Ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι τρεις διαφορετικοί αθλητές ταυτόχρονα
Η Παρί Σεν Ζερμέν παρασύρθηκε από το φαινόμενο 'Χάαλαντ' και κινδυνεύει με πρόωρο αποκλεισμό. Ποιο το παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχει από τα 5 του ο 19χρονος φορ και πόσο γρήγορα κάλυψε τα 60 μέτρα.
Ένα γκολ ανά 41 λεπτά. Έντεκα συνολικά σε 7 συμμετοχές. Αρχισκόρερ στο τρέχον Champions League (ισοφαρίζοντας τον Λεβαντόφσκι), ως ο πρώτος ποδοσφαιριστής που φτάνει σε διψήφιο αριθμό (10) τόσο γρήγορα στη διοργάνωση και ο μοναδικός Κ20 όλων των εποχών που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο.
Με δύο διαφορετικές ομάδες!
Η ποδοσφαιρική ολότητα του Έρλινγκ Χάαλαντ θα ήταν πολύ εύκολο να συμπυκνωθεί, όχι μόνο σε 19 πράγματα αλλά μόνο, στο δεύτερο τέρμα που σκόραρε στη νίκη της Ντόρτμουντ επί της ευάλωτης Παρί Σεν Ζερμέν, στο πρώτο μεταξύ τους ραντεβού για τους 16 της διοργάνωσης. Ο φωτοβόλος Νορβηγός φορ δέχθηκε την μπάλα από τον Ρέινα, ο Τιάγκο Σίλβα τού άφησε κακώς τον χώρο να κινηθεί τρομάζοντας στην όψη του, αυτός προχώρησε ως το ύψος της μεγάλης περιοχής και μ’ ένα σουτ ταχύτητας 104 χλμ/ώρα ‘εκτέλεσε’ τον Νάβας για το 2-1 της Μπορούσια.
Ο ξανθομάλλης teenager είχε μόλις απλώσει στο χορτάρι τα περισσότερα από τα στοιχεία που ταυτοποιούν το παιχνίδι του. Κίνηση στο χώρο, υποδοχή της μπάλας, σωστός διασκελισμός και άμεση/άπιαστη εκτέλεση με το αριστερό πόδι. Δεν χρονοτριβεί ποτέ του, δρώντας πριν από τη σκέψη του.
Ο Χάαλαντ είναι αυτά, αλλά κυρίως πολλά περισσότερα. Η ‘βαριά’ σωματοδομή του δεν παραπέμπει σ’ ένα παιδί που έχει την πλαστικότητα να βγει πρώτος στη φάση και με προβολή ν’ ανοίξει στο σκορ. Ο κορμός του δεν συνεπάγεται έναν ταλαντούχο σκιέρ με δυνατότητα απότομης αλλαγής κατευθύνσεων. Τα 194 εκατοστά του κορμιού του δεν υπαινίσσονται έναν σπρίντερ που έχει την ευχέρεια να καλύπτει τα πρώτα 60 μέτρα μιας κούρσα από τη μία περιοχή στην άλλη σε χρόνο 6.64. Μια επίδοση που αντιστοιχεί στην 653η όλων των εποχών στον κλειστό στίβο!
Την ατόφια μοναδικότητα ενός γιου που ξεπέρασε ήδη τον πατέρα του 5 μήνες πριν συμπληρώσει τα 20 του (γεννημένος στο Λιντς της Αγγλίας στις 21 Ιουλίου του 2000) εγγυάται το ιδιοφυές ‘πάντρεμα’ καθενός εκ των ταλέντων που είναι δυνατόν να χωρέσουν χωρίς να στριμώχνονται σ’ ένα ποδοσφαιρικό μοντέλο, το οποίο σε λιγότερα από τρία χρόνια έχει σημαδέψει τη σύγχρονη εποχή. Από την Μπρίνε στη Μόλντε και από ‘κει στη Ζάλτσμπουργκ, προτού για τα μόλις 20 εκατομμύρια πωληθεί στο γερμανικό κλαμπ, ο Χάλαντ έχει θέσει νέους όρους, προκαταβάλλοντας το μέλλον. Η παραγωγή και η εμφάνιση μιας ‘ρομποτικής’ φιγούρας που εκτελεί στην εντέλεια κάθε εντολή, με ή χωρίς την μπάλα, θα έπρεπε ν’ αφορά το μέλλον, αλλά μέσα από ένα τάχιστο ταξίδι στο χρόνο ενεργοποιήθηκε νωρίτερα του αναμενόμενου, ανατρέποντας την ιστορία.
Ο Χάαλαντ είναι τρεις και τέσσερις αθλητές ταυτόχρονα. Ποδοσφαιριστής δεν έτυχε να γίνει, πέτυχε. Ο δεύτερος γόνος (από τρία παιδιά) αθλητικής οικογενείας, μια και ο πατέρας του Αλφ-Ίνγκε ήταν ποδοσφαιριστής και η μητέρα του Γκρι Μαρίτα επταθλήτρια, άρχισε την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο προτού συμπληρώσει τα 6 του, αλλά ως τα 14 συνέχισε να παίζει χάντμπολ, να κάνει στίβο και σκι ταυτόχρονα. Δεξιότητες που του εξασφάλισαν πολλά από τα στοιχεία που τον περιγράφουν πια. Για να φανταστείτε ο Νορβηγός κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος άνευ φόρας από στατική θέση για 5χρονα, σε μετρήσεις παιδιών από 47 χώρες, ενώ ομοσπονδιακός προπονητής του χάντμπολ είχε θαμπωθεί όταν τον είδε ν’ αγωνίζεται με την τότε ομάδα του.
“Η ευελιξία είναι σημαντική. Σου επιτρέπει ν’ αναπτύσσεις διαφορετικές πτυχές του κορμιού μου και να είσαι θετικός ό,τι κι αν συμβεί“, έλεγε ο πατέρας του που δεν λειτούργησε ποτέ του αποπροσανατολιστικά, προσπαθώντας να οδηγήσει το παιδί του σε μια και μόνο κατεύθυνση. Του επέτρεψε ν’ αποφασίσει τι του αρέσει περισσότερο. Και αυτό ήταν το ποδόσφαιρο, με τ’ αποτελέσματα να ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας. Ασχέτως από το “έχω πολλά να βελτιώσω ακόμα και το είδα“, που δήλωσε μετά το ματς της Τρίτης ο ‘Man of the Match’ -και one of a kind- Χάλαντ.
Ποιες ομάδες θα περάσουν στα προημιτελικά του Champions League; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: