ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κώστας Φορτούνης: Η διάθεση κι όχι η θέση ορίζει την τύχη του

Η επιστροφή του Κώστα Φορτούνη στην 11άδα του Ολυμπιακού έγινε υπό το πρίσμα του 4-3-3 και σε ρόλο δεξιού ακραίου. Ο 27χρονος μεσοεπιθετικός χρειάστηκε 21 λεπτά και δύο κάθετες πάσες μέχρι να λύσει την απορία της βιωσιμότητας αυτής της επιλογής του Πέδρο Μαρτίνς.

Κώστας Φορτούνης: Η διάθεση κι όχι η θέση ορίζει την τύχη του
Ο Κώστας Φορτούνης σε προσπάθεια του από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όπου ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 3-0 στο 'Γ. Καραϊσκάκης', για την 3η αγ. των playoffs της Super League 2019-2020. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI

Στις 9 Ιουνίου διαβάζατε στο Contra.gr για την πρόθεση του Κώστα Φορτούνη να… ξεβολέψει τον Πέδρο Μαρτίνς. Οι ενοχλήσεις του Ματιέ Βαλμπουενά ‘απαιτούσαν’ την προφύλαξη του Γάλλου στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για να αυξηθούν οι πιθανότητες παρουσίας του στη ρεβάνς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Έτσι ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού είχε να επιλέξει μεταξύ των Λοβέρα, Φορτούνη και Ραντζέλοβιτς για τον αντί-Βαλμπουενά, αφήνοντας τελικά εκτός βασικού σχήματος και τον Μασούρα για να παίξουν οι δύο πρώτοι.

Ωστόσο η επιστροφή του διεθνούς Έλληνα μεσοεπιθετικού στο βασικό σχήμα δεν σήμανε και την αλλαγή διάταξης, αλλά έγινε με τους όρους του 4-3-3, που ο Μαρτίνς δεν δείχνει καμία διάθεση να αλλάξει no matter what. Και μεταξύ μας καλά κάνει, αφού του βγαίνει και με το παραπάνω. Έτσι ο Φορτούνης δεν αντικατέστησε απλά τον Βαλμπουενά στην ενδεκάδα αλλά το έκανε και στον ρόλο που έχει ο Γάλλος σε αυτήν.

Ο 27χρονος επιτελικός έχει συνηθίσει χρόνια τώρα να αποτελεί το σημείο αναφοράς της ομάδας του από την μέση και μπροστά, παίζοντας σε έναν ελεύθερο ρόλο πίσω από τον επιθετικό. Προσφέροντας 68 γκολ και 60 ασίστ, μάλλον έκανε καλά τη δουλειά του. Ίσως όμως να έφτασε η ώρα που θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Όχι δραματικά διαφορετικά πάντως. Γιατί ναι μεν ο Μαρτίνς τον χρησιμοποίησε σε θέση ακραίου κυνηγού στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ο Φορτούνης αγωνίστηκε στη γραμμή. Άλλωστε ούτε ο Βαλμπουενά υπηρετεί τον συγκεκριμένο ρόλο με αυτή τη λογική.

Η χρησιμοποίηση τριών κεντρικών χαφ δίνει την ευχέρια στους πλάγιους να κινούνται με μεγαλύτερη ευελιξία. Συχνά ‘αδειάζοντας’ την πλευρά για να ευνοήσουν τα overlap των ακραίων μπακ. Και με τον τρόπο που έπαιξε στο 90λεπτο του Φαλήρου ο Ελαμπντελαουί, ήταν πολύ πιο εύκολο για τον Φορτούνη να συγκλίνει στον άξονα για να δράσει σε μέτρα στα οποία αισθάνεται πολύ πιο οικεία. Ο Καμαρά αυτή τη φορά δεν έπαιξε τόσο μπροστά όσο σε προηγούμενα ματς, όταν ο Ολυμπιακός είχε κατοχή. Λειτούργησε περισσότερο ως ενδιάμεσος, για να αποτελέσει σκαλοπάτι στην κυκλοφορία, επιτρέποντας σε Φορτούνη αλλά και Λοβέρα, που επίσης δεν είναι κλασικός ακραίος κυνηγός, να κινηθούν περισσότερο στον άξονα και κοντά στην περιοχή. Ο 23χρονος χαφ, παρέα με τους Μπουχαλάκη και Γκιλιέρμε, πρόσφεραν στους δύο μεσοεπιθετικούς συμπαίκτες τους την απαραίτητη αμυντική κάλυψη, απαλλάσσοντας τους εν μέρει -και όχι καθ’ ολοκληρία- από τα αυστηρά ανασταλτικά τους καθήκοντα.

Αυτή είναι η πρώτη αγωνιστική συνθήκη που πρέπει να λάβουμε υπόψιν για να δούμε κατά πόσο ανταποκρίθηκε ο Φορτούνης στον ρόλο του. Η δεύτερη αφορά μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να λησμονείται: ο διεθνής μεσοεπιθετικός έχει ουσιαστικά να παίξει μπάλα σχεδόν ένα χρόνο! Μπορεί από τα μέσα Γενάρη να επέστρεψε σταδιακά στη δράση, αλλά η τρίμηνη διακοπή που ακολούθησε ελέω κορονοϊού, ‘έσβησε’ αυτό το διάστημα. Για να βρει ρυθμό, πατήματα και φόρμα οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής, χρειάζεται μια σειρά αγώνων σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Κανείς δεν εξαιρείται από αυτό, ούτε φυσικά ο Φορτούνης.

Πάμε όμως στο δια ταύτα. Στο 5ο λεπτό του ντέρμπι από δική του φανταστική κάθετη πάσα στον Ελαμπντελαουί ξεκίνησε η φάση του 1-0. Ο Λοβέρα μάζεψε στο δεύτερο δοκάρι το γύρισμα του Νορβηγού, έσπασε στον Γκιλιέρμε και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Λίγο μετά ο Φορτούνης βρέθηκε σε θέση βολής στον άξονα αλλά ο Ελ Αραμπί τελείωσε μόνος του την φάση και στο 21′, ξανά από τα πόδια του 27χρονου επιτελικού δημιουργήθηκε η φάση του 2-0. Ο Φορτούνης είδε την κίνηση του Μπουχαλάκη, τον τροφοδότησε με άψογη κάθετη μεταβίβαση και ο Κρητικός έσπασε για τον Ελαμπντελαουί, το γύρισμα του οποίου μετέτρεψε σε γκολ ο Ελ Αραμπί. Στο 39′ ο Φορτούνης κινήθηκε αντίθετα από την πορεία του Μαροκινού, πάτησε στον άξονα αλλά λάθεψε στο κοντρόλ με το αριστερό προ του Διούδη.

Στο 51′, με τον Καμαρά να έχει προσφέρει αμυντική κάλυψη δεξιά, ο Φορτούνης έκλεψε, άλλαξε με τον Ελ Αραμπί αλλά δεν μπόρεσε να γυρίσει σωστά στον Μαροκινό για να εκτελέσει. Στο 88′ ο διεθνής μεσοεπιθετικός βρέθηκε σε θέση φορ, από προσπάθεια του Χασάν κέρδισε μια κόντρα αλλά πριν εκτελέσει μπλόκαρε ο Διούδης. Και στις καθυστερήσεις βρήκε με τρομερή κάθετη μεταβίβαση την κίνηση του Μασούρα στην πλάτη της άμυνας, όμως ο τελευταίος δεν κατάφερε να νικήσει τον γκολκίπερ του Παναθηναϊκού. Στις δύο τελευταίες φάσεις μάλιστα, ο Φορτούνης θεωρητικά ήταν δεξιός εσωτερικός χαφ στο 4-3-3.

Δεν ήταν λίγες οι στιγμές όπου φάνηκε ξεκάθαρα η μακρά απουσία του Φορτούνη από την αγωνιστική δράση. Σε κοντρόλ, αλλαγές κατεύθυνσης, αλλαγές παιχνιδιού ή εκτελέσεις που έχει άνετα στο ρεπερτόριο του ο 27χρονος διεθνής, έμοιαζε πιο αργός (σε σώμα και σκέψη) ή αναποφάσιστος. Ακόμη κι έτσι κατάφερε να αφήσει το έντονο αποτύπωμα του στο ντέρμπι, στις φάσεις που αναφέραμε.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο λίγη σημασία έχει πού τοποθετείται ο παίκτης στην διάταξη, ποια είναι η θέση του στην θεωρία. Αν η ποιότητα είναι εκεί, τα υπόλοιπα είναι πιο εύκολα. Ειδικά αν ο πορπονητής του ξέρει να αναδείξει τα προτερήματα του και να κρύψει τις αδυναμίες του, προσαρμόζοντας ανάλογα την τακτική και τα πρόσωπα της ενδεκάδας που τον πλαισιώνουν.

“Όπου μου ζητηθεί είμαι διαθέσιμος να παίξω. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Είτε αριστερά, είτε κεντρικός. Όπου μου ζητηθεί θα παίξω”, είχε δηλώσει ο Φορτούνης στο συνδρομητικό κανάλι πριν το ντέρμπι. Η πρώτη απόπειρα να χωρέσει στο 4-3-3, στέφθηκε με επιτυχία τηρουμένων των συνθηκών. Αν επιδείξει την ίδια θέληση και στη συνέχεια, τότε το έργο του Μαρτίνς στην κατάρτιση της ενδεκάδας θα γίνει ευκολότερο, έστω κι αν αυτό συνοδεύεται από έντονους πονοκεφάλους για τον Πορτογάλο τεχνικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ