Ο ΟΦΗ τόλμησε τη μεγαλύτερη αλλαγή
Ο ΟΦΗ προχώρησε σε ακόμα μια καινοτομία, ίσως την πιο σημαντική μέχρι σήμερα της νέας εποχής του: άλλαξε σήμα.
Από το 2018 έως και σήμερα ο ΟΦΗ έχει μπει σε τροχιά της λεγόμενης ‘νέας εποχής’ με τον Μιχάλη Μπούση στο τιμόνι και επικεφαλής τους Γιάννη και Γιώργο Σαμαρά, Ηλία Πουρσανίδη και άλλους εκλεκτούς από το χώρο του ποδοσφαίρου. Σε αυτόν τον 1.5 χρόνο οι αλλαγές στην κρητική ομάδα είναι πολλές, η αλλαγή σελίδας ξεκάθαρη και οι τομές που έχουν επιχειρηθεί έχουν γίνει ‘case study‘. Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο σύλλογος προχώρησε σε ακόμα μία, τη σημαντικότερη έως τώρα και σίγουρα την πιο ιστορική: άλλαξε σήμα.
Αφήνοντας πίσω την περίφημη ασπίδα, ο ΟΦΗ παρουσίασε με κάθε επισημότητα το νέο σήμα του και παράλληλα τις νέες εμφανίσεις (μαύρη, λευκή και πορτοκαλί), προκαλώντας, όπως είναι λογικό, ποικίλες αντιδράσεις. Ο κόσμος, που στην Ελλάδα δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιες τομές, αντέδρασε. Υπάρχει δυσαρέσκεια, υπάρχει στήριξη στη διοίκηση, υπάρχει ικανοποίηση για την αλλαγή, αλλά υπάρχει κι η μερίδα φίλων που θέλει χρόνο για να το συνηθίσει. Υπάρχει, γενικά, η αντίδραση στο κάτι νέο, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η κρητική ΠΑΕ, αναφορικά με το νέο σήμα, τονίζει στο σχετικό δελτίο Τύπου: “Το νέο σήμα αποτελεί έκφραση ενότητας, δύναμης, αυθεντικότητας και υπερηφάνειας. Ένας τέλειος κύκλος που συμβολίζει έναν ολόκληρο κόσμο, ένα νέο ποδοσφαιρικό ήθος, το όραμα των ανθρώπων του ΟΦΗ για την ομάδα και το νησί της Κρήτης. Ένας κύκλος που χωράει μέσα του τη μεγάλη κληρονομιά του ΟΦΗ, τις ακέραιες ποδοσφαιρικές του αξίες και τη σημαντική ιστορία της Κρήτης”. Ενώ αναφορικά με το δευτερεύων σήμα, τον λεγόμενο γρύπα, τονίζεται χαρακτηριστικά: “Ο γρύπας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Μινωικό πολιτισμό και την πόλη του Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για ένα μυθικό πλάσμα με κεφάλι και φτερά αετού και σώμα λιονταριού. Βασιλεύει σε γη και ουρανό, προστατεύει το δωμάτιο του θρόνου στην Κνωσό, πατάει στη γη, αλλά έχει φτερά και μπορεί να πετάξει ψηλά. Ο Γρύπας του ΟΦΗ γίνεται μέρος κάθε φανέλας της ομάδας και συμβολίζει τις αξίες της: θάρρος, ταχύτητα, δύναμη, ευελιξία, νοημοσύνη”.
Το εύλογο ερώτημα που γεννάται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο λόγος που γίνεται κάτι τέτοιο. Ο Μπούσης, που ξεχώρισε στη διαδικτυακή (ελέω κορωνοϊού) συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, φρόντισε να δώσει το στίγμα: “Με το νέο σήμα δέσαμε τον ΟΦΗ, το Ηράκλειο και την Κρήτη παρά με τα 3 γράμματα. Νομίζω ότι τώρα πια το σήμα τα λέει όλα”.
Όποια κι αν είναι η άποψη του κόσμου, ο ΟΦΗ κι οι άνθρωποι που περικλείουν τον σύλλογο και υπηρετούν μία νέα τάξη πραγμάτων στο ποδόσφαιρο έδειξαν για ακόμα μία φορά ότι λειτουργούν έξω από τα ελληνικά σύνορα. Συνεχίζουν να υπηρετούν το όραμά τους και το περιβόητο πρότζεκτ και λίγο πριν από τη συμπλήρωση 100 ετών ιστορίας του κρητικού συλλόγου, θέλησαν να δώσουν μία νέα πνοή και μία διαφορετική διάσταση, σε μία εποχή μάλιστα που ο ΟΦΗ επιστρέφει στην Ευρώπη και ετοιμάζεται για τη συμμετοχή του στο Europa League.
Σηκώνει το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτές τις αλλαγές; Τις σηκώνει, όπως ‘σηκώνει’ και τον ίδιο τον ΟΦΗ που συνεχίζει στον δικό του δρόμο, σε μία ‘ξένη’, για τα δικά μας δεδομένα, κατάσταση και με γνώμονα το αύριο και το διαφορετικό. Όχι το επιδεικτικά διαφορετικό, αλλά αυτό που κάτι έχει να πει.
Και ο ΟΦΗ, αν μη τι άλλο, από το 2018 έχει πολλά να ‘πει’ στο εγχώριο και ταλαιπωρημένο προϊόν. Και συνεχίζει να είναι ‘talk of the town’ (και όχι μόνο), όπως λένε στο Ηράκλειο.