Matchday Τρίτης 18/2: Ατλέτικο-Λίβερπουλ: Το ένα ο Σαούλ, το μηδέν ο Σιμεόνε
Ένα πλάνο με διπλή αμυντική στόχευση στο πρώτο ημίχρονο, ένα δεύτερο πλάνο αναχαίτισης στην επανάληψη. Ένα γκολ ο Σαούλ και εγένετο το Ατλέτικο-Λίβερπουλ 1-0, με τον Σιμεόνε νικητή στην σκακιέρα του Metrpolitano απέναντι στον Κλοπ.
Ένα γκολ του Σαούλ Νίγκεθ έκρινε την αναμέτρηση του Wanda Metropolitano, αυτή ανάμεσα στην Ατλέτικο και την Λίβερπουλ, την πρώτη των δύο ομάδων για την φάση των ’16’ του Champions League. Οι ‘ροχιμπλάνκος’ θα πάνε με προβάδισμα στην ρεβάνς του ‘Anfield’, εκεί όπου θα υπερασπιστούν το 1-0 και με απώτερο σκοπό να αποκλείσουν την ομάδα που πέρσι στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο δικό τους γήπεδο.
Ο Ντιέγκο Σιμεόνε είχε διπλή στόχευση στο πλάνο για να σταματήσει την Λίβερπουλ. Για να κρατήσει η Ατλέτικο ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης πριν την ρεβάνς του ‘Anfield’, θα έπρεπε πρώτα να κρατήσει απαραβίαστη την εστία της. Με δεδομένο το επιθετικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, λογικά ο ‘Τσόλο’ δεν μπορούσε να ποντάρει κυρίως στην παραγωγικότητα των παικτών του. Η Ατλέτικο λοιπόν επιζητούσε πρωτίστως να αμυνθεί σωστά.
Και επέλεξε να το κάνει με δύο τρόπους: ο πρώτος ήταν να δυσκολέψει την ζωή των πλάγιων μπακ της Λίβερπουλ. Αλεξάντερ-Άρνολντ και Ρόμπερτσον είναι δύο ακραίοι αμυντικοί που βοηθούν πολύ την ομάδα τους στην ανάπτυξη, δίνοντας το απαραίτητο επιθετικό πλάτος που επιτρέπει στους Μανέ, Σαλάχ να κινηθούν σε περισσότερο κεντρικές θέσεις πλησιάζοντας την περιοχή, για την αναγκαία στήριξη του Φιρμίνο. Έτσι στο 4-4-2, η Ατλέτικο πάντα κράταγε τους δύο φορ ‘φάτσα’ με τους στόπερ και ανάλογα την πλευρά, έριχνε τον αντίστοιχο μέσο της πάνω στον αντίπαλο μπακ.
Οι τρεις χαφ που έμεναν πιο πίσω είχαν ως μέλημα να ασφαλίσουν τον χώρο. Κάτι παίρνεις κάτι δίνεις σε ό,τι κι αν επιλέγεις στο ποδόσφαιρο. Οι ‘ροχιμπλάνκος’ έδιναν την επιλογή πάσας στον απέναντι -από εκεί που παιζόταν η μπάλα- μπακ. Μια πάσα που δεν ήταν εύκολη, αφού η μπάλα έπρεπε να σηκωθεί και να ταξιδέψει ως τον προορισμό της. Αυτή η συνθήκη έδινε τον χρόνο στην δεύτερη τριάδα να κινηθεί στην διαγώνια κάλυψη και να καμουφλάρει το χάντικαπ.
Ο Σιμεόνε ήθελε να μένουν οι δύο φορ του πάντα στον άξονα προκειμένου να πετύχει τον δεύτερο στόχο του: να μην επιτρέπει τη μπάλα να κυλάει κάθετα, αφαιρώντας από την Λίβερπουλ αυτή την επιλογή από το build up του παιχνιδιού σε θέσεις από χαμηλά στο γήπεδο. Αυτό που σίγουρα δεν μπορούσε να υπολογίζει ο Σιμεόνε και του έσκασε ως πρωτοχρονιάτικος μποναμάς στα χέρια, ήταν το γκολ του Σαούλ στην αναμπουμπούλα, που έδωσε στους ‘ροχιμπλάνκος’ το προβάδισμα μόλις στο 4′! Ο Σαούλ έφτασε τα 10 γκολ στο Champions League και το εντυπωσιακό είναι πως κάθε ένα από αυτά, ήταν το πρώτο στο ματς.
Το υπόλοιπο του ημιχρόνου κύλησε με τη συνθήκη που περιγράψαμε. Η κατοχή μπάλας ήταν 67% για την Λίβερπουλ, που όμως δεν βρήκε καμία τελική στο στόχο. Η Ατλέτικο με το 33%, είδε τον Ρόμπερτσον να παίρνει τη μπουκιά απο το στόμα του Μοράτα στο 20′ και τον Ισπανό φορ να μην μπορεί να νικήσει τον Άλισον στο 26′.
Βγαίνοντας από τα αποδυτήρια το στοίχημα της Ατλέτικο ήταν να διατηρήσει αυτή την εικόνα της αμυντικής συνοχής. Το ερώτημα ήταν αν θα είχε τις φυσικές δυνάμεις να το κάνει, καθώς είναι μια επιλογή που απαιτεί ένταση σε σημείο εξάντλησης. Καθόλου τυχαία η αλλαγή του Γιορέντε με τον Λεμάρ στην ανάπαυλα, αφού ο Αργεντίνος τεχνικός ήξερε πως η ομάδα του σταδιακά θα χρειαστεί να αμυνθεί αποτελεσματικότερα σε πιο χαμηλά μέτρα. Έτσι και έγινε, με την Ατλέτικο να περιμένει πλέον σε παιχνίδι μισού γηπέδου την Λίβερπουλ και την πίεση του πρώτου μέρους να δίνει την θέση της στα ντουμπλαρίσματα στο δεύτερο.
Ο Κλοπ πάλι πόνταρε στην ποιότητα των παικτών του. Με κατοχή μπάλας σταθερά στο 65%-70%, ήταν απόλυτα λογικό να πιστεύει πως οι ποδοσφαιριστές του θα βρουν την στιγμή τους στο ματς. Εξάλλου με τον τρόπο που έπαιζε η Ατλέτικο, θα έπρεπε οι ‘κοκκινοι’ να είναι εξαιρετικά απρόσεκτοι για να δεχθούν ένα ακόμη τέρμα, τουλάχιστον σε open play. Ο Γερμανός τεχνικός επιχείρησε ένα τρικ για να απαλλάξει τους πλάγιους μπακ του από την πίεση. Τους έδωσε εντολή να συγκλίνουν στον άξονα παίρνοντας μέτρα στην επίθεση, στέλνοντας στο πλάι έναν χαφ σε στάδιο ανάπτυξης.
Δεν κατάφερε πολλά, αφού η Ατλέτικο σταδιακά εγκατέλειψε το πλάνο του πρώτου ημιχρόνου και πλέον μάρκαρε στον χώρο δίχως ατομική στόχευση. Η Ατλέτικο είχε τη στιγμή της στο 68′, αλλά ο Μοράτα γλίστρησε στην προσπάθεια του να εκτελέσει με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι. Χωρίς να χρειαστεί έστω μια μεγάλη επέμβαση του Όμπλακ ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση στην Μαδρίτη, έτσι η Ατλέτικο του πολυμήχανου Σιμεόνε θα πάει με το μίνιμουμ προβάδισμα στη ρεβάνς του ‘Anfield’, ελπίζοντας εκεί να ολοκληρώσει ότι άρχισε το βράδυ της Τρίτης στο ‘Wanda Metropolitano’.
ΤΙΠΟΤΕ… ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΤΟ SIGNAL IDUNA PARK
Μια ακόμη αναμέτρηση Champions League διεξαγόταν παράλληλα με αυτή της Μαδρίτης. Στη Βεστφαλία, η Ντόρτμουντ υποδέχθηκε την Παρί Σεν Ζερμέν και μετά από 69 λεπτά αγώνα σκορ δεν υπήρχε στο Signal Iduna Park. Στα επόμενα 8 λεπτά ακολούθησαν τρία γκολ. Δύο για τους γηπεδούχους, ένα για τους φιλοξενούμενους.
Ο Χάαλαντ άνοιξε το σκορ, ο Νεϊμάρ ισοφάρισε και ο Νορβηγός μπόμπερ με το δεύτερ προσωπικό του τέρμα χάρισε τη νίκη στους γηπεδούχους. Έτσι έγινε ο πρώτος παίκτης της Ντόρτμουντ που σκόραρε στο ντεμπούτο του στο Champions League, στη Bundesliga και στο Κύπελλο Γερμανίας, ο πρώτος παίκτης κάτω των 20 που πέτυχε 10 γκολ σε μια σεζόν στο Champions League και πρώτος που σκόραρε με δύο διαφορετικές ομάδες στην ίδια σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Τίποτα καινούργιο δηλαδή. Ο Χάαλαντ συνέχισε τα ρεκόρ και η Παρί βρίσκεται ξανά σε μπελάδες αναφορικά με την πρόκριση. Στη ρεβάνς του Παρισιού άπαντες θα γίνουν σοφότεροι.