Ο δεκάλογος που θα σε πείσει να αφοσιωθείς στη Super League 1
Από το νέο σύστημα διεξαγωγής, την αλλαγή ονομασίας και το VAR μέχρι την απουσία του Λεβαδειακού και την παρουσία του Βόλου, το Contra.gr παρουσιάζει 10 λόγους για να μη χάσεις ούτε λεπτό από τη φετινή Super League 1.
Ιδού 10 λόγοι που το νέο πρωτάθλημα της Super League 1 (παρακαλώ) το κάνουν να ξεχωρίζει, το περιμένουμε με ανυπομονησία και έχει όλα τα φόντα για να είναι το καλύτερο των τελευταίων ετών. Μένει να αποδειχθεί και στην πράξη.
1. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Έχουμε το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Παιχνίδια που δεν αρχίζουν, παιχνίδια που αρχίζουν και δεν τελειώνουν, ανακοινώσεις, κύκλοι που κάποιες φορές μεταφράζονται ως επίσημες θέσεις, διαιτητολαγνεία, προκατάληψη, αναβολές αγωνιστικών για διάφορους λόγους, εκπλήξεις τις τελευταίες αγωνιστικές, δηλώσεις Αλέξη Κούγια. Το τελευταίο αρκεί για να γεμίσεις ολόκληρο το πρωτάθλημα, ακόμα κι αν δεν γίνει ούτε ένα ματς. Βρείτε άλλη διοργάνωση που οι δημοσιογράφοι εκτός από ποδόσφαιρο πρέπει να γνωρίζουν και δικαστικό ρεπορτάζ. Κάποιες φορές, βέβαια, δεν γνωρίζουν ούτε το πρώτο. Μπορεί και όχι. Προχωράμε.
2. Και για να σοβαρευτούμε. Το νέο πρωτάθλημα που αρχίζει το Σαββατοκύριακο δεν θα έχει Λεβαδειακό. Δεν είναι τρολάρισμα. Έπεσε και ο Λεβαδειακός, μόνο η Ακρόπολη στέκεται ακόμα όρθια. Οι 'πράσινοι' δεν θα δώσουν το 'παρών' στη μεγάλη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από το 2010-2011 και η είδηση δεν είναι ακριβώς αυτή. Είδηση είναι ότι οι Βοιωτοί δεν βρήκαν τρόπο ούτε είχαν την τύχη με το μέρος τους για να καταφέρουν να σωθούν και αυτή τη χρονιά.
3. Και για να σοβαρευτούμε ακόμα πιο πολύ. Το νέο πρωτάθλημα θεωρητικά θα είναι το πιο συναρπαστικό των τελευταίων ετών γιατί θα κριθεί μέσω playoffs. Η διαδικασία του μίνι πρωταθλήματος, που τόσο ανούσια και πολλές φορές ανιαρή ήταν στο πρόσφατο παρελθόν, αυτήν τη φορά επιστρέφει και θα κρίνει τον πρωταθλητή. Είναι ένα από τα πολλά καινούργια που θα δούμε τη νέα σεζόν. Η Super League γίνεται Super League 1, το VAR έρχεται, η πρώτη κατηγορία γίνεται πιο κλειστό κλαμπ, wannabe Champions League... Κρατάμε την ουσία. Φέτος θα δούμε κάτι διαφορετικό, όσον αφορά στην ανάδειξη του πρωταθλητή. Κάτι είναι κι αυτό.
4. Περί VAR ο λόγος. Το περιβόητο Video Assistant Referee έρχεται και στην Ελλάδα. Το είδαμε για πρώτη φορά στον περσινό τελικό του κυπέλλου, από φέτος θα το δούμε και στο πρωτάθλημα. Οι δοκιμές στα ελληνικά γήπεδα συνεχίζονται και θα συνεχίζονται, το VAR θα μπει στις ζωές μας και θα 'γεννήσει' ουκ ολίγα θέματα, πλέον θα γίνει πιο ξεκάθαρη η διαιτησία. Ξεκάθαρη, δεν ξέρουμε αν θα γίνει και καλύτερη. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε, σίγουρα θα βρούμε αφορμές για συζητήσεις και αναλύσεις ακόμα και με το VAR.
Γιατί θα βοηθήσει το νέο σύστημα διεξαγωγής και όχι το VAR; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:
5. Στην αφετηρία της νέας χρονιάς μπαίνει ο πρωταθλητής και αήττητος ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός που μετρά δύο σεζόν χωρίς τίτλο. Στην κανονικότητα του ποδοσφαίρου δεν θα έπρεπε να αποτελεί σημείο αναφοράς. Για μία ομάδα, όμως, που από το 1997 έως και το 2017 έχασε μόλις δύο φορές το πρωτάθλημα, είναι άξιο ανάλυσης. Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, επέστρεψε στην κορυφή για πρώτη φορά μετά από το 1985 και έχει μπροστά του την πρόκληση του back-to-back. Ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά μετά από καιρό λειτούργησε στο μεταγραφικό παζάρι με τη λογική να γίνει καλύτερος του πρώτου και αυτό από μόνο του αυξάνει τον ανταγωνισμό. Οι δύο τους αναμένεται να είναι το 'δίπολο' για τον θρόνο του πρωταθλητή. Η συνέχεια του περσινού φινάλε, δηλαδή.
6. Ο Παναθηναϊκός μπαίνει στην εξίσωση του top-10 για τον απλούστατο λόγο ότι ξεκινά τον 'μαραθώνιο' χωρίς αφαιρέσεις βαθμών. Από το μηδέν. Όπως από το μηδέν ξεκίνησε πέρυσι στο αγωνιστικό κομμάτι με τον Γιώργο Δώνη στον πάγκο. Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά του, τα νιάτα του Παναθηναϊκού απέκτησαν την εμπειρία του ενός έτους, έγιναν σημαντικές προσθήκες και στα φιλικά οι 'πράσινοι' εντυπωσίασαν. Όλα αυτά προκαλούν ένα ερώτημα, αλλά και μία ανυπομονησία σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα τους στο νέο πρωτάθλημα. Επί της ουσίας, δεν έχει πρωταθληματικούς στόχους. Η 3η θέση είναι το ρεαλιστικό του πράγματος, το κάτι παραπάνω από πέρυσι.
7. Ο Βόλος είναι το new entry της Super League 1. Ο Αχιλλέας Μπέος επιστρέφει, το ΑΦΜ δεν άλλαξε, οι 'κόκκινοι' έρχονται με φόρα από την περσινή εξαιρετική πορεία στη Football League και μένει να δούμε αν θα προκαλέσουν 'ζημιές' ή αν θα αποδειχθούν 'φωτοβολίδα'.
8. Επειδή μιλάμε για ελληνικό πρωτάθλημα με όλα τα... παλαβά του, δεν θα μπορούσε να αρχίσει χωρίς να υπάρχει κάποια εκκρεμότητα. Να μην είναι κάτι στη θέση του, βρε αδερφέ. Τα τηλεοπτικά είναι το κορυφαίο ανοιχτό ζήτημα. Βάσει των όσων ισχύουν, το Σαββατοκύριακο θα δούμε μόλις 4 ματς από την τηλεόραση: Άρης-ΟΦΗ (24/08, 21:00), Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης (24/08, 21:30), Πανιώνιος-Βόλος (25/08, 19:15), ΑΕΚ-Ξάνθη (25/08, 21:30). Αυτή τη στιγμή στη NOVA είναι οι: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Άρης, ΑΕΛ, Πανιώνιος, Αστέρας Τρίπολης και Βόλος. ΠΑΟΚ και ΟΦΗ παραμένουν τηλεοπτικά 'άστεγοι', ενώ οι άλλες 4 ομάδες που έχουν συμφωνία από πέρυσι με την κρατική τηλεόραση, έχουν απαντήσει αρνητικά στην πρόταση της ΕΡΤ για μειώσεις που θα φτάνουν και το 30%.
9. Πρωτάθλημα 14 ομάδων. Ηταν το μόνιμο αίτημα όσων κόπτονταν για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Λίγες ομάδες, καλύτερο πρωτάθλημα. Μένει να το δούμε στην πράξη. Η νέα Super League 1 θα διεξαχθεί με 14 'μονομάχους', για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2001-2002. Σε εκείνο το πρωτάθλημα, ο τίτλος κρίθηκε στο νήμα και πιο συγκεκριμένα στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ την προτελευταία αγωνιστική (4-3). Σημαντική σημείωση: σε σχέση με το εφετινό, εκείνο δεν είχε playoffs, αλλά 26 αγωνιστικές και τέλος.
10. Tο νέο πρωτάθλημα 'απλώνεται' σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πέντε ομάδες από την Αττική, δύο από τη Θεσσαλονίκη, μία από την Κρήτη, έχουμε και Αγρίνιο, Τρίπολη, Βόλο, έχουμε και Λαμία, Ξάνθη και Λάρισα. Έχουμε κανονικό πρωτάθλημα, που ξεφεύγει από τα στενά όρια της Αττικής. Τέρμα οι αναμετρήσεις μεταξύ ομάδων συνοικιών που τους χωρίζουν μερικά μέτρα απόσταση. Κανονικά εκτός έδρας παιχνίδια, με ταξίδια, αεροπλάνα και πούλμαν. Ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας, υπάρχουν έδρες που μπορούν να κάνουν 'ζημιές'.