Ο Εμρέ Μορ ‘δεν έβγαλε ποτέ του τον σκασμό’
Ο 'Τούρκος Μέσι' που έχει ήδη ξοδέψει τρεις ποδοσφαιρικές 'ζωές' επιβεβαίωσης του απαράμιλλου ταλέντου του και στον Ολυμπιακό ρίχνει το τελευταίο κέρμα που έχει διαθέσιμο.
Γενάρης του 2019 και μία από τις καθημερινές προπονήσεις της Γαλατάσαραϊ οδεύει προς το τέλος της. Οι ποδοσφαιριστές έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες και δουλεύουν τακτική στο οικογενειακό διπλό. Ο Ρανταμέλ Φαλκάο απευθύνεται στον Εμρέ Μορ και του ζητά να βάλει περισσότερη ένταση στο παιχνίδι του. “Πάμε μαζί, ας δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε“. Ο κατά 11 χρόνια μικρότερος Τούρκος εξτρέμ κοιτά τον βετεράνο Κολομβιανό με άγριο βλέμμα. Του απαντά “κάνε τη δουλειά σου” και ο καβγάς έρχεται ως επακόλουθο της αναπάντεχης και σε καμία περίπτωση προβλέψιμης έκρηξής του.
Ήταν η τελευταία εικόνα του Μορ από την ολιγόμηνη παρουσία του στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης. Την ομάδα που είχε από μικρός όνειρο ν’ αγωνιστεί. Αποχωρεί (για τον Ολυμπιακό) χωρίς γκολ ή ασίστ σε 592 λεπτά συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις προκειμένου να μειώσει τις απώλειες από την πώληση του Ντανιέλ Ποντένσε. Ζήτημα αν είχε σουτ εντός εστίας. Κουβαλούσε μονίμως το ‘στίγμα’ του ατομιστή, αυτού που δεν δίνει την μπάλα από το δεξί στο αριστερό, πόσο μάλλον στους συμπαίκτες του, για τους οποίους αδιαφορεί.
Τα τουρκικά μέσα τον είχαν τελειωμένο από τα μέσα του Δεκέμβρη. Όταν απολογούταν για όσα δεν είχε προσφέρει. “Γνωρίζω ότι η απόδοσή μου δεν είναι καλή, αλλά δεν θα σταματήσω να δουλεύω για να κερδίσω την εμπιστοσύνη“, έγραφε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι η σιωπή του (απέναντι στα μυθεύματα του Τύπου) δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία.
Τότε πάντως παρουσίαζαν την απόφαση του Φατίχ Τερίμ για διαζύγιο ως ειλημμένη. Βέβαια, ο προπονητής της Γαλατάσαραϊ πίστευε ακόμη στον Μορ. Του έδωσε μια μικρή πίστωση χρόνου. Στις 12 Ιανουαρίου εθεάθη να του μιλά ιδιαιτέρως. Ουδείς έμαθε τι ελέχθη μεταξύ τους. Νωρίτερα πάντως είχε διακόψει το πρόγραμμα για να κάνει έντονες παρατηρήσεις σ’ όσους δεν προσπαθούσαν όσο όφειλαν. Του Μορ του έδωσε 10 λεπτά στο ματς με την Τράμπζονσπορ (1-1) για το πρωτάθλημα κι άλλα 12 στον πρώτο αγώνα με τη Ρίζεσπορ για τη φάση των 16 του κυπέλλου (1-1). Έκτοτε δεν αγωνίστηκε. Τον ενημέρωσε ότι δεν υπολογίζεται και του ζήτησε να βρει ομάδα για να διακοπεί ο δανεισμός του από τη Θέλτα.
Ήταν η τρίτη ευκαιρία που ο Τούρκος ξόδευε στην καριέρα του, προλαβαίνοντας προτού συμπληρώσει τα 22 χρόνια να θεωρείται ένα πολύ σπάνιο ποδοσφαιρικό ταλέντο που έχει λοξοδρομήσει. Έτσι ήταν από μικρός, όταν μεγάλωνε στο Τίνμπεργκ της Κοπεγχάγης. Ατίθασος ως πιτσιρικάς, αποστρεφόταν τα χαλινάρια και τους κανόνες. Τους έσπαγε, ακολουθούσε το δρόμο του όπως τον όριζε. Στις κακόφημες γειτονιές που τριγυρνούσε ζούσαν μονάχα οικογένειες μεταναστών. Έβλεπε συμμορίες παιδιών να κάνουν εμπόριο ναρκωτικών ή να ληστεύουν περαστικούς. Έμεινε εκτός, αλλά όσο να ‘ναι επηρεάστηκε.
Ούτε η δική του οικογένεια ήταν γηγενής. Ο πατέρας του, εργαζόμενος στην εστίαση, Τούρκος από το Τάταρ της επαρχίας Ουσάκ και η μητέρα με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία. Μπάλα έπαιζε από τα 4 του. Το σχολείο δεν του άρεσε και αφού ολοκλήρωσε τα 9 χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αφοσιώθηκε στο ποδόσφαιρο. Είχε δοκιμαστεί στη Σεντ Ετιέν, αλλά δεν τόλμησε αυτό το βήμα. Στα 16 του ένιωσε να γκρεμίζεται ο κόσμος του, όταν μια ιατρική λάμα εντάχθηκε στο πόδι μετά από τραυματισμό. Ήταν μεγαλύτερο πλήγμα από το χωρισμό των γονιών του. Το άφησε γρήγορα πίσω.
Χανόταν με την ιδέα κάποια στιγμή να κλωτσήσει την μπάλα στο ιστορικό ‘Πάρκεν’. Συνέβη και το γιόρτασε. Αφού βέβαια είχε εγκαταλείψει τη Λίνγκμπι, προτού φτάσει στην πρώτη ομάδα, για τη Νόρτζελαντ, τον Ιανουάριο του 2015.
Αποδεσμεύτηκε, διότι ήταν αντισυμβατικός και απροσάρμοστος, δεν εφάρμοζε τους κανόνες του κλαμπ κι ερχόταν διαρκώς σε αντιπαραθέσεις με συμπαίκτες και προπονητές. Ένα ζιζάνιο εντός κι εκτός γηπέδου. Στην ομάδα του Φάρουμ της Βόρειας Ζηλανδίας (το μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Δανίας), ο Μορ βρήκε πιο ευνοϊκές γι’ αυτόν συνθήκες και ξεδίπλωσε το ταλέντο του. Ήταν ήδη διεθνής με τις μικρές εθνικές της Δανίας, αλλά καθιερώθηκε στις κλήσεις του Γιαν Μικάελσεν. Ο άλλοτε άσος του Παναθηναϊκού δούλεψε μαζί του και δεν αντιμετώπισε προβλήματα συμπεριφοράς. Σκόραρε 22 γκολ σε 22 συμμετοχές. “Γυμναζόταν καλά, όχι τέλεια, αλλά έκανε βήματα μπροστά. Δεν ύψωνε τη φωνή του και ήταν επικεντρωμένος στη δουλειά του. Ήταν αυτόνομος, αλλά όχι εγωιστής“.
Οι Δανοί πάντως δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία της γέννησής του στην Κοπεγχάγη και τον έχασαν μέσα από τα χέρια τους. “Ακόμη δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως η ομοσπονδία δεν τον έπεισε να παίξει για τη χώρα“, έγραφε δημοσιογράφος, την ώρα που ο προπονητής της Νόρτζελαντ έκανε λόγο για “τραγωδία“. Οι Τούρκοι είχαν προλάβει τις εξελίξεις. Τον είχαν εντοπίσει νωρίς μέσα από το δίκτυο των στελεχών που αναζητούν παιδιά με ρίζες από τη χώρα, αλλά δίχως διαβατήριο δεν μπορούσαν να τον ενεργοποιήσουν. Τον έπεισαν πριν ενηλικιωθεί ότι είναι προς το συμφέρον του να λάβει διπλή υπηκοότητα. Χρειαζόταν βέβαια τη συγκατάθεση του πατέρα του. Που ήταν στη φυλακή, διότι είχε εμπλακεί σε θανατηφόρο ατύχημα οδηγώντας ανασφάλιστο όχημα. Οι τουρικές αρχές φρόντισαν για την εξασφάλιση της υπογραφής του και η επίσκεψη στην Πρεσβεία στην Κοπεγχάγη, συνοδεία της μητέρας του που την θέλει πάντα κοντά του, ολοκλήρωσε το διαδικαστικό. Έγινε αυτομάτως ο ‘Τούρκος Μέσι’.
Στις 29 Μαΐου του 2016, προτού συμπληρώσει τα 19 του έκανε ντεμπούτο στο εθνικό συγκρότημα της γείτονας, παίζοντας 45 λεπτά στο φιλικό 1-0 επί του Μαυροβουνίου. Η Τουρκία ήταν σε προετοιμασία για το EURO και ο Τερίμ τον είχε προσκαλέσει για να ενταχθεί στο κλίμα, παρόλο που μιλούσε ελάχιστα τη γλώσσα δεν ήταν σε θέση να συνεννοηθεί με άλλους για τα καθημερινά. Δεν σκόπευε να τον έχει στην 23άδα της διοργάνωσης, αλλά ο ίδιος ο ταλαντούχος Μορ τον ανάγκασε χάρη στην ταχεία ανταπόκρισή του στο πλάνο. Προηγουμένως είχε υπογράψει στην Ντόρτμουντ του Τόμας Τούχελ. Αντί του Μαχιταριάν και συμπαίκτης του Παπασταθόπουλου, του Ντεμπελέ, του Γκέτζε, του Ρόις, του Πούλισιτς. Για πέντε χρόνια, μια μεταγραφή που άγγιξε σε κόστος τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Φαινόταν ως άλλη μια κίνηση τακτικής κάτω από τη μύτη όλων των υπόλοιπων. Δεν ήταν ακριβώς. Από τον Αύγουστο του 2016 ως τον Αύγουστο του 2017 μέτρησε μόλις 19 συμμετοχές, χωρισμένες σε 35λεπτα, 1 γκολ και 2 ασίστ.
Ενδιάμεσα είχε προλάβει να τσακωθεί με τον Γερμανό προπονητή της Μπορούσια. Αισθανόταν παραμελημένος και ξένος στην ομάδα. Κατά τους Γερμανούς, δεν δούλευε σωστά. Ο Τούχελ θέλησε να τον τιμωρήσει, όπως και άλλους με αφορμή ένα 4-1 από την Μπάγερν, και του έδωσε εντολή να τρέξει άλλον ένα γύρο. Δεν αποδέχθηκε στωικά την οδηγία. Αντιθέτως αντέδρασε, αντιμίλησε και προκάλεσε την οργή του προπονητή του. Το “βγάλε τον σκασμό” ακούστηκε τρεις φορές στο προπονητικό της γερμανικής ομάδας, σύμφωνα με την Bild. Το τέλος είχε έρθει.
Παρόλα αυτά πωλήθηκε στη Θέλτα έναντι 14 εκατομμυρίων. Ήταν η δεύτερη πιο δαπανηρή επένδυση του ισπανικού κλαμπ. Τη διάλεξε γιατί πίστευε ότι μια τέτοια μεταγραφή του ανοίγει το δρόμο για τη Ρεάλ Μαδρίτης ή την Μπαρτσελόνα. “Μπορώ να παίξω και να γίνω το αστέρι τους“, κόμπαζε. Πάντα πίστευε στον εαυτό του, σε βαθμό ναρκισσισμού. Θεωρητικά συμπλήρωσε δύο σεζόν. Πρακτικά εμφανίστηκε μόνο σε 40 επίσημα ματς με τον ίδιο χρόνο συμμετοχής (35 λεπτά κατά μέσο όρο) που είχε στην Ντόρτμουντ και συγκομιδή 1 γκολ και 3 ασίστ. Έβγαλε προβλήματα τραυματισμών, ενδεχομένως γιατί δεν γυμναζόταν σωστά. Επαγγελματίας με τη στενή έννοια του όρου δεν ήταν σίγουρα, παραμένοντας ένα άγουρος αρτίστας της μπάλας που τον θαύμαζε στις αλάνες, αλλά εγκλωβιζόταν στις τέσσερις γραμμές.
Οι ευτυχισμένες στιγμές κατά την παρουσίασή του είχαν χαθεί στη λήθη.
Καθυστερούσε αναίτια στις προπονήσεις και ζητούσε συγγνώμη, αλλά δεν κατόρθωσε να ‘κάνει χωριό’ ούτε με τον Χουάν Κάρλος Ουνθούε, που τον συμβούλευε δημοσίως “ν’ αλλάξει τον τρόπο σκέψης, γιατί έχει τις ικανότητες, αλλά όχι την κεντρική ιδέα του ποδοσφαίρου” ούτε με τον Μιγκέλ Καρντόσο (ναι, της ΑΕΚ). Από την 26 Νοεμβρίου του 2018 και ως το τέλος της σεζόν αγωνίστηκε μόλις για 94 λεπτά. Ο Φατίχ Τερίμ θέλησε να γίνει η σανίδα σωτηρίας του. Βούλιαξε μαζί με αυτόν, καθώς η Γαλατάσαραϊ είναι στο -8 από την κορυφή του τουρκικού πρωταθλήματος, και είχε ακούσει πολλά για την επιλογή του. Μέχρι που το πήρε απόφαση και τον… έστειλε στον Πειραιά.
***
Είναι ο Παναθηναϊκός η πιο ενισχυμένη ομάδα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: