Ο Λημνιός φεύγει πριν… λιμνάσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Πλέον όλα είναι στο δικό του μυαλό, στα δικά του πόδια, στη δική του πίστη και θέληση να φτάσει το ταβάνι του - και γιατί όχι, να το τρυπήσει. Απαλλαγμένος από ταμπέλες που δεν μπορούσε -και δεν ήταν υποχρεωμένος- να υποστηρίξει. Ο Δημήτρης Λημνιός ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Κολωνία, κάνοντας το επόμενο βήμα την κατάλληλη στιγμή.
Τρεις σεζόν, ένα πρωτάθλημα, δύο Κύπελλα, 112 συμμετοχές συνολικά, 10 γκολ και 14 ασίστ. Σε αυτά τα νούμερα μοιάζει να μπαίνει η τελεία στην θητεία του Δημήτρη Λημνιού στον ΠΑΟΚ. Η Κολωνία κατέθεσε πρόταση απόκτησης του διεθνή εξτρέμ στον ‘Δικέφαλο’ (κοντά στα 3,5 εκατ. ευρώ συν ένα ποσοστό μεταπώλησης 15%) και όπως όλα δείχνουν αυτή θα γίνει αποδεκτή, ανοίγοντας στον 22χρονο άσο την πόρτα της γερμανικής Bundesliga.
Ο Δημήτρης Λημνιός είχε στο DNA του το ταλέντο, καθώς ο πατέρας του, Στέλιος Λημνιός, θεωρούνταν σπουδαίο ταλέντο την δεκαετία του 80′. “Πράγματι είχα πολύ ταλέντο, αλλά μυαλό δεν είχα. Έτσι έπαιξα μόνο στη Β’ ομάδα της Νίκης, ήταν κι άλλες οι εποχές τότε. Τώρα με τον Δημήτρη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι ένα παιδί προσγειωμένο. Βρίσκεται από μικρός σε ακαδημία και έχει μάθει τη σωστή ζωή που πρέπει να κάνει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Διαθέτει όλα τα φόντα να κάνει μεγάλη καριέρα, ακόμη και στο εξωτερικό, αρκεί να συνεχίσει να δουλεύει με τον ίδιο ζήλο”, είχε δηλώσει στο e-thessalia.gr όταν ο γιος του πήρε μεταγραφή από τον Ατρόμητο στον ΠΑΟΚ. Βέβαια ο Λημνιός είχε ένα ακόμη… ατού, το οποίο εντοπίζεται στο αίμα της μητέρας του Άιντι Σίο Μπαμπαρέτο, η οποία κατάγεται από την Βραζιλία. Θα μπορούσε να πει κανείς πως η πορεία του Δημήτρη Λημνιού από την στιγμή που γεννήθηκε ήταν προδιαγεγραμμένη.
Ο θείος του, Στέλιος Λημνιός, ήταν στα διοικητικά των Νέων Αθλητών Νίκης την εποχή που ο Ατρόμητος εξέφρασε την επιθυμία να αποκτήσει τον ανηψιό του σε ηλικία 14 ετών. Ο ίδιος είχε επισκεφθεί την Αθήνα και τις εγκαταστάσεις του Ατρομήτου, ταξίδι που τον έπεισε πως η ομάδα του Περιστερίου πρόσφερε όλα τα εχέγγυα για την εκπαίδευση του ποδοσφαιριστή Δημήτρη.
Τον Αύγουστο του 2014 ο Λημνιός πήρε προαγωγή από την Κ-20 του Ατρομήτου στην πρώτη ομάδα, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Σταδιακά άρχιζε να κερδίζει ολοένα και περισσότερο χρόνο συμμετοχής, έτσι μέσα στην επόμενη τριετία έγραψε 48 συμμετοχές και το καλοκαίρι του 2017 έπεισε τον ΠΑΟΚ να δαπανήσει περίπου 1 εκατ. ευρώ για την μεταγραφή του από την ομάδα του Περιστερίου.
Με τον ‘Δικέφαλο’ πραγματοποίησε 21 συμμετοχές στην Super League την πρώτη σεζόν, τις μισές ως αλλαγή. Ήταν βασικός σε όλα τα παιχνίδια του Κυπέλλου, πλην του τελικού με την ΑΕΚ που έμεινε στον πάγκο, με τον ΠΑΟΚ να κατακτά το τρόπαιο. Την δεύτερη σεζόν του με τα ασπρόμαυρα είχε αναβαθμισμένο ρόλο, πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή αλλά και επιρροή στο παιχνίδι, ενώ αγωνίστηκε συνολικά σε 37 ματς με απολογισμό 3 γκολ και 5 ασίστ στην πορεία του ‘Δικεφάλου’ ως το νταμπλ. Η περσινή αγωνιστική περίοδος ήταν η κορυφαία του σε αριθμούς, με 43 συμμετοχές, 6 γκολ και 7 ασίστ, έστω κι αν δεν συνοδεύτηκε με κάποιον τίτλο για την ομάδα του. Στο μεσοδιάστημα κέρδισε και μια θέση στην εθνική Ελλάδας, σκοράροντας μέχρι σήμερα 2 γκολ σε 7 εμφανίσεις, το πιο πρόσφατο αυτό στη νίκη της Κυριακής επί του Κοσόβου με 2-1.
Η επικείμενη μεταγραφή του δεν θεωρείται έκπληξη, καθώς ανήκει σε ένα μανατζερικό γραφείο με πολύ δυνατές διασυνδέσεις στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Το γεγονός πως δεν μπορούσε να φέρει τα χρήματα που υπολόγιζαν στον ΠΑΟΚ (είχε ‘ταμπέλα’ στα 20 εκατ. ευρώ) έχει πολλές μεταφράσεις. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν έχει αποκτήσει την απαραίτητη ‘τριβή’ στην πιάτσα προκειμένου να χτίσει την φήμη ενός κλαμπ που πουλάει ακριβά, η ατυχής συγκυρία της πανδημίας έφερε οικονομικές απώλειες στο ποδόσφαιρο και έριξε τις τιμές, ο παίκτης ήταν στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, ενώ το ταλέντο του παραμένει ακατέργαστο σε μια σημαντική παράμετρο: ο Λημνιός δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αποτυπώσει τις ικανότητες του στην γλώσσα των αριθμών. Διαθέτει ταχύτητα, τεχνική, κίνηση χωρίς τη μπάλα και φυσικές δυνάμεις. Του λείπει όμως η σταθερότητα στην παραγωγή τερμάτων και ασίστ. Μετακομίζοντας σε ένα πρωτάθλημα που ευνοεί παίκτες με τα χαρακτηριστικά του, μακριά από την τοξικότητα της ελληνικής πραγματικότητας, θα έχει την ευκαιρία μέσα από τις προπονήσεις να αλλάξει αυτό τον συσχετισμό και μαζί να αλλάξει επίπεδο – που είναι και το ζητούμενο για ένα παιδί της ηλικίας του.
Με τον Αμπέλ Φερέιρα να διαφοροποιεί την διάταξη του ΠΑΟΚ από τα μέσα της περσινής διαδικασίας των playoffs, ο Λημνιός μάλλον θα αντιμετώπιζε δυσκολίες την φετινή σεζόν. Ο Πορτογάλος τεχνικός πάει πλέον σε σχήμα με τρεις στην άμυνα, κάτι που συνεπάγεται την ‘κατάργηση’ των ακραίων επιθετικών. Η προοπτική για τον Λημνιό ήταν αυτή του wing back της δεξιάς πλευράς. Ένα στοίχημα που ουδείς μπορεί να ξέρει πώς θα κατέληγε. Μπορεί να απογείωνε τον παίκτη, μπορεί και να τον οδηγούσε σε… λιμνάζοντα νερά. Άλλωστε είναι αρκετά τα παραδείγματα παικτών που δεν έκαναν τον βήμα την κατάλληλη στιγμή και σταδιακά πήραν την κάτω βόλτα. Σε ένα περιβάλλον με υπερβολική πίεση, ακατανόητη τις περισσότερες φορές, δίχως υπομονή, χωρίς ανοχή στο λάθος και την διαδικασία ωρίμανσης ενός νεαρού Έλληνα ποδοσφαιριστή, το όνειρο εύκολα γίνεται εφιάλτης.
Τώρα, ο Λημνιός φεύγει για το γερμανικό πρωτάθλημα όπου θα συναντήσει συνθήκες πολύ πιο ποδοσφαιρικές, που ευνοούν την βελτίωση του. Θα ξεφορτωθεί πολύ από το αχρείαστο βάρος που μπορεί να κουβαλούσε πολλές φορές, θα αναμετρηθεί με το πνευματικό του ανάστημα για να περάσει στο επόμενο επίπεδο. Πλέον όλα είναι στο δικό του μυαλό, στα δικά του πόδια, στη δική του πίστη και θέληση να φτάσει το ταβάνι του – και γιατί όχι, να το τρυπήσει. Η Κολωνία είναι μια ομάδα που αγωνίζεται με ελευθερία στο γήπεδο, επιθετική, με αρκετά γερμανική μενταλιτέ. Και ο Λημνιός θα πρέπει να παλέψει με αποφασιστικότητα για να δημιουργήσει τον δικό του χώρο και χρόνο στα πλάνα του νέου του προπονητή. Το θετικό είναι πως τώρα θα μπορεί να το κάνει όντας αποκλειστικά αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο. Χωρίς ταμπέλες που δεν μπορούσε -και δεν ήταν υποχρεωμένος- να υποστηρίξει.