ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ: Αυτή είναι η καριέρα του

Το "μπαμ" του καλοκαιριού πραγματοποίησε ο ΠΑΟΚ, αποκτώντας πριν λίγες ώρες τον ηγετικό Βούλγαρο επιθετικό, Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Το Contra.gr κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν του και στέκεται στα σημαντικότερα σημεία της σπουδαίας καριέρας του. Διαβάστε όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το νέο απόκτημα του Δικεφάλου.

Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ: Αυτή είναι η καριέρα του

Την μεγαλύτερη μεταγραφή της ιστορίας του πραγματοποίησε ο ΠΑΟΚ, φέρνοντας στη Θεσσαλονίκη τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Όχι η είδηση δεν αποτελεί κάποιο αστείο. Είναι πέρα για πέρα αληθινή! Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Βουλγαρίας, ο δεινός εκτελεστής, ο εκρηκτικός χαρακτήρας, ο ηγέτης, ο παίκτης της μεταγραφής των 40.000.000 ευρώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα αγωνίζεται στη χώρα μας. Το όνειρο για τους οπαδούς του Δικεφάλου είναι πλέον πραγματικότητα.

Ο Ιβάν Σαββίδης έκανε το “κόλπο γκρόσο” και τον έπεισε να αφήσει τις προτάσεις που είχε από την Premier League για χάρη της Τούμπας. Η οποία παρεμπιπτόντως ενδέχεται να… γκρεμιστεί στην πρώτη εμφάνιση του “Μπέρμπα”.

Μπερμπάτοφ-ΠΑΟΚ

Λίγες ώρες λοιπόν μετά το “ναι” του Βούλγαρου φορ, το Contra.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τεράστια καριέρα του. Το ξεκίνημα και η βουλγαρική μαφία, το ξεπέταγμα στη Γερμανία, η μεταγραφή στο Νησί και η απογείωση με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τα πρώτα βήματα

Ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1981 στο Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας από τον Ιβάν Μπερμπάτοφ και την Μαργαρίτα Μπερμπάτοβα, οι οποίοι ήταν επαγγελματίες αθλητές. Ο πατέρας του, Ιβάν, ήταν ποδοσφαιριστής στην Πιρίν και την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ενώ η μητέρα του, Μαργαρίτα, ήταν αθλήτρια του χάντμπολ.

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην πόλη που γεννήθηκε, την Μπλαγκόεβγκραντ και την τοπική ομάδα, Πιρίν. Το ταλέντο του δεν άργησε να γίνει αντιληπτό καθώς κατάφερε να πετύχει 77 γκολ σε 92 εμφανίσεις με τις ρεζέρβες του συλλόγου! Από πολύ μικρή ηλικία αγαπούσε την Μίλαν και ήθελε να μοιάσει στον Μάρκο Φαν Μπάστεν, ωστόσο το EURO 1996 που έγινε στην Αγγλία έκανε τον Μπερμπάτοφ να λατρέψει έναν άλλο παίκτη… τον Άλαν Σίρερ που τότε αγωνιζόταν στην Νιούκαστλ.

Στα 17 του, ένας σκάουτ της ΤΣΣΚΑ Σόφιας τον ανακαλύπτει και τον πείθει να μετακομίσει στην ομάδα που κάποτε αγωνιζόταν και ο πατέρας του.

Το ξεπέταγμα και η απαγωγή από τους μαφιόζους

Το 1998 ο Μπερμπάτοφ υπογράφει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την ΤΣΣΚΑ και κάνει το ντεμπούτο του πολύ γρήγορα. Την πρώτη του χρονιά στην ομάδα κερδίζει το Κύπελλο και την έξοδο στην Ευρώπη. Έτσι δεν αργεί να έρθει το πρώτο του ευρωπαϊκό ματς. Ήταν το Σεπτέμβρη του 1999 και ο αντίπαλος ιδανικός. Η εφηβική του αγάπη, η Νιούκαστλ. Ωστόσο ο Βούλγαρος πικραίνεται, με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να χάνει 2-0.

Την περίοδο 1999-2000 αρχίζει και φτιάχνει το όνομά του. Η σεζόν που κάνει είναι εκπληκτική, τελειώνοντας το πρωτάθλημα με 14 γκολ σε 27 ματς πρωταθλήματος μόλις στα 18 του χρόνια. Αυτό αναγκάζει πολλά βλέμματα να στραφούν επάνω του. Ακόμη και την Βουλγαρικής Μαφίας!

Μετά από μια προπόνηση με την ΤΣΣΚΑ, ο Βούλγαρος μαφιόζος, Γκεόργκι Ίλιεφ, αφού προηγουμένως είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να πείσει τον Μπερμπάτοφ να πάρει μεταγραφή στην ομάδα του, την Λέφσκι Κιουστεντίλ, αποφασίζει να τον απαγάγει! Τελικά δεν κατάφερε κάτι σπουδαίο αφού και ελεύθερο τον άφησε λίγο αργότερα, αλλά και δεν κατάφερε να τον κάνει να υπογράψει. Αντ’ αυτού, ο ταλαντούχος επιθετικός έφτασε μια “ανάσα” από την ιταλική Λέτσε, όμως η μεταγραφή του “χάλασε” την τελευταία στιγμή.

Επόμενη στάση Γερμανία

Τον Ιανουάριο του 2001, η Μπάγερ Λεβερκούζεν έχοντας παρακολουθήσει για αρκετό καιρό στενά τον παίκτη, παίρνει την απόφαση να τον κάνει δικό της. Περίπου 1.300.000 ευρώ είναι αρκετά για να ενδώσει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κι έτσι ο Βούλγαρος υπογράφει για 4 χρόνια στις “ασπιρίνες”. Στο δεύτερο μισό της σεζόν ο Μπερμπάτοφ αγωνίζεται ως αναπληρωματικός, όμως την επόμενη και έχοντας πια προσαρμοστεί, παίρνει το όπλο του ανά χείρας και δεν συγχωρεί κανέναν.

LEVERKUSEN, GERMANY: Bayer Leverkusen's Dimitar Berbatov (Bulagaria) celebrates after scoring against Real Madrid during their Champions League preliminary football match in Leverkusen 15 September 2004. Berbatov scored to bring the score to 3 - 0. AFP PHOTO JOCHEN LUEBKE GERMANY OUT (Photo credit should read JOCHEN LUEBKE/AFP/Getty Images) AFP/Getty Images

Σκοράρει συνολικά 16 τέρματα και αποτελεί έναν από τους βασικούς συντελεστές της εκπληκτικής πορείας της Μπάγερ μέχρι τον τελικό του Champions League. Εκεί κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης ήρθε από τον πάγκο, ωστόσο δεν κατάφερε να αποτρέψει την ήττα από το ασύλληπτο γκολ του Ζινεντίν Ζιντάν.

Χρόνο με το χρόνο ο Μπερμπάτοφ βελτιώνεται συνεχώς. Το 2002-03 μπορεί να σημειώνει μόλις 6 γκολ, όμως τελειώνει την αμέσως επόμενη σεζόν με 19 τέρματα χωρίς να βγει σχεδόν ποτέ από την ενδεκάδα των Γερμανών. Τα κατορθώματά του αρχίζουν να γίνονται θέμα συζήτησης στα μίτινγκ πολλών μεγάλων ομάδων που ψάχνουν επιθετικό. Η φήμη του είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, με ομάδες όπως η Σέλτικ, η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Λίβερπουλ να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Μην ξεχνάμε πως ένα από τα πολλά… θύματα του Βούλγαρου εντός γηπέδων ήταν και ο Τραϊανός Δέλλας, σε παιχνίδι της Λεβερκούζεν κόντρα στην ΑΕΚ.

Το εισιτήριο για το Νησί

Τελικά αυτή που κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του το Μάιο του 2006 ήταν η Τότεναμ. Η Λεβερκούζεν δέχθηκε πρόταση ύψους 16.000.000 ευρώ (τον είχε πάρει μόλις 1.3 εκ.) και έτριβε τα χέρια της από ικανοποίηση. Παράλληλα έγινε και η πιο ακριβή μεταγραφή Βούλγαρου ποδοσφαιριστή στην ιστορία. Αφού κατάφερε και εξασφάλισε την άδεια εργασίας στο Νησί, την 1η Ιουλίου 2006 μετακόμισε μόνιμα στο Λονδίνο.

Το ντεμπούτο του το έκανε σε ένα ματς κόντρα στην Μπόλτον όπου η ομάδα του ηττήθηκε με 2-0, όμως τρεις ημέρες αργότερα, πέτυχε το πρώτο του γκολ κόντρα στη Σέφιλντ και πανηγύρισε την πρώτη του νίκη με τα “σπιρούνια”.

Ενώ όμως στα ευρωπαϊκά ματς της Τότεναμ εκείνη την σεζόν ο Βούλγαρος σκόραρε κατά ριπάς (7 γκολ σε 8 ματς), στην Premier League του πήρε λίγους μήνες για να προσαρμοστεί. Από τα μέσα Νοεμβρίου όμως και μετά, η μηχανή του… πήρε μπρος. Μαζί με τον Ρόμπι Κιν δημιουργούν ένα φονικό δίδυμο που προκαλεί τρόμο σε κάθε άμυνα. Ο απολογισμός της πρώτη του σεζόν είναι εκπληκτικός. Σε 49 παιχνίδια σκόραρε 23 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, κερδίζοντας παράλληλα τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της Τότεναμ, αλλά και μια θέση στην ενδεκάδα της χρονιάς στο πρωτάθλημα.

Η επόμενη σεζόν στην Premier League είναι ακόμη πιο “καυτή”. Σκοράρει 15 τέρματα και κάνει τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να δηλώσει δημόσια πως τον θέλει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα

Κι όπως όλοι ξέρουμε, όταν ήθελε κάτι ο Σερ Άλεξ, τις περισσότερες φορές το έπαιρνε. Έτσι και με τον Μπερμπάτοφ, με την Γιουνάιτεντ να βγάζει από τα ταμεία της το ποσό των 40.000.000 ευρώ προκειμένου να κάνει δικό της τον σούπερ-σταρ της Τότεναμ την 1η Σεπτεμβρίου του 2008. Μάλιστα, την ίδια πρόταση περίπου είχε κάνει και η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία είχε γίνει δεκτή, όμως όπως είχε δηλώσει ο Μπερμπάτοφ: “Ποτέ δεν θα σκεφτόμουν την Σίτι”.

Στο Μάντσεστερ του παίρνει πολύ λιγότερο για να προσαρμοστε’. Στο ντεμπούτο του κιόλας βγάζει ασίστ για τον Κάρλος Τέβες κόντρα στη Λίβερπουλ. Εικοσιοκτώ μέρες μετά την υπογραφή του σκοράρει και τα πρώτα του τέρματα. Ήταν σε ματς με την Άαλμποργκ για τους ομίλους του Champions League, με την Γιουνάιτεντ να επικρατεί εύκολα με 3-0 και τον Μπερμπάτοφ να σκοράρει δις. Την πρώτη του σεζόν στην ομάδα του Φέργκιουσον ήταν αναντικατάστατος, σημειώνοντας συνολικά 14 γκολ. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής που κατακτά τον τίτλο της Premier League (Μάιος 2009).

Η σεζόν 2009-10 μπορεί να μην είναι εξίσου καλή, ωστόσο καταφέρνει να την ολοκληρώσει με 12 τέρματα. Παρ’ όλα αυτά αρχίζουν και βγαίνουν σενάρια για απομάκρυνσή του από το Μάντσεστερ, τα οποία ωστόσο τα διαψεύδει ο Φέργκιουσον. Αντίθετα το 2010 ξεκινάει αρκετά καλά.

Απογείωση με Γιουνάιτεντ

Καταφέρνει να πετύχει ένα από τα ωραιότερα γκολ στην καριέρα του κόντρα στη Λίβερπουλ (σε ματς στο οποίο έκανε χατ-τρικ και η Γιουνάιτεντ επικράτησε με 3-2), το οποίο διεκδίκησε τον τίτλο του κορυφαίου της σεζόν.

Θυμηθείτε το:

Και σε ακόμη μια λήψη:

Μάλιστα, ήταν και το πρώτο χατ-τρικ παίκτη των “κόκκινων διαβόλων” κόντρα στη Λίβερπουλ μετά από 64 χρόνια. Δύο μήνες αργότερα “γράφει” ένα ακόμη ρεκόρ, σκοράροντας πέντε τέρματα στο 7-1 της Γιουνάιτεντ κόντρα στην Μπλάκμπερν. Τον Δεκέμβρη του 2010 επιβραβεύεται για τις επιδόσεις του, παίρνοντας το βραβείο του καλύτερου Βούλγαρου ποδοσφαιριστή της χρονιάς.

Ο Μπερμπάτοφ τη σεζόν 2010-11 έχει πάρει “φωτιά” και δεν τον σταματάει κανείς. Σημειώνει τρία χατ-τρικ (ο πρώτος μετά τον Φαν Νίστελρόι που το κάνει σε μια σεζόν) και γίνεται το πιο “καυτό” όνομα στην Ευρώπη. Την ίδια χρονιά κατακτά την Premier League, παίρνει το χρυσό παπούτσι του πρωταθλήματος (20 γκολ) και φτάνει μέχρι τον τελικό του Champions League, όπου όμως μένει εκτός και δεν αγωνίζεται, με την ομάδα του να χάνει από τη Μπαρτσελόνα με 3-1.

Η καριέρα του ωστόσο γνωρίζει καθοδική πορεία από την επόμενη χρονιά. Ο χρόνος συμμετοχής του στην ενδεκάδα της Γιουνάιτεντ αρχίζει να περιορίζεται και αυτό φυσικά έχει επιπτώσεις και στην ψυχολογία του.

Παρ’ όλα αυτά πετυχαίνει το 50ο του γκολ με την ομάδα του Μάντσεστερ σε ματς κόντρα στη Φούλαμ και γράφει το όνομά του δίπλα στους κορυφαίους της ιστορίας του συλλόγου.

Ηγέτης στη Φούλαμ

Το “εγώ” του Βούλγαρου ήταν τέτοιο όμως που δεν του επέτρεπε να έχει δεύτερο ρόλο. Έτσι στο τέλος της χρονιάς συμφωνεί να μετακομίσει στην Φούλαμ όπου θα γινόταν ο ηγέτης.

© Courtesy of Fulham football club

Απ’ ότι φαίνεται του αρέσει αυτός ο ρόλος και δεν διστάζει μάλιστα σε γκολ του κόντρα στη Σαουθάμπτον το Δεκέμβρη του 2012 να βγάλει τη φανέλα του για να αποκαλύψει ένα μπλουζάκι το οποίο έγραφε “keep calm and pass me the ball” (Ηρεμήστε και δώστε μου την μπάλα).

Η πρώτη του χρονιά στη Φούλαμ ήταν “μαγική”, σκοράροντας 15 φορές σε 33 αγώνες της Premier League, βάζοντας τον και πάλι στα μπλοκάκια πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων παρά τα 32 του χρόνια. Τελικά καταφέρνει να μείνει μόλις 1μιση χρόνο στη Φούλαμ, μιας και τον Ιανουάριο του 2014 η Μονακό τον “κλέβει”, προορίζοντάς τον για αντικαταστάτη του Ρανταμέλ Φαλκάο, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά.

Πρίγκιπας στο Μονακό

Το φονικό ένστικτο του Βούλγαρου τον ακολουθεί σε όποια χώρα κι αν ταξιδεύει. Έτσι λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του, σκοράρει και το πρώτο του γκολ με τους Μονεγάσκους στη νίκη με 1-0 κόντρα στη Νις για το Κύπελλο. Τελειώνει το δεύτερο μισό της σεζόν στη Μονακό με 6 γκολ σε 12 ματς και ανανεώνει για ένα ακόμη χρόνο το συμβόλαιό του.

Την επόμενη χρονιά αποτελεί βασικότατο μέλος της ομάδας του Λεοναρντο Ζαρντίμ, ενώ ένα από τα γκολ που σίγουρα θα θυμάται είναι αυτό στο “Emirates” ενάντια στην Άρσεναλ για τη φάση των “16” του Champions League, όταν η Μονακό επικράτησε με 3-1 (και στη συνέχεια πήρε την πρόκριση). Εννιά γκολ ο απολογισμός του (μερικά εξ αυτών εντυπωσιακά) στην τελευταία του χρονιά στο σύλλογο, από όπου την 1η Ιουνίου 2015 έμεινε ελεύθερος.

Μάλιστα στην ανακοίνωσή της η Μονακό μίλησε για τον “τρομερό χαρακτήρα του, τον επαγγελματισμό και το ταλέντο του“, αλλά και ο πρόεδρος του συλλόγου Βασίλιεφ τόνισε πως: “αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες που αγωνίστηκε στην ομάδα μας”.

Κεφάλαιο Εθνική

Ποιος να το περίμενε ότι όταν στις 17 Νοεμβρίου του 1999 ο Μπερπάτοφ αγωνιζόταν για πρώτη φορά με τα χρώματα της Βουλγαρίας σε φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Ελλάδα, τελικά θα έφτανε η στιγμή που θα τον βλέπαμε να παίζει ποδόσφαιρο σε σύλλογο της χώρας μας. Ο Βούλγαρος πέτυχε το πρώτο του γκολ με το εθνόσημο στις 12 Φεβρουαρίου του 2000 σε φιλικό με τη Χιλή, ενώ η πρώτη μεγάλη διοργάνωση στην οποία συμμετείχε ήταν το Euro 2004, στο οποίο η Εθνική μας κατέκτησε την κούπα.

Το 2006 παρέλαβε το περιβραχιόνιο της ομάδας μέχρι τη στιγμή που σταμάτησε από την εθνική Βουλγαρίας δεν το έβγαλε. Δυστυχώς γι’ αυτόν όμως η ομάδα δεν στάθηκε ικανή να κερδίσει την πρόκριση σε κάποια άλλη μεγάλη διοργάνωση ή σε κάποιο Μουντιάλ προκειμένου να δείξει κι εκεί το ταλέντο του. Συνολικά σε 78 συμμετοχές, πέτυχε 48 τέρματα αποτελώντας τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών στη Βουλγαρία.

Καντονά και… Ζλάταν

Ο Μπερμπάτοφ είναι γνωστός για την τεχνική και την δεινή ικανότητά του στο σκοράρισμα. Μπορεί να παίξει επίσης με πλάτη στο τέρμα, να κρατήσει μπάλα και να μοιράσει παιχνίδι. Είναι τόσο χαλαρός μέσα στο γήπεδο, που αν τον δει κάποιος που δεν τον ξέρει μπορεί να νομίζει ότι δεν συμμετέχει καν στο παιχνίδι.

Τον καιρό που βρισκόταν στην Γιουνάιτεντ, πολλοί ήταν αυτοί που δεν δίστασαν να τον παρομοιάσουν με τον Ερίκ Καντονά, λόγω του… ντελικάτου στυλ του, αλλά και της αλαζονείας που τον διακατέχει. Άλλοι πάλι εξαιτίας του χαρακτήρα του, μιλούν για έναν άλλο… Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος παλαιότερα: “Είμαι ήρεμος τύπος. Έτσι παίζω και δεν μπορώ να το αλλάξω. Βλέπω παιχνίδια που οι παίκτες πανικοβάλονται. Εγώ είμαι χαλαρός γιατί τις περισσότερες φορές ξέρω τι θα κάνω με την μπάλα πριν αυτή φτάσε σε εμένα”.

Ο “Μπέρμπα” εκτός γηπέδων

Ο Μπερμπάτοφ έμαθε να μιλά αγγλικά από τον… ” Νονό”. Ναι καλά διαβάσατε, ο Βούλγαρος είναι φανατικός οπαδός των ταινιών και τις έχει δει τόσες φορές που έχει μάθει μέχρι και τους διαλόγους απ’ έξω. Όταν δεν παίζει ποδόσφαιρο, τότε ασχολείται με τη ζωγραφική ή το μπάσκετ.

Παράλληλα, κάνει πολλές φιλανθρωπίες στη Βουλγαρία βοηθώντας παιδιά που το έχουν ανάγκη. Μάλιστα, έχει δημιουργήσει ένα ίδρυμα, το Ίδρυμα Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, το οποίο βοηθάει τα νεαρά άτομα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους. Τέλος, η επί χρόνια κοπέλα του, Ελένα, το Δεκέμβρη του 2009 του χάρισε το πρώτο του παιδί, την Ντέα, η οποία σήμερα είναι 6 ετών. Πάντως τον γάμο δεν σκέφτεται ακόμη ο Βούλγαρος…

Για σχόλια, ενστάσεις, συζήτηση ή παρατηρήσεις τα λέμε και στο twitter:

Διαβάστε ακόμη:

Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, μία καψούρα 765 ημερών

ΜΠΑΜ: Παίκτης του ΠΑΟΚ ο Μπερμπάτοφ

Όταν ο Μπερμπάτοφ “χάζεψε” τον Δέλλα με μαγική ντρίμπλα

Τι Δημήτρης, τι Ντίμιταρ: Τα καλύτερα tweets για τον Μπερμπάτοφ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ