Ο ανταγωνιστής του Champions League και το παγκόσμιο Nations League φέρνουν ρήξη FIFA-UEFA - www.contra.gr
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο ανταγωνιστής του Champions League και το παγκόσμιο Nations League φέρνουν ρήξη FIFA-UEFA

Η μυστηριώδης πρόταση των 22 δισ. ευρώ για δύο νέες διοργανώσεις, το τουρνουά που τρομάζει την UEFA, οι προεκλογικές βλέψεις του Ινφαντίνο, οι σύλλογοι που 'κόβονται', οι αλλαγές που θα φέρουν τα πάνω κάτω στο ποδόσφαιρο.

Ο ανταγωνιστής του Champions League και το παγκόσμιο Nations League φέρνουν ρήξη FIFA-UEFA
AP Photo/Evan Vucci

Η 8η συνάντηση του Συμβουλίου της FIFA που διεξάγεται στο Κιγκάλι της Ρουάντα αναμένεται να είναι και η πιο σημαντική στην ιστορία του νεοσύστατου φορέα, από τον οποίο εκπορεύονται πλέον όλες οι αποφάσεις της αναγεννημένης παγκόσμιας ομοσπονδίας. Ενδεχομένως και στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η κόντρα της FIFA με την UEFA αναμένεται να κλιμακωθεί με ‘πέτρα του σκανδάλου’ μία πρόταση ανωνύμου fund για τη δημιουργία – μετεξέλιξη δύο διεθνών διοργανώσεων, μία που αφορά εθνικές ομάδες και μία που αφορά συλλόγους.

Η FIFA, δια στόματος του προέδρου της, Τζιάνι Ινφαντίνο, πιέζει για την αποδοχή της πρότασης, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία αντιδρά πιο σθεναρά από κάθε άλλον οργανισμό και η μάχη ενδεχομένως να κορυφωθεί στη Ρουάντα, με πιθανό αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του ποδοσφαιρικού χάρτη από το 2021 κι έπειτα.

Το Contra.gr παρουσιάζει τα δεδομένα της κόντρας των δύο πανίσχυρων φορέων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και το πλάνο των δύο νέων διοργανώσεων.

Η μυστηριώδης πρόταση δισεκατομμυρίων

Ήταν Μάρτιος του 2018 όταν στην Μπογκοτά της Κολομβίας, κατά το κογκρέσο της FIFA, ο Ινφαντίνο μετέφερε μέσω επιστολής στα μέλη του Συμβουλίου μία πρόταση από fund, στο οποίο είχε δεσμευτεί να μην αποκαλύψει την ταυτότητά του. Εκ των υστέρων, ο τηλεπικοινωνιακός ‘κολοσσός’ της Ιαπωνίας Softbank εμφανίζεται να ανήκει στο fund, που έλκει αρκετά από τα χρήματα μέσω Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ και ΗΠΑ.

Η πρόταση αφορούσε δύο διοργανώσεις, που θα διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια έκαστη μεταξύ 2021 και 2033 και που θα απέφεραν στα ταμεία της FIFA συνολικά το ποσό των 22.000.000.000 ευρώ.

Ο Ελβετός δικηγόρος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου της FIFA ότι θα έπρεπε να απαντήσουν εντός 60 ημερών για το αν δέχονται την πρόταση ή όχι, αφού επρόκειτο για τελεσίγραφο των υποψήφιων επενδυτών.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες, αφού άπαντες ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες, μεγαλύτερη ενημέρωση και διαφάνεια από έναν πρόεδρο που ανέλαβε τη διαδοχή του Ζεπ Μπλάτερ με αυτού του είδους την παντιέρα.

Όταν δεν έλαβαν περισσότερες απτές πληροφορίες, αρνήθηκαν να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά στο κογκρέσο του Ιουνίου, πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, με συνέπεια οι εξελίξεις να παραπεμφθούν στις καλένδες.

Όπως προκύπτει το τελευταίο διάστημα, η πρόταση του αγνώστου fund δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι και παραμένει σε ισχύ. Μάλιστα, όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν εσωτερικές κι εξωτερικές ζυμώσεις στη FIFA για βολιδοσκόπηση προθέσεων, ώστε να επανέλθει στο προσκήνιο. Η συνάντηση του Συμβουλίου της FIFA στη Ρουάντα είναι η πρώτη μεγάλη ευκαιρία που δίνεται στο ζήτημα να αναδυθεί και όλοι περιμένουν από τον Ινφαντίνο να το πράξει. Η συζήτηση επί του θέματος, θα κρίνει και τα πάντα για την επόμενη μέρα των διεθνών διοργανώσεων.

Παγκόσμιο Nations League στα σκαριά

Η μία από τις δύο διοργανώσεις θα αφορά τις εθνικές ομάδες και ουσιαστικός στόχος της FIFA είναι να αντικαταστήσει το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, το οποίο θα απαλειφθεί οριστικά από τον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Η νέα διοργάνωση, η οποία θα διεξάγεται Οκτώβριο ή/και Νοέμβριο, θα αποτελεί ένα παγκόσμιο Nations League και θα διεξάγεται κάθε 4 χρόνια, με τους νικητές των Nations League κάθε ηπείρου. Η τελική φάση θα ονομάζεται Final-8 και σύμφωνα με την πρόταση των επενδυτών, θα αποφέρει συνολικά 11.400.000.000 ευρώ στα ταμεία της FIFA από το 2021 μέχρι το 2033 (σύνολο 4 τουρνουά).

Η μέθοδος διεξαγωγής δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο απαιτείται η ύπαρξη Nations League από τις 6 συνομοσπονδίες (UEFA, CONMEBOL, CONCACAF, CAF, AFC, OFC), των οποίων οι νικητές θα παίρνουν το ‘εισιτήριο’ για το Final-8. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό πώς θα μοιράζονται τα εναπομείναντα δύο ‘εισιτήρια’.

Ήδη, στην Ευρώπη (UEFA) και στη Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική (CONCACAF) από το 2018 υφίσταται διοργάνωση Nations League, ωστόσο στις υπόλοιπες 4 συνομοσπονδίες δεν έχει θεσμοθετηθεί κάτι τέτοιο.

UEFA General Secretary Theodore Theodoridis, UEFA President Aleksander Ceferin and UEFA Vice President Reinhard Grindel, from left, wait for the start of the 42nd ordinary UEFA congress in Bratislava, Slovakia, Monday, Feb. 26, 2018. (AP Photo/Ronald Zak) AP Photo/Ronald Zak

Η μεγαλύτερη αντίδραση στη συγκεκριμένη διοργάνωση προκύπτει από την UEFA, η οποία ήταν η εμπνεύστρια του Nations League και η οποία, μάλιστα, το συνέδεσε με τη μεγαλύτερη διοργάνωση εθνικών ομάδων που τελεί υπό την αιγίδα της, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Η FIFA απαιτεί από την UEFA να διαβιβάσει την εμπορευματοποίηση του Nations League στην ίδια, με αντάλλαγμα περίπου 500.000.000 ευρώ για κάθε τουρνουά, κάθε τετραετία.

‘Είχαμε μία ιδέα για ένα πιθανό παγκόσμιο Nations League. Την παρουσιάσαμε πρώτα στον πρόεδρο της FIFA, μετά στις εθνικές ομοσπονδίες και στους συλλόγους. Και ξαφνικά, η FIFA έρχεται και λέει ότι είναι έτοιμη να την πουλήσει, τη δική μας ιδέα, σε ένα fund χωρίς καμία εξήγηση. Είναι πραγματικά μία περίεργη προσφορά’, δήλωσε στο Kicker τον Μάιο ο πρόεδρος της UEFA και διάδοχος του Ινφαντίνο στη θέση, Αλεκσάντερ Τσεφέριν.

Το διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Η μεγαλύτερη κουβέντα, όμως, προκύπτει από τη δεύτερη διοργάνωση που βρίσκεται στα σκαριά από το ίδιο fund και χρειάζεται τη συγκατάθεση της FIFA. Πρόκειται για διοργάνωση που θα λαμβάνουν μέρος σύλλογοι και που ουσιαστικά θα αποτελεί τη μετεξέλιξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.

Η τρέχουσα διοργάνωση περιλαμβάνει τους πρωταθλητές συλλόγους κάθε ηπείρου, διεξάγεται κάθε χρόνο και η έκδοση του 2017 που διεξήχθη στα ΗΑΕ απέφερε στη FIFA μόλις 42.000.000 ευρώ.

Η πρόταση του fund αγγίζει τα 10.600.000.000 ευρώ για το ανανεωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, με τουρνουά που θα διεξάγονται μέχρι το 2033. Η FIFA εκτιμά ότι μπορεί να κερδίσει τη συγκατάθεση των συλλόγων, αφού θα τους μοιράζει 2.150.000.000 ευρώ ως πριμ συμμετοχής σε κάθε τουρνουά και θα μοιράζει και 700.000.000 ευρώ ως πριμ αλληλεγγύης σε συνομοσπονδίες, εθνικές ομοσπονδίες και μικρότερους συλλόγους.

Τον Μάρτιο, η πρόταση αφορούσε τουρνουά 16 ή 24 ομάδων, ωστόσο όλα δείχνουν ότι ‘κλειδώνει’ προς τον δεύτερο αριθμό. Το άγνωστο παραμένει η συχνότητα διεξαγωγής, αφού πλην της πρότασης τετραετίας, με το τουρνουά να διεξάγεται κάθε Ιούνιο πριν από έτος Παγκοσμίου Κυπέλλου, στη θέση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, υπάρχει και μία άλλη, διπλή πρόταση.

Ο κεντρικός άξονας της δεύτερης πρότασης είναι η διοργάνωση να διεξάγεται κάθε χρόνο! Η πρώτη επιλογή που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της FIFA ήταν οι αγώνες να διεξάγονται κάθε Ιούλιο και Αύγουστο (και να μειωθούν τα φιλικά προετοιμασίας και οι περιοδείες), ενώ η δεύτερη επιλογή είναι να διεξάγονται εν μέσω της κανονικής σεζόν (με βάση το καλεντάρι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες).

Αυτοί που συμμετέχουν κι αυτοί που κόβονται

Δύο είναι και οι ιδέες όσον αφορά τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών ομάδων στη διοργάνωση. Σε περίπτωση που τελικά επικρατήσει το σύνολο των 24 συλλόγων, οι μισοί θα προέρχονται από τη ‘γηραιά ήπειρο’. Το πώς θα επιλεγούν, προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί.

Η πρώτη μέθοδος που εξετάζεται είναι να επιλεγούν οι τελευταίοι τέσσερις κάτοχοι Champions League και οι 8 κορυφαίοι σύλλογοι στην κατάταξη της UEFA. Σε περίπτωση που οι κάτοχοι δεν είναι διαφορετικοί, όπως ισχύει την τρέχουσα τετραετία που οι 4 τίτλοι κατέληξαν σε δύο ομάδες (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ), τότε οι συμμετοχές συμπληρώνονται από τις επόμενες ομάδες στο UEFA ranking. Αν υπάρχει ταύτιση μεταξύ κατόχων και ομάδων του UEFA ranking, οι θέσεις συμπληρώνονται από ομάδες που βρίσκονται ακόμα πιο χαμηλά στην κατάταξη.

Με αυτά τα δεδομένα, αν η διοργάνωση άρχιζε φέτος, τότε από την Ευρώπη θα συμμετείχαν Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ατλέτικο, Σεβίλλη, Γιουβέντους, Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Παρί Σεν Ζερμέν και Πόρτο.

Η δεύτερη ιδέα θέλει να παίρνουν ‘εισιτήριο’ οι 8 τελευταίοι φιναλίστ του Champions League και οι 4 τελευταίοι νικητές του Europa League. Αν υπάρχει κάποια διπλή παρουσία (πχ. η Ατλέτικο ανήκει και στις 2 κατηγορίες, η Σεβίλλη έχει 2 κατακτήσεις Europa League), τότε η λίστα συμπληρώνεται από τις ομάδες με την ψηλότερη θέση στην κατάταξη της UEFA που δεν βρίσκονται ήδη στη λίστα.

Με αυτά τα δεδομένα, αν η διοργάνωση άρχιζε φέτος, τότε από την Ευρώπη θα συμμετείχαν Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ατλέτικο, Σεβίλλη, Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι.

Οι ‘Times’, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι στην πρώτη έκδοση της διοργάνωσης θα προσκληθούν Ρεάλ, Μπαρτσελονα, Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ, Μπάγερν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και Άγιαξ.

Από εκεί και πέρα, δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα προκύψουν οι σύλλογοι από τις άλλες συνομοσπονδίες, ωστόσο η βαρύτητα αναμένεται να είναι παρόμοια με εκείνη στις συμμετοχές του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έτσι, εκτιμάται ότι θα υπάρχουν σίγουρα 4 εκπρόσωποι της Νότιας Αμερικής, 2 της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής, 2 από την Αφρική, 2 από την Ασία, μία από τη διοργανώτρια χώρα και θα υπάρχει μπαράζ μεταξύ εκπροσώπου της Ωκεανίας κι ακόμη ενός εκπροσώπου της Νότιας Αμερικής.

Καταιγισμός αντιδράσεων από παντού

Το πλάνο για αυτήν τη διασυλλογική διοργάνωση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την UEFA, η οποία τη θεωρεί ανταγωνιστή του πιο διάσημου προϊόντος της, του Champions League.

Ο Τσεφέριν δήλωσε σε ομιλία του στην Ευρωβουλή τον Μάιο: ‘Δεν μπορώ να δεχθώ ότι μερικοί άνθρωποι που έχουν τυφλωθεί από το κυνήγι του κέρδους σκέφτονται να πουλήσουν την ψυχή των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων σε νεφελώδη, ιδιωτικά fund. Τα χρήματα δεν εξουσιάζουν, ένα ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο πρέπει να τυγχάνει σεβασμού. Το ποδόσφαιρο δεν είναι προς πώληση. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να θυσιάσει τις δομές στον βωμό μιας υψηλά κυνικής και αδίστακτης εμπορευματοποίησης’.

Τον Μάιο, σε συνάντηση του Συμβουλίου Στρατηγικής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της UEFA με πρόεδρο τον Τσέφεριν, πριν από τον τελικό του Europa League στο Λιόν, τα μέλη του PFSC ομόφωνα ‘εξέφρασαν τις σοβαρές ενστάσεις τους για τη διαδικασία… και συγκεκριμένα για το μυστηριώδες χρονικό σημείο και την έλλειψη πληροφοριών’, σχετικά με την πρόταση.

Το PFSC ενσωματώνει την ECA, την Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων, της οποίας ο πρόεδρος και πρόεδρος της Γιουβέντους, Τζιάνι Ανιέλι, χαρακτήρισε ‘σκοτεινή’ την πρόταση του fund που μετέφερε ο Ινφαντίνο. Στο PFSC εκφράζεται και η Ένωση Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Λιγκών, της οποίας ο πρόεδρος, Λαρς Κρίστερ Όλσεν, δήλωσε: ‘Η FIFA, το κυβερνών σώμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ξεπουλάει το ποδόσφαιρο με εν δυνάμει μεγάλο κόστος στην ανάπτυξή του, χωρίς κατάλληλη συμβουλή και χωρίς διαφάνεια. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι επενδυτές ή πώς έφτασαν στο ποσό των 22.000.000.000 ευρώ, που δεν προκύπτει εμπορικά’.

Υπάρχουν, πάντως, και ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, όπως και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Μάντσεστερ Σίτι, οι οποίες μαζί με ακόμα πέντε κορυφαίους συλλόγους, είχαν συζητήσεις με τον Ινφαντίνο την άνοιξη.

Γιατί ο Ινφαντίνο πιέζει για τη νέα διοργάνωση

Το 2019 είναι χρονιά προεδρικών εκλογών για τη FIFA. Ο Ινφαντίνο ανέλαβε τα σκήπτρα σε μία ταραχώδη περίοδο, το 2016, χωρίς να έχει σοβαρό ανταγωνισμό, όταν άπαντες προσπαθούσαν να πιαστούν από τα λίγα ‘καθαρά’ πρόσωπα που είχαν απομείνει στο παραγοντικό προσκήνιο του ποδοσφαίρου.

Πλέον, ο Ελβετός δικηγόρος είναι αμφίβολο αν μπορεί να τοποθετείται σε αυτήν την κατηγορία. Ειδικά όταν μία από τις πρώτες ενέργειές του ήταν να αποπέμψει τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας που έκαναν έρευνα προς το πρόσωπό του…

Οι εκλογές του 2019 θα είναι η πρώτη κανονική μάχη του σε αρχαιρεσίες και αρκετά διεθνή ΜΜΕ συνδέουν αυτό το γεγονός με τις προτάσεις τις οποίες προωθεί. Ήδη, μέσα στο 2018 είχε 4 συναντήσεις με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, και τον διάδοχό του, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ‘φουντώνοντας’ τις φήμες για εμπλοκή του βασιλείου από τη Μέση Ανατολή στο μυστηριώδες fund.

Εξάλλου, ο Ινφαντίνο υποσχέθηκε στις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες – μέλη της FIFA ότι η παγκόσμια ομοσπονδία να δαπανήσει ‘πάνω από 3.500.000.000 ευρώ’ στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου παγκοσμίως μέχρι το 2026, χρήματα που δεν τα διαθέτει αυτήν τη στιγμή. Μάλιστα, προεκλογικά είχε υποσχεθεί να τετραπλασιάσει τα έσοδά τους κατά τη θητεία του.

FIFA President Gianni Infantino arrives for the ceremony of the Best FIFA Football Awards in the Royal Festival Hall in London, Britain, Monday, Sept. 24, 2018. (AP Photo/Frank Augstein) AP Photo/Frank Augstein

Το 90% των εσόδων της FIFA προέρχονται από τις τηλεοπτικές κι εμπορικές συμφωνίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διοργανώνει κάθε 4 χρόνια, με συνέπεια ο Ινφαντίνο να επιθυμεί να διευρύνει τους πόρους του οργανισμού, για μια πιο εύρυθμη λειτουργία του.

Γι’ αυτόν τον λόγο υποσχέθηκε κατά μέσο όρο 110.000.000 ευρώ σε κάθε σύλλογο που θα συμμετάσχει στο αναβαθμισμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, την ώρα που η φετινή κάτοχος του Champions League, Ρεάλ Μαδρίτης, εισέπραξε μόλις 88.000.000 ευρώ από τη συμμετοχή της στη διοργάνωση, η Μπαρτσελόνα του 1.000.000.000 έσοδα πήρε μόλις 57.000.000 ευρώ, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μία ομάδα που πιθανότατα θα βρίσκεται διαρκώς στο νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, μόλις 40.000.000 ευρώ.

Ίσως με αυτά τα χρήματα να… αποζημιώνει τους συλλόγους γι’ αυτά που θα τους στερήσει αποτρέποντας το σχέδιο της ισπανικής λίγκας να διοργανώνει αγώνες Primera Division εκτός συνόρων, με στόχο να προσελκύσει μεγαλύτερα έσοδα από εμπορικές συμφωνίες, κάτι που βρίσκει αντίθετο τον Ινφαντίνο (ο οποίος δεν θα μπορεί να ελέγχει αυτές τις συμφωνίες που αφορούν τις λίγκες, όχι τις εγχώριες ομοσπονδίες).

Τι θα συμβεί την Παρασκευή

Η UEFA παραμένει άκρως αντίθετη με το σχέδιο που παρουσίασε ο Ινφαντίνο τον Μάρτιο. Η FIFA έχει αφήσει αναπάντητες ερωτήσεις κλειδιά για την υπόθεση, όπως ο λόγος για τον οποίο θα ανήκει στο fund το 49% του επιχειρηματικού σχήματος που θα συσταθεί για τη διάθεση των εμπορικών δικαιωμάτων των δύο διοργανώσεων.

Η ECA, δια στόματος Ανιέλι, επισημαίνει ότι το ποδοσφαιρικό καλεντάρι έχει συμφωνηθεί μέχρι το 2024 και δεν αλλάζει. Έκτοτε προτεραιότητα είναι η αναμόρφωση του Champions League, ώστε να περιλαμβάνει περισσότερους αγώνες και ως εκ τούτου, μεγαλύτερα έσοδα για τους συλλόγους.

Το Champions League έλκει περίπου 2.500.000.000 ευρώ κάθε χρόνο από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες, ποσό που δεν ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Εκεί αναμένεται να πατήσουν οι σύλλογοι της ελίτ για να εκβιάσουν UEFA και ECA, απειλώντας ότι με τη στήριξη της FIFA θα δημιουργήσουν την πολυθρύλητη Super League, έστω και με τη μορφή του νέου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.

Ο αριθμός των αγώνων και η καταπόνηση των παικτών, για την οποία μιλούσε η FIFPro (Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών) όλο αυτό το διάστημα, δεν ανησυχεί το ‘στρατόπεδο’ των υπέρμαχων της πρότασης, αφού αξιωματούχος της FIFA υποστήριζε ότι αν το πλάνο εφαρμοζόταν ήδη, ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα είχε αγωνιστεί σε 8 παιχνίδια λιγότερα σε βάθος τετραετίας.

Την ώρα που από τη FIFA διαβεβαιώνουν ότι οι πιέσεις για την προώθηση των δύο νέων διοργανώσεων δεν σχετίζονται με τις βλέψεις του Ινφαντίνο για επανεκλογή το 2019, τα 36 μέλη του Συμβουλίου της FIFA από τις 6 συνομοσπονδίες και περίπου 100 αξιωματούχοι (πρόεδροι, αντιπρόεδροι, επιλεγμένα μέλη Εκτελεστικών Επιτροπών, Γενικοί Γραμματείς των συνομοσπονδιών και διάφορα μέλη επιτροπών της FIFA) θα συγκεντρωθούν στη Ρουάντα με σκοπό να συζητήσουν τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο.

Στα θέματα της ατζέντας συγκαταλέγονται και οι προτάσεις για τις δύο καινούργιες διοργανώσεις, που θα προκαλέσουν νέα ρήξη μεταξύ FIFA και UEFA. Αν επικρατήσει η FIFA, τότε αναμένονται ‘σεισμικές’ αλλαγές στον ‘βασιλιά των σπορ’ από το 2021.

Photo credits: AP Photo/Evan Vucci, Ronald Zak, Frank Augstein

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ