ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Νίκος Λυμπερόπουλος: Η μεγάλη καριέρα ενός αδικημένου παίκτη

Μετά από μία μεγάλη καριέρα, ο πιο προικισμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής των τελευταίων 15 ετών ετοιμάζεται να κρεμάσει τα παπούτσια του. Το Contra.gr καταγράφει τις μεγάλες αλλά και τις αθέατες στιγμές του Νίκου Λυμπερόπουλου από τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας μέχρι τη Φρανκφούρτη.

Νίκος Λυμπερόπουλος: Η μεγάλη καριέρα ενός αδικημένου παίκτη

Αφορμή γι’ αυτό το αφιέρωμα στέκεται η σχεδόν εκφρασμένη πρόθεση του παίικτη να βάλει τέλος στην καριέρα του αυτό το καλοκαίρι (συνεπώς το παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό την Κυριακή ήταν το τελευταίο του). Εστω όμως και αν ο Ελληνας άσος αλλάξει την απόφασή του, η σταδιοδρομία του στο χώρο μέχρι στιγμής αξίζει μίας αναλυτικής καταγραφής.

Τα πρώτα βήματα και η Καλαμάτα

Στην κωμόπολη όπου μεγάλωσε, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, οι συμπατριώτες έχουν να λένε για τη λατρεία του Νικόλα για το ποδόσφαιρο. Μεγάλωσε με φροντίδα και αγάπη σε μία οικογένεια που έβγαζε τα προς το ζην από τα σκαπτικά μηχανήματα του πατέρα του Κώστα ο οποίος ήταν και ένας από τους πρώτους ανθρώπους που πίστεψαν στο ταλέντο του γιου του (μαζί με τις δύο αδερφές του και φυσικά τη μητέρα του).

Τα πρώτα βήματα έγιναν στην τοπική Εράνη Φιλιατρών (την οποία βοηθά ακόμα και σήμερα οικονομικά χωρίς να το διατυμπανίζει μαζί με τον ξαδερφό του Σωτήρη Λυμπερόπουλο). Ο μικρός Νίκος διένυε καθημερινά την απόσταση από την οδό Δεξαμενής όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι του μέχρι το γήπεδο για την προπόνηση και η ποιότητά του δεν άργησε να γίνει αντιληπτή σε τοπικό επίπεδο. Τα λαγωνικά της Καλαμάτας τον εντόπισαν και μετά από μία θριαμβευτική σεζόν του Νίκου στη Δ’ Εθνική (κατά την οποία η Ερανη ανέβηκε για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της στη Γ’ Εθνική) παίρνει το δρόμο για την ομάδα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Εκεί η ανέλιξή του ήταν ραγδαία. Τη σεζόν 1994-95 η “Μαύρη Θύελλα” ανέβηκε στην Α’ Εθνική (τερμάτισε δεύτερη στη Β’ πίσω από τον πρωταθλητή Πανηλειακό) και ο 20χρονος Λυμπερόπουλος πήρε το βάπτισμα του πυρός στη μεγάλη κατηγορία στο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΟΦΗ στις 26 Αυγούστου του 1995. Στις 10 Σεπτεμβρίου στο παιχνίδι του Καραϊσκάκη κόντρα στον Εθνικό πέτυχε το πρώτο γκολ του στην κατηγορία ενώ στις 31 Μαρτίου βρίσκει δίχτυα και κατά του Ολυμπιακού σ’ένα θριαμβευτικό 3-0 των Καλαματιανών.

Η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό

Στα τέλη της άνοιξης του 1996 το όνομα του Νίκου Λυμπερόπουλου έπαιζε καθημερινά στον αθλητικό Τύπο αφού ήταν το πιο…hot της επικείμενης μεταγραφικής περιόδου. Κίνηση για να τον αποκτήσουν έκαναν και οι τρεις μεγάλοι του κέντρου με πρώτον τον Ολυμπιακό ο οποίος ήταν αποφασισμένος να πλασιώσει τον Ντούσαν Μπάγεβιτς μ’ όλη τη νουβέλ βαγκ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο “Λύμπε” πάντως αν και ο Ολυμπιακός τον ήθελε σφόδρα και η ΑΕΚ είχε δώσει προκαταβολή στην Καλαμάτα, προτίμησε την τότε σιγουριά του πρωταθλητή Παναθηναϊκού. Ισως και για συναισθηματικούς λόγους αφού τα αισθήματα του στην εφηβεία ήταν πράσινα όπως βεβαιώνουν όσοι τον γνωρίζουν από παιδί.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης πήρε πάνω του αυτή τη μεταγραφή και μάλιστα, σύμφωνα μ’ έναν αστικό μύθο της εποχής, έστειλε το προσωπικό του αυτοκίνητο στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορίας στην Τρίπολη όπου ο Λυμπερόπουλος υπηρετούσε τότε τη θητεία του για να παραλάβει το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας του. Λέγεται ότι οι νεοσύλλεκτοι σμηνίτες ουδέποτε ξαναείδαν τον “Λύμπε” στη μονάδα.

Οι δύο δύσκολες πρώτες σεζόν

Το να καθιερωθείς στον Παναθηναϊκό του 1996, ομάδα που είχε φτάσει μία ανάσα από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν μία δύσκολη υπόθεση. Θεωρητικά η παραχώρηση του Γιώργου Δώνη στην Μπλάκμπερν πρόσφερε στο νεαρό, τότε, Λυμπερόπουλο ζωτικό χώρο στην ενδεκάδα αλλά η αλήθεια είναι ότι ο παίκτης αντιμετώπισε προβλήματα προσαρμογής παρασυρόμενος και από τη μετριότατη πορεία της ομάδας της σεζόν 1996-97.

Παρόλα ταύτα ο υψηλόσωμος άσος βρήκε τον τρόπο να παίξει σε 32 ματς πρωταθλήματος, να πετύχει τα πρώτα γκολ του με την πράσινη φανέλα πολύ νωρίς, μόλις στις 11 Σεπτεμβρίου του 1996 κόντρα στη Λέγκια, να ντεμπουτάρει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τον Αύγουστο του ίδιου έτους στο παιχνίδι κόντρα στη Ρόζενμποργκ αλλά και σε τελικό Κυπέλλου (ήττα από την ΑΕΚ).

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης σεζόν στην ομάδα, όταν πια η τεχνική ηγεσία είχε περάσει στα χέρια του Βασίλη Δανιήλ, ο “Λύμπε” τα…χρειάστηκε. Ο Καβαλιώτης τεχνικός καταλήγει σ’ένα περίεργο 3-4-3 με τον Γεωργιάδη στα δεξιά της επίθεσης και ο Μεσσήνιος μένει στον πάγκο σχεδόν σ’ όλα τα ματς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέτρησε μόλις τρια 90λεπτα εκείνη τη σεζόν και 2 γκολ. Στον τελικό του Κυπέλλου δε, κόντρα στον Πανιώνιο, βίωσε ένα μεγάλο σοκ χάνοντας μεγάλη ευκαιρία προς το τέλος του ματς και γνωρίζοντας τελικά την ήττα.

Η μεταμόρφωση του καλοκαιριού του 1998

Ο Λυμπερόπουλος χρειαζόταν επειγόντως μία καλή αφορμή για να αποδείξει ότι δεν έχει παραμείνει απλώς ένα μεγάλο ταλέντο. Και η τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ελπίδων του την πρόσφερε απλόχερα. Ηγέτης εκείνης της εκπληκτικής φουρνιάς (Καραγκούνης, Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Λάκης) ο άσος του Παναθηναϊκού οδήγησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μέχρι τον τελικό σκοράροντας μάλιστα τα δύο από τα τρία γκολ στο θριαμβευτικό ημιτελικό με την Ολλανδία (3-0). Στον τελικό το τρόπαιο χάθηκε από την Ισπανία του Βαλερόν και του Κασίγιας, όμως ο Λυμπερόπουλος είχε αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί άνετα στο υψηλό επίπεδο.

Το..θριαμβευτικό, εκείνο, καλοκαίρι συνεχίστηκε και με τα χρώματα του Παναθηναϊκού. Ο Βασίλης Δανιήλ δεν είχε πια στη διάθεσή του τον Γιώργο Γεωργιάδη (πήρε μεταγραφή στη Νιούκαστλ) και ο Λυμπερόπουλος καθιερώθηκε στην ενδεκάδα παίρνοντας θέση δίπλα στον Κριστόφ Βαζέχα. Ο “Λύμπε”, σε τρομερά κέφια, σκόραρε δύο φορές στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Στεάουα ενώ πέτυχε και το νικητήριο γκολ στη νίκη επί της Διναμό Κιέβου στο “Νίκος Γκούμας”.

Η σεζόν δεν είχε ανάλογη συνέχεια για τον Παναθηναϊκό, οι πράσινοι τερμάτισαν 3οι στο πρωτάθλημα και έχασαν ακόμη ένα τελικό Κυπέλλου (από τον Ολυμπιακό με 2-0) όμως ο Λυμπερόπουλος είχε κερδίσει ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα. Σιγά-σιγά γινόταν απαραίτητος για τον Παναθηναϊκό.

Η κορύφωση

Το καλοκαίρι του 1999 την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού αναλαμβάνει ο Γιάννης Κυράστας και οι “πράσινοι”, κόντρα στα προγνωστικά, δημιουργούν μία από τις καλύτερες ομάδες της τελευταίας 20ετίας. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος, αγωνιζόμενος πλέον ως συμπαίκτης με ποδοσφαιριστές της δικής του γενιάς, (Μπασινάς, Καραγκούνης, Γκούμας) αναδεικνύεται σε απόλυτο πρωταγωνιστή εκείνου του ξεχωριστού συνόλου πραγματοποιώντας την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του.

Ο “Λύμπε” σκοράρει κατά ριπάς (τελειώνει το πρωτάθλημα με 23 γκολ), δημιουργεί για τους συμπαίκτες του, καταγράφει καρέ για πρώτη φορά (κόντρα στον Απόλλωνα στις 21 Μαϊου του 2000) και ανακηρύσσεται δικαιότατα από τους συναδέλφους του ως ο καλύτερος Ελληνας ποδοσφαιριστής της σεζόν. Ο τίτλος του πρωταθλητή όμως και πάλι του ξεφεύγει αφού ο Παναθηναϊκός έχασε στο νήμα το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό.

Στο παιχνίδι, μάλιστα, του δευτέρου γύρου (2-2) σκοράρει για πρώτη φορά με την πράσινη φανέλα κόντρα στον “αιώνιο” αντίπαλο αλλά το γκολ του (που είχε διαμορφώσει το 2-1) δεν ήταν αρκετό για να χαρίσει τη νίκη-τίτλος στον Παναθηναϊκό.

Ως ανταμοιβή για την έξοχη απόδοσή του έρχεται η ανανέωση του συμβολαίου του για ακόμη τρία χρόνια η οποία συνοδεύται και από μία γενναία αύξηση αποδοχών. Ο Λυμπερόπουλος γίνεται ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές της χώρας λαμβάνοντας ετησίως περίπου 400 εκατομμύρια δραχμές.

Η… μέση του Φεράρα

Με ένα νέο συμβόλαιο που του απέφερε πολλά χρήματα, ο Λυμπερόπουλος είχε πια το χρίσμα του ηγέτη του νέου Παναθηναϊκού. Μόλις στα 25 χρόνια του. Ο Αγγελος Αναστασιάδης δεν άργησε να του δώσει τα κλειδιά της ομάδας σε μία σεζόν κατά την οποία οι “πράσινοι” έκαναν μία σπουδαία ευρωπαϊκή πορεία με 14 επίσημα ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ!

Αναμφίβολα η φάση που σημάδεψε εκείνη τη σεζόν έλαβε χώρα στο παιχνίδι με τη Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ το οποίο σήμανε και την πρόκριση του Παναθηναϊκού στους “16” της διοργάνωσης. Οι “πράσινοι” είχαν κολλήσει στο 1-1 με τη “βέκια σινιόρα” και χρειάζονταν απεγνωσμένα ένα ακόμη γκολ για την πρόκριση. Στη φάση του 56′ ο Λυμπερόπουλος δέχεται την μπάλα αρκετά έξω από την περιοχή και αντί να επιχειρήσει ένα παραδοσιακό κοντρόλ, περνάει την στρογγυλή θεά κάτα από τα πόδια του Τσίρο Φεράρα και βρίσκεται τετ-α-τετ με τον φαν ντε Σαρ ο οποίος τον ανατρέπει. Οι συνέπειες…..αναμενόμενες. Πέναλτι, αποβολή και 2-1 από τον Αγγελο Μπασινά. Επτά λεπτά αργότερα, ο Λυμπερόπουλος με ένα ανοιχτό κοντρόλ και πάσα ετοιμάζει το 3-1 του Βαζέχα και ένα μεγάλο προσωπικό κρεσέντο έχει μόλις ολοκληρωθεί.

Η σεζόν έκρυβε και άλλες συγκινήσεις, κυρίως στα ευρωπαϊκά γήπεδα αλλά από τίτλους…δεν. Ο Παναθηναϊκός, πληρώνοντας την υπερπροσπάθεια της Ευρώπης, μένει αρκετά νωρίς εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος κάτι που θα συμβεί και την επόμενη χρονιά που είναι ίσως η χειρότερη στην καριέρα του Μεσσήνιου άσου. Ενας τραυματισμός στο παιχνίδι με τη Σλάβια Πράγας στις 22 Αυγούστου τον άφησε περίπου δύο μήνες εκτός και ο Ελληνας άσος, για πρώτη φορά στην καριέρα του, τελείωσε πρωτάθλημα χωρίς να πετύχει γκολ.

Το…καψώνι του Σάντος και ο τίτλος που χάθηκε στη Ριζούπολη

Τη σεζόν 2002-2003 ο Νίκος Λυμπερόπουλος φλέρταρε όσο ποτέ στη μέχρι τότε καριέρα του με τον τίτλο του πρωταθλητή. Μετά από ένα απογοητευτικό ξεκίνημα και αφού είχε εξωβελιστεί από την ενδεκάδα με απόφαση του Φερνάντο Σάντος, ο Καλαματιανός στράικερ επανήλθε δριμύτερος όταν την τεχνική ηγεσία ανέλαβε και πάλι ο Σέρχι Μαρκαριάν.

Κάτω από τις οδηγίες του Ουρουγουανού τεχνικού ο Παναθηναϊκός διαγράφει μία σχεδόν αψεγάδιαστη σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη με τον Λυμπερόπουλο να κατακτά για πρώτη φορά στην καριέρα του τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Τι έλειψε; Μα φυσικά το τρόπαιο του πρωταθλητή. Στο περίφημο, πλέον, ματς της Ριζούπολης ο Παναθηναϊκός πήγε στο γήπεδο του Απόλλωνα για δύο αποτελέσματα κόντρα στον Ολυμπιακό. Ηττήθηκε όμως άνετα με 3-0 (ο Λυμπερόπουλος έπαιξε και στα 90 λεπτά) και ο τίτλος…πέταξε και πάλι για τον Πειραιά. Το παιχνίδι εκείνο της 11ης Μαϊου του 2003 αποτελεί ουσιαστικά το κύκνειο άσμα του “Λύμπε” στον Παναθηναϊκό. Θεωρείται ένας από τους κύριους υπευθύνους της… τραγωδίας και το συμβόλαιό του δεν ανανεώνεται μετά από διοικητική απόφαση.

Στην ΑΕΚ ως δώρο Μελισσανίδη

Το καλοκαίρι του 2003 οι πληροφορίες και οι φήμες για τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του Νίκου Λυμπερόπουλου έδιναν και έπαιρναν.Μία από αυτές ανέφερε ότι ο 28χρονος, τότε, άσος είχε γευματίσει στο κότερο του Σωκράτη Κόκκαλη συζητώντας το ενδεχόμενο μεταγραφής του στον Ολυμπιακό. Ουδέποτε επιβεβαιώθηκε εκείνη η πληροφορία.Το σίγουρο είναι ότι ο “Λύμπε” δέχθηκε πρόταση από τον…Λευτέρη Πανταζή γιατον Πανιώνιο, φλέρταρε έντονα με τον ΠΑΟΚ αλλά κατέληξε στην ΑΕΚ μετά από προσωπική παρέμβαση του Δημήτρη Μελισσανίδη ο οποίος τον δώρισε στην Ενωση. Ετσι ο Λυμπερόπουλος συνεργάστηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Βγάζει, μάλιστα, ένα σημαντικό μέρος του κόστους της μεταγραφής του σκοράροντας ένα αποφασιστικής σημασίας γκολ στη ρεβάνς των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Γκρασχόπερς που έστειλε την ΑΕΚ στους χρυσοφόρους ομίλους. Περί διακρίσεων βέβαια τότε ούτε λόγος αφού τη σεζόν σημάδεψε ο εμφύλιος πόλεμος του Μπάγεβιτς με τους σκληροπυρηνικούς της Ορίτζιναλ που οδήγησε στην αποχώρηση του Σερβοέλληνα τεχνικού.

Το κατά τα άλλα θριαμβευτικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο καλοκαίρι του 2004 βρήκε τον Νίκο Λυμπερόπουλο να επενεξετάζει το μέλλον του παρακολουθώντας το Euro 2004 από την τηλεόραση καθώς δεν βρέθηκε στα σχέδια του Οτο Ρεχάγκελ ο οποίος προτίμησε τους Βρύζα, Νικολαϊδη και Παπαδόπουλο για την επίθεση της χρυσής Εθνικής ομάδας.

Ηγέτης στη νέα εποχή

Οταν ο Ντέμης Νικολαϊδης ανέλαβε τις τύχες της ΠΑΕ ΑΕΚ πήρε την απόφαση (που ήταν ουσιαστικά μονόδρομος) να περικόψει δραστικά το μπάτζετ και να ξεφορτωθεί σχεδόν όλα τα μεγάλα συμβόλαια.Την παρουσία όμως του Νίκου Λυμπερόπουλου (όπως και αυτήν του Κώστα Κατσουράνη) ο νέος διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ την θεώρησε απαραίτητη στη νέα εποχή.Είναι η σεζόν που ο Μεσσήνιος επιθετικός και ο Πατρινός μέσος αρχίζουν να δένονται με μία στενή φιλία που κρατάει μέχρι και τις μέρες μας.

Ο Λυμπερόπουλος είναι ο οδηγός για τα νέα παιδιά της ΑΕΚ, ο Φερνάντο Σάντος τον εμπιστεύεται πια τυφλά και η Ενωση του χαμηλού προϋπολογισμού φτάνει σχεδόν μία ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος με 9 γκολ του Καλαματιανού. Σκοράρει, όπως και την προηγούμενη σεζόν εναντίον του Παναθηναϊκού (χτίζοντας μία παράδοση χρόνων κόντρα στην παλιά του ομάδα) και εξελίσσεται σε ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της ομάδας κάτι που συνέχισε να ισχύει και την επόμενη χρονιά.

Ακόμα και ο Λορένθο Σέρα Φέρέρ που αντικαθιστά τον Σάντος το καλοκαίρι του 2006 υποκλίνεται στο ταλέντο του “Λύμπε” γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς ότι ο Ισπανός αντιμετώπιζε με…μπανζέ ύφος σχεδόν όλα τα εγχώρια ποδοσφαιρικά προϊόντα.

Η σεζόν 2006-07 είναι σημαδιακή για την ΑΕΚ και τον Νίκο Λυμπερόπουλο. Η Ενωση πετυχαίνει την πρώτη νίκη της ιστορίας της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (1-0 κόντρα στη Λιλ) με δράστη τον Καλαματιανό ο οποίος μ’ένα από τα γνωστά… μπομπόνια του διαμορφώνει το τελικό σκορ γράφοντας ιστορία. Τελειώνει τη σεζόν με 18 γκολ, αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος αλλά και πάλι του λείπει κάτι. Ενας συλλογικός τίτλος.

Πρωταθλητής στο γήπεδο και..εξωτερικό

Αν τη σεζόν 2002-2003 ο Λυμπερόπουλος άγγιξε το πρωτάθλημα, το 2007-08 το κατέκτησε αλλά δεν κατάφερε να το πανηγυρίσει. Η ΑΕΚ πήρε περισσότερους βαθμούς μέσα στο γήπεδο από τον Ολυμπιακό αλλά ελέω…Βάλνερ (και του μηδενισμού του Απόλλωνα Καλαμαριάς) η Ενωση έχασε τον τίτλο στα χαρτιά. Είχε όμως προηγηθεί το σπουδαίο 4-0 κόντρα στους “ερυθρόλευκους” (που σημαδεύτηκε από το εκπληκτικό γκολ του Καλαματιανού για το 3-0) αλλά και μία δήλωση που συζητήθηκε. Δημόσια και ευθαρσώς ο Νίκος Λυμπερόπουλος ισχυρίστηκε ότι η ΑΕΚ δεν έπρεπε να παίξει στα πλέι οφ διαμαρτυρόμενη για την απώλεια του τίτλου.

Το τέλος της σεζόν τον βρήκε και πάλι προβληματισμένο για τις εν Ελλάδι ποδοσφαιρικές συνθήκες. Και έτσι όταν έφτασε η δελεαστική πρόταση της Αϊντραχτ Φραγκφούρτης του Γιάννη Αμανατίδη ο “Λύμπε” δεν τον σκέφτηκε. Ο Μεσσήνιος πήρε την οικογένειά του και εγκαταστάθηκε για δύο χρόνια στη Γερμανία.

Πριν ανέβει όμως στο αεροπλάνο για τη μόνιμη εγκατάσταση στη Φραγκφούρτη, ενίσχυσε την Εθνική ομάδα (για την οποία πια υπολογιζόταν από τον Οτο Ρεχάγκελ) στο Euro της Αυστρίας και της Ελβετίας. Δεν συγκίνησε βέβαια το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με την απόδοσή του και τις επιδόσεις του αλλά για τον Λυμπερόπουλο η παρουσία και μόνο στο τουρνουά αποτελούσε μία δικαίωση.

Στη Γερμανία ο Λυμπερόπουλος θα βιώσει την καθολική, σχεδόν, αναγνώριση από ένα απαιτητικό ποδοσφαιρικό κοινό όπως αυτό της Φραγκφούρτης. Παρά το γεγονός ότι διένυε ήδη το 33ο έτος της ηλικίας του ο Ελληνας άσος δεν είχε κανένα πρόβλημα να προσαρμοστεί στα δεδομένα του γερμανικού πρωταθλήματος και να μετρήσει 50 συμμετοχές στην Μπουντεσλίγκα (και 10 γκολ) πριν επιστρέψει στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2010.

Στις 30 Απριλίου του 2011 αποκαταστάθηκε μία ιστορική αδικία. Σε μία βραδιά που το ελληνικό ποδόσφαιρο δέχθηκε απανωτά χτυπήματα από τη δράση των ανεγκέφαλων της εξέδρας, ο Νίκος Λυμπερόπουλος κατέκτησε το μοναδικό συλλογικό τίτλο της καριέρας του αφού η ΑΕΚ νίκησε 3-0 τον Ατρόμητο στον επεισοδιακό τελικό του Κυπέλλου. Ο “Λύμπε” άνοιξε το σκορ με κεφαλιά, αναδείχθηκε MVP της αναμέτρησης και σήκωσε με υπερηφάνια το τρόπαιο στον ουρανό. Παρά τη χαρά του όμως, βρήκε το σθένος να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα του τελικού υπερασπιζόμενος την κοινή λογική.

Οι αριθμοί του Νίκου Λυμπερόπουλου

Στη σχεδόν 20χρονη καριέρα του στα ελληνικά και μόνο γήπεδα ο Νίκος Λυμπερόπουλος κατέγραψε μερικές εντυπωσιακές επιδόσεις. Μόνο στην Α’ Εθνική (μετέπειτα σούπερ λιγκ) ο Μεσσήνιος άσος έχει καταγράψει 410 συμμετοχές και 167 γκολ.

Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέτρησε 88 συμμετοχές και 18 γκολ ενώ στο Κύπελλο Ελλάδας αγωνίστηκε 74 φορές και σκόραρε 34. Με τα χρώματα της Αϊντραχτ Φραγκφούρτης στο γερμανικό πρωτάθλημα ο “Λύμπε” είχε 50 ματς και 10 γκολ.

Τα γκολ στην Α’ Εθνική επιτεύχθηκαν ως εξής.Η συντριπτική πλειοψηφία (115) προήλθε από σουτ, άλλα 46 από κεφαλιές και μόλις 1 από χτύπημα φάουλ. Εχει επίσης σκοράρει 5 φορές από τη βούλα του πέναλτι σε 10 προσπάθειες. Ολα αυτά μόνο για την Α’ Εθνική.

Με την Εθνική ομάδα ο Νίκος Λυμπερόπουλος μετράει 74 αγώνες και 13 γκολ. Ντεμπούταρε ως παίκτης της Καλαμάτας στις 24 Ιανουαρίου του 1996 στο φιλικό παιχνίδι με το Ισραήλ

Εχει, τέλος, αποβληθεί δύο φορές στην εν Ελλάδι καριέρα του. Η πρώτη εξ αυτών ήταν στις 17 Σεπτεμβρίου του 1995 στο παιχνίδι της Καλαμάτας με τον Εδεσσαϊκό. Η δεύτερη στις 10 Απριλίου του 2005 όταν πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια στον αγώνα της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ μετά από…κοκορομαχία του με τον Δημήτρη Ζωγραφάκη.

Διαβάστε ακόμη: Ο…ράπερ Νίκος Λυμπερόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ