ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μίλαν 2007 ή Γιουβέντους 2018; Η απόλυτη ποδοσφαιρική σύγκριση

Η Μίλαν πήρε το τελευταίο Champions League της το 2006-2007. Η Γιουβέντους φέτος ψάχνει το δικό της ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ποια ομάδα, όμως, είναι καλύτερη; Εκείνοι οι 'ροσονέρι' ή οι φετινοί 'μπιανκονέρι';

Μίλαν 2007 ή Γιουβέντους 2018; Η απόλυτη ποδοσφαιρική σύγκριση
AP Photo/Luca Bruno, Dave Thompson, Antonio Calanni, Luca Bruno

Το ντέρμπι μεταξύ των δύο κορυφαίων ομάδων της Serie A φέρνει αντιμέτωπες Μίλαν και Γιουβέντους σε δύο εντελώς διαφορετικές περιόδους της ιστορίας τους. Οι ‘ροσονέρι’ βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου μάχονται για να επανέλθουν στην ελίτ του ιταλικού και διεθνή ποδοσφαίρου, οι ‘μπιανκονέρι’ πασχίζουν να γίνουν ξανά κυρίαρχοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η φετινή ομάδα, με την προσθήκη του Κριστιάνο Ρονάλντο, αναντίρρητα στοχεύει να γίνει αυτό που κάποτε ήταν η Μίλαν. Ήδη, η ‘γηραιά κυρία’ συγκαταλέγεται στα φαβορί για την κατάκτηση του Champions League, μετά από δύο χαμένους τελικούς στο πρόσφατο παρελθόν.

Η φετινή ομάδα έχει τα φόντα να πατήσει στην κορυφή της Ευρώπης, όπως είχε κάνει τελευταία φορά η Μίλαν το 2006-2007, στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου. Ποια ομάδα είναι καλύτερη από τις δύο, όμως; Η τρομερή Μίλαν του Κακά ή η Γιουβέντους του Κριστιάνο Ρονάλντο; Η Μίλαν του μαέστρου Αντρέα Πίρλο ή εκείνη του ασύλληπτου Πάουλο Ντιμπάλα;

Το Contra.gr έκανε σύγκριση παίκτη με παίκτη με βάση τη σεζόν που είχε τότε (2006-2007) και τώρα (2018-2019), χωρίς να ασχοληθεί με τις υπόλοιπες σεζόν της καριέρας τους. Ως εκ τούτου, η παρουσία του Βραζιλιάνου Ρονάλντο στο ρόστερ της Μίλαν δεν παίζει και μεγάλο ρόλο, ή το όνομα του 38χρονου Πάολο Μαλντίνι. Αντιστοίχως, ο Λεονάρντο Μπονούτσι κρίνεται με βάση το τι κάνει σε αυτήν την εκκίνηση της σεζόν και όχι σε σχέση με το τι έκανε πέρυσι ή πρόπερσι.

Με αυτά τα δεδομένα, αναδείξαμε τον νικητή και το ίδιο πρέπει να κάνεις κι εσύ, ψηφίζοντας στα σχετικά polls: Ποια ομάδα είναι καλύτερη; Η Μίλαν του 2006-2007 ή η Γιουβέντους του 2018-2019;

Αν και η καριέρα του Ντίντα στη Μίλαν άρχισε με κακές εμφανίσεις, γκάφες και τιμωρία για πλαστό διαβατήριο, ωρίμασε σαν το καλό κρασί και γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες του κόσμου.

Ο Στσέσνι εντυπωσίασε στη Ρόμα ως δανεικός από την Άρσεναλ, αφήνοντας πίσω του τον Άλισον το 2016-2017, ενώ πέρυσι υπήρξε όντως άξιος αντικαταστάτης του Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Φέτος, δεν δείχνει την περσινή φόρμα, με συνέπεια να χάνει στα σημεία από τον Βραζιλιάνο αντίπαλό του.

Νικητής Contra.gr: Μίλαν

Υπό άλλες συνθήκες δεν θα υπήρχε καν σύγκριση, ωστόσο τη σεζόν 2006-2007 ο Καφού ήταν ήδη 36 ετών και μπορεί να συμπλήρωσε 35 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, η ηλικία του ήταν εμφανής. Οι κούρσες του παρελθόντος είχαν μειωθεί, έπαιζε σε επιλεγμένους αγώνες και η προσφορά του ήταν μικρότερη.

Ο Ζοάο Κανσέλο αποδεικνύεται λίρα εκατό για τη Γιουβέντους τη φετινή σεζόν. Όχι μόνο επειδή πέρυσι βρισκόταν στις τάξεις της Ίντερ, αλλά επειδή εξελίσσεται σε αναβάθμιση του… διαδόχου του Καφού, Ντάνι Άλβες. Ο Πορτογάλος δεξιός φουλ μπακ είναι με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης στην Ιταλία από εκείνη την πλευρά και κερδίζει και αυτό το match up.

Νικητής Contra.gr: Γιουβέντους

Σε αντίθεση με τον Καφού, ο Αλεσάντρο Νέστα στα 30 του έπαιξε λιγότερα παιχνίδια από το αναμενόμενο όχι λόγω ηλικίας, αλλά λόγω τραυματισμών. Ο Ιταλός κεντρικός αμυντικός δεν είχε σταθεί τυχερός εκείνη τη σεζόν, αφού κατάφερε να αγωνιστεί μόλις σε 14 παιχνίδια πρωταθλήματος και 8 στο Champions League. Όταν έπαιζε, πάντως, ήταν ο συνήθης ‘βράχος’ της άμυνας.

Η επιστροφή του Λεονάρντο Μπονούτσι στη Γιουβέντους εξελίσσεται σε μία μορφή απαντήσεων στους φιλάθλους που δεν ήθελαν τον πρώην αρχηγό της Μίλαν ξανά στην ομάδα που ‘πρόδοσε’. Μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει καλά, έχει αποσπάσει φιλοφρονήσεις ακόμα και από τον Ζοζέ Μουρίνιο, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έχει πιάσει τα προπέρσινα στάνταρ, όταν ήταν αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος στόπερ του κόσμου. Γι’ αυτό και χάνει από τη… μισή σεζόν του Νέστα.

Νικητής Contra.gr: Μίλαν

Αν ο Καφού στα 36 του ήταν μεγάλος, ο Πάολο Μαλντίνι στα 38 χρειαζόταν ακόμα μεγαλύτερη ειδική διαχείριση. Η παρουσία του Κάχα Καλάτζε, του Ντάριο Σίμιτς και του… 40χρονου Αλεσάντο Κοστακούρτα βοηθούσε, ωστόσο ήταν εμφανές ότι ο capitano ήταν περισσότερο πηγή έμπνευσης και οδηγιών, παρά εκτέλεσης.

Ο Τζιόρτζιο Κιελίνι έχει έναν παρόμοιο ρόλο στη Γιουβέντους και φέτος. Η επιστροφή του Μπονούτσι τον απάλλαξε από καταστάσεις που δεν είχε συνηθίσει στο παρελθόν και πλέον μπορεί να ασχολείται με πιο ταιριαστά στα προσόντα του πράγματα. Αυτό κάνει με επιτυχία και γι’ αυτό κερδίζει τον κατά… 4 χρόνια μεγαλύτερό του Μαλντίνι.

Νικητής Contra.gr: Γιουβέντους

Ο Μάρεκ Γιανκουλόβσκι αποτελεί έναν από τους πλέον ξεχασμένους παίκτες εκείνης της Μίλαν, παρότι ήταν 3ος σε συμμετοχές με 50 αγώνες τη σεζόν 2006-2007. Στα 30 του, άντεχε ακόμα να ανεβοκατεβαίνει την αριστερή πτέρυγα και δεν είχε ισάξιο αντικαταστάτη (ο Σερζίνιο είχε διαφορετικό στιλ). Πραγματοποίησε αρκετά καλή σεζόν, αν και εκτοξεύθηκε την επόμενη χρονιά.

Ο Άλεξ Σάντρο συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό με πέρυσι. Επιδραστικός ιδίως στην επίθεση και σε σχήματα όπου καλύπτει όλη την πτέρυγα, πλέον έχει περιορίσει τις κούρσες του λόγω αλλαγής διάταξης, ωστόσο παραμένει σε υψηλό επίπεδο και είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει αγωνιστεί σε όλα τα φετινά παιχνίδια της ομάδας, παίρνοντας τη νίκη στα σημεία από τον Τσέχο.

Νικητής Contra.gr: Γιουβέντους

Το 2006-2007 ήταν μία τυπική χρονιά για τον Τζενάρο Γκατούζο, με ακατάπαυστα χιλιόμετρα, πολλά φάουλ, κίτρινες κάρτες και αποτελέσματα σε όλη αυτήν τη δουλειά. Παίζοντας πάντα κέντρο δεξιά ή τέρμα δεξιά, κάλυπτε τόσο τον άξονα όσο και την πλευρά του Καφού, με τις απαιτήσεις αυξημένες λόγω της ηλικίας του Βραζιλιάνου. Στα 28 του, ο Ρίνο είχε πολύ αντοχή ακόμη.

Ο Μπλεζ Ματουιντί δεν έχει ακριβώς τον ίδιο ρόλο. Πιο επιθετικογενής παίκτης, παίζει από τα αριστερά και μετά από μία κακή χρονιά στη Γιουβέντους, αρχίζει να βρίσκει τα πατήματά του φέτος. Συνεργάζεται καλά με τους παίκτες μπροστά του και έχει προσφέρει αρκετά με 2 γκολ και 2 ασίστ σε 14 παιχνίδια, όμως έχει δρόμο μπροστά του μέχρι να φτάσει στο επίπεδο προσφοράς του Γκατούζο.

Νικητής Contra.gr: Μίλαν

Η ταυτότητα του Κλάρενς Ζέεντορφ έδειχνε 30, το σώμα του, όμως, είχε διαφορετική άποψη. Ο Ολλανδός μέσος χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές θέσεις εκείνη τη σεζόν, είτε αριστερά στη μεσαία γραμμή, είτε λίγο πιο μπροστά στο ‘Χριστουγεννιάτικο δέντρο’ είτε ως αριστερός επιθετικός σε 4-3-3 και σε όλες τις περιπτώσεις ήταν απειλητικός για τον αντίπαλο. Με 10 γκολ και 5 ασίστ σε 51 αγώνες, υπήρξε βασικός συντελεστής εκείνης της επιτυχίας.

Ο Εμρέ Τζαν συμφώνησε με τη Γιουβέντους αρκετούς μήνες πριν εκπνεύσει το συμβόλαιό του με τη Λίβερπουλ και όλοι περίμεναν να πάρει τη θέση του Σάμι Κεντίρα στη μεσαία γραμμή. Μπορεί να κατάφερε να εκτοπίσει τον Γερμανό, ωστόσο δεν υπολόγιζε στον Ροντρίγκο Μπετανκούρ, τον 21χρονο Ουρουγουανό που αποδεικνύεται πιο χρήσιμος, ειδικά από τη στιγμή που τόσο ο ένας Γερμανός όσο και ο άλλος παρουσιάζονται ξανά επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Η νίκη του Ζέεντορφ είναι ξεκάθαρη.

Νικητής Contra.gr: Μίλαν

Σε ηλικία 27 ετών, ο Αντρέα Πίρλο βρέθηκε στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του. Προερχόταν από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου ήταν ο κρυφός MVP, ενώ συμμετείχε σε 52 αγώνες της Μίλαν το 2006-2007, περισσότερους από κάθε συμπαίκτη του. Η δουλειά του γνωστή, την έκανε με τον γνωστό, αργό και αποτελεσματικό ρυθμό, σε μία από τις καλύτερες σεζόν της πορείας του.

Οι προσπάθειες των προπονητών του να τον αξιοποιήσουν σε πιο προωθημένες θέσεις μοιάζουν αστείες. Ο Μίραλεμ Πιάνιτς βρήκε το… λιμάνι του στη θέση Πίρλο, δημιουργώντας παιχνίδι από πίσω, βγάζοντας ψηλές μπαλιές στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, αναλαμβάνοντας πολλά στημένα. Παρότι φέτος αλλάζουν συνεχώς τα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν, εκείνος δηλώνει ‘παρών’ με 3 γκολ και μία ασίστ. Αν είχε άλλον αντίπαλο, θα ήταν νικητής, αλλά όχι κόντρα στον άνθρωπο που διαδέχθηκε σε αυτόν τον ρόλο στη ‘γηραιά κυρία’.

Νικητής Contra.gr: Μίλαν

Το τέλος της σεζόν 2006-2007 τον βρήκε με τέτοια απόδοση, που του χάρισε τη ‘Χρυσή Μπάλα’. Ήταν η εποχή που μπορούσε να υπερηφανευτεί πως πρόκειται για τον καλύτερο παίκτη του κόσμου, με αποδείξεις τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στην τροπαιοθήκη του. Ο Κακά ήταν το πρόσωπο εκείνης της Μίλαν, αφού ήταν ταυτόχρονα ο πρώτος σκόρερ σε όλες τις διοργανώσεις με 18 γκολ αλλά και ο πρώτος σε ασίστ με 10.

Η περσινή χρονιά βρήκε τον Πάουλο Ντιμπάλα στην κορυφή των σκόρερ τόσο στη Serie A όσο και συνολικά για τη Γιουβέντους, ωστόσο τη φετινή υπήρχε κίνδυνος να μην είναι καν βασικός. Ο Αργεντινός επιθετικός έδωσε απαντήσεις, βρήκε τον χώρο του στη διάταξη των ‘μπιανκονέρι’ και μετράει ήδη 6 γκολ και μία ασίστ σε 13 παιχνίδια, δείχνοντας ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητα το μέλλον αυτού του συλλόγου. Μόνο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τον κορυφαίο παίκτη του κόσμου για το 2007.

Νικητής Contra.gr: Μίλαν

Χωρίς τα δύο γκολ στον τελικό του Champions League, ο Φιλίπο Ιντζάγκι θα ολοκλήρωνε τη σεζόν με μονοψήφιο αριθμό τερμάτων σε 37 αγώνες για όλες τις διοργανώσεις. Η εμπειρία του και η δυνατότητα να ανοίγει χώρους και να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή ήταν αρκετά στοιχεία ώστε να τον φέρουν στο βασικό σχήμα σε 10 αγώνες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (σημείωσε 6 γκολ), έστω κι αν στο πρωτάθλημα άρχισε μόλις σε 11 ματς.

Μετά από την πολύκροτη μεταγραφή των 100.000.000 ευρώ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο άργησε να πάρει μπροστά, ωστόσο όταν το κατάφερε, ήταν ασταμάτητος. Ο Πορτογάλος επιθετικός είναι ο πρώτος σκόρερ της Γιουβέντους με 8 γκολ σε 14 αγώνες μέχρι στιγμής και ο 3ος σε λεπτά συμμετοχής πίσω από Στσέσνι και Μπονούτσι. Μπορεί να έχασε τα βραβεία του κορυφαίου παίκτη του κόσμου των τελευταίων δύο ετών, ωστόσο δεν είναι δυνατό να χάσει σε αυτήν τη μάχη με τον Ιντζάγκι.

Νικητής Contra.gr: Γιουβέντους

Παρότι στην ομάδα υπήρχαν επιθετικοί όπως ο Ιντζάγκι, ο Ρονάλντο και ο Ρικάρντο Ολιβέιρα, η βασική επιλογή για τη γραμμή κρούσης ήταν ο Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο. Τα 16 γκολ που σημείωσε σε όλες τις διοργανώσεις ήταν σημαντικά ώστε να επουλωθεί κάπως η πληγή της αποχώρησης του Αντρέι Σεβτσένκο, ωστόσο ο Ιταλός επιθετικός δεν βρέθηκε στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του και το τέλος της σεζόν τον βρήκε να ζητάει μεταγραφή.

Ο Μάριο Μάντζουκιτς επίσης αποτελεί περίπτωση ενός επιθετικού που μετά από μία δεκαετία λίγοι θα θυμούνται την προσφορά του. Πέρυσι εκτοπίστηκε στα άκρα για χάρη του Γκονσάλο Ιγκουαΐν, φέτος επέστρεψε στον άξονα, ώστε να επιτρέπει στον Ρονάλντο να κινείται ελεύθερα στον χώρο. Ο Κροάτης επιθετικός, προερχόμενος από ένα καταπληκτικό Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει ανταπεξέρθει μια χαρά στη νέα πρόκληση της καριέρας του και σίγουρα βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από τον Τζιλαρντίνο.

Νικητής Contra.gr: Γιουβέντους

Μετά από μία 5ετία σε μία ομάδα που μονίμως ενισχυόταν, ο Αντσελότι δεν χρειαζόταν ιδιαίτερες κινήσεις για να την καθοδηγήσει στη νέα σεζόν. Ακόμα και η μοναδική μεγάλη αλλαγή που προέκυψε, η απώλεια του Σεβτσένκο η οποία ήταν γνωστή από μήνες, καλύφθηκε εκ των έσω, με τον Τζιλαρντίνο να παίρνει φανέλα βασικού αντί του Ουκρανού. Το έργο του ήταν η συντήρηση της ομάδας σε ανταγωνιστικό επίπεδο, μετά και από το σοκ του Calciopoli, κάτι που το πέτυχε εν μέρει, με το τρόπαιο του Champions League και την 3η θέση στη βαθμολογία (4η μετά από την αφαίρεση βαθμών).

Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι βρίσκεται κι αυτός αρκετά χρόνια πια στη Γιουβέντους, ωστόσο φέτος του παρουσιάστηκαν δύο μεγάλες προκλήσεις. Αφενός να δεχθεί πίσω τον Μπονούτσι, τον παίκτη που παράτησε στα κρύα του λουτρού πέρυσι τον σύλλογο και πήγε στον ανταγωνιστή, λόγω της κόντρας που είχε με τον προπονητή του. Η άλλη πρόκληση ήταν η προσάρτηση του Ρονάλντο σε μία επιτυχημένη συνταγή, ώστε να την κάνει ακόμη καλύτερη. Μέχρι στιγμής, ο Ιταλός προπονητής έχει πάρει άριστα, αφού έχει αναδείξει και τους δύο παίκτες στη φετινή ομάδα, χωρίς να… τσακωθεί ακόμα με κανένα, με συνέπεια να παίρνει τον πόντο.

Νικητής Contra.gr: Γιουβέντους

( Μίλαν: Ζέλικο Κάλατς, Μάρκο Στοράρι, Βαλέριο Φιόρι, Μάσιμο Όντο, Ντανιέλε Μπονέρα, Ντάριο Σίμιτς, Κάχα Καλάτζε, Αλεσάντρο Κοστακούρτα, Τζιουζέπε Φαβάλι, Σερζίνιο, Λεάντρο Γκρίμι, Λούκα Αντονέλι, Ματέο Νταρμιάν, Φερντινάντο Βιτοφραντσέσκο, Ματέο Μπρουσκατζίν, Γιοάν Γκουρκίφ, Μάσιμο Αμπροζίνι, Άλεξ Γκουέρτσι, Κριστιάν Μπρόκι, Γκαστόνε Μποτίνι, Ματέο Λουνάτι, Ρονάλντο, Ντάβιντε ντι Τζενάρο, Μάρκο Μποριέλο, Ρικάρντο Ολιβέιρα, Γουιλί Ομπαμεγιάνγκ)

Η Μίλαν του 2006-2007 είχε την πολυτέλεια να έχει ονόματα όπως ο Ρονάλντο και ο Γιοάν Γκουρκίφ στον πάγκο. Ο Μάσιμο Αμπροζίνι ήταν ο 12ος παίκτης, ενώ ο Ρικάρντο Ολιβέιρα και ο Μάρκο Μποριέλο φερέλπιδες επιθετικοί. Ο Κοστακούρτα και ο Καλάτζε προσέφεραν τεράστιες βοήθειες στην άμυνα, ενώ ο Σερζίνιο ήταν σχεδόν πάντα η πρώτη αλλαγή του Αντσελότι όταν τα πράγματα πήγαιναν άσχημα, με τον Μάσιμο Όντο να περιμένει στην άλλη πλευρά της άμυνας και τους νεαρούς Λούκα Αντονέλι και Ματέο Νταρμιάν ακόμα σε δεύτερη μοίρα.

( Γιουβέντους: Κάρλο Πινσόλιο, Ματία Περίν, Ματία ντε Σίλιο, Μεντχί Μπενατιά, Αντρέα Μπαρτζάλι, Ντανιέλε Ρουγκάνι, Λεονάρντο Σπινατσόλα, Σάμι Κεντίρα, Ροντρίγκο Μπετανκούρ, Ντόουγκλας Κόστα, Χουάν Κουαδράδο, Μουάζ Κιν, Φεντερίκο Μπερναρντέσκι)

Η Γιουβέντους κρατάει στον πάγκο τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα της εθνικής Ιταλίας, Ματία Περίν, που αυτήν τη στιγμή ίσως είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον βασικό, Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, καθώς και δύο παίκτες που έχουν σχεδόν τα ίδια λεπτά με τους βασικούς. Ντόουγκλας Κόστα και Χουάν Κουαδράδο χρησιμοποιούνται αναλόγως τη διάταξη και τον αντίπαλο και τα πηγαίνουν περίφημα με γκολ και ασίστ. Ο Φεντερίκο Μπερναρντέσκι αποτελεί ακόμα μία αξιόπιστη λύση στην επίθεση, ενώ οι Μπετανκούρ και Κεντίρα είναι οι μοναδικές επιλογές για το ‘φτωχό’ κέντρο. Τουναντίον, στα στόπερ περιμένουν οι Μεντχί Μπενατιά, Ντανιέλε Ρουγκάνι και Αντρέα Μπαρτζάλι, που σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα θα ήταν βσικοί και αναντικατάστατοι, σε αντίθεση με τα αναπληρωματικά μπακ (Ματία ντε Σίλιο, Λεονάρντο Σπινατσόλα). Αθροιστικά, η Μίλαν διαθέτει πληρότητα, όμως η ποιότητα και ο πόντος μοιάζει να ανήκει στη Γιουβέντους.

Νικητής Contra.gr: Γιουβέντους

ΚΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ CONTRA.GR ΕΙΝΑΙ Η ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΜΕ 7-6

Photo credits: AP Photo/Luca Bruno, Dave Thompson, Antonio Calanni, Luca Bruno