X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Mάξιμιρ: Το γήπεδο που "έθαψε" την πρώην Γιουγκοσλαβία

Με αφορμή την παρουσία της Εθνικής ομάδας στο μπάσκετ, αλλά και το μελλοντικό ταξίδι του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού στο Ζάγκρεμπ για το ματς του Champions League με την Ντιναμό, το Contra.gr σας παραθέτει την ιστορία του θρυλικού "Μάξιμιρ". Δείτε φωτογραφίες και video.

Στα 102 χρόνια της πλούσιας ιστορίας του το στάδιο "Μάξιμιρ" έχει λερωθεί πολλές φορές με αίμα και έχει αντικρίσει το αποκρουστικό πρόσωπο της βίας. Μίας βίας που δεν είχε ουσιαστικά καμία σχέση με τον αθλητισμό.

Μόλις στο 1941, και ενώ η τότε Κροατία βρισκόταν κάτω από την μπότα φασιστικού καθεστώτος, χιλιάδες μαθητές του Ζάγκρεμπ συγκεντρώθηκαν στον αγωνιστικό χώρο του "Μάξιμιρ" για... κατήχηση.

Ο υπεύθυνος, ο οποίος κατά τα φαινόμενα ήταν ναζιστής έως το κόκκαλο, ζήτησε από τους Σέρβους αλλά και τους Εβραίους μαθητές να απομακρυνθούν από τους Κροάτες και να σχηματίσουν ξεχωριστές ομάδες. Τα παιδιά αντέδρασαν, ξεσηκώθηκαν και επί μέρες η πρωτεύουσα της Κροατίας συνταράχθηκε από βίαια επεισόδια που κατέληξαν στο κάψιμο του Σταδίου από νεαρούς διαδηλωτές.

Από το ίδιο γήπεδο άρχισε ουσιαστικά και ο αιματηρός εμφύλιος που διαμέλισε την πρώην κραταιά Ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Ήταν ένα τυπικό ντέρμπι στο Ζάγκρεμπ μεταξύ της Ντιναμό και του Ερυθρού Αστέρα στις 13 Μαΐου του 1990.

Η ατμόσφαιρα, που έτσι και αλλιώς σε κάθε τέτοιο ματς μύριζε μπαρούτι, είχε βαρύνει επικίνδυνα αφού όλα έδειχναν ότι η Γιουγκοσλαβία βρισκόταν προ μίας τεράστιας κρίσης. Άλλωστε μόλις πριν ένα χρόνο είχε πέσει το τείχος του Βερολίνου και μία σειρά από πρώην κομμουνιστικές χώρες ασπάζονταν τον καπιταλισμό και την οικονομία της αγοράς.

Το ματς μετατράπηκε σε πρελούδιο του επικείμενου εμφυλίου. Τόσο στις εξέδρες όσο και μέσα στο γήπεδο το μίσος περίσσεψε (χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο με τον Ζβόνιμιρ Μπόμπαν να επιδίδεται σε χτυπήματα), οι οδομαχίες έδωσαν και πήραν και το "Μάξιμιρ" έγραψε ουσιαστικά το πρώτο κεφάλαιο της γιουγκοσλαβικής διάλυσης.

Αν σήμερα επισκεφθείτε το γήπεδο (όπου φυσικά θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός κόντρα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Champions League) αξίζει να δείτε και το μικρό μνημείο που έχουν στήσει οι φανατικοί οπαδοί της ομάδας λίγο πριν την είσοδο των VIP. Βρίσκεται εκεί εις μνήμην όσων μελών του συνδέσμου φίλων της Ντιναμό έχασαν τη ζωή τους στον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Σε μία από τις πλάκες που κοσμεί το μνημείο γίνεται σαφή αναφορά στα γεγονότα του περίφημου ματς της 13ης Μαΐου 1990.

Το "Μάξιμιρ", αφού φιλοξένησε και τον τελευταίο αγώνα της εθνικής Γιουγκοσλαβίας επί γιουγκοσλαβικού εδάφους τον Ιούνιο του 1990 (τραγική ειρωνεία), πέρασε σιγά-σιγά στην νέα και... κροατική εποχή.

Αναμορφώθηκε, σχεδόν εκ βάθρων το 1997, και εκτός από έδρα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, έγινε και το σχεδόν μόνιμο σπίτι της εθνικής ομάδας της Κροατίας. Μάλιστα από το 1992 έως και το 2008 η Κροατία παρέμεινε αήττητη στο εν λόγω γήπεδο σε επίσημο ματς (το αήττητο το έσπασε η Αγγλία με θρίαμβο 4-1).

Το σύγχρονο "Μάξιμιρ" αγκομαχά να ξεφύγει από το παλιό. Οι νέες πινελιές είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού, κυρίως στις εξέδρες των επισήμων και στον εξωτερικό χώρο. Ωστόσο το χτίσμα μαρτυρά την ηλικία του (όπως γράψαμε και παραπάνω 102 ετών) σε πολλά από τα μέρη όπως είναι οι παλιές κερκίδες αλλά και ο εν γένει σκελετός του.

Το γήπεδο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο εκπληκτικής ομορφιάς "Πάρκο Μάξιμιρ", στο οποίο κυριαρχεί η πράσινη φύση αλλά και τα ζώα, αφού μέσα σ' αυτό φιλοξενείται ο ζωολογικός κήπος του Ζάγκρεμπ. Στο πάρκο μπορεί κανείς να δραπετεύσει, έστω και για λίγο από τα καθημερινά του προβλήματα, περπατώντας κάτω από πανύψηλα δένδρα, σ' ένα ειδυλλιακό τοπίο.

Η πρόσβαση στο "Μάξιμιρ" είναι πανεύκολη, είτε με το τραμ (το λαοφιλέστερο των μέσων μαζικής μεταφοράς στο Ζάγκρεμπ) είτε με το λεωφορείο. Βρίσκεται κάτι περισσότερο από 5 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο, μακριά από οικιστικό ιστό και κατοικίες και φυσικά η λειτουργία του δεν παρεμποδίζει στο ελάχιστο την κυκλοφορία στην πόλη. Παράδειγμα για άλλα γήπεδα, έστω και αν αυτό έχει χτιστεί στις αρχές του...προηγούμενου αιώνα.

Δείτε ΕΔΩ το εσωτερικό του γηπέδου σαν να βρισκόσασταν μέσα σ' αυτό

Τα καλύτερα του Contra.gr

Οι περιγραφές που έμειναν στην ιστορία

Video Analysis Σερβία: Πεντάδα με 5 γκαρντ!

Ο Τζόρνταν δεν τους άφησε να πάρουν τίτλο

24MEDIA NETWORK