ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η αθώωση του επικεφαλής επιθεωρητή του ‘Χίλσμπορο’ γεννά αναπάντητα ερωτήματα

Ο άνθρωπος που έκατσε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην τραγωδία του 'Χίλσμπορο', αθωώθηκε. Και η αναζήτηση των συγγενών των θυμάτων για δικαιοσύνη, μοιάζει με έναν εφιάλτη δίχως τελειωμό.

Η αθώωση του επικεφαλής επιθεωρητή του ‘Χίλσμπορο’ γεννά αναπάντητα ερωτήματα
Οι φίλοι της Λίβερπουλ αποτείουν φόρο τιμής στα 96 θύματα της τραγωδίας του 'Χίλσμπορο' στο περιθώριο του αγώνα με την Μπράιτον για την Premier League 2019-2020 στο 'Άνφιλντ', Λίβερπουλ, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 AP Photo/Jon Super

Έμοιαζε δεδομένο κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του Πίτερ Όπενσο ότι ο Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ θα αθωωθεί για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια των 95 ανθρώπων που πέθαναν την ημέρα της ημιτελικής φάσης του FA Cup 1989 στο ‘Χίλσμπορο’. Παρόλο που ο Ντάκενφιλντ παραδέχτηκε πριν από 3 χρόνια ότι η απόφασή του προκάλεσε τα τραγικά γεγονότα και ότι έλεγε ψέματα αμέσως μετά την τραγωδία, κατηγορώντας τους οπαδούς της Λίβερπουλ, η κατεύθυνση του δικαστή έκανε την απαλλαγή σχεδόν αναπόφευκτη. Ο δικαστής δήλωσε ότι οι έρευνες ήταν “εντελώς άσχετες” επειδή “οι κανόνες και οι διαδικασίες ήταν πολύ διαφορετικοί από μια ποινική δίκη”! Πράγματι, οι ένορκοι άκουσαν πως η μεγαλύτερη έρευνα στη βρετανική ιστορία θα έπρεπε να θεωρείται άνευ σημασίας, όταν θα έφτανε η ώρα της απόφασης για το αν η ενέργεια του Ντάκενφιλντ ήταν εγκληματική.

Ο Μπέντζαμιν Μάιερς, συνήγορος του Ντάκενφιλντ, δήλωσε επανειλημμένα ότι οι οπαδοί της Λίβερπουλ έφτασαν αργά στο γήπεδο, ότι όσοι βρέθηκαν χωρίς εισιτήρια έχουν ευθύνη γι’ αυτήν την τραγωδία, ότι το αλκοόλ έπαιξε τον ρόλο του και πως οι οπαδοί αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες της αστυνομίας. Αυτή η υπερασπιστική γραμμή είχε ήδη καταρριφθεί από την έρευνα.

Η ετυμηγορία δεν παρακάμπτει ή ακυρώνει τα αποτελέσματα της έρευνας. Είναι μάλλον αδιανόητο να φανταστεί κάποιος πως ουδείς δεν θα θεωρηθεί υπεύθυνος για τους θανάτους 95 ανθρώπων -ένα θύμα πέθανε μερικά χρόνια αργότερα. Η δράση του επικεφαλής επιθεωρητή, που πήρε τη μοιραία απόφαση να ανοίξουν τις εξωτερικές θύρες και να επιτραπεί η είσοδος σε 2.000 οπαδούς χωρίς εισιτήρια να εισέλθουν στο γήπεδο, σε μια μη ελεγχόμενη ροή προσέλευσης, κρίθηκε ως μη εγκληματική!

Ο Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ ήταν ο επικεφαλής αστυνομικός στην τραγωδία του Hillsborough το 1989, όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 96 άνθρωποι. Peter Byrne/PA via AP

Η αγόρευση του δικαστή ήταν εξωφρενικά μεροληπτική υπέρ του Ντάκενφιλντ. Ο Όπενσο υποστήριξε ακόμη -παρά το γεγονός ότι ο υπεύθυνος διεξαγωγής του αγώνα παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας ότι είπε στον Γκράχαμ Κέλι, διευθύνοντα σύμβουλο της FA, πως οι οπαδοί είχαν παραβιάσει τις θύρες- ότι ο Ντάκενφιλντ ίσως δεν έλεγε ψέματα. Ο δικαστής ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος θα μπορούσε πραγματικά να πιστέψει ότι οι πύλες είχαν καταρρεύσει. Μια λογική που δεν έβγαζε το παραμικρό νόημα.

Σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Ντάκενφιλντ αντιμετωπίστηκε με σεβασμό. Όταν ο 75χρονος διακομίστηκε στο νοσοκομείο με λοίμωξη στο στήθος, ο δικαστής αναφέρθηκε στον κατηγορούμενο ως “καημένο άνθρωπο”, απευθυνόμενος στο σώμα των ενόρκων. Οι οικογένειες και οι νομικές ομάδες τους παρακολουθούσαν και άκουγαν με τρόμο. Ένας επιζώντας, ακούγοντας την τελική αγόρεσυη του Μάιερς, δήλωσε ότι ”ήταν η χειρότερη ημέρα από τις 15 Απριλίου 1989″, ημερομηνία της τραγωδίας…

Ποιος φταίει, λοιπόν; Ποιος είναι υπεύθυνος; Ας υποθέσουμε πως δεν υπάρχει στη μέση το ποδόσφαιρο. Οι Άγγλοι μιλάνε ήδη για τις ευρύτερες επιπτώσεις στην πολιτική ζωή και όσους βασίζονται στις αρχές για την προστασία τους, τονίζοντας πως χάνεται η αίσθηση εμπιστοσύνης προς τους υπεύθυνους για τη διατήρηση της ασφάλειας και της τάξης και το αν είναι σε θέση να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους με υψηλό βαθμό επάρκειας. Από τη στιγμή που οι διαδικασίες των αστυνομικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης καταρρέουν, ο κόσμος έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τους λόγους και να μάθει ποιος είναι υπεύθυνος.

Και κάπως έτσι, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί για την τραγωδία του ‘Χίλσμπορο’, δημιουργώντας στην Αγγλία ένα ανησυχητικό προηγούμενο, που πλανάται ως σκιά πάνω από τη βρετανική δικαιοσύνη για 3 δεκαετίες. Την ίδια στιγμή, πολλοί καλούν την Εισαγγελία για εξηγήσεις, ειδικά όσον αφορά την επάρκεια του δικηγόρου της ποινικής δίωξης, ειδικός στον τομέα της Υγείας και της Ασφάλειας αλλά όχι στον εγκληματολογικό. Λάθος επιλογή, που έγινε όπλο στα χέρια της υπεράσπισης.

Και κάπως έτσι, οι οικογένειες των θυμάτων και οι επιζώντες αισθάνονται έντονη πίκρα και απογοήτευση για άλλη μια φορά. Έχοντας χάσει την πίστη τους στο δικαστικό σύστημα εδώ και πολύ καιρό…

Είναι ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ το next big thing του ποδοσφαίρου; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ