Ο Άκπομ πάτσισε την εμπιστοσύνη του ΠΑΟΚ με τη μεταγραφή στη Μίντλεσμπρο
Ο Άκπομ είχε σημαντικό μερίδιο προσφοράς στους τίτλους που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ την προπέρσινη σεζόν, ενώ έβαλε το δικό του -μεγάλο- λιθαράκι για την πρόκριση επί της Μπενφίκα. Αν θεωρείται υπερβολή πως έδωσε περισσότερα από όσα πήρε, τότε σίγουρα με την μεταγραφή του στην Μίντλεσμπρο πάτσισε την εμπιστοσύνη που απόλαυσε στην Τούμπα.
Τον Αύγουστο του 2018 ο ΠΑΟΚ έπαιξε την ζαριά του Τσούμπα Άκπομ, ενός Άγγλου φορ με καταγωγή από τη Νιγηρία και προϊόν των τμημάτων υποδομής της Άρσεναλ. Στους 'κανονιέρηδες' δεν μπόρεσε ποτέ να κερδίσει μια μόνιμη θέση στο ρόστερ της πρώτης ομάδας. Από το 2014 ως τον Ιούνιο του 2018 αγωνίστηκε δανεικός σε Μπρέντφορντ, Κόβεντρι, Νότιγχαμ Φόρεστ, Χαλ, Μπράιτον και Σεντ Τρούιντεν. Υπήρξε διεθνής με όλες τις 'μικρές' εθνικές της Αγγλίας (U16, U17, U19, U20, U21).
Στην Τούμπα έφτασε αντί 1 εκατ. ευρώ, για να έχει τον ρόλο του back up επιθετικού καθώς τότε δέσποζε στο χορτάρι η μορφή του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Ο Σέρβος αποχώρησε τον Γενάρη του 2019 με προορισμό το... λουτρό χρημάτων της Αλ Ιτιχάντ, o ΠΑΟΚ έφερε ως αντικαταστάτη τον Κάρολ Σβιντέρσκι από την Γιαγκελόνια, όμως ο παίκτης που έκανε τη δουλειά ήταν ο Άκπομ.
Ο Άγγλος φορ πήρε το χρίσμα από τον Ραζβάν Λουτσέσκου ως βασικός φορ του 'Δικεφάλου' για το υπόλοιπο της σεζόν. Είχε 4 γκολ και 4 ασίστ στην πορεία του ΠΑΟΚ ως τον τίτλο, ενώ σκόραρε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στην ΑΕΚ, με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να φτάνει στο νταμπλ. Ο Άκπομ σαφώς και δεν έχει το χάρισμα του Πρίγιοβιτς στο γκολ, ούτε την εκτελεστική ικανότητα του Σβιντέρσκι. Ωστόσο ο τρόπος παιχνιδιού αποδείχθηκε πως μπορούσε να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ και τους συμπαίκτες του ποικιλοτρόπως. Επιθετικός με ταβάνι στο γκολ αλλά πάντα κινητικός, με πρέσινγκ, ικανός να βγει στο πλάι για να δημιουργήσει και να ανοίξει χώρους στους παίκτες της πίσω γραμμής.
Ό,τι ακριβώς έδειξε απέναντι στην Μπενφίκα το βράδυ της Τρίτης. Πολλοί διεκδίκησαν τον χαρακτηρισμό του MVP, ο Γιαννούλης πράγματι έκανε ένα σπουδαίο ματς, ωστόσο ο Άκπομ ήταν ο παίκτης - κλειδί στο πλάνο του Αμπέλ Φερέιρα. Τελευταίος παίκτης της επίθεσης, πρώτος παίκτης της άμυνας, μάρκαρε χώρο, εμπόδιζε τις ανακτήσεις μπάλας των αντιπάλων, έπαιζε πλάτη για να βάλει τους άλλους στο παιχνίδι, έβγαινε στο πλάι να δημιουργήσει υπεραριθμία και έδωσε την ασίστ για το 1-0, που έκανε ευκολότερα όλα τα υπόλοιπα. Λεπτομέρειες που δεν γεμίζουν το μάτι και δεν προσελκύουν την αποθέωση, αλλά που λατρεύουν οι προπονητές.
Το κοντέρ του Άγγλου φορ στον ΠΑΟΚ γράφει 79 συμμετοχές, 18 γκολ και 9 ασίστ. Ένα τίτλο πρωταθλητή και έναν Κυπελλούχου Ελλάδας, όπου πρωταγωνίστησε. Την στιγμή που στα 24 του χρόνια 'χτύπησε' το υψηλότερο market value (transfermarkt) της καριέρας του στα 3,2 εκατ. ευρώ, έρχεται η Μίντλεσμπρο να πληρώσει αυτό το ποσό για να κάνει τον παίκτη δικό της, αφήνοντας και ένα ποσοστό μεταπώλησης στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Ο 'Δικέφαλος' πλήρωνε στον Άκπομ ετήσιο συμβολαίο ύψους... 800.000 ευρώ. Πάρα πολλά χρήματα για ένα παιδί που είχε να επιδείξει ουσιαστικά τα νούμερα που είχε κάνει στην U23 της Άρσεναλ (33 γκολ σε 50 ματς). Τον εμπιστεύτηκε ωστόσο και μάλλον δεν βγήκε χαμένος. Ο Άγγλος φορ είχε σημαντικό μερίδιο προσφοράς στους τίτλους που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ την προπέρσινη σεζόν, ενώ έβαλε το δικό του -μεγάλο- λιθαράκι για την πρόκριση επί της Μπενφίκα, που σημαίνει μίνιμουμ 5 εκατ. ευρώ ακόμη στα ταμεία της ομάδας. Και την ίδια στιγμή φέρνει στον ΠΑΟΚ ένα έστω μικρό οικονομικό κέρδος σε σχέση με λεφτά που κόστισε η αγορά του από την Άρσεναλ - η ομάδα του Λονδίνου είχε ποσοστό μεταπώλησης 40% αν ο παίκτης επέστρεφε στην Αγγλία.
Αν θεωρείται υπερβολή πως ο Άκπομ έδωσε στον ΠΑΟΚ περισσότερα από όσα πήρε, τότε σίγουρα με την προσφορά του και τη μεταγραφή του στην Μίντλεσμπρο, πάτσισε την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο 'Δικέφαλος'. Και τώρα θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία για καριέρα στο αγγλικό ποδόσφαιρο.