Μεταγραφές που θα άλλαζαν την ιστορία αλλά χάλασαν στο παρά ένα
Ο Τιερί Ανρί στην Ρεάλ. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο στη Μάλαγα. Ο Κιλιάν Εμπαπέ στην Λειψία. Ο Λιονέλ Μέσι στην Ρίβερ Πλέιτ. Ο Ροναλντίνιο στη Ντόρτμουντ. Οι μεταγραφές που θα άλλαζαν την ιστορία του ποδοσφαίρου, όπως την γνωρίζουμε σήμερα.
Την ιστορία στο ποδόσφαιρο την ξέρουμε από τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί. Γραμμένη από τους πρωταγωνιστές, ποδοσφαιριστές ή συλλόγους. Ωστόσο στην διάρκεια των χρόνων υπήρξαν αποφάσεις, συγκυρίες ή παρεμβάσεις τρίτων, που θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει το σκηνικό. Να είχαν γράψει μια ιστορία διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε. Ας θυμηθούμε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, όπου η μοίρα αποφάσισε πετώντας στον αέρα το νόμισμα.
Ο Τιερί Ανρί υπέγραψε αλλά δεν έπαιξε στην Ρεάλ
Στις 21 Φεβρουαρίου του 2006 η Άρσεναλ έσπασε την κατάρα των αγγλικών ομάδων, καθώς έγινε η πρώτη που νίκησε την Ρεάλ Μαδρίτης στο 'Santiago Bernabeu'. Σκόρερ του μοναδικού τέρματος της αναμέτρησης ήταν ο Τιερί Ανρί, που λίγα χρόνια νωρίτερα έφτασε μια ανάσα από την 'βασίλισσα'.
"Όταν έπαιζε στη Μονακό, ήμασταν πεπεισμένοι πως τον αποκτήσαμε καθώς είχε υπογράψει συμβόλαιο. Τον είχαμε βάλει στο αεροπλάνο, αλλά εμφανίστηκε ο πατέρας του και μας είπε πως φοβόταν τον πρόεδρο της Μονακό, έτσι η μεταγραφή δεν θα προχωρήσει", είχε αποκαλύψει προ ετών ο Λορένθο Σανθ, πρώην πρόεδρος της Ρεάλ που πρόσφατα έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό.
Έτσι ο Γάλλος έμεινε στη Μονακό από το 1993 ως το 1999 και μετά από ένα σύντομο, άχρωμο, πέρασμα από τη Γιουβέντους, έγινε ένας θρύλος της Άρσεναλ - σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός πως ο Αρσέν Βενγκέρ τον πήρε από τα άκρα της επίθεσης και τον τοποθέτησε στην κορυφή της γραμμής κρούσης. Ο Ανρί συνέχισε την περιπέτεια του στην Μπαρτσελόνα, κερδίζοντας με τους 'μπλαουγκράνα' ένα Champions League και δύο πρωταθλήματα Ισπανίας. Τελευταία του ομάδα οι Ρεντ Μπουλς της Νέας Υόρκης.
Ο πατέρας του Κιλιάν Εμπαπέ έβαλε 'στοπ' στη Λειψία
Σύμπτωση ή μη, ένας ακόμη πατέρας νεαρού παίκτη της Μονακό 'χάλασε' μια μεταγραφή. Τον Φλεβάρη του 2015, ο πατέρας του Κιλιάν Εμπαπέ απέτρεψε τον γιο του από την μετακίνηση του στην Λειψία, που αγωνιζόταν τότε στην Bundesliga 2.
"Μετά από ορισμένες καλές συζητήσεις που είχαμε, εμφανίστηκε ο πατέρας του...", θυμάται -όχι και τόσο χαρούμενος- ο Ραλφ Ράνγκινγκ, μιλώντας στην Bild. "Αν μου εγγυηθείς πως εσύ θα είσαι ο προπονητής, τότε θα σου παραδώσω τον παίκτη".
Ο Ράνγκινγκ αποφάσισε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Λειψίας τον Ιούνιο του 2015, αλλά μέχρι το... πουλί -λέγε με Εμπαπέ- είχε πετάξει. Σήμερα ο Γάλλος επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν είναι ο παίκτης με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή στον κόσμο - 180 εκατ. ευρώ.
Τα 3,5 εκατ. ευρώ για τον Ρονάλντο ήταν πολλά για τη Μάλαγα
Ο Κάρλος Ρινκόν, που για χρόνια ήταν υπεύθυνος του μεταγραφικού σχεδιασμού στη Μάλαγα, παραδέχθηκε πως η ομάδα του έφτασε πολύ κοντά στον Κριστιάνο Ρονάλντο, μιλώντας στην Desmarque.
"Εντοπίζαμε παίκτες πριν το κάνουν τα περισσότερα κλαμπ και πολύ συχνά δρούσαμε γρήγορα. Όταν ανακαλύψαμε τον Ρονάλντο, δεν είχε κάνει ακόμη το ντεμπούτο του με την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Ήρθαμε σε επαφή με τον ατζέντη του, Ζόρζε Μέντες και κάναμε μια προσφορά που θα έφερνε τον παίκτη στη Μάλαγα. Ωστόσο δεν καταφέραμε να περιορίσουμε τα έξοδα μας και έτσι είχαμε την δυνατότητα να προσφέρουμε μόνο 1,5 εκατ. ευρώ. Η Σπόρτινγκ ζητούσε 3,5 εκατ. ευρώ. Δεν καταφέραμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις, αφού αδυνατούσαμε να καλύψουμε το ποσό. Όταν εντοπίζεις παίκτες σε αυτό το στάδιο της καριέρας τους τέτοιους παίκτες, δεν είναι ακριβοί. Αλλά εμείς δυστυχώς δεν μπορούσαμε να διαθέσουμε ούτε αυτό το ποσό".
Άρσεναλ, Γιουβέντους και Βαλένθια είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν τον CR7, αλλά δεν το τόλμησαν ποτέ. Το έκανε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2003 αντί 19 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα είναι ιστορία...
Ο Ρόμπεν δεν κατάλαβε ποτέ γιατί δεν έπαιξε στην Γιουνάιτεντ
Ένα χρόνο αργότερα, το 2004, η Γιουνάιτεντ είχε την ευκαιρία να πάρει και τον Άριεν Ρόμπεν. "Είχα μια εξαιρετική συζήτηση με τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον, κουβεντιάσαμε για το ποδόσφαιρο και την ζωή γενικότερα", παραδέχθηκε λίγα χρόνια αργότερα ο Ολλανδός ακραίος επιθετικός μιλώντας στο FourFourTwo.
"Επισκέφθηκα το προπονητικό κέντρο και όλα έμοιαζαν άψογα. Αλλά από τη στιγμή που επέστρεψε στην Αϊντχόφεν, δεν συνέβη τίποτα. Η συμφωνία που υπήρχε δεν προχώρησε. Η Αϊντχόφεν αποφάσισε να μιλήσει και με την Τσέλσι. Ίσως να πρόσφερε περισσότερα χρήματα; Ειλικρινά δεν ξέρω".
Ο Ρόμπεν πράγματι κατέληξε στην Τσέλσι για 18 εκατ. ευρώ. "Μίλησα κι εγώ με την Τσέλσι και μου άρεσε το σχέδιο τους. Κάναμε ένα ραντεβού και γρήγορα αποφασίσαμε για τα πάντα. Αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε επιμείνει, θα είχα υπογράψει σε αυτήν", παραδέχθηκε ο Ολλανδός.
Το 'παραλίγο' των Μέσι, Ιμπραχίμοβιτς, Ροναλντίνιο
Αυτές οι ιστορίες έχουν τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών που αποδεικνύουν την πραγματική υπόσταση της ιστορίας. Δεν είναι όμως οι μοναδικές. Υπάρχουν κάμποσες ακόμη, έστω κι αν δεν έχουν όλες επιβεβαιωθεί από τα αρμόδια χείλη.
Το 2000 ο Λιονέλ Μέσι υπέγραψε στην Μπαρτσελόνα, αφού προηγουμένως πέρασε δοκιμαστικό χωρίς να πείσει (!) την Ρίβερ Πλέιτ. Το 2005 οι 'μπλαουγκράνα' σκέφτονταν να τον δώσουν δανεικό στην Εσπανιόλ, ενώ ένα χρόνο αργότερα η Ίντερ τελευταία στιγμή δίστασε να ενεργοποιήσει την ρήτρα των 150 εκατ. ευρώ του Αργεντίνου.
Το 2001 ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η Μπάγερν Μονάχου μπήκε σε διαπραγματεύσεις με την Μάλμε, ωστόσο θεώρησε πολλά τα 8 εκατ. ευρώ για τον νεαρό τότε Σουηδό φορ και η μεταγραφή του ναυάγησε.
Το 2013 ο Νεϊμάρ πέρασε από εργομετρικά και ιατρικές εξετάσεις στην Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά η μεταγραφή του εκεί δεν προχώρησε εξαιτίας του πολύπλοκου οικονομικού deal. Πέντε χρόνια νωρίτερα η Λοκομοτίβ Μόσχας ήταν έτοιμη να αποκτήσει τον Βραζιλιάνο, αλλά ο ίδιος τελευταία έκανε πίσω διστάζοντας να αγωνιστεί στη Ρωσία.
Το 2001 η Ντόρτμουντ έφτασε σε συμφωνία με την Γκρέμιο για την μεταγραφή του Ροναλντίνιο. Ωστόσο ο παίκτης απέρριψε την προσφορά θεωρώντας πως σε ένα τόσο μεγάλο κλαμπ δεν θα είχε τις ευκαιρίες να πρωταγωνιστήσει. Πήγε στην Παρί Σεν Ζερμέν και το 2003 είχε ουσιαστικά συμφωνήσει με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πριν η Μπαρτσελόνα μπει σφήνα την ύστατη στιγμή, αποσπώντας την υπογραφή του 'Ρόνι'.
Το καλοκαίρι του 2008, ο Γκάρεθ Μπέιλ ήταν ακόμη ένα ταλέντο στην Τότεναμ. Ο Ουαλός ήταν έτοιμος να μετακομίσει στην Bundesliga. Ο πρώην τεχνικός των Λονδρέζων, Μάρτιν Γιολ, είχε μόλις υπογράψει στο Αμβούργο και η Τότεναμ του πρόσφερε τον Μπέιλ για 7 εκατ. ευρώ. Όμως η γερμανική ομάδα αρνήθηκε να δώσει το ποσό αυτό, θεωρώντας το πολύ μεγάλο για έναν νεαρό Ουαλό ποδοσφαιριστή...