Μπαρτσελόνα: To big bang του Μπαρτομέου στο ποδόσφαιρο
H ημέρα χαράς για τους φίλα προσκείμενους στην Μπαρτσελόνα (το 'φεύγω' του Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου) έγινε προβληματισμός των απανταχού φανς του ποδοσφαίρου, καθώς όπως αποκάλυψε η European Super League δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει, αλλά κάτι που ΘΑ γίνει -και φαίνεται να έχει σχεδιαστεί από τη FIFA.
Tο Σάββατο 24/10, πριν από το πρώτο Clásico της σεζόν 2020-21, ο πρόεδρος του club που λέγεται Μπαρτσελόνα, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, διαβεβαίωνε μέσω του καταλανικού τηλεοπτικού σταθμού TV3 πως δεν επρόκειτο να αφήσει την καρέκλα του -στην οποία κάθεται από το 2014. Το αυτό έκανε και στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο που συγκάλεσε η ‘Μπάρσα’ τη Δευτέρα 26/10, μετά την ήττα από τη Ρεάλ (1-3) και το νέο ξέσπασμα των μελών του οργανισμού και των φιλάθλων. Αυτή ήταν η αφορμή. Ως αιτία προσδιορίζεται ο ρόλος που έπαιξε στη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε το club -στην ιστορία του- και είχε στο επίκεντρο το ‘θέλω να φύγω’ του Λίονελ Μέσι. Έγινε μεν, ‘μένω, αλλά να ξέρετε ότι ο Μπαρτομέου αθέτησε την υπόσχεση που μου ‘χε δώσει να με αφήσει να φύγω‘, αλλά ήταν ξεκάθαρο πια πως ο ηγέτης είχε κάνει έναν ακόμα -πολύ- λάθος χειρισμό, σε μια μακρά λίστα από κακές αντιδράσεις.
Περισσότερα από 20.000 club members υπέγραψαν το αίτημα να πάει στην ευχή του Θεού, μαζί με τους άμεσους συνεργάτες του, το οποίο συζητήθηκε υπό τη μορφή πρότασης μομφής. Οι Ισπανοί δημοσιογράφοι διαβεβαίωναν και ότι αυτήν τη φορά δεν θα τη γλίτωνε. Κάτι που δεν φάνηκε να τον έχει επηρεάσει στο ΔΣ της Δευτέρας 26/10, όπου είπε ‘θα μείνω στη θέση μου έως το τέλος της θητείας μου’. Δηλαδή, τις εκλογές τον Μάρτιο του 2021. Είπε και ότι ‘πρέπει να συγχαρούμε τους εαυτούς μας που ο Μέσι είναι ακόμα μαζί μας‘. Ασχολίαστο.
Εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα (Τρίτη 27/10), κάλεσε σε νέα συνάντηση τους ιθύνοντες για να για να ενημερώσει πως τελικά, θα φύγει και θα πάρει μαζί του όλα τα μέλη του ΔΣ. Είχε προηγηθεί η άρνηση της Generalitat de Catalunya -δηλαδή της Κυβέρνησης της Καταλονίας- να ‘σπρώξει’ την πρόταση μομφής προς τα μέσα του Νοέμβρη. Στην επιστολή που έστειλε ο Μπαρτομέου στον Πέρε Αραγόνιες -πρόεδρο της Generalitat- και αποκάλυψε η Sport, ανέφερε ότι δεν ήθελε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ψηφοφόρων, χαρακτηρίζοντας ‘ανεύθυνους’ τους ιθύνοντες της περιοχής που δεν έδωσαν το χρόνο να προετοιμαστούν, με κατάλληλα μέτρα, εν μέσω της πανδημίας.
FACT: στην πρόταση μομφής θα κατέθεταν ψήφο όλα τα μέλη του οργανισμού, σε μια περίοδο που υπάρχει ξέσπασμα πανδημίας στην Ισπανία και ένας μεγάλος αριθμός των ψηφοφόρων (+40.000 μέλη) είναι άνω των 60 χρόνων. Το 60% αυτών ζει στη Βαρκελώνη και την περιφέρεια της. Στη Βαρκελώνη επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη (27/10) 240.118 κρούσματα. Αποκαλύφθηκε και ότι οι νεκροί από Covid-19 είχαν φτάσει τους 13.858, από την 25η του Φλεβάρη και το πρώτο κρούσμα μέχρι σήμερα.
Ο Μπαρτομέου επιβεβαίωσε την αποκάλυψη της Sport, σε ομιλία που διήρκεσε 35 λεπτά. Όταν είπε όσα είχε να πει, δεν δέχθηκε ερωτήσεις και έφυγε. Το ισπανικό μέσο δεν είχε προβλέψει το θεαματικό της εξόδου του ηγέτη. Βλέπεις, μεταξύ αυτών που είπε στο ‘αντίο’ ήταν πως ‘η Μπάρσα υπέγραψε χθες την πρόταση που της έγινε να πάρει μέρος στο European Super League και εγγυάται την οικονομική σταθερότητα του οργανισμού’.
Δηλαδή, η Super League (η ‘κλειστή’ λίγκα των πιο ισχυρών ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης -τύπου ΝΒΑ) δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει -όπως συμβαίνει από τη δεκαετία του ’90, όταν πρωτοτέθηκε αυτό το concept. Είναι κάτι που έχει ήδη αποφασιστεί να γίνει.
Ποιος θα διοικήσει έως τις εκλογές
Κάπως έτσι φτάσαμε και στο θέμα μας, στο οποίο θα προχωρήσουμε αφότου σου πω ότι μέχρι τις εκλογές επικεφαλής του σχήματος που θα διοικεί την Μπαρτσελόνα θα είναι ο Κάρλες Τουσκέτς, λέκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Σημείωσε σε παρακαλώ και ότι ο Μπαρτομέου και οι διοικούντες που ‘χε επιλέξει, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αστικές αγωγές που θα τους προσδιορίζουν ως υπεύθυνους για το δημοσιονομικό έλλειμμα που εμφανίστηκε, στα χρόνια που διοικούσε.
Ο Τουσκέτς θα είναι ο επικεφαλής της επιτροπής διαχείρισης που θα είναι υπεύθυνη και για τις εκλογές. Είχε επιλεγεί από τον Τζουζέπ Λουίς Νούνιεθ, πρόεδρο του club από το 1978 έως το 2000, όταν ήταν 27 χρόνων. Ως ο νεαρότερος μάνατζερ του οργανισμού έπαιξε καταλυτικό ρόλο (χάριν των γνώσεων που ‘χε επί της αγοράς του ξένου συναλλάγματος) στις κινήσεις που έγιναν, προκειμένου να υπογράψει ο Ντιέγκο Μαραντόνα (τo 1982). Το 1983 ο τραπεζίτης και επιχειρηματίας δημιούργησε επενδυτικό fund που εξαγοράστηκε από τη Banco Mediolanum, όπου τελεί χρέη προέδρου. Το 2006 ‘έφτιαξε’ την ‘πιο σημαντική ανεξάρτητη εταιρία ασφαλείας της Ισπανίας’ την οποία ονόμασε TREA Group.
Τι είναι η Super League;
Πάμε τώρα, στο ‘α δεν σας είπα’ του Μπαρτομέου: τη Super League που ‘χε προαναγγείλει το Spiegel από το 2018. Είχε αποκαλύψει και ότι στόχος ήταν να αρχίσει να ‘τρέχει’ από το 2021. Τότε εν τω μεταξύ, δεν υπήρχε υποψία επί της πανδημίας -που έκανε την ανάγκη μεγαλύτερη. Υπήρχαν και 11 ομάδες: οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Γιουβέντους, Παρί, Μίλαν ως ‘ιδρυτές’ και οι Ατλέτικο, Ντούρτμουντ, Μαρσέιγ, Ίντερ, Ρόμα, ως ‘αρχικοί καλεσμένοι’. Οι έχοντες γνώση εξηγούσαν ότι αυτός ήταν ο τρόπος που είχαν βρει ‘δυνατοί’ σύλλογοι για να εξηγήσουν στην UEFA πως είχε έλθει η ώρα για δραστικές αλλαγές.
Τότε η FIFA έλεγε πως δεν γίνονται αυτά και η UEFA διατράνωνε την αντίθεση της στο format ‘που τελικά, θα γίνει βαρετό’. Ξέρεις ότι στη ζωή είναι χρήσιμο να μη λες ‘ποτέ’. Και ‘πάντα’.
Το έδαφος προαλειφόταν καιρό
Στις 27 του Μάρτη του 2019 η European Club Association (ECA) είχε ενημερώσει πως εγκρίνει την έναρξη των συζητήσεων για την αναδιαμόρφωση του UEFA Champions League από το 2024. Είχε συγκληθεί Γενική Συνέλευση, στο Άμστερνταμ όπου τέθηκε το θέμα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην υπάρξει αποσκίρτηση.
Μια από τις προτάσεις ήταν να μετέχουν 32 ομάδες στην κορυφαία διοργάνωση και να γίνονται τα ματς το σαββατοκύριακο -με εκείνα των λιγκών να διεξάγονται μέσα στην εβδομάδα. Στη σύσκεψη είχε παραβρεθεί και ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Σέφεριν, ο οποίος στήριξε το πλάνο δημιουργίας European Super League, με τη συμμετοχή των ελίτ ομάδων της ηπείρου. Σε αυτήν, προφανώς, αντιτίθενται τα περισσότερα clubs.
Η πρόταση του Σέφεριν για να γίνει -θεωρητικά- η ζωή όλων πιο εύκολη είναι να αποκτήσει 64 ομάδες το UEFA Europa League, που θα είχε δυο περιφέρειες. Οι δυο τελευταίοι της κατάταξης του Champions League θα αποχωρούσαν για το Europa League, με τους δυο κορυφαίους αυτής της διοργάνωσης να κάνουν την αντίθετη διαδρομή. Οι ισχυροί δεν το ήθελαν αυτό. Ήθελαν κάτι δικό τους.
Το σχόλιο που είχε να κάνει -επί της πρότασης- εκπρόσωπος ομάδας της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης ήταν πως “τα μεγάλα clubs ωστόσο, θα ‘χουν τη δική τους, αποκλειστική, διοργάνωση. Αν μετακινηθούν το σαββατοκύριακο, o αντίκτυπος στο υπόλοιπο -πιο μετριοπαθές- ποδόσφαιρο και τις εθνικές λίγκες θα είναι καταστροφική”.
Ξέρω πως δεν θα εκπλαγείς αν σου πω ότι οι κορυφαίοι οργανισμοί δεν ένιωσαν κάποια ανάγκη να απολογηθούν -επί των προθέσεων τους. Συνέχισαν να κινούνται σε πλήρη αρμονία, εξηγώντας πως “αυτό που μας νοιάζει είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας. Οι στόχοι μας δεν συμπίπτουν με εκείνους που ‘χει η μεγαλύτερη πλειοψηφία, αλλά δεν χρειαζόμαστε τη στήριξη τους, για να προχωρήσουμε”.
Ένα χρόνο μετά το “μια ‘κλειστή’ λίγκα θα πλήξει τις αρχές της αλληλεγγύσης, της πρόκρισης και του υποβιβασμού και τελικά των ‘ανοιχτών’ λιγκών -πράγματα για τα οποία δεν διαπραγματευόμαστε” της UEFA που ενημέρωσε προ ημερών ότι ‘έχασε’ 600 εκατομμύρια δολάρια, λόγω της πανδημιας και θα μειώσει τα χρήματα που θα παίρνουν οι σύλλογοι για την προσεχή πενταετία, οι πληροφορίες θέλουν τη FIFA να είναι πίσω από τη Super League που ‘χει δομηθεί μέχρι τελείας και σου αποκωδικοποίησε ο Γιάννης Φιλέρης. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τα μέλη της σούπερ λίγκας θα παίζουν και στις εθνικές λίγκες -με ξεκάθαρη την προτεραιότητα.
FACT: Η FIFA αποφασίζει για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Δηλαδή, αν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν ό,τι θέλουν, δίχως την έγκριση της, μπορεί να αποκλείσει τους παίκτες αυτών των clubs από τα Παγκόσμια Κύπελλα και όποια άλλη διοργάνωση της ανήκει -θα δεις στη συνέχεια. Μπορεί να σταματήσει και τις μεταγραφές των μελών των ‘αποστατών’. Μπορεί να ζητήσει και από τις εθνικές ομοσπονδίες να αποκλείσουν/τιμωρήσουν παίκτες. Άρα για να ‘χει φτάσει η Super League εδώ που ‘χει φτάσει, προφανώς και έχει γνώση η παγκόσμια ομοσπονδία -που επισήμως είπε πως δεν θέλει να σχολιάσει.
Το Club World Cup θα μετρά τον πλούτο
Κατά τις αποφάσεις της ECA, το Μάρτη του 2019, ο διαχωρισμός μεταξύ του ‘εσύ έχεις λεφτά, εσύ όχι’ θα γινόταν μέσω του νέου Club World Cup που θα λανσαριστεί από το 2021. Πέραν του ότι οι διοργανώσεις είναι ήδη πολλές (και κάπου πρέπει να μπει μια τελεία, για να μην επέλθει κορεσμός), το τουρνουά αυτό θα έρχεται σε άμεσο ανταγωνισμό με το UEFA Champions League, ενώ θα πάρει μεγαλύτερο χώρο (θα ‘χε μεγαλύτερο λόγο) σε όσα κάνουν οι οργανισμοί η FIFA.
Πάλι δεν θα σοκαριστείς αν μάθεις πως οι πλούσιοι στηρίζουν το event που εμπνεύστηκε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιοβάνι Ινφαντίνο, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να δηλώνει χαρακτηριστικά πως “η ιδέα είναι καλή, γιατί είναι ένα καλύτερο τουρνουά που μπορεί να γίνει πιο επικερδές”. Κάπου εδώ θα ήθελα να σου πω ότι η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο κύριος λόγος που δεν ενώθηκε το ευρωπαϊκό μπάσκετ το 2016, αφού ήταν αυτή που βρήκε την IMG, για να ‘ματσάρει’ τα χρήματα που έδινε στις ομάδες η FIBA Europe και να συνεχίσει να υπάρχει Eυρωλίγκα. Εν τω μεταξύ, όλοι ξέρουμε πόσο καλά πήγε αυτό το project (με τις 4 διασυλλογικές διοργανώσεις).
Το νέο Cup World Cup (η συνάντηση των πρωταθλητών των έξι συνομοσπονδιών, θα έχει τις 24 μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου, θα γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια -όχι όμως, σε διαστήματα που δεν ενοχλούν τις κορυφαίες ευρωπαϊκές λίγκες όπως συνέβαινε έως τώρα) έχει εγκριθεί από όλες τις συνομοσπονδίες της FIFA, πλην της UEFA. Αν ανησυχεί η παγκόσμια ομοσπονδία; Δες λίγο τι είπαν εκπρόσωποι της. “Η απειλή για μποϊκοτάζ από τα ευρωπαϊκά clubs θα κρατήσει μέχρι να δουν τα οικονομικά οφέλη που θα υπάρξουν από τη νέα διοργάνωση“.
Ο Τζόναθαν Ουίλσον είχε επισημάνει τον περασμένο Ιανουάριο για τη συνθήκη που θέλει ‘ένα με δυο clubs να κυριαρχούν στις τέσσερις, από τις πέντε κορυφαίες ευρωπαϊκές λίγκες’ για το γεγονός ότι ‘η ψαλίδα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών στην Premier League γίνεται ολοένα μεγαλύτερη’, πριν ενημερώσει ότι “οι πλούσιοι γίνονται πιο πλούσιοι εντός των λιγκών τους, με τις πλούσιες λίγκες επίσης να γίνονται πιο πλούσιες, συγκριτικά με τις άλλες. Τα knock out του Champions League περιλαμβάνουν συλλόγους από τις πέντε μεγαλύτερες δυτικές ευρωπαϊκές λίγκες. Οι last 32 του Europa League διαθέτουν τρία clubs από την ανατολική Ευρώπη, ενώ ανάλογη είναι η εξέλιξη και των Παγκοσμίων Κυπέλλων -με τις πλούσιες δυτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις. Και παρ’ όλα αυτά, οι πλούσιοι απαιτούν περισσότερα“.
Η εκτίμηση που έκανε ο Βρετανός είναι πως ‘η συμμετοχή στο Club World Cup θα χρειάζεται πολλά λεφτά. Μιλούν για 50 με 60 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για να πάρει κάποιος μέρος, ενώ θα προσφέρουν όλοι και μέρος του επάθλου. Αυτό θα μεγαλώσει περισσότερο την απόσταση μεταξύ των οικονομικά δυνατών οργανισμών και αυτών που δεν είναι τόσο δυνατοί’. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως “όπου μεταξύ άλλων, η ΤΡ Μαζέμπε, πρωταθλήτρια τα 7 από τα εννέα τελευταία χρόνια στο Κονγκό, έχει μπάτζετ 10 εκατομμύρια ευρώ. Τι θα της συμβεί, αν ‘χρεωθεί’ και τα έξοδα για το Club World Club;“. Η απάντηση μάλλον είναι ξεκάθαρη.