Ο Μόντριτς “αψήφησε” τους νόμους των μαθηματικών και είχε λόγο…
Ήξερε τι αποφάσισε ή κατά τύχη πήγε κόντρα στη θεωρία των πιθανοτήτων ο Λούκα Μόντριτς; Γιατί, μολονότι πήρε το... κέρμα, διάλεξε η Κροατία να σουτάρει δεύτερη;
Αν έχεις μελετήσει τις εκτελέσεις πέναλτι στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ( το έκανε ο Θέμης Καίσαρης) και όχι μόνο, καταλήγεις αυτομάτως στο συμπέρασμα ότι η ομάδα που εκτελεί πρώτη στη διαδικασία αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες επικράτησής της.
Τότε γιατί ο Λούκα Μόντριτς, ενώ είχε το δικαίωμα να επιλέξει η Κροατία να σουτάρει πρώτη, πήρε τη… λάθος απόφαση; Υπάρξει εξήγηση…
Αμέσως μετά τη λήξη της παράτασης, ο αρχηγός της Χρβάτσκα από τη μία και ο Ιγκόρ Ακινφέεφ από την άλλη βρέθηκαν ενώπιον του διαιτητή για τη ρίψη του νομίσματος. Ο Μόντριτς κέρδισε το κέρμα και είχε προτεραιότητα επιλογής.
Αντί όμως ν’ αυξήσει τις πιθανότητες των Κροατών, τις… μείωσε! Εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε, αφού η Κροατία προκρίθηκε με το εύστοχο χτύπημα του Ράκιτιτς για το 4-3.
Ποιος όμως ο λόγος που ο Μόντριτς διάλεξε να πάει κόντρα στη θεωρία των μαθηματικών; Τι είχε μεσολάβήσει που τον έκανε ν’ αλλάξει άποψη, στέλνοντας γι’ αρχή τον Σμολόφ απέναντι στον Σούμπασιτς;
Μέχρι εκείνο το σημείο στη διοργάνωση τρία παιχνίδια είχαν κριθεί ήδη στα πέναλτι. Το Ρωσία-Ισπανία, το Κροατία-Δανία και το Κολομβία-Αγγλία.
Σ’ όλες νίκησαν οι ομάδες που εκτέλεσαν δεύτερες. Η θεωρία-παράδοση δεν είχε επιβεβαιωθεί και ο Μόντριτς έκρινε πως θα υπάρξει… συνέχεια. Με το γνωστό αποτέλεσμα: την πρόκριση των Κροατών στα ημιτελικά. Η μόνη ομάδα μετά την Αργεντινή του ’90 που “επιβίωσε” δύο φορές.