Ο Ντανιέλ Ποντένσε είναι η δεύτερη πιο επικερδής επένδυση του Ολυμπιακού
O Πορτογάλος είχε πάντα, μια -αδιόρατη- σχέση με τον Ολυμπιακό, όπου υπέγραψε τον Ιούλιο του 2018, όταν έφυγε -για να σωθεί- από την Σπόρτινγκ. Οι 'ερυθρόλευκοι' άρπαξαν την ευκαιρία που εμπεριείχε ρίσκο και έζησαν τη δεύτερη καλύτερη 'επένδυση' της ιστορίας τους.
Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι επιχείρηση. Και διαπλανητικώς δεν πρέπει να υπάρχει ένας επιχειρηματίας που να θέλει να ‘χάνει’ λεφτά. Όλοι θα ήθελαν ιδανικά, να βάζουν λίγα, για να πάρουν πολλά, μέσω έξυπνων επενδύσεων. Ο Ντανιέλ Ποντένσε είναι η τελευταία έξυπνη επένδυση του Ολυμπιακού. Ο Κώστας Μπράτσος έδωσε τη λίστα με τις πιο ακριβές πωλήσεις ξένων παικτών που αγωνίστηκαν ποτέ, στην Ελλάδα, εκτός συνόρων. Σήμερα θα διαβάσεις για τις πιο επικερδείς επενδύσεις των ‘ερυθρόλευκων’, πριν εστιάσουμε στον Πορτογάλο, καθώς -όπως δείχνουν όλα- λίαν συντόμως θα αναχωρήσει για τη Γουλβς. Τα ποσά αφορούν αγορές -όχι μισθούς στους παίκτες.
✔ O Nέρι Καστίγιο είχε πάει στον Ολυμπιακό από την Ντανούμπιο (Primera Division, Oυρουγουάη), στις 1/7 του 2000 για 60.000 ευρώ. Έφυγε για 20.000.000 ευρώ -για τη Σαχτάρ (31/7 του 2007). Το κέρδος ήταν 19.940.000 ευρώ.
✔ O Παναγιώτης Ρέτσος, ένα παιδί που ‘βγήκε’ από την ακαδημία του Ολυμπιακού και στις 31/8 του 2017 πουλήθηκε στην Μπάγερ Λεβερκούζεν, για 17.500.000 ευρώ.
✔ O Kώστας Μανωλάς υπέγραψε στους Πειραιώτες ως ελεύθερος, την 1η ημέρα του Ιουλίου, του 2012. Πουλήθηκε στη Ρόμα για 15.000.000 ευρώ, στις 26/8 του 2014. Το κέρδος ήταν 15 εκατομμύρια.
✔ O Kώστας Μήτρογλου είχε στοιχίσει στον Ολυμπιακό 200.000 ευρώ -ποσό που δόθηκε στην Γκλάντμπαχ για να έλθει στην Ελλάδα ο παίκτης, τον Ιούλιο του 2007. Έφυγε για τη Φούλαμ το Γενάρη του 2014, για 15.200.000 ευρώ. Το κέρδος ήταν 15.000.000 ευρώ.
✔ Ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς έγινε ‘ερυθρόλευκος’ μέσω δανεισμού από την Άντερλεχτ, για 600.000 ευρώ, την 1η του Σεπτέμβρη του 2014. Στις 30/6 του 2015 τελείωσε η συμφωνία με τους Βέλγους και την επομένη, η ελληνική ομάδα προχώρησε στην αγορά του, για 2.300.000 ευρώ. Στις 31/1 του 2017 τον πούλησε στην Κρίσταλ Πάλας για 15.100.000 ευρώ. Το κέρδος ήταν 12.2 εκατομμύρια.
✔ O Mπράουν Ιντέγε έγινε κάτοικος Πειραιά στις 31/8 του 2015, για 5.420.000 ευρώ -όσα έδωσε ο Ολυμπιακός στην Ουέστ Μπρομ για να τον αγοράσει. Η κινεζική Tianjin Teda έδωσε 12.000.000 ευρώ, στις 28/2 του 2017 για να κάνει τον 31χρονο Νιγηριανό δικό της. Το κέρδος ήταν 6.580.000 ευρώ. Aν το θεωρείς μικρό, να θυμίσω πολλοί είχαν χαρακτηρίσει πολλά τα 7 εκατομμύρια που είχαν δώσει οι Πειραιώτες για τον Ποντένσε. Η Γουλβς θα τον πάρει για 25.000.000 ευρώ. Το κέρδος είναι 18.000.000 ευρώ και του δίνει το Νο2 στην ιστορική λίστα. Δεν το λες και λίγο. Θα πεις περισσότερα αν διαβάσεις την ιστορία του.
Ζλάτκο Ζάχοβιτς που ανήκει στις ακριβές πωλήσεις ξένων, πήγε στον Ολυμπιακό με 13.500.000 ευρώ από την Πόρτο και έφυγε για τη Βαλένθια, για 8.000.000 ευρώ. O
Kέβιν Μιραλάς αγοράστηκε από την Σεντ Ετιέν για 3.4 εκατομμύρια ευρώ (900.000 ο δανεισμός και 2.500.000 η αγορά) και πουλήθηκε για 7.650.000 ευρώ στην Έβερτον.
➔ Μεγάλωσε στα καλύτερα. Η Οέιρας είναι αστικός οικισμός, στα δυτικά της Λισαβόνα -16 χιλιόμετρα από το κέντρο της. Για την ακρίβεια, είναι ένας από τους πλέον ανεπτυγμένους δήμους της Πορτογαλίας -και της Ευρώπης-, με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας και τη δεύτερη αγοραστική δύναμη -έπειτα από εκείνη της πρωτεύουσας. Επίσης, είναι και ο δεύτερος δήμος στη λίστα ‘εισπράξεις φόρων’ και έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας. Μη ξεχάσω να σου πω ότι σε αυτό το κομμάτι της Πορτογαλίας ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός ανώτατης εκπαίδευσης του έθνους. Συνολικά οι κάτοικοι πλησιάζουν τους 180.000 ανθρώπους Μεταξύ τους ήταν ο Ντάνιελ Ποντένσε.
➔ Το επίθετο του είναι ‘δανεισμένο’ από ενορία. Δεν ήταν από τα πιο ψηλά ή τα πιο σωματώδη παιδιά της γειτονιάς. Δεν άφησε όμως, αυτήν την λεπτομέρεια να επηρεάσει κάπως το όνειρο που ‘χε να παίξει ποδόσφαιρο. ‘Πάτησε’ στην ταχύτητα που είχε από μικρός (με την μπάλα ή μακριά από αυτήν), μαζί με το ταλέντο -που εκφραζόταν σε επίπεδο τεχνικής-, για να κάνει ό,τι θέλει στο ‘ένας εναντίον ενός’. Όταν δεν έπαιζε με τους φίλους του, ήταν στο καφέ που άνηκε επί γενιές στην οικογένεια (Café Podence). Α, ο προπάππους, που έφτιαξε την επιχείρηση, ζούσε στο Μασέδο ντο Μάτο (στα νοτιοανατολικά του χάρτη της χώρας), ενορία της Ποντένσε, που έκανε επίθετο.
➔ Η οικογένεια του ήθελε να πάει στην Μπενφίκα. Πήγε στην Σπόρτινγκ. Όταν ήταν 7 έγινε για πρώτη φορά μέλος συλλόγου (Belenenses). Ήταν ο πιο κοντόσωμος, κάτι που του έδωσε το ‘Ντανιελίτο’ (μικρός Ντάνιελ) για παρατσούκλι -και προσφώνηση. Ήταν και ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των αντιπάλων αμυνών στην τριετία που ακολούθησε. Προφανώς και το δαιμόνιο αυτό αγόρι υπέπεσε στην αντίληψη της Μπενφίκα και της Σπόρτινγκ, πολλώ δε, μετά το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα (στις 3/2 του 2013, όταν ακόμα ήταν έφηβος). Όπως έγραψε το Diario de Noticias όλα τα μέλη της οικογενείας του ήταν Μπενφίκα. Εκείνος όμως, ήταν Σπόρτινγκ. Οπότε πήγε όπου ήθελε εκείνος -το 2005.
➔ Ο Ολυμπιακός ήταν στη μοίρα του. Έμεινε στα ‘λιοντάρια’ έως το 2014, αφού πέρασε από όλα τα στάδια και έκανε τικ σε ό,τι ανέφερε ως must η λίστα της σωστά δουλεμένης εξέλιξης (τον συγκεκριμένο οργανισμό να ‘χει δεδομένα, την τεχνογνωσία και παραδείγματα του τύπου των Λουίς Φίγκο και Κριστιάνο Ρονάλντο). Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεύτερη ομάδα, τον Φλεβάρη του 2013, όταν ήταν ακόμα έφηβος. Έκανε επίσημο ντεμπούτο με την πρώτη στις 29/12 του 2014, στο 2-0 επί της Βιτόρια για το Κύπελλο. Αυτός που του έδωσε την ευκαιρία ήταν ο Μάρκο Σίλβα. Στον αγωνιστικό χώρο αντάμωσε με τον Τομπίας Φιγκεϊρέδο (το βλέπεις το μοιραίο, έτσι;).
➔ Το συμβόλαιο/πίστη σε εκείνον. Είχε γίνει ήδη διεθνής (από το 2011). Το 2014 έπαιζε παράλληλα στην U19 και την U20. Εύλογα δόθηκε ως δανεικός, σε ομάδα όπου θα είχε ρόλο και χρόνο. Αυτή ήταν η Μορειρένσε (2016-17). Πριν τον αφήσουν να φύγει, του έδωσαν συμβόλαιο έως το 2021 -ως ένδειξη πίστης που διατρανώθηκε στη ρήτρα πώλησης των 60 εκατομμυρίων ευρώ.
➔ Μέσι είναι μόνο ένας. Ήταν η πρώτη φορά που έφευγε μακριά από το σπίτι του. Δεν είχε κάποιο άγχος. Είχε για παρέα τον Φρανσίσκο Γκεράλδες. Μέτρησε 14 συμμετοχές και 4 γκολ, συν το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της ομάδας (2017 Taça da Liga Final). Το Γενάρη του 2017 ο Ζόρζε Ζεσούς τον κάλεσε πίσω. Τον φώναζε ‘Σαβιόλα’, γιατί όπως είχε πει ‘η σωματοδομή και το στιλ που ‘χει ο Ντανιέλ που θυμίζουν τον Αργεντίνο’. Σε όσους τόλμησαν ποτέ να πουν στον Ποντέσε πως τους θυμίζει τον Λίονελ Μέσι, απαντούσε ‘Μέσι είναι μόνο ένας’.
➔ Το κάταγμα στο πόδι. Το Γενάρη του 2018 ο Ποντέστο υπέστη κάταγμα στο πόδι. Έμεινε εκτός τέσσερις μήνες. Παρακολούθησε -δεν έζησε στο γήπεδο- την πορεία της ομάδας έως τα προημιτελικά του UEFA Europa League. Δεν έγινε και κάτι. Ήξερε πως θα ζήσει μεγάλες στιγμές. Αρκεί να ‘χε υγεία. Αυτή απειλήθηκε με πρωτόγνωρο και τρελό τρόπο, τον Mάιο εκείνου του έτους.
➔ Η ευκαιρία που είχε ρίσκο. Ο τύπος που ‘χει για γούρι να βρέχει τα μαλλιά και το πρόσωπο, πριν βγει στον αγωνιστικό χώρο, εμφανίστηκε στον Ολυμπιακό στις 9/7 του 2018. Το Transfermarkt αναφέρει ως ποσό μετακίνησης (ουχί μισθού) τα 7.000.000 ευρώ. Δηλαδή, τόσα έδωσαν οι ‘ερυθρόλευκοι’ στην Σπόρτινγκ, που μη βάζεις το χέρι σου στη φωτιά πως εδικαιούτο κάτι. Υπήρχε βάσιμος λόγος.
➔ Η μαζική έξοδος: Όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε (με έμφαση στο ρήμα) να προσθέσει στο ρόστερ της τον Μπρούνο Φερνάντες, όπως γνωρίζαμε τον Πορτογάλο που είχε για είδωλο τον Πίρλο και μέντορα τον ντι Νατάλε, αναφερθήκαμε και στο ‘ντου’ που είχαν κάνει 50 μασκοφόροι οπαδοί της Σπόρτινγκ στα αποδυτήρια (σύμφωνα με στοιχεία έγινε κατ’ εντολή του τότε προέδρου). Σε αυτά ήταν και ο Ποντένσε. Ήταν και μεταξύ των επτά παικτών που ενώ είχαν συμβόλαιο, σε ισχύ με την ομάδα -το δικό του έληγε το 2021-, ενημέρωσαν πως δεν διατίθενται να συνεχίσουν σε αυτή. Το σοκ, θα έλεγες ότι ήταν μεγάλο για να ρισκάρουν να βρεθούν ξανά σε αντίστοιχη κατάσταση. Γιατί στην τελική, ποδόσφαιρο παίζουν -δεν μάχονται για την παγκόσμια ειρήνη. Το θλιβερό συμβάν έγινε το Μάιο του 2018. Δυο μήνες αργότερα, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον παίκτη.
➔ Το αμετανόητο της Σπόρτινγκ: Στο μεσοδιάστημα, ο Ποντένσε είχε διεκδικήσει -και κατακτήσει- την ελευθερία του από τα ‘λιοντάρια’, στα δικαστήρια της Πορτογαλίας. Η Σπόρτινγκ πρόβαλε αντιστάσεις. Επέμενε ότι της ανήκουν τα δικαιώματα του 23χρονου και αναζήτησε την τύχη της στο CAS -ανώτατο αθλητικό δικαστήριο-, μαζί με 197 εκατομμύρια ευρώ από τον Ποντένσε και τους Ρούι Πατρίτσιο και Γκέλσον Μάρτινς, οι οποίοι είχαν επίσης, είχαν βρει αλλού δουλειά (Γουλβς και Ατλέτικο Μαδρίτης, αντίστοιχα).
➔ Οι ένθεν κι ένθεν αξιώσεις: Στα του εξτρέμ με τον ασύλληπτο ρυθμό, την εξαιρετική ικανότητα στην ντρίμπλα και τη γενικότερη ποιότητα, που φορούσε την ερυθρόλευκη φανέλα, οι της Λισαβόνας ζητούσαν αποζημίωση 40.000.000 ευρώ (57 εκατομμύρια από τον Πατρίτσιο και 100 εκατομμύρια από τον Μάρτινς). Ο Ολυμπιακός διεκδικούσε 580.000 ευρώ ως αποζημίωση, συν 250.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
➔ Η αποτελεσματικότητα/παρά τα θέματα: Η πρώτη δικάσιμος του αθλητικού δικαστηρίου της Πορτογαλίας που ανέλαβε την υπόθεση έγινε στις 6/11 του 2018. Στις 7 Μαρτίου του 2019, τη 12η δικάσιμο, κατέθεσε ο ίδιος, μέσω Skype. Έως εκείνη την ημέρα, είχε δώσει στους ‘ερυθρόλευκους’ 6 γκολ και επτά ασίστ, σε 35 συμμετοχές (σε Super League, Κύπελλο Ελλάδος και Europa League). Εννοώ τη δουλειά του την έκανε και με το παραπάνω.
➔ Ο φόβος για τη ζωή του: Ενώπιον του δικαστή, ξέσπασε σε κλάματα, διηγούμενος τι έγινε. “Ήταν σαν ζώνη πολέμου. Φοβήθηκα για τη ζωή μου. Ο πρόεδρος ήξερε πως η ομάδα και οι παίκτες δεν ήταν με το μέρος του. Ξέραμε ότι είχε συναντηθεί με το προπονητικό επιτελείο. Δεν φάνηκε να θέλει να ηρεμήσει τους οπαδούς. Έδειχνε να μην μπορεί να το κάνει”.
“Καθόμουν δίπλα στον Μίσιτς, όταν τον χτυπούσαν με ζώνη στο κεφάλι. Ο Μπας Ντοστ είχε επίσης, εκδορές από χτυπήματα. Ο προπονητής μας (Ζόρζε Ζεσούς) ήταν στο έδαφος, χτυπημένος. Ήθελα να τρέξω, να φύγω, αλλά με φόβιζε τι θα βρω έξω. Οι βασικοί στόχοι των κουκουλοφόρων ήταν οι Πατρίτσιο, Καρβάλιο, Ακούνια και Μπατάλια, αλλά χτυπούσαν με χέρια και πόδια όποιον έβρισκαν μπροστά τους”.
➔ Ο ρόλος του Μέντες: Έως τις 2 Σεπτεμβρίου του 2019 ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία. Εκείνη την ημέρα, η πορτογαλική ‘Record’ ενημέρωσε ότι είχε επέλθει εξωδικαστική συμφωνία -έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων. Βάσει αυτής, ο Ολυμπιακός θα έδινε στην Σπόρτινγκ 7.000.000 ευρώ. Στο άρθρο αναφερόταν πως καταλυτικός ήταν ο ρόλος του Ζόρζε Μέντες, εκπροσώπου του Ποντένσε και εκ των ισχυρότερων ατζέντηδων όλου του πλανήτη -σε όλα τα σπορ.
➔ To ντεμπούτο στο UEFA Champions League: Από εκείνη την ημέρα, ο Ποντένσε άνηκε 100% στον Ολυμπιακό, που ένα μήνα μετά επέκτεινε το συμβόλαιο του έως το 2023. Μεσολάβησε το ντεμπούτο του στη φάση των ομίλων του UEFA Champions League και η συνδρομή του στο comeback έως το 2-2 με την Τότεναμ. Ακολούθησε η αποθέωση του, στο 4-2 των Σπερς στο Tottenham Hotspur Stadium. Ο Λευτέρης Ελευθερίου είχε ήδη εξηγήσει τους λόγους που έκαναν ιδιαίτερο τον 23χρονο (και στόχο ομάδων κορυφαίων λιγκών).
➔ Το buy out των 25 εκατομμυρίων: Είχε αποκαλυφθεί και η πληροφορία πως το buy out, στο νέο συμβόλαιο, είχε οριστεί στα 25 εκατομμύρια ευρώ. Όσα δηλαδή, δίνει η Γουλβς ‘που θέλει έναν ακόμα πελάτη του Μέντες’ όπως έγραψε το HITC. Έχει ήδη τους Ντιόγκο Γιότα, Χέλντερ Κόστα, Ζοάο Μουτίνιο, Ιβάν Καβαλέιρο και Ρούμπεν Νέβες (είναι όλοι μέλη της Gestifute, εταιρίας του Μέντες).
➔ Το ενδιαφέρον της Σεβίλλης και της Άρσεναλ: Στο άρθρο αναφέρθηκε πως η Γουλβς ενδιαφερόταν για τον Ποντένσε, πριν πάει στον Ολυμπιακό. Όπως ενδιαφέρονταν και η Σεβίλλη με την Άρσεναλ, αλλά μάλλον δεν ήθελαν να μπλέξουν με τα δικαστήρια. Το Zero Zero είχε γράψει (τον Ιούνιο του 2018) και για συμφωνία με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, που ωστόσο, δεν ολοκληρώθηκε.
➔ Η έρευνα των Βρετανών για τον Μέντες: Σημείωσε ότι από τον Μάρτιο του 2018 η English Football League είχε αποδεχθεί το αίτημα των ομάδων της Championship να ερευνήσει την επιρροή του Μέντες στη Γουλβς -ομάδα που τελικά, πήρε το πρωτάθλημα. Μεταξύ αυτών που εξέφραζαν τη δυσφορία τους ήταν οι Λιντς Γιουνάιτεντ, Άστον Βίλα και Ντέρμπι Κάουντι. Η σχέση του Ισπανού με την ομάδα είχε αρχίσει τον Ιούλιο του 2016, όταν την ανέλαβε ο κινεζικός κολοσσός Fosun International (των 16.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έσοδα το 2018). Είχε ήδη πουλήσει μετοχές της Gestifute στη Fosun (το 2015). H έρευνα κατέληξε στο ότι ‘δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως ο Μέντες έχει ρόλο στη Γουλβς ή ότι παραβιάζεται κάποιος κανονισμός’.
Χωρούν στην ίδια ενδεκάδα οι Βαλμπουενά και Φορτούνης; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: