Ο κορονοϊός σκάει τη φούσκα των οικονομικών του ποδοσφαίρου
Η διακοπή της αγωνιστικής δραστηριότητας λόγω κορονοϊού προκαλεί διαρροή εκατομμυρίων στο ποδόσφαιρο και φαίνεται πως αλλάζει για πάντα το οικονομικό στάτους του.
Την εποχή του κορονοϊού το ποδόσφαιρο είναι αδύνατον να μην επηρεαστεί από τις εξελίξεις. Το 'λουκέτο' σχεδόν σε όλο τον πλανήτη έχει προκαλέσει ήδη αναστάτωση σχετικά με το αν θα υπάρξει χρόνος να ολοκληρωθεί η σεζόν στις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, ωστόσο αυτό το ερώτημα είναι μόνο το δέντρο. Το δάσος έχει να κάνει με το κατά πόσο η επόμενη μέρα από την έξοδο (και) του ποδοσφαίρου από την καραντίνα λόγω κορονοϊού θα είναι η ίδια με εκείνη πριν από την είσοδο.
Ορισμένες κινήσεις που έγιναν ή προαναγγέλθηκαν τις τελευταίες ημέρες, μαζί με κάποιες δηλώσεις ανθρώπων του χώρου, προοικονομούν μία διαφορετική μορφή του αθλήματος, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση και αρχίσει ξανά η αγωνιστική δράση. Όλα δείχνουν ότι τα οικονομικά δεδομένα θα συρρικνωθούν σημαντικά και πως δεν θα ξαναϋπάρξουν, τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα, ποσά όπως αυτά των τελευταίων ετών.
Η Μπαρτσελόνα ζήτησε 'ψαλίδι' στους μισθούς
Η σεζόν 2018-2019 ήταν ιδιαίτερη για την Μπαρτσελόνα. Στέφθηκε πρωταθλήτρια Ισπανίας για 4η φορά σε 5 χρόνια, έφτασε μέχρι τον τελικό του Copa del Rey αλλά ηττήθηκε από τη Βαλένθια και αποκλείστηκε με τον περίφημο πια τρόπο από τη Λίβερπουλ στα ημιτελικά του Champions League. Ανεξαρτήτως αν ήταν επιτυχημένη ή αποτυχημένη επί χόρτου, επί... χάρτου ήταν σίγουρα η πιο ιστορική.
Τα έσοδα που ανακοίνωσε στον ισολογισμό του οικονομικού έτους 2019 ήταν 990.000.000 ευρώ, τα μεγαλύτερα που έχει εμφανίσει ποτέ αθλητικός (και όχι μόνο ποδοσφαιρικός) σύλλογος σε όλο τον κόσμο. Αντιστοίχως, τα έξοδα ανήλθαν στο επίσης ποσό ρεκόρ των 973.000.000 ευρώ, όμως αυτή η διαφορά των 17.000.000 ευρώ σηματοδοτούν την 8η διαδοχική κερδοφόρα σεζόν. Ο κινητήριος μοχλός γι' αυτά τα δυσθεώρητα έσοδα είναι για ακόμα μια φορά η εμπορική αξιοποίηση της ομάδας, που απέφερε 363.000.000 ευρώ. Από την άλλη, η μεγαλύτερη... τρύπα στα ταμεία της είναι το μισθολογικό κόστος, που για το ποδοσφαιρικό τμήμα μόνο ανήλθε σε 501.000.000 ευρώ (+41.000.000 ευρώ τα υπόλοιπα τμήματα).
Αυτός ήταν κι ο λόγος που ο πρόεδρος του συλλόγου, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, κάλεσε τους 4 αρχηγούς της ομάδας σε συζήτηση τη Δευτέρα. Οι Λιονέλ Μέσι (μόνο το δικό του συμβόλαιο ξεπερνάει τα 100.000.000 ευρώ τον χρόνο), Σέρχιο Μπουσκέτς, Ζεράρ Πικέ και Σέρζι Ρομπέρτο θα κληθούν να βοηθήσουν την ομάδα σε αυτήν την ταραχώδη περίοδο, κατά την οποία θα συρρικνωθούν τα έσοδα σε αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό από τα έξοδα. Η Μπαρτσελόνα περίμενε εισροή χρημάτων της τάξης των 1.047.000.000 ευρώ για τη σεζόν 2019-2020 βάσει προϋπολογισμού, ωστόσο δίχως διεξαγωγή αγώνων ή με τη διεξαγωγή κεκλεισμένων των θυρών τα πραγματικά έσοδα θα είναι κατά πολλά εκατομμύρια λιγότερα. Δεν συμβαίνει το ίδιο με ορισμένες δαπάνες όπως οι μισθοί, οι οποίοι κατοχυρώνονται με συμβόλαια και όχι με τη διεξαγωγή ή μη αγώνων μέσα στη σεζόν.
Με αυτά τα δεδομένα ο διοικητικός επικεφαλής του οργανισμού είχε ήδη μια πρώτη συζήτηση με τους αρχηγούς μέσα στην εβδομάδα, κάνοντας γνωστό το αίτημα για μείωση των μισθών των (εκ των πραγμάτων ακριβοπληρωμένων) παικτών, ώστε να προσαρμοστούν κι αυτοί στην κατάσταση. Ακολούθως, ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο, που προσπάθησε να αναλύσει περαιτέρω την κατάσταση. Ήδη τα ισπανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πρόθεση των παικτών ώστε να ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα, χωρίς να αποκαλύπτεται σε τι ποσοστό θα υπάρξει 'ψαλίδι' στα συμβόλαιά τους. Η δεύτερη συζήτηση ίσως ξεκαθαρίσει τα πάντα, ωστόσο η τάση πλέον για όλους τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους είναι παρόμοια.
Με τις ευλογίες της FIFPro
Σύμφωνα με τον μαδριλένικο ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους, αποσκοπώντας στο να βρεθεί μια λύση για τον περιορισμό της ζημίας που τους προκαλεί η διακοπή των διοργανώσεων. Στόχος τους είναι να απευθυνθούν στη FIFPro, τη διεθνή ομοσπονδία των ποδοσφαιριστών, η οποία τον περασμένο μήνα είχε ανακοινώσει τη συνεργασία της με τη FIFA για τη δημιουργία ενός ταμείου ενίσχυσης των παικτών που θα σταματήσουν να πληρώνονται από τις ομάδες τους ή θα μείνουν άνεργοι μεσούσης της σεζόν.
Στόχος των κορυφαίων κλαμπ της Ευρώπης είναι να πείσουν τη FIFPro για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε αυτό το διάστημα αγωνιστικής απραξίας και με τις ευλογίες της να έρθουν σε συμφωνία με τους ποδοσφαιριστές τους για 'ψαλίδι' στα συμβόλαιά τους. Επιπλέον, θα ζητήσουν να μετατεθεί κατά μερικές εβδομάδες η λήξη των συμβολαίων που κανονικά εκπνέουν στις 30 Ιουνίου, αν χρειαστεί να διεξαχθούν αγώνες και τον Ιούλιο.
Τέλος οι μεταγραφές με παράλογα ποσά
Ορισμένες ομάδες μικρότερου βεληνεκούς, όπως η Βέρντερ, η Γκλάντμπαχ, η Λιόν, η Χαρτς και η Σιόν του Παϊτίμ Κασάμι έχουν ανακοινώσει ήδη την αποδέσμευση ποδοσφαιριστών ή τη μείωση μισθών, για να αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η σεζόν θα ολοκληρωθεί και ότι οι εναπομείναντες αγώνες θα διεξαχθούν και θα αποφέρουν τα προϋπολογισμένα έσοδα στους συλλόγους, έστω και με μια χρονική καθυστέρηση.
"Τα ποσά είχαν φουσκώσει και 100.000.000 ευρώ δίνονταν για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή. Η ιστορία θα αλλάξει όμως και δεν θα υπάρχουν πια μεταγραφές όπως αυτές. Το πρόβλημα θα αφορά τους συλλόγους που υπέγραψαν τέτοιους παίκτες, αφού ποτέ δεν θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Τα ποσά θα πέσουν", υποστήριξε αθλητικός διευθυντής συλλόγου, σύμφωνα με τη Sun.
Οι μεταγραφές 9ψήφιων ποσών ούτως ή άλλως έμοιαζαν... καταδικασμένες να αποτύχουν. Με αυτήν την κρίση, είναι δεδομένο ότι τα ποσά ακόμα και για τους πιο ικανούς ή ταλαντούχους ποδοσφαιριστές θα μειωθούν και θα ανακοπεί ο φρενήρης ρυθμός αύξησης των μεταγραφικών δαπανών για κάθε ομάδα. Το ποδόσφαιρο αλλάζει και ο κορονοϊός σκάει την οικονομική φούσκα στην οποία είχε βολευτεί ο 'βασιλιάς των σπορ' τα τελευταία χρόνια.