ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο… καθρέπτης Στανόγεβιτς και ο ΠΑΟΚ

Τα απόνερα της μέτριας εμφάνισης του ΠΑΟΚ στην Ουκρανία βάζουν το σύνολο του οργανισμού του Δικεφάλου του Βορρά σε δοκιμασίες μόλις ξεκίνησε η σεζόν. Ο Αντώνης Τσακαλέας καταγράφει τα δεδομένα, θίγει τα κακώς κείμενα και αποπειράται να βγάλει συμπεράσματα.

Ο… καθρέπτης Στανόγεβιτς και ο ΠΑΟΚ
Eurokinissi Sports

Ο ΠΑΟΚ πήγε στο Κίεβο για μαλλί και βγήκε κουρεμένος. Η ευκαιρία για να κοπεί η όποια μουρμούρα, αμφιβολία, δυσπιστία, που στον Δικέφαλο του βορρά βρίσκει πάντα τρόπο να “ευδοκιμεί”, όχι μόνο χάθηκε, αλλά αντί για ένα βήμα μπροστά, οι “ασπρόμαυροι” έκαναν δυο βήματα πίσω.

Ο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς καλείται να ισχυροποιηθεί στα αποδυτήρια και να τον ισχυροποιήσει το περιβάλλον του. Και τη δεδομένη χρονική στιγμή το περιβάλλον του, ο οργανισμός του ΠΑΟΚ δηλαδή, “βάλλεται” και αντί για πειστικές απαντήσεις, έχει δώσει αρκετές “πάσες” για να δεχθεί πίεση.

24 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ

Ας ξεκινήσουμε από την υπερβολή του πράγματος. Αν βρεθείς Θεσσαλονίκη, αυτό θα ακούσεις… “Φιλαράκι… αν δε ζεις στη Σαλονίκη, δε μπορείς να το καταλάβεις αυτό που θα σε πω. Εδώ πάνω, με μια νίκη έχουμε έντεκα Μαραντόνες και με μια στραβή αρχίζουμε το “τον πούλο όλοι από τον ΠΑΟΚ”.

Είχε που είχε η Θεσσαλονίκη τους “ραδιοφωνατζήδες”, έχει εδώ και λίγα χρόνια και το facebook και καταφέρνει και πνίγεται σε μια κουταλιά νερό. Πάντα, τις πρώτες ώρες, η νίκη γίνεται θρίαμβος και η αποτυχία γίνεται καταστροφή. Η ανάγνωση της κάθε κατάστασης θα πρέπει να έρχεται τουλάχιστον 24 ώρες μετά από το αποτέλεσμα. Αφού θα έχει φύγει η “αψάδα” του.

Το βράδυ της Πέμπτης, τα συμπεράσματα βγήκαν από την εικόνα της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο. Μια μέρα μετά, μπορεί (και πρέπει) ο καθένας να κάνει ένα βήμα πίσω για να δει το “γύρω – γύρω”. Τη πρώτη αντίδραση του οργανισμού, τις πρώτες σκέψεις αφού καθίσει η σκόνη.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Πριν από 43 μέρες ο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς ένιωσε ότι έχει στα χέρια του μια ομάδα κατά 80%-90% έτοιμη, η οποία μέσα από δουλειά θα ξεκινούσε να βαδίζει στο δικό του δρόμο. Μια ομάδα που είχε καλά επιθετικά στοιχεία και εκείνος θα προσπαθούσε να τη κάνει πιο επιθετική, πιο γρήγορη και πιο ουσιαστική.

Και στο πρώτο επίσημο παιχνίδι, στο άδειο “Β. Λομπανόφσκι” του Κιέβου, απέναντι σε μια ομάδα με δέκα Ουρανούς “στρατιώτες” του προπονητή τους, που ήξεραν ότι για να καλύψουν την απουσία ατομικών δυνατοτήτων όφειλαν να είναι ένα τακτικά πιστό σύνολο, στο πρώτο τους Ευρωπαϊκό παιχνίδι στην ιστορία τους, ο Στανόγιεβιτς παρέταξε ένα σχήμα χωρίς επιτελικό μέσο.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε να παίξει “μαζεμένα” απέναντι σε “μαζεμένο” αντίπαλο, με αποτέλεσμα να του δώσει θάρρος. Να του δώσει, δηλαδή, αυτό που εκείνος δεν είχε και θεωρούσε ότι θα το έβρισκε “μέσα στο παιχνίδι”. Και δεν το βρήκε ποτέ…

Αυτό φανερώνει τη μέχρι τώρα αδυναμία προπονητή και παικτών να δεθούν. Να πιστέψει ο ένας στον άλλον. Να πιστέψει ο προπονητής ότι οι παίκτες μπορούν να κάνουν αυτό που τους λέει και να πιστέψει ο παίκτης ότι αυτό που λέει ο προπονητής, γίνεται. Και πως να γίνει αυτό όταν “ο προπονητής προσαρμόστηκε στο 4-3-3 που ξέρουν οι παίκτες”;

Το… θέμα ξεκίνησε στραβά, αλλά μπορεί να ισιώσει με ένα και μόνο τρόπο. Να γίνει πρώτα ένα “ξεκαθάρισμα” στο ρόστερ ώστε όσοι υπολογίζονται να κάνουν προπονήσεις και σιγά – σιγά να μάθουν το ρόλος τους εντός ομάδας, και στη συνέχεια να νιώσουν όλοι μαζί ότι “αυτοί είμαστε, συν όσους έρθουν, μαζί θα πάμε, τέλος”.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ – “ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ”

Πριν από 43 ημέρες ο ΠΑΟΚ κατέληξε στο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η all time classic συζήτηση περί στήριξης του προπονητή. Η πρώτη στήριξη έρχεται πάντα από την προσπάθεια να του δείξουν όλοι να καταλάβει το που βρίσκεται. Να του δείξουν όλες τις “παραξενιές” της ομάδας. Η κάθε ομάδα έχει τις δικές της παραξενιές. Και θα πρέπει να τις δείξουν στον προπονητή όχι με σκοπό να τις αποδεχτεί, αλλά να τις αναγνωρίσει με το που θα εμφανιστούν.

Ο Στανόγιεβιτς βρέθηκε σε μια ομάδα που πριν τον προσλάβει άρχισε να λέει ότι “πάει για πρωτάθλημα” και εκείνος αυτές τις 43 μέρες που έχει επαφές με τα ΜΜΕ, ολοένα και “απομακρύνεται” από αυτή τη δήλωση.

Και το θέμα είναι ότι το κάνει διότι αφενός έκανε και εκείνος λάθος εκτιμήσεις, αφετέρου διότι δεν έχει πάρει τις κατάλληλες βοήθειες. Και εννιά στις δέκα φορές, τη ζημιά την κάνουν πράγματα που αφορούν το επικοινωνιακό κομμάτι. Παράδειγμα: Ο Ρέι, με το που έκλεισε η μεταγραφή, πήρε άδεια για να πάει στην Ιταλία να καταθέσει τα χαρτιά για το διαβατήριό του “ώστε να μπει σε ρυθμό συνεχόμενων προπονήσεων”, πήγε στην προετοιμασία, έκανε μια προπόνηση, έπαιξε έναν αγώνα και μετά… η ομάδα είχε τρεισήμισι μέρες ρεπό.

Επικοινωνιακά, αυτό δε θα ακουγόταν “κάπως”, αν ο Ρέι έπαιρνε άδεια για να πάει στην Ιταλία “διότι αλλιώς δε θα προλάβει να δηλωθεί ως κοινοτικός από τη πρώτη μέρα”. Εδώ και σχεδόν δυο εβδομάδες, ο ΠΑΟΚ δεν έχει βγάλει ούτε μια “διαρροή” όσον αφορά τις μεταγραφές. Που πάει, τι θέλει, τι περιμένει και τι δεν περιμένει. Και προφανώς αυτό δεν είναι τυχαίο.

ΣΧΕΣΕΙΣ “ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ” – “ΚΕΦΑΛΗΣ”:

Πριν από 43 ημέρες, δίπλα στον Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς βρισκόταν ο Λούμπος Μίχελ, ο οποίος έκανε λόγο για ένα σφικτό μεταγραφικά καλοκαίρι, και αναφερόταν στην ποσότητα των μεταγραφών σε σχέση με το καλοκαίρι του 2016. Μέχρι τότε είχε “φανερά” γίνει η κίνηση με τον Λεβέκ, είχε “κρυφά” γίνει η κίνηση με τον Μακ, και είχε ξεκινήσει η συζήτηση για γκολκίπερ.

Από τότε μέχρι τώρα έχουν βγει προς τα έξω λίστες με κεντρικούς αμυντικούς και εσωτερικούς μέσους. Λίστες με περιπτώσεις από 2.000.000 μέχρι 500.000 Ευρώ (για αγορά). Συζητήσεις έχουν γίνει πολλές, αλλά μέχρι εκεί. Κάτι, λοιπόν, συμβαίνει στις εσωτερικές συζητήσεις των διοικητικών, με την “κεφαλή” να περιμένει από εκείνους να ακούσει το “εμείς αποφασίσαμε αυτό, καν’ το, το “υπογράφουμε” όλοι”.

Και για να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο, εδώ και 43 ημέρες υπάρχει αυτό το “ο ένας είναι του Βούκιτς” και “ο άλλος είναι του Μίχελ” και “στον Γ. Σαββίδη αρέσει εκείνος”. Και, δεν έχει σημασία αν όλο αυτό ισχύει, όσο το ότι “ακούγεται” και μένει διότι δεν έχουν γίνει πράγματα που θα το “καλύψουν”.

Αν ο ΠΑΟΚ αγωνιστικά έπειθε και στα φιλικά αλλά και στο πρώτο επίσημο, πόσο χώρο στις συζητήσεις θα είχε το ποιος προτείνει τον κάθε παίκτη; Ή, πόσο θα πείραζε το αν οι παίκτες ασχολούνταν με τα κινητά τους τηλέφωνα 1,5 ώρα πριν από το παιχνίδι με την Ολίμπικ, όπως έκαναν και πέρυσι στις αντίστοιχες πρώτες βόλτες στον αγωνιστικό χώρο;

ΩΡΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Αυτή είναι η ώρα που άπαντες θα πρέπει να αντιδράσουν και να αποφασίσουν. Και δεν εννοώ να γίνουν τώρα, σήμερα, μεταγραφές. Η μεταγραφή δεν είναι αντίδραση. Είναι απόφαση. Αντίδραση είναι και η επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει αυτή τη στιγμή κρίση. Δεν είναι στα καλύτερά του αλλά δεν είναι και σε κρίση. Είναι σε κατάσταση προ κρίσης που μπορεί να αποφευχθεί. Και χρόνος υπάρχει, αλλά το θέμα είναι να γίνει σωστή διαχείρισή του. Ο Στανόγεβιτς λειτουργεί ως καθρέπτης του εσωτερικού του ΠΑΟΚ και υπάρχει τρόπος αυτό να λειτουργήσει θετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ