Ο Φαν’τ Σχιπ αγνοεί τον Έλληνα, 2ο σε ασίστ δεξιό μπακ στην Τουρκία
Ο Στέλιος Κίτσιου πρωτοστατεί στην προσπάθεια της Ανγκαραγκουτσού να 'σώσει' την κατηγορία, παραμένοντας στη Super Lig της Τουρκίας. Ωστόσο ο Τζον Φαν΄τ Σχιπ εξακολουθεί να τον αγνοεί στις κλήσεις του παρόλο που αυτοί που εμπιστεύεται δεν είναι καλύτεροί του και σίγουρα όχι πιο φορμαρισμένοι από εκείνον.
Του Στέλιου Κίτσιου η… πάσα, είναι ανεκτίμητης αξίας στην προσπάθεια της Ανκαραγκουτσού να σώσει την κατηγορία και να παραμείνει στην τουρκική Super Lig. Ο άλλοτε δεξιός μπακ του ΠΑΟΚ, με τα κατά καιρούς δύσκολα προβλήματα τραυματισμών που έβαλαν φρένο στην ανοδική πορεία που είχε η καριέρα του 5-6 χρόνια πριν, βρήκε την υγεία του στο πρωτάθλημα που τελευταία κάνουν σημαντικά πράγματα τόσοι και τόσοι Έλληνες ποδοσφαιριστές.
Το οξύμωρο της ιστορίας είναι ωστόσο, ότι παρά το γεγονός πως πρόκειται για τον δεξιό μπακ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση των ασίστ από παίκτες της συγκεκριμένης θέσης, σε όλο το πρωτάθλημα, ο Τζον Φαν’τ Σχιπ που συνήθως είναι ανοιχτόμυαλος με τους παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό, εδώ αποφασίζει σαν να αγνοεί την ύπαρξή του. Ο Ολλανδός σφάλει και μάλιστα πολύ!
Το πρόβλημα της Εθνικής στη συγκεκριμένη θέση είναι πανθομολογούμενο κι ενισχύεται ως γεγονός από την κλήση του Μιχάλη Μπακάκη, τον οποίο ο Ολλανδός τεχνικός κάλεσε άρον άρον μετά το παιχνίδι για τα πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, παρά το γεγονός ότι ο δεξιός μπακ της ΑΕΚ ήταν κακός. Ωστόσο στον Φαν’τ Σχιπ αρκούσε ότι τον έβλεπε να τρέχει και να αντέχει μετά από απουσία μεγαλύτερη του ενός μήνα, για να τον καλέσει και πάλι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, καθώς οι λύσεις των Θανάση Ανδρούτσου και Χάρη Μαυρία δεν τον ικανοποιούν στον απόλυτο βαθμό. Άλλωστε πρόκειται για δύο παίκτες που έπαιζαν σε άλλες θέσεις και τώρα βρίσκουν τη βολή τους μαθαίνοντας να εξελίσσονται σε πλάγιοι μπακ.
Ο Κίτσιου αντιθέτως, είναι ένας κλασικός δεξιός οπισθοφύλακας, δεδομένα πιο ισορροπημένος από τους προαναφερθέντες στο ισοζύγιο ανασταλτικής και δημιουργικής λειτουργίας και σίγουρα πιο ικανός επιθετικά, κάτι που φαίνεται από την επίδρασή του στο παιχνίδι της Ανκαραγκουτσού. Πέρυσι, ολοκλήρωσε τη σεζόν με 2 γκολ και 4 ασίστ, φέτος πρωτοστατεί ξανά στην προσπάθεια παραμονής στην κατηγορία, έχοντας δώσει 5 τελικές πάσες που κατέληξαν σε γκολ, μόλις μία λιγότερη από τον Τούρκο Αλαντίν Οκούμους, τον κορυφαίο στον τομέα μεταξύ των δεξιών μπακ που αγωνίζονται στις 20 ομάδες της λίγκας.
Σε τουρκικά δημοσιεύματα, ο Κίτσιου μνημονεύεται ως ο ποδοσφαιριστής που κάνει τη διαφορά για την ομάδα του στη μεγάλη προσπάθεια των τελευταίων εβδομάδων να αναρριχηθεί στη βαθμολογία, κάτι που κατάφερε με τρεις συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα. Παιχνίδια στα οποία ο 27χρονος δεξιός μπακ πήρε πολύ υψηλή βαθμολογία, ασχέτως με το ότι δεν μπόρεσε να δώσει σε όλα ασίστ.
Μάλιστα, είναι τρίτος σε αξιολόγηση από το whoscored (αξιόπιστη ιστοσελίδα καταγραφής στατιστικών δεδομένων) μεταξύ των δεξιών μπακ του τουρκικού πρωταθλήματος που έχουν παίξει σε τουλάχιστον 15 αγώνες, με καλύτερα προσωπικά νούμερα τα 3.3 τάκλιν και τις 1.9 ντρίμπλες ανά ματς!
Είναι λοιπόν άξιον απορίας γιατί δεν καλείται στην Εθνική, όταν ο Φαν’τ Σχιπ μας είχε εμφανίσει ακόμα και τον ‘απίθανο’ Λάζαρο Ρότα της Φορτούνα Σιτάρντ που φέτος έχει 0 ασίστ σε 19 ματς του σαφώς υποδεέστερου πρωταθλήματος Ολλανδίας. Ο Κίτσιου ξεχωρίζει στην Τουρκία και αυτό επιβεβαιώνεται από τα πεπραγμένα των άλλων βασικών δεξιών μπακ της κατηγορίας, που είναι λιγότερα ακουστά, ακόμα σε ομάδες πολύ πιο δυνατές επιθετικά από την Ανγκαραγκουτσού:
Γαλατάσαραϊ: Ο Νορβηγός Μάρτιν Λίνες έχει 3 ασίστ σε 20 παιχνίδια. Ο άτυχος Ομάρ Ελαμπντελαουί, είχε 0 σε 10 ματς.
Φενέρμπαχτσε: Ο βετεράνος Τούρκος διεθνής Γκιοκχάν Γκιονούλ, είναι στα 36 του ο πιο παραγωγικός δεξιός μπακ της ομάδας με 2 ασίστ σε 15 ματς.
Μπεσίκτας: Ο Γάλλος Βαλεντίν Ροζιέ είναι εξίσου αποδοτικός με τον Κίτσιου, έχοντας 5 ασίστ σε 23 αγώνες, αλλά σε πολύ πιο δυνατή επιθετικά ομάδα.
Μπασακσεχίρ: Μόλις 1 ασίστ σε 20 παιχνίδια για τον Βραζιλιάνο δεξιό οπισθοφύλακα Ράφαελ που είναι συνήθως ο βασικός.
Αλάνιασπορ: Ο 30χρονος Ισπανός Χουανφράν είναι επίσης ο βασικός στη θέση, με μόλις 1 ασίστ σε 28 παιχνίδια.
Κασίμπασα: Ο γενημμένος στην Ελβετία αλλά Κοσοβάρος στην καταγωγή, Φλοράν Χαντερτζιονάι, ‘μετρά’ 2 ασίστ σε 27 ματς.
Γκιοζτεπέ: Ο 26χρονος Τούρκος Μουράτ Καλουλί είχει παίξει σε 27 αγώνες και έχει δώσει 2 ασίστ.
Χατάισπορ: Ο Βούλγαρος Στράχιλ Ποπόφ οδηγεί την κούρσα των δεξιών μπακ στην ομάδα, με 2 ασίστ σε 27 ματς.
Φατίχ Καραγκιουμρούκ: Ο γερμανοτραφής Τούρκος μπακ Κοράι Αλτινάι έχει δώσει 2 τελικές πάσες σε 18 παιχνίδια.
Ρίζεσπορ: Ο Ουκρανός Νικόλα Μορόζιουκ είναι ο καλύτερος δεξιός μπακ στον τομέα αυτό, με 2 ασίστ σε 23 παιχνίδια.
Γκαζιαντέπ: Ο 29χρονος Τούρκος Ογκούζ Τσεϊλάν είναι από τους καλούς στο κομμάτι αυτό στο πρωτάθλημα, με 3 ασίστ σε 23 παιχνίδια.
Σίβασπορ: Εδώ συναντάμε τον καλύτερο της κατηγορίας, καθώς με 6 ασίστ σε 15 ματς, ο Τούρκος Αλαντίν Οκούμους κάνει θραύση. Ωστόσο η ομάδα παίζει με 3 στόπερ συνήθως και αυτός λειτουργεί περισσότερο ως εξτρέμ.
Κόνιασπορ: Με 5 ασίστ σε 29 ματς, ο Σλοβένος Νέιτς Σκούμπιτς έχει τον ίδιο αριθμό με τον Κίτσιου και τα πηγαίνει εξαιρετικά.
Αντάλιασπορ: Μόλις μία ασίστ σε 27 ματς για τον βασικό Τούρκο δεξιό μπακ Μπουνιαμίν Μπάλτσι.
Μαλάτιασπορ: Μία ασίστ σε 26 παιχνίδια για τον γενημμένο στο Μαρόκο δεξιό μπακ Ισάμ Κεμπάκε.
Καϊσέρισπορ: Καλή επίδοση για τον Τούρκο δεξιό μπακ Ραμαζάν Τσιβελέκ, με 3 ασίστ σε 24 αγώνες.
Ντενιζλίσπορ: Ο Τούρκος Οζέρ Οζντεμίρ έχει παίξει τα περισσότερα ματς στη θέση. Σε 19 συμμετοχές έχει 1 ασίστ.
Μπουγιούκσεχίρ: Ο χειρότερος της κατηγορίας με 0 ασίστ σε 21 ματς, είναι ο Τούρκος Μουράτ Ουκάρ.
Γκεντσλερμπιρλιγκί: Φτωχά πράγματα και από τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού Ματίας Γιόχανσον, με 1 ασίστ σε 19 ματς.