Ο Ονανά χάνει ένα χρόνο καριέρας γιατί πήρε το ‘απαγορευμένο’ χάπι της συντρόφου του
Μήπως η UEFA τιμώρησε την ανοησία του Αντρέ Ονανά και όχι το γεγονός πως έλαβε απαγορευμένη ουσία;
Στο εμπόριο απαντάται ευρέως ως ‘Lasix’. Η επιστημονική ονομασία της ουσίας είναι φουροσεμίδη. Όπως διαβάζουμε στην αγγλική έκδοση της wikipedia “η πατέντα της χρονολογείται από το 1959, αλλά εγκρίθηκε για ιατρική χρήση το 1964″ και ότι πλέονέχει θέση “στον κατάλογο των βασικών φαρμάκων του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας“. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 σκευασμάτων που συνταγογραφούνται συχνότερα, καθώς βοηθάει την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, όπως η υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια και το νεφρωσικό σύνδρομο όποιας μορφής, λειτουργώντας ως ισχυρό διουρητικό που απομακρύνει από το σώμα συσσωρευμένα από τις κατακρατήσεις υγρά. Στην καθομιλουμένη ‘water pill’.
Την ίδια ώρα, βέβαια, η φουροσεμίδη ανήκει στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών που έχει ονοματίσει η WADA, με την αιτιολογία πως διαθέτει -κατά τις εκτιμήσεις των επιστημόνων- τη δύναμη να δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας, αποκρύπτοντας τη χρήση άλλων διεγερτικών από αθλητές που κυνηγούν τις βέλτιστες επιδόσεις. Ο εντοπισμός της στο δείγμα ούρων που είχε παραδώσει ο Αντρέ Ονανά του Άγιαξ στις 30/10 του 2020, σε μη προγραμματισμένο έλεγχο, τού κόστισε τον αποκλεισμό ενός έτους από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα. Η απόφαση της UEFA εκδόθηκε την Παρασκευή και είναι άμεσα εκτελέσιμη από την ημέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ως εκ τούτου ο 24χρονος Καμερουνέζος τερματοφύλακας δεν έχει δικαίωμα να παίξει ως τις 5 Φλεβάρη του 2022!
“Ελπίζαμε σε μια υπό όρους τιμωρία ή μια πολύ μικρότερη σε διάρκεια“, υποστήριξε με παράπονο ο εκτελεστικός διευθυντής του ‘Αίαντα’ Έντβιν φαν ντερ Σαρ, “διότι“, όπως συμπλήρωσε αμέσως, “είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός το ότι δεν είχε σκοπό να ενισχύσει το σώμα και να βελτιώσει την απόδοσή του“. Τους εξέπληξε όλους στην ομάδα του Άμστερνταμ το μέγεθος της ποινής και η αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε μια (υποτιθέμενη) αβλεψία. Τα ‘χαν αλλιώς στο μυαλό τους, περιμένοντας επιείκεια.
Εκ των προτέρων οι ιθύνοντες των πρωταθλητών Ολλανδίας είχαν σχηματίσει την εντύπωση πως η υπερασπιστική γραμμή που είχαν σχεδιάσει για την περίσταση θα αποδώσει. Έπεσαν έξω. Η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο Ονανά για να γλιτώσει δεν κατέστη εφικτό να λειτουργήσει ως ισχυρό άλλοθι για την ανίχνευση της διουρητικής ουσίας στο δείγμα του. Το κλαμπ θέλησε να επικοινωνήσει τι ακριβώς, κατά τον νεαρό γκολκίπερ, είχε μεσολαβήσει προτού βρεθεί υπόλογος.
Όλα άρχισαν “το πρωί της 30ης Οκτωβρίου“. Τότε που, κατά την ομολογία του “ο Ονανά δεν αισθανόταν καλά” και “ήθελε να πάρει ένα χάπι για να κατευνάσει την αδιαθεσία του“. Πού το κακό, θα αναρωτηθείς δικαιολογημένα. Μόνο που “άθελά του έλαβε Lasimac (σ.σ γενόσημο)“. Ή αλλιώς “ένα φάρμακο που είχε συνταγογραφηθεί για τη γυναίκα του“, όπως ανέφεραν από τον Άγιαξ στην επίσημη τοποθέτησή τους, επιχειρώντας να εξηγήσουν “το μπέρδεμα του Ονανά“. Ένα μπέρδεμα που “είχε ως αποτέλεσμα να λάβει λανθασμένα το φάρμακο της συζύγου του” και κατ’ επέκταση να προκαλέσει “την ποινή που ελήφθη εναντίον του από την UEFA“.
Ακόμη πάντως κι αν “το πειθαρχικό της Ομοσπονδίας σημείωσε ότι ο Ονανά δεν είχε την πρόθεση να κλέψει“, κρύβοντας κάποια άλλη απαγορευμένη ουσία, η τροπή της υπόθεσης ήταν μάλλον αναπόφευκτη δεδομένου ότι με όσα ορίζονται από τους διεθνείς κανονισμούς “ένας αθλητής έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει ότι δεν εισέρχονται στο σώμα του απαγορευμένες ουσίες“. Συνθήκη δηλαδή που δεν αφαιρεί το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης από τον (οιονδήποτε) ποδοσφαιριστή είτε “είναι ένας κορυφαίος τερματοφύλακας που έχει αποδείξει την αξία του και είναι δημοφιλής μεταξύ των φιλάθλων” είτε όχι. Ούτε αναιρεί το αδίκημα, ασχέτως αν πρόκειται για μια στιγμή παραφροσύνης ή ολέθριο λάθος.
Όντως μπορεί “να μην έχω καμία ανάγκη να επιδιώξω το ντόπινγκ για να ενισχύσω περαιτέρω την αθλητική καριέρα μου“, όπως σχολίασε ο Ονανά, αρνούμενος να αποδεχθεί ότι η αναζήτηση μιας ασπιρίνης τον καταδίκασε ως ένοχο για χρήση απαγορευμένης ουσίας, μόνο και μόνο “η συσκευασία ήταν σχεδόν πανομοιότυπη“. Είναι όμως μια πραγματικότητα που δεν είναι εύκολο ν’ ανατρέψει.
Η προσφυγή του νομικού επιτελείου του Άγιαξ στο Ανώτατο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Λοζάνης είναι η μοναδική διέξοδος πια. Σε κάθε περίπτωση πάντως στο σπίτι του Ονανά τα φάρμακα καλό θα ήταν να μην κυκλοΦορούν όπου κι όπου, αλλά να φυλάσσονται σε μέρος σκιερό και μακριά, όχι μόνο από παιδιά, αλλά και από τον ίδιο τον 24χρονο τερματοφύλακα.