Ο Κουλιμπαλί σταματάει τη Μίλαν και τον ρατσισμό στο Σαν Σίρο
Ούτε ο Κάρλο Αντσελότι ούτε ο Κριστόφ Πιάτεκ κατάφεραν να κλέψουν κάτι από τη λάμψη του Καλιντού Κουλιμπαλί στο Μίλαν-Νάπολι, ένα μήνα μετά από τη ρατσιστική επίθεση και την αποβολή στο ίδιο γήπεδο.
Ο πρωταγωνιστής θα μπορούσε να είναι ο Κάρλο Αντσελότι. Εξάλλου, πρόκειται για ένα πρόσωπο που συνδέει Μίλαν και Νάπολι, μιας και ήταν προπονητής των 'ροσονέρι' από το 2001 μέχρι το 2009, πανηγυρίζοντας μόλις ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο εντός των τειχών, αλλά έχοντας και δύο Champions League να βελτιώνουν την εικόνα, έστω κι αν θα τον βαραίνει για πάντα η Κωνσταντινούπολη.
Από φέτος, ο 59χρονος τεχνικός κάθεται στον πάγκο των 'παρτενοπέι' και επισκεπτόταν για πρώτη φορά το Σαν Σίρο ως αντίπαλος της Μίλαν στη Serie A, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.
Οι φίλαθλοι δεν τον ξέχασαν, ετοίμασαν ορισμένα πανό υπέρ του, ενώ ο εναγκαλισμός με τον πρώην παίκτη του και νυν αντίπαλο, Τζενάρο Γκατούζο, θύμισε τις τελευταίες ένδοξες εποχές των 'ροσονέρι'. Δεν ήταν ο πρωταγωνιστής, όμως...
Μία άλλη επιλογή θα ήταν ο Κριστόφ Πιάτεκ. Ο Πολωνός επιθετικός αποκτήθηκε προ ημερών και αντικατέστησε τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν, ο οποίος βρισκόταν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, κάνοντας το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Τσέλσι, ως δανεικός από τη Γιουβέντους.
Ο πρώην επιθετικός της Τζένοα, σκόρερ 13 γκολ στο πρώτο μισό της σεζόν στη Serie A, δεν κρίθηκε έτοιμος να ηγηθεί της γραμμής κρούσης της Μίλαν, με συνέπεια ο Πάτρικ Κουτρόνε να βρεθεί στη βασική ενδεκάδα, στο 4-3-3 του Γκατούζο, και ο Πιάτεκ στον πάγκο να περιμένει την ευκαιρία του για ντεμπούτο.
Όταν ήρθε η ώρα του αγώνα, ο πραγματικός πρωταγωνιστής ήταν ένας, ο αδιαμφισβήτητα κορυφαίος αμυντικός του κόσμου τα τελευταία δύο χρόνια, Καλιντού Κουλιμπαλί.
Ο 27χρονος, γεννημένος στο Σεν Ντιε ντε Βοζ, στα Βόσγια Όρη της βόρειας Γαλλίας, διεθνής με τη Γαλλία Κ20 αλλά από το 2015 βασικό στέλεχος της ανδρικής ομάδας της Σενεγάλης, επέστρεφε σε αυτό γήπεδο έναν μήνα μετά από την αποβολή του στο παιχνίδι κόντρα στην Ίντερ, που είχε ακόμα και νεκρό!
Η είδηση δεν ήταν η αποβολή, η οποία οφείλεται σε ειρωνικό χειροκρότημα εις βάρος του διαιτητή του αγώνα, όσο το τι την προκάλεσε. Ο Κουλιμπαλί υπήρξε στόχος ρατσιστικής επίθεσης από οπαδούς των 'νερατζούρι' από το πρώτο λεπτό εκείνου του αγώνα, με συνέπεια μετά από κάποια στιγμή να λυγίσει και να... σπάσει.
Αν και όλοι τάχθηκαν υπέρ του, μεταξύ των οποίων ο Αντσελότι που δήλωσε ότι αν επαναληφθεί κάτι τέτοιο θα έπαιρνε την ομάδα και θα έφευγε ή ο Ντιέγκο Μαραντόνα, η ομοσπονδία δεν δικαιολόγησε την πράξη του και τιμώρησε κανονικά τον παίκτη της Νάπολι.
Ένα μήνα μετά, η επιστροφή του στο Σαν Σίρο γινόταν υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στη σελίδα facebook της ομάδας του, ο Κουλιμπαλί δήλωσε ότι δεν σκόπευε να γίνει ηγέτης κατά του ρατσισμού, όμως είναι ένας ρόλος που χαίρεται να αναλάβει.
Όταν βρέθηκε μπροστά στους 56.729 φιλάθλους που περίμεναν να δουν το ντέρμπι της 4ης με τη 2η ομάδα του βαθμολογικού πίνακα, δεν αντιμετώπισε κάποια νέα ρατσιστική συμπεριφορά. Αντ' αυτής, ήρθε αντιμέτωπος με ένα video στα matrix του γηπέδου, με τον αρχηγό της Μίλαν, Αλέσιο Ρομανιόλι, φορώντας την εμφάνιση της Νάπολι, να λέει: 'Το παιχνίδι που πρέπει να κερδίζεται κάθε μέρα είναι κόντρα στον ρατσισμό. Σεβασμός σε όλους, πάντα'.
Ο Κουλιμπαλί, ο οποίος ανήμερα του αγώνα κατέθεσε χρήματα για να συνεχιστούν οι έρευνες για τον Εμιλιάνο Σάλα, σίγουρα θα πήρε δύναμη ευρισκόμενος σε ένα τέτοιο περιβάλλον, σε αντίθεση με ό,τι είχε προηγηθεί έναν μήνα νωρίτερα. Το παιχνίδι του από την αρχή σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούσε. Μπορεί να μην είχε τον καλύτερο επιθετικό της Μίλαν απέναντί του, παρ' όλα αυτά κατάφερε να περιορίσει τον Κουτρόνε και με τη βοήθεια των Μάριο Ρούι και Κεβίν Μαλκουί στα άκρα, να εξουδετερωθούν εν πολλοίς και οι Χακάν Τσαλχάνογλου και Σούσο.
Όχι πως δεν χρειάστηκε ο Νταβίντ Οσπίνα που προτιμήθηκε τόσο του Ορέστη Καρνέζη, όσο και του Άλεξ Μερέτ, που πριν από τον τραυματισμό του, αγοράστηκε για βασικός. Ο Λούκας Πακετά συνέχιζε να προσφέρει ενθουσιώδεις κινήσεις και ντρίμπλες και ενίοτε ευκαιρίες, ο Φρανκ Κεσιέ ήταν κι αυτός επικίνδυνος, ενώ ο Κουτρόνε είχε ορισμένες προσπάθειες άουτ.
Στον αντίποδα, ο Λορέντζο Ινσίνιε απείλησε περισσότερο στην αρχή, για να συνεχίσει ο Αρκάντιους Μίλικ. Ο Χοσέ Καγεχόν είχε δοκάρι σε μία σέντρα του από δεξιά, ωστόσο το... καλύτερο το άφησαν για το τέλος οι φιλοξενούμενοι.
Το ίδιο και ο Γκατούζο, που έριξε στον αγώνα τον Πιάτεκ στο 71' και στην πρώτη επαφή του Πολωνού επιθετικού, ο Οσπίνα έπεσε πάνω στον Κουλιμπαλί για να διώξει σε κόρνερ και στη συνέχεια έσωσε εξ επαφής βολέ του Ματέο Μουσάκιο.
Από το 88' μέχρι το 90', ένας άλλος διεθνής Πολωνός, ο Πιοτρ Ζιελίνσκι της Νάπολι, είχε 3 τελικές προσπάθειες, εκ των οποίων οι δύο ήταν μεγάλες ευκαιρίες. Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα κράτησε το μηδέν στην εστία του και δικαίως ψηφίστηκε MVP της Μίλαν στον αγώνα.
Το ντέρμπι έληξε με ένταση, αφού ο Φαμπιάν Ρουίθ αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα για χέρι, αν και τα ριπλέι έδειξαν ότι η μπάλα τον ακούμπησε στο στήθος. Πέραν αυτού, ο λογαριασμός twitter της Νάπολι ανέβασε μία φωτογραφία λίγα λεπτά μετά από το τέλος του αγώνα, με ένα μεγάλο σημάδι στο μηρό του Ισπανού μέσου και ένα ειρωνικό μήνυμα για το δίκαιον της αποβολής του.
Ο Αντσελότι ήταν έξαλλος με τη διαιτητική απόφαση και αποβλήθηκε επειδή έβρισε. 'Δεν απευθυνόμουν στον διαιτητή. Δεν ξέρω καν αν αυτή η λέξη συνιστά ύβρι', δήλωσε μετά, στο flash interview.
Ο αγώνας, όμως, ανήκει στον Κουλιμπαλί. Πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά, απολαμβάνοντας τις βαθμολογίες του ιταλικού Τύπου. Ουδείς παίκτης έλαβε συνολικά καλύτερο βαθμό, με τον διεθνή Σενεγαλέζο να κατακτά το Σαν Σίρο, έναν μήνα μετά από την προσωρινή... υποχώρησή του.
Photo credits: AP Photo/Antonio Calanni