ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λίβερπουλ: Ο Ζότα τα βάζει πιο γρήγορα κι από τον Σαλάχ

Ο Ντιόγκο Ζότα έκανε ένα ιστορικό ρεκόρ για τη Λίβερπουλ μετά από 30 πάσες (!) και μέχρι στιγμής βάζει πιο γρήγορα γκολ, απ' ό,τι ο Μο Σαλάχ στην πρώτη του τρομερή σεζόν με τους κόκκινους. Ο Κλοπ πέτυχε διάνα και αυτό το καλοκαίρι...

Λίβερπουλ: Ο Ζότα τα βάζει πιο γρήγορα κι από τον Σαλάχ
Το γκολ του Ντιόγκο Ζότα στη Λέστερ (έπειτα από 30 πάσες) κι ένα μοναδικό ρεκόρ στην ιστορία της Λίβερπουλ AP Photo/Jon Super

Η Λίβερπουλ περιμένει την Αταλάντα στο “Άνφιλντ”, την Τετάρτη το βράδυ, στην επανέναρξη του Champions League, ο Μο Σαλάχ ξεπέρασε το κορονοϊό με βάση το τελευταίο αρνητικό τεστ και επιστρέφει στην ενδεκάδα του Γιούργκεν Κλοπ. Και να μην παίξει πάντως, οι πρωταθλητές Αγγλίας δεν θα έχουν πρόβλημα, καθώς υπάρχει ο Ντιόγκο Ζότα, τη ζωή του οποίου μάθατε από τη Νίκη Μπάκουλη.

Ιεροσυλία ε; Εντάξει, υπερβάλλουμε. Ο 23χρονος Πορτογάλος μόλις τώρα ξεκινάει την καριέρα του στους “reds”. Μέχρι να φτάσει στο επίπεδο της τρομερής επιθετικής τριάδας -Σαλάχ, Σαντιό Μανέ και Μπόμπι Φιρμίνο- έχει δρόμο. Το ξεκίνημά του, ωστόσο, είναι τόσο ελπιδοφόρο που δείχνει ένα μέλλον παρόμοιο με των 3 κολοσσών της κόκκινης επίθεσης.

Ο Ζότα στοίχισε στη Λίβερπουλ 46.000.000 ευρώ αυτό το καλοκαίρι. Το ποσό θεωρήθηκε από πολλούς υπερβολικό, ωστόσο η απόδοση του νεαρού στράικερ με το “καλημέρα” έκανε τους αμφισβητίες να καταπιούν τη γλώσσα τους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η καλοκαιρινή κίνηση του Κλοπ αποδεικνύεται ματ. Το… ποδοσφαιρικό μάτι του Γερμανού συνεχίζει να ανιχνεύει πράγματα που όλοι οι άλλοι δεν τα αντιλαμβάνονται με την πρώτη. Άλλωστε, οι πληροφορίες που του δίνει το τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας κι αυτά που έχει στο μυαλό του ως ανάγκες της Λίβερπουλ τον οδηγούν σε ως επί το πλείστον πολύ σωστές και καίριες επιλογές.

Ο προπονητής της Λίβερπουλ αρέσκεται να παίρνει ρίσκα. Το 2016, πήρε τον Μανέ από τη Σαουθάμπτον, πιστεύοντας ότι ο Σενεγαλέζος θα του δώσει ταχύτητα, ενέργεια, ασίστ και γκολ. Έπεσε μέσα. Ένα χρόνο μετά, άνοιγε το στοίχημα Σαλάχ, το οποίο κέρδισε με κλειστά μάτια, καθώς ο Αιγύπτιος στην πρώτη σεζόν κιόλας είχε πετύχει 44 γκολ, 3 λιγότερα από το κορυφαίο ρεκόρ της ομάδας, που διατηρεί με 47 ο θρυλικός Ίαν Ρας από τη σεζόν 1983-1984.

Κι ο Ζότα; Μοιάζει να βαδίζει στα χνάρια των συμπαικτών του. Την Κυριακή εναντίον της Λέστερ έκανε ένα σπουδαίο ρεκόρ. Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της LFC που έχει πετύχει γκολ σε 4 συνεχόμενους εντός έδρας αγώνες. Κι από τη Λίβερπουλ έχουν περάσει τεράστιοι επιθετικοί. Όπως τουίταρε κάποιος κακεντρεχής, ο Ζότα έχει περισσότερα εντός έδρας γκολ από όλη τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (μόλις 3)!

Ήταν το 2-0 που έκανε ο ο Πορτογάλος, από την ωραία σέντρα του Άντι Ρόμπερτσον:

Αν δει κανείς το βίντεο, θα υποθέσει ότι αυτό το ωραίο γκολ μπήκε με 3 πάσες. Ο Τζέιμς Μίλνερ έδωσε δίπλα του, στον Κέρτις Τζόουνς, που σαν άλλος Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ (απών λόγω τραυματισμού) άλλαξε το παιχνίδι με βαθιά μπαλιά στον Ρόμπερτσον. Σέντρα, κεφαλιά του Ζότα και γκολ. Σωστά; Μόνο, που είχαν προηγηθεί κι άλλες… 27 πάσες σε ένα πρωτοφανές build-up της Λίβερπουλ, οι παίκτες της οποίας άλλαζαν την μπάλα για ένα λεπτό. Από το 39:37, μέχρι το 40:41!

Σύμφωνα με την Opta, οι 30 πάσες μέχρι την κεφαλιά του Ζότα που νίκησε τον Κάσπερ Σμάιχελ είναι ρεκόρ για τη Λίβερπουλ, από τη σεζόν 2006-2007, σεζόν που ξεκίνησε η εταιρεία να καλύπτει στατιστικά την Premier League.

Ο Κλοπ δεν αιφνιδιάστηκε. “Γι’ αυτό τον πήραμε. Να βάζει τέτοια γκολ. Ήταν μια πολύ ωραία προσπάθεια. Εκπληκτικό passing game και θαυμάσια σέντρα του ‘Ρόμπο’. Ο Ζότα συνεχίζει να παίζει καλά και να μας βοηθάει”, δήλωσε χαμογελώντας πλατιά, βλέποντας τον παίκτη που διάλεξε για να πλαισιώσει την τρομερή επιθετική τριάδα της Λίβερπουλ να κάνει τη δουλειά πολύ καλά.

Η Λέστερ, βεβαια, είναι ένα “αγαπημένο θύμα” του Ζότα, καθώς κι από τη θητεία του στη Γουλβς είχε το συνήθειο να σκοράρει εναντίον της (συνολικά 4 γκολ σε 5 αγώνες), όμως αυτό δεν μειώνει το ιστορικό επίτευγμά του. Το σερί ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου εναντίον της Άρσεναλ, όταν διαμόρφωσε το τελικό 3-1 στο 88′, βάζοντας τέλος στις φιλοδοξίες των Λονδρέζων να ισοφαρίσουν. Ακολούθησαν δυο νικητήρια γκολ, καθώς έκανε το 2-1 επί της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στο 64′ (24/10) και κόντρα στη Γουεστ Χαμ (στο 85′, σχεδόν με την είσοδό του στο ματς) στις 31/10. Το 4ο γκολ ήταν το 2-0 επί της Λέστερ την προηγούμενη Κυριακή (22/11).

Η σύγκριση με τον Σαλάχ

Ο Ζότα έφτασε τα 8 γκολ σε 12 αγώνες, μια επίδοση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη για τον ρούκι των πρωταθλητών. Η Liverpool Ehco συνέκρινε τα κατορθώματα του Ζότα με εκείνα του Σαλάχ στην πρώτη χρονιά του στο “Άνφιλντ”, όπου έκανε το “ΚΟΠ” να παραμιλάει και τους αντίπαλους τερματοφύλακες να μαζεύουν την μπάλα από τα δίχτυα τους.

  • Κι όμως, ο Πορτογάλος σκοράρει με μεγαλύτερη ταχύτητα από τον Αιγύπτιο υπεράσο. Ο Ζότα βάζει γκολ κάθε 85 λεπτά, ενώ ο Σαλάχ, στην οργιαστική παρθενική σεζόν του, έβαζε κάθε 94!
  • Ο Σαλάχ έφτασε τα 8 γκολ σε 13 αγώνες και 991 λεπτά. Ο Ζότα χρειάστηκε 12 ματς και λιγότερο από 700 αγωνιστικά λεπτά.
  • Αν ο Ζότα παίξει 4.123 λεπτά, δηλαδή όσα ο Σαλάχ στη σεζόν 2017-2018, τότε με τον ρυθμό που σκοράρει θα βάλει 48 γκολ, κάνοντας ρεκόρ όλων των εποχών για τη Λίβερπουλ! Κάτι τέτοιο, βέβαια, είναι αδύνατο. Ο Σαλάχ στην πρώτη χρονιά έπαιξε στα 52 από τα συνολικά 56 παιχνίδια της ομάδας του. Ο Ζότα δεν… προλαβαίνει. Ακόμη κι αν αγωνιστεί σε όλα τα ματς που απομένουν (χωρίς να υπολογίζονται οι ευρωπαϊκοί αγώνες, που δεν ξέρουμε πόσοι μπορεί να είναι μέχρι το τέλος), θα φτάσει τα 3.648 λεπτά.
  • Ακόμη κι έτσι όμως, αν ο Ζότα παίξει 3.000 λεπτά (με βάση αυτά που βλέπουμε μέχρι τώρα) θα έχει βάλει 35 γκολ, μια τρομερή επίδοση φυσικά, για έναν πρωτοεμφανιζόμενο ποδοσφαιριστή με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Και με μια τεράστια διαφορά, μάλιστα. Παίζει, πλέον, στην πρωταθλήτρια Λίβερπουλ, όπου οι απαιτήσεις είναι τεράστιες, κάθε φάση, κάθε ενέργεια περνάει από ψιλό κόσκινο.

✍ Πιο σημαντική ίσως είναι μια άλλη επίδοση του Πορτογάλου. Έχει σκοράρει κατά 60% πιο πολύ από τον δείκτη των expected goals, που στις συγκεκριμένες φάσεις όπου ενεπλάκη του έδινε 5 γκολ. Αυτός σημείωσε 8. Οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα κολακευτικοί για τον νεαρό άσο, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Οι εξαιρετικές τοποθετήσεις του μέσα στη μεγάλη περιοχή, η ταχύτητά του και το… θράσος τον κάνουν, ήδη, ξεχωριστό. Εκτός αν έχετε δει πολλές φορές την άνεση με την οποία πέτυχε το 2ο (από τα 3) γκολ που πέτυχε εναντίον της Αταλάντα. Σέντρα του Τζο Γκόμεζ, κατέβασμα και ξερό σουτ στη γωνία. Άψογο.

Η αποσυμπίεση (αλλά και… πίεση) των τριών

Η Λίβερπουλ βρήκε έναν κυνηγό που μπορεί να συμπληρώσει άνετα την τριάδα ή να την κάνει και καρέ, όπως έγραψε ο Γιάννης Ζωιτός αλλά και παραδέχθηκε ο Σαλάχ (που παρεμπιπτόντως μετράει φέτος 10 γκολ σε 13 αγώνες): “Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, γιατί στις προπονήσεις ο ένας παίκτης σπρώχνει τον άλλον. Όταν ένας συμπαίκτης μου βάζει γκολ, είμαι κι εγώ χαρούμενος, αφού έτσι έρχονται οι νίκες που ζητάει η ομάδα. Καλές είναι οι ατομικές διακρίσεις, όμως εμείς παίζουμε για νίκες και τίτλους. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να έχουμε έναν σπουδαίο συμπαίκτη να παίζει στην επίθεση, είτε είμαστε τρεις είτε τέσσερις”

Η αποσυμπίεση (ή και το αντίθετο) της επιθετικής τριάδας που έχει τραβήξει και όλο το κουπί τα τελευταία χρόνια για τη Λίβερπουλ είναι σπουδαία είδηση για τον Κλοπ. Την Κυριακή, η απουσία του Σαλάχ δεν φάνηκε καθόλου, την ώρα που ο Φιρμίνο ξαναβρήκε την επαφή με τα δίχτυα, δείχνοντας ότι συνέρχεται από το πολύ μέτριο ξεκίνημά του. Ο Βραζιλιάνος πέτυχε το 3ο γκολ της Λίβερπουλ. Το δικαιούταν, το έψαξε, είχε δοκάρια, κι όπως έλεγε ο Μίλνερ, βλέποντας και την απόκρουση του Μαρκ Ολμπράιτον 3-4 χιλιοστά πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή: “Ο Μπόμπι ήταν ο πιο άτυχος άνθρωπος στον κόσμο, μέσα στο γήπεδο”.

Άθελά του, ο Ζότα (που, παρεμπιπτόντως, στη φάση κάνει πολύ ωραία πάσα στον Φιρμίνο) πίεσε τον Βραζιλιάνο, γιατί σε αυτό το ξεκίνημα της χρονιάς δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ο εσωτερικός ανταγωνισμός είναι εξαιρετικός σε τέτοιες περιπτώσεις και δημιουργεί κίνητρα ακόμη και στους καλύτερους παίκτες της ομάδας.

Εκεί, δηλαδή, που δείχνει ότι μπαίνει σταδιακά ο Ζότα. Η Λίβερπουλ μοιάζει να έχει κάνει μια σπουδαία μεταγραφή, όπως έτσι κι αλλιώς ήταν οι αντίστοιχες των 3 σπουδαίων κυνηγών της. Οι δυο (Σαλάχ και Μανέ) στοιχίζουν 120 εκατομμύρια ευρώ και ο Φιρμίνο 72 (σύμφωνα με το Transfermakt). Είχαν αποκτηθεί με πολύ λιγότερα. Θα γίνει το ίδιο και με τον Ζότα; Οι μέχρι τώρα εμφανίσεις του είναι λίαν ενθαρρυντικές…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ