ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ ξεπέρασε τον πατέρα του αλλά φοβάται τον Ρόι Κιν

Ο Αλφ Ίνγκε Χάαλαντ έγινε διάσημος κυρίως λόγω του δολοφονικού τάκλιν που του έκανε ο Ρόι Κιν. Ο 19χρονος γιος του έσπασε τα κοντέρ με χατ τρικ στο Ζάλτσμπουργκ-Γκενκ, φτάνοντας τα 17 γκολ σε 9 αγώνες. Δεν είναι τυπογραφικό λάθος.

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ ξεπέρασε τον πατέρα του αλλά φοβάται τον Ρόι Κιν
Ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ της Ζάλτσμπουργκ πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στην αναμέτρηση με τη Γκενκ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020, Ζάλτσμπουργκ, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 AP Photo/Kerstin Joensson

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, ο πιο γνωστός ποδοσφαιριστής της οικογένειας ήταν ο Αλφ Ίνγκε Χάαλαντ (ή Χόρλαντ, όπως είναι το σωστό στα νορβηγικά) και όχι για αγωνιστικούς λόγους. Ήταν ο παίκτης της Λιντς που υπέπεσε σε θανάσιμο αμάρτημα σε αγώνα κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1997, κάνοντας επίθεση στον Ρόι Κιν. Ο Νορβηγός υποστήριζε ότι ο αντίπαλός του προσπάθησε να τον χτυπήσει σε μία φάση και ότι έπεσε στο έδαφος για να κάνει ‘θέατρο’ και να αποφύγει την κάρτα. Ο Κιν όμως σφάδαζε στο χορτάρι επειδή είχε υποστεί ρήξη χιαστού. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η νέα συνάντηση των δύο ποδοσφαιριστών σε ντέρμπι του Μάντσεστερ (ο Νορβηγός είχε πάρει μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σίτι) κατέληξε σε αυτό:

Ο Κιν παραδέχθηκε στην αυτοβιογραφία του ότι το έκανε εσκεμμένα, ο Χάαλαντ ολοκλήρωσε πρόωρα την καριέρα του λόγω προβλημάτων στο άλλο γόνατο (όχι εκείνο που χτύπησε ο Κιν) και η ζωή συνεχίστηκε. Μέχρι την Τρίτη, όταν ο γιος του Χάαλαντ συστήθηκε σε διεθνές επίπεδο. Ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ σημείωσε χατ τρικ στο ντεμπούτο του στο Champions League, στο 6-2 της Ζάλτσμπουργκ κόντρα στην Γκενκ.

Ο 19χρονος Νορβηγός δεν έκανε τίποτα άλλο από το να συνεχίσει στον ρυθμό που θέσπισε ο ίδιος με τις εμφανίσεις του στον αυστριακό σύλλογο. Αποκτήθηκε την Πρωτοχρονιά του 2019 (είχε ανακοινωθεί από τον Αύγουστο του 2018), αλλά πέρυσι αγωνίστηκε μόνο σε 5 αγώνες, συνολικά 150 λεπτά. Η πώληση του Μουνάς Νταμπούρ στη Σεβίλλη για 17.000.000 ευρώ, ύστερα από τα 37 γκολ (και 16 ασίστ) σε 48 αγώνες την περσινή σεζόν, άνοιξε τον δρόμο φέτος για τον πρώην επιθετικό της Μόλντε. Ίσως αυτό να οφείλεται και στις εντυπωσιακές εμφανίσεις του με τη Νορβηγία Κ20 και δη τα 9 γκολ που σημείωσε στο 12-0 επί της Ονδούρας στο Παγκόσμιο Κύπελλο τον Μάιο.

Το βέβαιο είναι ότι στο ντεμπούτο του στη σεζόν, στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Πάρντορφ για το κύπελλο, σημείωσε χατ τρικ (νίκη 7-1) και έδειξε τις διαθέσεις του. Στην 1η αγωνιστική για το πρωτάθλημα μερικές ημέρες αργότερα, διατήρησε τη θέση του στην ενδεκάδα και έβγαλε ασίστ στην εκτός έδρας νίκη 2-0 επί της Ράπιντ. Αυτό ήταν. Γκολ στη συνέχεια κόντρα στη Μάτερσμπουργκ, χατ τρικ κόντρα στη Βόλφσμπεργκερ, δύο γκολ κόντρα στη Ζανκτ Πέλτεν, γκολ κόντρα στην Άντμιρα, γκολ κόντρα στη Σβαρόβσκι Τιρόλ, όλα για το πρωτάθλημα. Η κλήση του (και η χρησιμοποίησή του) στην εθνική Νορβηγίας αναπόφευκτη, αν και δεν κατάφερε να σκοράρει ούτε κόντρα στη Μάλτα ούτε κόντρα στη Σουηδία για τα προκριματικά του Euro 2020. Επιστροφή στις εγχώριες διοργανώσεις και χατ τρικ στη νίκη 7-2 επί της Χάρτμπεργκ. Το κοντέρ είχε γράψει 14 γκολ σε 8 αγώνες με τη φανέλα της Ζάλτσμπουργκ!

Ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ της Ζάλτσμπουργκ πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στην αναμέτρηση με τη Γκενκ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020, Ζάλτσμπουργκ, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 AP Photo/Kerstin Jaensson

Θεωρητικά, όταν άρχιζε το παιχνίδι στη ‘Ρεντ Μπουλ Αρένα’, ο Φελίς Μαζού είχε προειδοποίησει τους παίκτες του τι θα έπρεπε να περιμένουν από τον 19χρονο επιθετικό. Πρακτικά, ύστερα από 102 δευτερόλεπτα αγώνα, ο Χάαλαντ είχε βρει ξανά τον δρόμο προς τα δίχτυα. Ακολούθησε νέο γκολ στο 34′ και έφτασε στο 4ο φετινό χατ τρικ στο 45′. Κάπως έτσι άρχισαν τα ρεκόρ και οι επιδόσεις.

  1. Σε ηλικία 19 ετών και 58 ημερών σημείωσε το πιο γρήγορο γκολ στη διοργάνωση από παίκτες κάτω των 20 ετών (κατέρριψε την επίδοση του Ελιακίμ Μανγκαλά, που είχε σκοράρει το 2009 στα 18 του κόντρα στην Άρσεναλ σε 117 δευτερόλεπτα)
  2. Έγινε μόλις ο 3ος παίκτης που σημειώνει γκολ μέσα σε 2 λεπτά από το ντεμπούτο του στον θεσμό (Αντρέας Μέλερ το 1995 και Μανγκαλά το 2009 οι άλλοι δύο)
  3. Είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Champions League που σημειώνει χατ τρικ στο 1ο ημίχρονο στο ντεμπούτο του στον θεσμό
  4. Έγινε ο πρώτος παίκτης στη διοργάνωση που σημειώνει χατ τρικ στο ντεμπούτο του μετά από τον Γουέιν Ρούνεϊ το 2004
  5. Είναι ο 3ος μικρότερος παίκτης που σημειώνει χατ τρικ σε αγώνα της διοργάνωσης, πίσω μόνο από τους Ραούλ και Ρούνεϊ

Με 17 γκολ και 5 ασίστ σε 9 αγώνες όλων των διοργανώσεων μέχρι στιγμής, ο Χάαλαντ πλέον είναι ο πιο γνωστός άνθρωπος του ποδοσφαίρου στο σπίτι του, ξεπερνώντας τον πατέρα του που του κόλλησε το ‘μικρόβιο’ της Λιντς. Γεννήθηκε εκεί λίγο πριν ο μεγάλος Χάαλαντ πάρει μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σίτι και το 2017 δήλωσε στην Aftenposten ότι όνειρό του “είναι η κατάκτηση της Premier League με τη Λιντς”. Στην ίδια συνέντευξη υποστήριξε ότι θέλει να γίνει καλύτερος παίκτης από τον πατέρα του και να κάνει περισσότερες διεθνείς εμφανίσεις με την εθνική ομάδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι 33 εμφανίσεις ακόμα, κάτι που μοιάζει με υπόθεση 3 ετών, αν συνεχίσει να σκοράρει με αυτόν τον ρυθμό. Αρκεί να μην βρει στον δρόμο του και προκαλέσει κάποιον Ιρλανδό αντίπαλο…

Πόσους βαθμούς θα κατακτήσει ο Ολυμπιακός στο Champions League; Το Pod-όσφαιρο έχει την απάντηση:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ