Ο Ελ Αραμπί έκανε ρεκόρ 20ετίας στον Ολυμπιακό
Έφτασε τα 25 γκολ ο Ελ Αραμπί στον Ολυμπιακό. Ο αριθμός είναι ρεκόρ εικοσαετίας στους "ερυθρολεύκους" καθώς η καλύτερη επίδοση εντοπίζεται το 2002 από τον Αλέξη Αλεξανδρή (32 γκολ). Οι 24 βαθμοί και οι δυο τεράστιες προκρίσεις που χάρισε φέτος ο Μαροκινός...
Ο Γιουζέφ Ελ Αραμπί σκόραρε στην Τούμπα, ο Ολυμπιακός πήρε το πρώτο τρίποντο στα πλέι-οφ και βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια προς την κατάκτηση του 45ου τίτλου της ιστορίας του. O 33χρονος Μαροκινός είναι, αν όχι ο MVP, σίγουρα ένας μεγάλος πρωταγωνιστής της φετινής χρονιάς στον Πειραιά. Με το γκολ που πέτυχε την Κυριακή, έφτασε συνολικά τα 25 στους 40 αγώνες που έχει δώσει με τα “ερυθρόλευκα”. Και καθώς η χρονιά δεν έχει τελειώσει, ο ασταμάτητος στράικερ, έκανε ήδη … ρεκόρ 20ετίας, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του Ντάρκο Κοβάσεβιτς αλλά και του μέγιστου Τζιοβάνι (από 24 γκολ έκαστος) Για να ξαναβρούμε σέντερ-φορ στον Ολυμπιακό, που να βάζει τόσα πολλά γκολ, πρέπει να πάμε στο μακρινό 2001-02, όπου ο Αλέξης Αλεξανδρής είχε βάλει … 32 γκολ σε 37 αγώνες!
Ο Ελ Αραμπί, λοιπόν. Ο πιο παραγωγικός (σε μια σεζόν) ξένος σέντερ-φορ που έχει περάσει από τον Ολυμπιακό που δεδομένης της συνέχειας του πρωταθλήματος (9 αγωνιστικές για τη λήξη των πλέι-οφ, ένα ή δυο αγώνες στο Κύπελλο και ο επαναληπτικός με την Γουλβς στο Γιουρόπα Λιγκ, ίσως και συνέχεια σε περίπτωση πρόκρισης).
Σημειώστε ότι ο Μαροκινός μετράει και 6 ασίστ στο πρωτάθλημα. Μια μεταγραφή που δικαιώθηκε μέσα στο γήπεδο, παρότι αρχικά υπήρχαν αμφιβολίες λόγω της παρουσίας του, τα τελευταία τρία χρόνια, στο πρωτάθλημα του Κατάρ. Μόνο, που κι εκεί γκολ έβαζε, αφού σε 60 αγώνες με την Αλ Ντουχαΐλ, σημείωσε … 76 γκολ!
Τα μεγάλα γκολ
Με σερβιτόρο τον Ματιέ Βαλμπουενά, ο Ελ Αραμπί είναι παίκτης που έχει βάλει την υπογραφή του σε μια σειρά από αγώνες της φετινής χρονιάς. Έχει σφραγίσει με τα γκολ του ντέρμπι (όπως με τον ΠΑΟΚ, ή τον Παναθηναϊκό) αλλά και μεγάλες ευρωπαϊκές νίκες, που έφεραν και αντίστοιχα σημαντικές προκρίσεις, έχει κλέψει μπάλες από τους αμυντικούς για να δημιουργήσει φάσεις για γκολ, είναι μια μόνιμη απειλή για τις αντίπαλες άμυνες. Είναι ο εκτελεστής που αναζητούσε, εδώ και χρόνια, ο Ολυμπιακός.
Ο απολογισμός του, μέχρι στιγμής:
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ | ΑΓΩΝΕΣ | ΓΚΟΛ | ΑΣΙΣΤ |
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ | 26 | 18 | 6 |
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ | 9 | 5 | – |
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ | 3 | 2 | – |
ΚΥΠΕΛΛΟ | 2 | – | – |
ΣΥΝΟΛΟ | 40 | 25 | 6 |
Ο Ελ Αραμπί έχει παίξει στα 26 από τα 27 ματς της Super League 1. Στα 23 ήταν βασικός, σε 2 μπήκε αλλαγή και σε ένα (με τον ΟΦΗ, στο Καραϊσκάκη) κάθισε στον πάγκο. Ερχόμενος στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, δεν ήταν από την αρχή η βασική επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς για τη θέση του σέντερ-φορ, που ξεκινούσε συνήθως με τον Γκερέρο. Στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός έδωσε 6 αγώνες και ο Ελ Αραμπί έπαιξε βασικός μόλις σε έναν. Σε άλλους δυο χρησιμοποιήθηκε από τον πάγκο και δεν έπαιξε σε τρεις. Αντίθερα αγωνίστηκε και στα έξι παιχνίδια της φάσης των ομίλων (3 βασικός, 3 αναπληρωματικός) αλλά και στους άλλους τρεις στο Γιουρόπα Λιγκ (βασικός σε όλα).
Τα 18 γκολ και οι 6 ασίστ που έχει δώσει στην Σούπερ Λιγκ του δίνουν ένα ποσοστό συμμετοχής 44.4% στις φάσεις που ο Ολυμπιακός έβαλε γκολ, φέτος. Σχεδόν στα μισά, δηλαδή, είτε αυτοπροσώπως, είτε εμμέσως (δίνοντας την πάσα στον σκόρερ) ο Ελ Αραμπί ήταν παρών…
Έχει δώσει 24 βαθμούς στο πρωτάθλημα
Υπάρχουν και οκτώ ματς, στα οποία ο Ελ Αραμπί ήταν ο άνθρωπος που χάρισε στην ομάδα (γκολ ή ασίστ) τους τρεις βαθμούς. Να ποιά:
1. Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης 1-0 (πετυχαίνει το μοναδικό γκολ του αγώνα, με πέναλτι στο 7ο λεπτό)
2. Ολυμπιακός-Λαμία 2-0 (δίνει ασίστ στον Σουντανί για το πρώτο γκολ και πετυχαίνει ο ίδιος το δεύτερο)
3. Άρης-Ολυμπιακός 1-2 (πετυχαίνει το δεύτερο γκολ με κεφαλιά, από σέντρα του Τσιμίκα, ολοκληρώνοντας την ανατροπή των “ερυθρολεύκων” στο “Κλεάνθης Βικελίδης”)
4. Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 0-3 (σερβίρει στον Ποντένσε το πρώτο γκολ και βάζει τα άλλα δυο, σε ένα ματς … προσωπική υπόθεση)
5. Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0 (το γνωστό σκηνικό: σέντρα του Βαλμπουενά, καλή τοποθέτηση Ελ Αραμπί και γκολ με απευθείας σουτ στην κίνηση)
6. Λαμία-Ολυμπιακός 0-4 (εντάξει, δεν έβαλε και τα τέσσερα γκολ. Μόλις τα … τρία)
7. ΟΦΗ-Ολυμπιακός 0-1 (δεν ήταν αυτός που έβαλε το γκολ, αλλά εκείνος που έκλεψε την μπάλα από τον Γιαννούλη και έστρωσε στον Καμαρά που σκόραρε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου)
8. ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-1 (το πιο πρόσφατο γκολ που πέτυχε, μέσα στην Τούμπα και από το κλέψιμο του Βαλμπουενά, που πάσαρε σωστά, στον κατάλληλο άνθρωπο)
Η λύτρωση με τον Ερυθρό Αστέρα…
Και στην Ευρώπη, ωστόσο, ο Ελ Αραμπί αποδείχθηκε καθοριστικός. Τους “πυροβολισμούς” του, όπως παραπέμπουν και οι πανηγυρισμοί του μετά τα γκολ, τους ξεκίνησε στο Κράσνονταρ. Ναι μεν ο Ολυμπιακός είχε εξασφαλίσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από το εντυπωσιακό 4-0 του πρώτου αγώνα, ωστόσο το 0-1 μόλις στο 10, έβαζε σε σκέψεις και ανησυχία τους οπαδούς των Πειραιωτών.
Πριν όμως σταματήσουν οι πανηγυρισμοί των Ουκρανών, στο αμέσως επόμενο λεπτό δηλαδή, ο Ελ Αραμπί πήρε την πάσα του Βαλμπουενά, έκανε κοντρόλ με το δεξί και πλάσαρε με το αριστερό, αποκαθιστώντας την τάξη. Ο Μαροκινός έκανε και το 1-2 (από το σουτ του Βαλμπουενά, που εξελίχθηκε σε πάσα) στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου και ο Ολυμπιακός πάει ταξίδι στους ομίλους…
Ο χαρισματικός σέντερ-φορ είδε τα δυο πρώτα ματς του γκρουπ από τον πάγκο (μπήκε αλλαγή στο τελευταίο λεπτό, με Τότεναμ εντός και Ερυθρό Αστέρα εκτός) επιστρέφοντας στην ενδεκάδα στο ματς με την Μπάγερν. Στο 23ο λεπτό βάζει φωτιά στο Καραϊσκάκη, καθώς ανοίγει το σκορ με μια ωραία κεφαλιά από σέντρα του Τσιμίκα.
Στο Λονδίνο, εναντίον της Τότεναμ, είναι πρωταγωνιστής στο μαγικό πρώτο εικοσάλεπτο. Στο 6ο λεπτό, παίρνει την μπάλα έξω από την περιοχή και με το αριστερό κάνει ένα καταπληκτικό σουτ για το 0-1. Το 0-2 το έκανε ο Σεμέδο (στο 19) αλλά ο Ολυμπιακός έφυγε ηττημένος με 4-2. Ο Ελ Αραμπί και ο Ολυμπιακός θα επέστρεφαν στην αγγλική πρωτεύουσα … λίγο αργότερα μέσα στη χρονιά.
Προηγουμένως, όμως, έπρεπε να οριστικοποιηθεί η τρίτη θέση στον όμιλο και η πρόκριση στο Γιουρόπα Λιγκ. Ο Ερυθρός Αστέρας άντεξε 87 λεπτά στο παρατεταμένο σφυροκόπημα του Ολυμπιακού. Ο Ελ Αραμπί είχε μια κεφαλιά στη ρίζα του αριστερού δοκαριού, ο Ποντένσε έχανε το ένα γκολ μετά το άλλο, ώσπου στο 85′ ήρθε το δώρο του Ζαντέρ, που σταμάτησε την μπάλα με το χέρι στη σέντρα του Μπουχαλάκη. Πέναλτι! Ο Μαροκινός πήρε την ευθύνη και δεν άφησε κανένα περιθώριο στον γκολκίπερ Μπόγιαν, που είχε κάνει τρομερή εμφάνιση μέχρι τότε
Aυτό το γκολ, έδινε στον Ολυμπιακό τους πολυπόθητους τρεις βαθμούς και ταυτόχρονα το εισιτήριο για τους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Η Άρσεναλ ήταν η αντίπαλος που έβγαζε η κλήρωση. Το ταξίδι στο Λονδίνο θα επαναλαμβανόταν και αυτή τη φορά η επιστροφή θα ήταν αξέχαστη για όλους!
Το έπος στο Εμιρέιτς
Ο Ολυμπιακός έχασε στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη (1-0), οι Λονδρέζοι έμοιαζαν ακλόνητο φαβορί, όμως στο Εμιρέιτς οι “ερυθρόλευκοι” που φορούσαν τις γούρικες μπλε φανέλες, μεγαλούργησαν. Ο Σισέ με κεφαλιά δυναμίτη ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα και το παιχνίδι πήγε στην παράταση. Στο 113 Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ έστελνε ξανά την Άρσεναλ σε θέση πρόκρισης.
Όμως σχεδόν με την εκπνοή, ο Μασούρας κυνήγησε τη φάση, έκανε την σέντρα κι εκεί πετάχτηκε ο Ελ Αραμπί, που με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και τους οπαδούς του Ολυμπιακού … σε μια άλλη διάσταση. Από τα σπουδαιότερα γκολ που έβαλε ποτέ παίκτης του Ολυμπιακού σε ευρωπαϊκό αγώνα. Και εκτός έδρας μάλιστα. Και που έδωσε την ιστορική πρόκριση στους “16”
O Ελ Αραμπί δεν σταμάτησε στο Εμιρέιτς. Δήλωσε παρών και στον πρώτο αγώνα με την Γουλβς τις πρώτες μέρες της καραντίνας (12/3). Είχε πετύχει το πρώτο γκολ του αγώνα. Ο Νέτο ισοφάρισε για τους Άγγλους και οι λογαριασμοί παραμένουν ανοιχτοί, μέχρι τον Αύγουστο όπου θεωρητικά θα γίνει και ο επαναληπτικός για την πρόκριση στους “8”.
Πέρασε Κοβάσεβιτς-Τζιοβάνι
Αυτά τα 25 γκολ, που έχει πετύχει μέχρι τώρα ο Ελ Αραμπί είναι επίδοση ρεκόρ … εικοσαετίας. Ο Μαροκινός είναι μακράν ο καλύτερος σκόρερ των τελευταίων ετών. Τέτοια ευχέρεια στο γκολ στον Πειραιά είχαν να δουν από τη σεζόν 2012-13 όταν ο Ραφικ Τζιμπούρ είχε βάλει 22 γκολ σε 36 αγώνες και ο Κώστας Μήτρογλου άλλα 20 (σε 36 συμμετοχές).
Ο μεγάλος Ντάρκο Κοβάσεβιτς είχε βάλει 24 γκολ τη σεζόν 2007-08, παίζοντας σε 39 αγώνες. Ο Σέρβος ήταν στην ηλικία του Ελ Αραμπί (33 στα 34) και σάρωσε, βάζοντας 17 γκολ στο πρωτάθλημα, 4 στο Κύπελλο και 3 στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στο ενεργητικό του καταγράφηκαν και 4 ασίστ.
Είκοσι τέσσερα γκολ έβαλε και ο μεγάλος Τζιοβάνι τη σεζόν 2003-04. Ο Βραζιλιάνος “μάγος” είχε βάλει 21 στο πρωτάθλημα, 2 στο Κύπελλο και 1 στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είχε επίσης 6 ασίστ και σύνολο 41 αγώνες.
Για να βρούμε καλύτερη επίδοση από τον Ελ Αραμπί, όπως είπαμε, θα πρέπει να πάμε στη σεζόν 2001-02. Τότε ο Αλέξης Αλεξανδρής σε 39 αγώνες έβαλε 32 γκολ (19 στο πρωτάθλημα, 11 στο Κύπελλο και 2 στο Τσάμπιονς Λιγκ) σε μια από τις πιο παραγωγικές χρονιές του στον Ολυμπιακό. Ένα χρόνο πιο πριν είχε σταματήσει στα 31 (όπως δηλαδή και την σεζόν 1996-97). Επίσης, ένα γκολ παραπάνω (26) από τον Μαροκινό στράικερ, έχει καταγράψει το κοντέρ του Ίλια Ίβιτς (1997-98) σε μια σεζόν όπου μέτρησε 39 συμμετοχές με τον Ολυμπιακό…
Αναστόπουλος και Σιδέρης …
Λογικά ο Ελ Αραμπί με τη συχνότητα που σκοράρει μπορεί να απειλήσει το ρεκόρ του Αλεξανδρή. Αν υπολογίσουμε ότι μένουν σίγουρα έντεκα ματς ακόμη (μπορεί και άλλα σε περίπτωση πρόκρισης στο Κύπελλο ή στο Γιουρόπα Λιγκ) να προσπεράσει το όριο των 32 γκολ. Θα’ ναι πάντως δύσκολο να φτάσει τα κατορθώματα των δυο τεράστιων Ελλήνων σέντερ-φορ, που έγραψαν ξεχωριστή ιστορία και έχουν τις δυο κορυφαίες επιδόσεις, σε μια αγωνιστική περίοδο.
Ο Νίκος Αναστόπουλος είναι ο ένας. Τη σεζόν 1982-83, ο “μουστάκιας” έβαζε γκολ … όπως ήθελε. Σε 34 αγώνες της Α Εθνικής σκόραρε 29 φορές. Πέτυχε ακόμη 8 γκολ στο Κύπελλο και 1 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Συνολικά δηλαδή, 38 γκολ σε 42 ματς. Ήταν μια τρομερή χρονιά για τον “Αναστό” που κατέκτησε τότε το χάλκινο παπούτσι, ήταν δηλαδή τρίτος καλύτερος σκόρερ των εθνικών πρωταθλημάτων όλης της Ευρώπης.
Δείτε το χατ-τρικ που είχε πετύχει στο 4-0 επί του ΠΑΟ για το Κύπελλο Ελλάδος
Δεν είναι όμως ο παίκτης του Ολυμπιακού με το απόλυτο ρεκόρ μιας χρονιάς. Αυτό ανήκει στον θρυλικό Γιώργο Σιδέρη, που την περίοδο 1968-69 ήταν ασυγκράτητος. Ο “Φώντακας” τελείωσε το πρωτάθλημα με το εξωπραγματικό 35 γκολ σε … 34 αγώνες (αργυρό παπούτσι στην Ευρώπη) και έβαλε άλλα 6 στο Κύπελλο Ελλάδος. Σε 39 αγώνες πρόλαβε να βάλει 41 γκολ!