Matchday Κυριακή 1/3: Το +7 του Ολυμπιακού βγήκε από το πηγάδι του 101′
Το Contra.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναμετρήσεις και αθλητικά γεγονότα της Κυριακής σε Ελλάδα, Ευρώπη και κόσμο.
Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, η ήττα που απέφυγε η ΑΕΚ, ο πιο ζωηρός Παναθηναϊκός της σεζόν και το φινάλε της μάχης για την έκτη θέση κατεγράφησαν ως τα σπουδαιότερα γεγονότα.
Super League 1: Το +7 του Ολυμπιακού μετά από 101 λεπτά στα Πηγάδια
Αν η 26η αγωνιστική της Super League 1 ήταν ένα κολάζ στιγμών θα μπορούσε να είναι αυτό:
Βέβαια, λίγο πριν από τις 9 το βράδυ της Κυριακής τα βλέμματα ήταν στραμμένα σε δύο οθόνες. Σε διαφορετικά κανάλια, σε δύο αγώνες που ολοκληρώνονταν σχεδόν ταυτόχρονα. Δύο αγώνες σε εκ διαμέτρου αντίθετες συνθήκες, αντίρροπα συναισθήματα: ενθουσιασμός από τη μία και κατήφεια από την άλλη. Την ώρα που ο Ανδρέας Μπουχαλάκης ‘εκτελούσε’ τον Χεσούς Φερνάντεθ και ο Ολυμπιακός πανηγύριζε για το 2-0 επί του Παναιτωλικού, η εκτέλεση φάουλ του Μίσιτς περνούσε ανώφελα και ο ΠΑΟΚ ‘εγκλωβιζόταν’ σαδιστικά στο 1-1 με την (συγκατηγορούμενη για συνιδιοκτησία) Ξάνθη στα Πηγάδια κι έπεφτε στο -7 από την κορυφή πριν από την έναρξη της έξτρα διαδικασίας των πλέι οφ.
Σαν να ‘ταν γραφτό, τα ματς των διεκδικητών του τίτλου έληγαν ταυτόχρονα παρά το γεγονός πως το πρώτο μισό σε αυτό του Φαλήρου καθυστέρησε να ολοκληρωθεί εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού του Σα στο κεφάλι από χτύπημα του Μουνιέ. Ο Πορτογάλος γκολκίπερ υποχρεώθηκε σε ράμματα, αλλά δεν αντικαταστάθηκε εν τέλει από τον Τζολάκη, που προθερμάνθηκε στην πλάγια γραμμή, επιμένοντας να συνεχίσει μπανταρισμένος ως τη λήξη.
Τουναντίον ήταν ο Κνετ που έφυγε από το ματς λαβωμένος και ο Ισπανός τερματοφύλακας που τον αντικατέστησε χρεώθηκε το 1-0 στην κεφαλιά του Μασούρα στο 60′. Οι ‘ερυθρόλευκοι’ είχαν έναν ορθώς ακυρωμένο γκολ στις καθυστερήσεις του πρώτου μισού από -τον εκτός θέσης- Ελ Αραμπί, αλλά χωρίς ν’ απειλούνται διαχειρίστηκαν ορθά το προβάδισμά τους βρίσκοντας στο φινάλε το δεύτερο τέρμα επιβεβαίωσης της ανωτερότητάς τους χάρη στην 21η ασίστ του Βαλμπουενά μέσα στη σεζόν – οι 11 στο πρωτάθλημα.
Μια ανωτερότητα που δεν είχε καταφέρει να βγάλει ο ΠΑΟΚ αμέσως μετά το γρήγορο τέρμα του Άκπομ, μόλις στο 4′, στα Πηγάδια. Το 0-1 έγινε 1-1 στο 18′ από την εύστοχη κεφαλιά του Λισγάρα κι έκτοτε η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα ‘ολίσθαινε’ με μαθηματική ακρίβεια προς τη νέα απώλεια βαθμών. Χωρίς ιδέες, φαντασία και δημιουργία, απείλησε ελάχιστα και ούτε τα 11 λεπτά των καθυστερήσεων που προέκυψαν συνδυαστικά με τις αλλαγές και τον επιστάμενο έλεγχο του video από τον Βρέσκα για χέρι του Λισγάρα εντός περιοχής. Παράβαση δεν καταλογίστηκε στον αμυντικό-σκόρερ της Ξάνθης, παρά την επαφή με την μπάλα, και η ευκαιρία του Λημνιού στο 98′, αφού δόθηκαν 10 λεπτά καθυστερήσεων, ήρθε ως το αποκορύφωμα του δράματος για έναν ΠΑΟΚ που έχασε 5 βαθμούς σε μια εβδομάδα και μαζί τις ίσες πιθανότητες που θα παρήγαγε μια κοντινή απόσταση από τον Ολυμπιακό και όχι το χάσμα των επτά βαθμών.
Βέβαια απομακρύνθηκε ο κίνδυνος απώλειας της δεύτερης θέσης, διότι η ΑΕΚ ναι μεν δεν ηττήθηκε για 12η φορά στα 13 ματς υπό τον Μάσιμο Καρέρα, αλλά το 1-1 στη Νέα Σμύρνη δεν της επέτρεψε να μειώσει κι άλλο την απόσταση που μεσολαβεί από τον έτερο δικέφαλο. Οι 23 τελικές προσπάθειες της Ένωσης ανταποκρίνονται στην εικόνα της αναμέτρησης, ταυτόχρονα όμως δεν δικαιολογούν την έλλειψη αποτελεσματικότητας που θα κόστιζε μια ήττα από τον αντρειωμένο Πανιώνιο του Λεωνίδα Βόλου που είχε προηγηθεί στο 45′ με τον Εμμανουηλίδη, εφόσον η μπάλα στο σουτ του Κλωναρίδη στο 92′ δεν έβρισκε στην πλάτη του Σταυρόπουλου κι άλλαζε πορεία ξεγελώντας τον εντυπωσιακό Κότνικ.
Ο Καρέρα είχε δώσει την ευκαιρία στους πρωτάρηδες Λάτσι και Μαχαίρα (που μπήκε ως αλλαγή). Αντίστοιχα έπραξε ο Γιώργος Δώνης με τον τερματοφύλακα Ξενόπουλο και τον αριστερό μπακ Ζαγαρίτη στο 4-1 του Παναθηναϊκού επί του Βόλου στο ΟΑΚΑ. Οι ‘πράσινοι’ που δεν είχαν επιτυχία στα πρώτα τέσσερα εντός έδρας παιχνίδια τους χάνοντας από ΟΦΗ, Ξάνθη και ΑΕΛ, κατόρθωσαν να πετύχουν οκτώ στα επόμενα εννέα και σκοράροντας συνολικά 21 τέρματα (από τα συνολικά 35 τους στο πρωτάθλημα) ν’ ανταμειφθούν με το +10 από την πέμπτη θέση για την εντυπωσιακή βελτίωση στην τελική επιλογή και την εντός του γηπέδου σταθερότητα που επέδειξαν στον β’ γύρο. Ήδη ο Φεντερίκο Μακέντα με 12 γκολ ξεπέρασε τον περυσινό εαυτό του!
ΑΠΟ ΤΑ 2250 ΛΕΠΤΑ ΣΤΑ 20
Όσο για την έκβαση της μάχης για την 6η θέση, τη μοναδική ελεύθερη για τα πλέι οφ, δεν είχε καθοριστεί στα πρώτα 2250 λεπτά της σεζόν. Αρκούσαν παρόλα αυτά μόλις 20 από τα τελευταία 90 της κανονικής περιόδου για να συμπληρωθεί η λίστα των επιβατών στο τρένο με προορισμό τα ευρωπαϊκά κύπελλα. Ο ΟΦΗ μπήκε στην τελική ευθεία από το πιο ευνοϊκό κουλουάρ, αλλά δεν έμεινε στο πλεονέκτημα της (βαθμολογικής) απόστασης +1 από τον Αστέρα και του +2 από Ατρόμητο και Ξάνθη που έτρεχαν ξωπίσω του περιμένοντας να σκοντάψει. Το 3-0 επί της Λαμίας στο ‘Γεντί Κουλέ’, με ισάριθμα γκολ από το 2′ ως το 20′, επισφράγισε την εξαιρετική πορεία των Κρητικών στο πρώτο δίμηνο κυρίως, η οποία συνδυαστικά με την εκμετάλλευση της έδρας σε τρεις περιπτώσεις στο β’ γύρο (ΑΕΚ, Άρης, Ατρόμητος) δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της στο Europa League ύστερα από 19 χρόνια, εφόσον δεν απαλειφθεί η ποινή αποκλεισμού του Παναθηναϊκού ή δεν τερματίσει μέχρι πέμπτος.
Για να προκύψει, βέβαια, οτιδήποτε άλλο ο θα έπρεπε ο ΟΦΗ να έχει βαθμολογικές απώλειες. Που δεν είχε. Ούτως ή άλλως η ΑΕΛ είχε φροντίσει από το πρώτο μισό να θέσει εκτός μάχης τον Αστέρα. Για την ακρίβεια ο Μιλοσάβλιεβιτς έκανε όλη τη δουλειά χάρη σ’ ένα προσωπικό χατ τρικ (18′, 36′, 44′) που εξέθεσε κάθε αμυντική αδυναμία των Αρκάδων. Την ίδια ώρα η Ξάνθη έκοβε μεν δύο βαθμούς από τον ΠΑΟΚ, αλλά ζητούσε παράλληλα δική της νίκη, ήττα των Κρητικών και μη νίκη του Ατρομήτου, μια τριπλή συνθήκη δίχως έναν επιβεβαιωμένο παράγοντα. Ο Ατρόμητος είχε κάνει τη μοναδική αξιοπρόσεκτη προσπάθεια για να ανέβει την τελευταία στιγμή στην αμαξοστοιχία που σφύριζε. Αλλά το 2-1 στην έδρα του Άρη, με ανατροπή μάλιστα, κατέστη ικανό να τον φέρει έβδομο και όχι έκτο. Έκτη, αντίθετα, έπεσε στην ισοβαθμία η ομάδα του Ένινγκ.
***
Έχει δίκιο ο Δώνης στην κόντρα με τον Αλαφούζο; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: