Ο Μαμαντού Σακό κέρδισε τη συγγνώμη και εκατομμύρια της WADA
O Mαμαντού Σακό είχε καταφέρει να γίνει βασικός στη Λίβερπουλ, όταν 'πιάστηκε' με απαγορευμένη ουσία σε δείγμα που 'χε δώσει, από τη WADA. Αυτό έγινε το Μάρτιο του 2016. Την Τετάρτη 4/11 του 2020 δικαστήριο αποφάσισε πως ήταν αθώος, με τη WADA να καλείται να τον αποζημιώσει για τη ζημιά που του έκανε.
Ο Μαμαντού Σακό χρειάστηκε τέσσερα χρόνια, αλλά κατάφερε να ‘καθαρίσει’ το όνομα του και να πάρει από την WADA αποζημίωση για το λανθασμένα αποτέλεσμα ντόπινγκ τεστ, στο οποίο είχε υποβληθεί το Μάρτιο του 2016. Αυτό ήταν το θετικό της υπόθεσης του Γάλλου. Στα αρνητικά χαρακτηρίστηκε ως ‘ντοπέ’, την εποχή που μόλις είχε καταφέρει να γίνει βασικός στη Λίβερπουλ, με τη διαδρομή να ξεκινά από μια εκ των πιο ‘σκληρών’ περιοχών του Παρισιού, όπου μεγάλωσε με τα έξι αδέλφια του και η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη, μετά το θάνατο του πατέρα του -όταν εκείνος ήταν 13 χρόνων.
Όπως είχε πει το 2018 στο CNN “κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν ξέρω πώς είναι να μην έχεις φαγητό στο ψυγείο ή πόσο δύσκολο είναι να ζεις μέσα στην παγωνιά, να κοιμάσαι στους δρόμους και να επαιτείς για λίγα κέρματα ή να κλέβεις για να αγοράσεις κάτι να φας. Αυτή ήταν η ζωή μου, όταν ήμουν μικρός”. Από εκεί βρήκε το δρόμο για μια τοπική ομάδα γειτονιάς του Παρισιού (Paris FC, 1996), έξι χρόνια μετά πήγε στην κορυφαία της χώρας του (Παρί Σεν Ζερμέν), όπου έμεινε για κάτι περισσότερο από μια δεκαετία πριν πάει το 2013 στη Λίβερπουλ, για τα περισσότερα χρήματα που ‘χε πάρει ποτέ (19.930.000 ευρώ). Παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκε χρόνια έως ότου βρει το δρόμο για την ενδεκάδα. Και όταν έγινε αυτό, διεγράφη. Προηγήθηκε η ‘σύλληψη’ του από τη WADA, με απαγορευμένη ουσία. Έκτοτε δεν ‘υπήρχε’ για τους ‘κόκκινους’ που μετά τον έδωσαν αλλού, ενώ έμεινε κι εκτός του Euro 2016. Πρώτα να σου δώσω τον τελευταίο λόγο που επλήγη η WADA (τους ελεγκτές που χτυπούσαν σε λάθος πόρτα) και μετά προχωράμε στο θέμα μας.
Τι συνέβη στον Σακό
Στις 17 Μαρτίου του 2016, στο παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Λίβερπουλ, στο Old Trafford για τη 2η αγωνιστική της φάσης των ’16’ του UEFA Europa League (παρεμπιπτόντως, έληξε 1-1), o Μαμαντού Σακό είχε επιλεγεί από τη WADA https://www.wada-ama.org/, μεταξύ αυτών που έδωσαν δείγμα για ντόπινγκ τεστ. Ένα μήνα μετά, η αρμόδια αρχή (World Anti-Doping Agency) ενημέρωσε πως βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένης.
Ο 30χρονος, σήμερα, σέντερ μπακ δεν έκανε χρήση της option που είχε να ελεγχθεί και το δεύτερο δείγμα, με την UEFA να τον θέτει εκτός για ένα μήνα και να ανακοινώνει πως επρόκειτο να ερευνήσει το θέμα του, ενώ τον κάλεσε σε απολογία. Άπαξ και του ανακοινώθηκε πως είχε βρεθεί θετικός σε ‘ατασθαλία’ -πριν επιβληθεί τιμωρία-, ο Γιούργκεν Κλοπ τον άφηνε εκτός αποστολής -υπεραμυνόμενος σε κάθε συνέντευξη Τύπου, της σχετικής επιλογής που είχε κάνει η ιδιοκτησία του club. Είχε προηγηθεί πειθαρχικό παράπτωμα του Σακό, σε τουρ της ομάδας στις ΗΠΑ (εμφανιζόταν συχνά καθυστερημένος στις συναντήσεις της ομάδας), όταν κατηγορήθηκε για ‘έλλειψη σεβασμού’.
Γαλλικά media είχαν αποκαλύψει πως στο δείγμα του Σακό είχε βρεθεί ουσία που ‘καίει’ το λίπος του σώματος. Θύμισαν την περίπτωση του Κόλο Τουρέ, ο οποίος είχε τιμωρηθεί με έξι μήνες αποκλεισμού, μετά τη ‘σύλληψη’ του με απαγορευμένη ουσία που βρισκόταν στα διαιτητικά χάπια της γυναίκας του (που είχε πάρει), το 2011 -όταν ήταν στη Μάντσεστερ Σίτι. Το παράδειγμα του Τουρέ χρησιμοποιήθηκε ως ο λόγος που τα media πίστευαν πως ο Σακό επίσης, θα τιμωρηθεί με έξι μήνες.
Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα έπαιζε στο Euro 2016, που επρόκειτο να διεξαχθεί στη Γαλλία (10/6-10/7). Για την ιστορία, δεν κλήθηκε καν στην προετοιμασία. Όπως δεν μετείχε και στον τελικό του UEFA Europa League, με τη Σεβίλη (18/5). Mε σειρά posts στο Snapchat φρόντιζε να εκφράζει τη δυσαρέσκεια του, για τον τρόπο που του συμπεριφερόταν η Λίβερπουλ -και δεν τον υπολόγιζε ούτε στη δεύτερη ομάδα.
Στις αρχές Ιούνιο (του 2016) η πειθαρχική επιτροπή της UEFA ανακοίνωσε πως είχε ολοκληρώσει την έρευνα της και είχε καταλήξει στο ότι η ουσία που είχε το δείγμα του Σακό, δεν ήταν στη λίστα με τα ‘όχι’ της WADA -δεν βοηθούσε με τον όποιον τρόπο στη βελτίωση της απόδοσης- και τον απάλλαξε των κατηγοριών. Όπως κατήγγειλε ο παίκτης, σε μήνυση που έκανε εναντίον της WADA τον Ιούλιο του 2019, το συμβάν του στοίχισε την καριέρα του στους ‘κόκκινους’ και ζήτησε 14.400.000 ευρώ ως αποζημίωση.
‘Βγήκε’ στην αντεπίθεση, στις 24/7 του 2019 και ενώ ήταν δυο σεζόν στην Κρίσταλ Πάλας, όπου τον είχε δώσει η Λίβερπουλ, άρον άρον, ως δανεικό μετά τη ‘σύλληψη’ και τον πούλησε το Σεπτέμβρη του 2017, για 28.740.000 ευρώ.
Στα έγγραφα που κατέθεσε ήταν και η ανακοίνωση Τύπου της UEFA, στην οποία ξεκαθάριζε πως αυτό που πήρε ο Σακό δεν ήταν στην απαγορευμένη λίστα της WADA -δεν αναφερόταν το όνομα της. Στην ίδια έκθεση ανέφεραν και σημαντικές αμφιβολίες των ειδικών, για το αν η higenamine άνηκε στην ομάδα ουσιών που δεν επέτρεπε η αρμόδια αρχή (B2-agonists), τονίζοντας πως τα εργαστήρια της WADA δεν ασχολούνταν πάντα με την ανίχνευση της, στον έλεγχο των τεστ.
Τονιζόταν πως αν το δείγμα του Σακό εξεταζόταν από το εργαστήριο της Λοζάνης και όχι της Κολωνίας, δεν θα είχε βρεθεί θετικός. Το αυτό θα γινόταν αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είχε τσεκαριστεί από τη WADA, πριν βγει η απόφαση.
Εν ολίγοις, η UEFA αποκάλυψε πρόβλημα μεταξύ του τρόπου που λειτουργεί η WADA, σε επίπεδο επικοινωνίας των εργαστηρίων της, ως προς το τι είναι απαγορευμένο και τι όχι, βάσει της λίστας. Χαρακτήρισε τη διαδικασία ως ‘ατελή’. Η WADA είχε απαντήσει πως η κριτική της UEFA ήταν λανθασμένη και ότι η higenamine ‘θεωρούνταν απαγορευμένη από το 2004. Παρ’ όλα αυτά, το όνομα της ουσίας μπήκε στη λίστα το 2017′, καθώς όπως διευκρινίστηκε δεν είχαν περάσει πολλά χρόνια που έγινε βασική ουσία σε συμπληρώματα διατροφής. Σημείωσε και ότι από τον Αύγουστο του 2016, η WADA έδωσε οδηγία προς όλα τα εργαστήρια να ανιχνεύουν τη συγκεκριμένη ουσία.
Όλα αυτά προφανώς και αναφέρθηκαν στη δίκη, με το δικηγόρο του παίκτη να εξηγεί ότι ‘μολονότι η Κρίσταλ Πάλας είναι διακεκριμένος σύλλογος της Premier League, δεν έχει την παγκόσμια φήμη ή την αναγνώριση του brand που απολαμβάνει η Λίβερπουλ και κατ’ επέκταση δεν έχουν την ίδια αξία τα image rights των παικτών και των συνεργατών της. Ο Σακό επελέγη ξανά μόλις πρόσφατα από την εθνική”. Aυτό έγινε τον Οκτώβρη του 2018. Η WADA αρνήθηκε πως είχε ευθύνη στη μεταγραφή του παίκτη στην Πάλας, επιμένοντας πως επρόκειτο για συνέπεια ‘πειθαρχικών παραπτωμάτων’ και ‘προσωπικής κόντρας’ του παίκτη με τον Κλοπ.
Και φτάνουμε κάπως έτσι, στο σήμερα (δηλαδή στην Τετάρτη 4/11) όταν το Δικαστήριο διέταξε τη WADA να δώσει στον Σακό αποζημίωση (το ποσό δεν έγινε γνωστό), ως υπεύθυνη για ‘σημαντικές ζημιές’ μετά τους ψευδείς ισχυρισμούς για τη χρήση ουσίας ‘από τον πρώην αμυντικό της Λίβερπουλ’. Η WADA, που επέμενε πως ο Σακό είχε πάρει απαγορευμένη ουσία έως το 2017, ενημέρωσε ότι δεν θα κάνει έφεση και ζήτησε συγγνώμη, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη.
Σε δηλώσεις του ο Γάλλος είπε πως είναι χαρούμενος “για την οικογένεια μου και τους φίλους μου, για όλους όσους στάθηκαν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι εύκολο να είσαι επαγγελματίας αθλητής και να κατηγορείσαι για χρήση απαγορευμένης ουσίας. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί. Πάντα πίστευα στους δικηγόρους μου και την ομάδα μου. Λέγαμε την αλήθεια και ξέραμε πως θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να επιβεβαιωθεί. Χαίρομαι και για τη συγγνώμη της WADA. Τώρα μπορώ να αφήσω τα πάντα πίσω μου και να κοιτάξω μπροστά”.