Από την αρχή έως το τέλος της δικαστικής περιπέτειας, ο Μέσι επαναλάμβανε πως 'είμαι αθώος. Το μόνο που έκανα ήταν να παίζω ποδόσφαιρο. Εμπιστεύτηκα τον πατέρα μου'. Έβαζε όμως, και την υπογραφή του στα έγγραφα που του έδινε ο πατέρας/ατζέντης. Το αυτό έκανε και ενώπιον του δικαστή, εξηγώντας πως “εμπιστεύτηκα τον πατέρα μου και τους δικηγόρους μου και για αυτό υπέγραψα τα έγγραφα” που τον έκαναν αντικείμενο έρευνας και μετά ένοχο για οικονομική απάτη “χωρίς να τα διαβάζω”. Ένοχος κρίθηκε και ο μπαμπάς του. Ο γιος πλήρωσε πρόστιμο 2.000.000 ευρώ και ο πατέρας 1.500.000 ευρώ. Ο Χόρχε Οράσιο ήταν ο μόνος κατηγορούμενος το 2013, κάτι που άλλαξε τον Οκτώβριο του 2014 όταν ο εισαγγελέας έπεισε πως 'είναι απαράδεκτος ο ισχυρισμός του αρχηγού της εθνικής Αργεντινής, σύμφωνα με τους οποίους δεν ξέρει πώς λειτουργεί το σύστημα. Ακόμα και τα παιδιά ξέρουν πως πρέπει να πληρώνεις τους φόρους σου'.
Κάτι τέτοια ('έδωσε' τον πατέρα του) συνήθως διαλύουν σχέσεις. Δεν είναι μια και δυο οι περιπτώσεις συγγενών πρώτου βαθμού, που δεν ξαναμίλησαν -ο ένας στον άλλον-, εξαιτίας χρημάτων. Σε συνέντευξη που είχε δώσει τον Ιούλιο του 2017 ο πρεσβύτερος, στο Diez Mas είχε εξηγήσει ότι “ο καλύτερος παίκτης του κόσμου δημιουργήθηκε μέσα σε μια οικογένεια, που όμοια της δεν υπάρχει άλλη στη χώρα”. Είχε προσθέσει και ότι δίδαξε τις θυσίες και το σεβασμό στο γιο του. “Πως μπορεί να πετύχει τα πάντα, μέσω των θυσιών και αν μείνει συνεπής στις αρχές του”. Ξεκαθάρισε ότι δεν πίεσε κανείς την οικογένεια να στείλει τον βενιαμίν της στη Βαρκελώνη -ως λύση στο θέμα που 'χε με την ανάπτυξη του-, από όταν ήταν έφηβος. “Ήταν απόφαση ζωής”. Είχε τονίσει πως “ο Λίο ασχολείται μόνο με το ποδόσφαιρο, που είναι το πάθος του. Δεν έχει να ανησυχεί για κάτι άλλο”, γιατί τα είχε πάρει πάνω του. Με τις γνωστές συνέπειες.
Ο πατέρας Μέσι έχει (φευ) λογαριασμό στο Instagram και το τελευταίο post που έκανε, είναι αυτό. Nα δούμε όμως, λίγα παραπάνω πράγματα για αυτόν;
Ο Χόρχε Οράσιο ήταν μάνατζερ σε εργοστάσιο χάλυβα, πριν αναλάβει χρέη εκπροσώπου του γιου του. Ήταν το 'τελείωμα' μιας φάσης που είχε αρχίσει από όταν ο Λίονελ ήταν μικρός. 'Η μηχανή του '87', όπως ήταν το παρατσούκλι του στα πρώτα του χρόνια στα γήπεδα -χάριν του ταλέντου του- διαγνώστηκε με πρόβλημα στην αυξητική ορμόνη που απειλούσε το όνειρο του να γίνει ποδοσφαιριστής. Αυτό έγινε όταν ήταν 11. Οι θεραπείες κόστιζαν 1000 δολάρια το μήνα και η ασφάλεια κάλυπτε μόνο μια διετία. Στα 13 ο πατέρας του τον πρότεινε στη Ρίβερ Πλέιτ, υπό την προϋπόθεση να δώσει η ομάδα σπίτι στην οικογένεια και δουλειά στον ίδιο.
Η ομάδα δεν 'ψήθηκε' και ο Χόρχε σκέφτηκε μέχρι και τη μετεγκατάσταση στην Αυστραλία. Δεν την έκανε, γιατί η εταιρία scouting και ο δικηγόρος που 'χε προσλάβει του 'έκλεισαν' δοκιμαστικό στην Μπαρτσελόνα. Όχι για τον ίδιο. Για τον γιο του. Ο Χόρχε επίσης, είχε μια απαίτηση από τους 'μπλαουγκράνα': να δίνουν 4.400 δολάρια το μήνα, ώστε να απαλλαγεί η οικογένεια από τα οικονομικά προβλήματα (πέραν του Λίονελ, υπήρχαν άλλα τρία παιδιά και η μητέρα Σίλια -εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής μαγνητών και ιταλικής καταγωγής).
Οι Καταλανοί δέχθηκαν και τη συνέχεια τη γνωρίζεις. Ίσως να μη γνωρίζεις πως ο Χόρχε Οράσιο δήλωνε 'εκπρόσωπος' του γιου του, από όταν ο τελευταίος ήταν 14 χρόνων. Kαι ο Λίονελ Μέσι δεν είναι ο μόνος που διάλεξε συγγενή του για ατζέντη του. Το αυτό έχουν κάνει οι Νεϊμάρ (έχει τον πατέρα του), Άριεν Ρόμπεν, Εντέν Αζάρ και Χουάν Μάτα, μάλλον γιατί πιστεύουν πως κανείς δεν θα σε προσέξει καλύτερα από τον δικό σου άνθρωπο. Κάτι που στην περίπτωση του Μέσι δεν ισχύει στο εκατό τοις εκατό, αλλά υγεία να υπάρχει.
"Ο Λιονέλ και ο Χόρχε κάνουν ό,τι τους λέει η Σίλια"
Όταν ο Λίονελ Μέσι αποφάσισε να παντρευτεί την σύντροφο που είχε από όταν ήταν παιδί, Αντονέλα, στο Ροζάριο η θεία του Σουζάνα αποκάλυψε στο Infama μια πικρή οικογενειακή ιστορία. H αδελφή του Χόρχε Οράσιο εξήγησε πως δεν είχε προσκληθεί στο γάμο, όπως και πολλοί άλλοι συγγενείς “γιατί η Σίλια μας 'έκοψε', από τότε που ο Λίονελ έγινε διάσημος. Δεν τον έχω δει από όταν ήταν 12 χρόνων, πριν πάει για πρώτη φορά στη Βαρκελώνη. Η Σίλια δεν ανοίγει καν την πόρτα του σπιτιού της σε εμένα και πολλούς άλλους συγγενείς, από την πλευρά του Χόρχε. Αυτή παίρνει όλες τις αποφάσεις, στην μητριαρχική οικογένεια που 'χει φτιάξει. Ο Λίο την υπακούει τυφλά και ακολουθεί ό,τι του λέει.
Είπε και ότι η κατάσταση είχε φτάσει στο σημείο που ο αδελφός της είχε ομολογήσει πως ντρεπόταν για τη γυναίκα του. “Δεν μιλάει με κανέναν στην περιοχή που μένει. Δεν έχει καλή σχέση με κανέναν. Έχει απομακρύνει όλη την οικογένεια από εμάς. Δεν ήλθαν καν στην κηδεία του αδελφού μας και της ανιψιάς μας. Δεν έχει πει ποτέ 'συγγνώμη'. Δεν ξέρει καν, τι σημαίνει η λέξη”. Η οικογένεια δεν έχει σχέσεις ούτε με την αδελφή της Σίλια.
Η νέα καταγγελία για οικονομική παρατυπία
Η La Nacion έχει ειδικό tag για τον πατέρα Μέσι και σε αυτό διαβάσαμε, το Νοέμβριο του 2019, πως μαζί με το γιο του ενεπλάκησαν σε υπόθεση που αφορούσε 'πλυντήριο' χρημάτων, μέσω του Leo Messi Foundation -καθώς τα στοιχεία έδειχναν ότι δεν δίνονταν πολλά σε φιλανθρωπικούς προορισμούς. Το Μέσο είχε βρει στοιχεία που έδειχναν πως για μια επταετία, το ίδρυμα περνούσε χρήματα σε οικογενειακή επιχείρηση, συστηματικά. Από τις 364 επιταγές που είχαν υπογραφεί μεταξύ του 2012 και του 2018, μεταξύ του παίκτη και του ιδρύματος, μόνο το 6% πήγε σε φιλανθρωπίες. Η καταγγελία έγινε έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που κατέληξε στο ότι ο Χόρχε Μέσι διαχειριζόταν τα πάντα (το ίδρυμα και την εταιρία Limecu SA -που αφορά media και το όνομα προκύπτει από το Lionel Messi Cuccittini). Στην Αργεντινή, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα δεν φορολογούνται.
Εκείνος τους εξήγησε πως δεν υπάρχει παράβαση του νόμου και ότι η μεταφορά χρημάτων έγινε για να πληρωθούν οι μισθοί των ανθρώπων που εργάζονται στην εταιρία -μόνο για το ενοίκιο του 2014 έδωσαν 1.000.000 δολαρίων, βάσει των επίσημων στοιχείων. Η Limecu SA 'κίνησε΄τουλάχιστον 200.000.000 δολάρια, από το 2013 και ο τελικός δικαιούχος ήταν ο Χόρχε Μέσι. Κάποια τσεκ εξαργυρώθηκαν από τα αδέλφια του. Η υπόθεση είναι στα χέρια δικαστή που εξετάζει το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος. Είχε ζητήσει και να ανοίξουν οι λογαριασμοί των Λιονέλ και Χόρχε. Μετά εμφανίστηκε ο κορονοϊός.