Ο Δώνης πήγε στη Φένλο για να καταφέρει ό,τι κανείς άλλος
Παράδοξο αν μη τι άλλο, αλλά ο Χρήστος Δώνης έχει ν' ανταγωνιστεί τον εαυτό του πηγαίνοντας στη Φένλο του αρχισκόρερ Γιακουμάκη.
Αν υπάρχει ποδοσφαιρικός παράδεισος για τους Έλληνες παίκτες, τότε είναι αναντίρρητα στην Ολλανδία. Από τον Γρηγόρη Τσινό των 80s και τον Νίκο Μαχλά των mid90s στον Γιώργο Σαμαρά της νέας χιλιετίας και στον Γιακουμάκη του 2020-21, το αυθεντικό σημάδι που άφησαν/αφήνουν οι περισσότεροι εξ όσων έχουν αγωνιστεί/αγωνίζονται δεν αμφισβητείται στην ολότητά του. Την εξήγηση την εντοπίσαμε (ξανα)διαβάζοντας τις προ διμήνου δηλώσεις του Σταν Βαλξ, τεχνικού διευθυντή της Φένλο, στον Δημήτρη Σαμόλη του SPORT24. “Εδώ το λάθος επιτρέπεται. Εδώ το ποδόσφαιρο το απολαμβάνουμε. Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο η νίκη“, έλεγε συγκρίνοντας τον τρόπο σκέψης και τη νοοτροπία σε δύο εντελώς διαφορετικές χώρες.
Ο Βαλξ δεν παζάρεψε καν τις 300.000-350.000 ευρώ που ως αποζημίωση έδωσε στην ΑΕΚ, διότι ήταν αυτός που πίστεψε περισσότερο από κάθε άλλον στον Κρητικό φορ, πολύ πριν φτάσει να είναι ο αρχισκόρερ του εθνικού πρωταθλήματος, και πλέον αυτός που ‘έτρεξε’ και τελείωσε τη δουλειά τον Χρήστο Δώνη από την ιταλική Άσκολι. Στη γείτονα το ‘χαν γράψει από μέρες, στην Ελλάδα είχε αναπαραχθεί ήδη, αλλά η επισημοποίηση ήρθε το Σάββατο.
Το πότε είχε μικρή σημασία για το στόρι. Η ουσία είναι πως ο πρώην χαφ του Παναθηναϊκού ξέμπλεξε – για την ώρα. Διότι είχε διαλέξει ένα δύσκολο πρωτάθλημα (Serie B) για να συνεχίσει την καριέρα του βγαίνοντας για δεύτερη φορά εκτός συνόρων (μετά τη Λουγκάνο), αλλά στο πρώτο μισό της σεζόν αυτό δεν είχε λειτουργήσει στο βαθμό που θα βόλευε τις δύο πλευρές. Ιδίως αφότου η ιταλική ομάδα, ουραγός πια στην κατάταξη, μπήκε στη διαδικασία της αλλαγής προπονητής όχι μία (Ρόσι αντί Μπερτότο), αλλά δύο φορές (Σότιλ αντί Ρόσι) πριν από τα Χριστούγεννα.
Φένλο εξ ουρανού
Με μόλις 6 συμμετοχές έως τώρα (5+1 στο κύπελλο) και συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2023 ήταν εδώ κι ένα μήνα ξεκάθαρο πως θ’ αναζητηθεί φόρμουλα αποδέσμευσης. Οριστικοποιήθηκε απλώς. Σε αυτή τη χρονική περίοδο η πιο εφικτή εκδοχή ήταν ο δανεισμός σε άλλο κλαμπ με (υποχρεωτική) οψιόν αγοράς το ερχόμενο καλοκαίρι και η Φένλο εμφανίστηκε ως η πιο ενδιαφέρουσα προοπτική για τον 26χρονο κεντρικό μέσο. Ομάδα με στόχο την παραμονή και όχι άλλες βλέψεις για εφέτος, αλλά ταυτόχρονα ομάδα σ’ ένα πιο προβεβλημένο πρωτάθλημα της Ευρώπης, κυρίως δε πιο αβανταδόρικο για τα ποδοσφαιρικά στοιχεία του Δώνη.
Ο μεγάλος γιος της ποδοσφαιρο-οικογένειας είναι 8άρι που καλύπτει μέτρα στο γήπεδο, πατάει περιοχή από τον άξονα, παίζει κάθετα, έχει την ευφυΐα να παίρνει καλές θέσεις στο ‘κουτί’ και να βρίσκεται μονίμως σε θέση βολής για να εκτελέσει. Το ‘χε πετύχει με τρομερή επιτυχία αγωνιζόμενος στον Ηρακλή, συνέχισε να ‘ναι αντίστοιχα δραστήριος στον Παναθηναϊκό, αν και αλήθεια είναι πως του έλειψε η ευστοχία στην τελική προσπάθεια. Το είπε και ο Βαλξ, υποστηρίζοντας πως “στον Χρήστο βρήκαμε τον παίκτη που αναζητούσαμε: ένα σωματικό δυνατό κεντρικό μέσο, έναν πραγματικό box to box“.
Το ολλανδικό στιλ ποδοσφαίρου, χωρίς πολλές-πολλές σκοπιμότητες, αρκετούς ελεύθερους χώρους μεταξύ των γραμμών και πάγια επιθετική προσέγγιση, προσφέρει στον Δώνη τα εχέγγυα να πετύχει ό,τι παραδόξως δεν έχει καταφέρει άλλος Έλληνας χαφ στην κορυφαία λίγκα της χώρας με τους ανεμόμυλους: να παίξει πάνω απ’ όλα, να καθιερωθεί και να διαφημιστεί.
Ελληνικό παρελθόν χωρίς ‘καθαρό’ χαφ
Τερματοφύλακες (Χανιωτάκης, Λάμπρου) θα βρεις να έχουν ξεχωρίσει. Από αμυντικούς ο Παντελής Χατζηδιάκος λογίζεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων στόπερ της Eredivisie, όσο ο Λάζαρος Ρότα μαζεύει 90λεπτα ως πλάγιος μπακ της Φορτούνα Σιτάρντ προσπαθώντας να πατήσει στα χνάρια του Κώστα Τσιμίκα, ο οποίος τη σεζόν 2017-18 υπήρξε σημείο αναφοράς της Βίλεμ με 6 γκολ και 6 ασίστ σε 37 συμμετοχές.
Δεν συζητάμε, φυσικά, για τους επιθετικούς που στο παρελθόν έκαναν θραύση. Ο Νίκος Μαχλάς χόρεψε συρτάκι 111 φορές σε λιγότερα από 200 ματς με Φίτεσε και Άγιαξ, ο Γιάννης Αναστασίου είχε πετύχει 51 γκολ με τη Ρόντα, άλλα 10 με τον ‘Αίαντα’ κι 1 με τη Σπάρτα Ρότερνταμ, ο Άγγελος Χαριστέας μέτρησε 25 τέρματα παίζοντας στις δύο ‘αιώνιες’ αντιπάλους (Άγιαξ και Φέγενορντ), ενώ ο Γιώργος Σαμαράς των 30 γκολ ήταν το καλοκαίρι του 2006 η ιστορικά πιο κερδοφόρα πώληση της Χέρενφεν έναντι 8,5 εκατ. ευρώ (σήμερα πέμπτη όλων των εποχών). Πολύ πιο πρόσφατα ο εξτρέμ Μάριος Βρουσάι με 6 γκολ και 10 ασίστ στη Βίλεμ απέδειξε ότι έχει θέση στον Ολυμπιακό, έστω και ως ο δεξιός μπακ, ενόσω τη σήμερον οι Βαγγέλης Παυλίδης και Γιώργος Γιακουμάκης ανταγωνίζονται για τον τίτλο του ακριβότερου Έλληνα φορ!
Ενδεχομένως το ότι το ολλανδικό ποδόσφαιρο παρήγαγε πάντα σπουδαίους μέσους να μην έκανε τους Έλληνες του κέντρου απαραίτητους. Ο Θανάσης Καραγκούνης ανήκε για μια 5ετία στην Τσβόλε, αλλά οι σοβαροί τραυματισμοί δεν τον άφησαν να εμφανιστεί σε περισσότερα από 27 παιχνίδια, ενώ ο Τζέιμς Ευμορφίδης καλύπτει τη θέση του εξτρέμ στη Βαλβάικ. Επί της ουσίας ο Χρήστος Δώνης θα έχει ν’ ανταγωνιστεί μονάχα τον εαυτό του σε όλο αυτό και το όνομα που έχει ‘φτιάξει’ ο Ορέστης Κιομουρτζόγλου στη Χέρακλες. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε μ’ ένα παιδί που δεν έπαιξε ποτέ μπάλα στην Ελλάδα, αφού γεννήθηκε στο Μόναχο (από Έλληνες γονείς) και ποδοσφαιρικά μεγάλωσε με τα γερμανικά πρότυπα (Ουντερχάχινγκ). Τρομερά ταλαντούχος αμυντικός χαφ, ντελικάτο 6άρι, με σύνθετους ρόλους στο γήπεδο και προσόντα που τον ευνοούν προκειμένου να ξεχωρίζει, έχει προτού κλείσει τα 23 χρόνια του 42 συμμετοχές και 2 γκολ στην Eredivisie με τον ‘Ηρακλή’ του Άλμελο!
Είναι, ξεκάθαρα, μια διαφορετική περίπτωση από του Δώνη, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία ν’ αφήσει πίσω την περιπέτεια της Ιταλίας, να παίξει πρώτα απ’ όλα σε σταθερό βαθμό και να προσαρμοστεί και να δοκιμαστεί σ’ ένα περιβάλλον πολύ πιο πρόσφορο για τον ίδιο. Ν’ ανθίσει στη χώρα της τουλίπας. Οιωνός ή όχι για την εξέλιξη της ιστορίας, η πρώτη (7λεπτη) παρουσία του σε αγώνα της Φένλο (ως αλλαγή αντί του τραυματία Μασάς) συνδυάστηκε με το νικηφόρο 1-0 στην έδρα της Τβέντε. Είναι μια αρχή κι αυτή.