Κόσοβο-Ελλάδα: Η Εθνική του μισού μηδέν είναι η καλύτερη
Η Εθνική Ελλάδας έκανε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια της επιθετικά επί Τζον φαν'τ Σχιπ. Σημείωσε δύο γκολ και πήρε την εκτός έδρας νίκη επί του Κοσόβου στο Nations League.
Η καταμέτρηση από την πιο πρόσφατη αναμέτρηση στην πιο παλιά της Εθνικής Ελλάδας επί Τζον φαν’τ Σχιπ είχε ως εξής μέχρι απόψε: 14 κόντρα στη Σλοβενία (0-0), 26 κόντρα στη Φινλανδία (νίκη 2-1), 20 κόντρα στην Αρμενία (νίκη 1-0), 25 κόντρα στη Βοσνία (νίκη 2-1), 9 κόντρα στην Ιταλία (ήττα 0-2), 19 κόντρα στο Λίχτενσταϊν (1-1), 6 κόντρα στη Φινλανδία (ήττα 0-1). Ακόμα και στο τελευταίο παιχνίδι με τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο, την εντός έδρας ήττα 2-3 από την Αρμενία, η ελληνική ομάδα είχε 24 τελικές προσπάθειες. Κόντρα στο Κόσοβο, είχε μόλις 12 και επικράτησε με 2-1 για τη 2η αγωνιστική του 3ου ομίλου της 3ης κατηγορίας του Nations League 2020-2021.
Η εικόνα ήταν… μαγική, αφού σε όλες τις άλλες στατιστικές κατηγορίες οι δύο ομάδες ήταν στο ίδιο επίπεδο. Μόνο το σκορ έδειχνε διαφορά, απόσταση στο παιχνίδι τους. Ακόμα και σε επίπεδο εντυπώσεων, η Εθνική δεν ήταν το ίδιο καλή όσο στα προηγούμενα παιχνίδια και δη στα προκριματικά του Euro 2020. Δεν δημιούργησε ευκαιρίες, δεν κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο, δεν είχε καν την κατοχή της μπάλας, την οποία είχε πχ. στην ήττα στη Φινλανδία (55%), παρότι είχε επιχειρήσει μόλις 6 τελικές προσπάθειες.
Η πρώτη τελική στην Πριστίνα επέφερε μια απόκρουση του Σαμίρ Ουικάνι στον Δημήτρη Λημνιό. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο εξτρέμ του ΠΑΟΚ πήρε το ριμπάουντ και έκανε το 1-0, με το χρονόμετρο να έχει φτάσει στα 100 δευτερόλεπτα αγώνα. Ο πιο αξιόπιστος καθαρός εξτρέμ της Εθνικής ομάδας από την εποχή του Στέλιου Γιαννακόπουλου δεν ‘πυροδότησε’ κάποια έκρηξη επιθετικού παιχνιδιού των συμπαικτών του. Ακόμα κι αν ο Κώστας Φορτούνης ήταν παρών σε αυτόν το παιχνίδι, το πρώτο του επί εποχής Φαν’τ Σχιπ, η Ελλάδα περισσότερο περίμενε για να βρει κενούς χώρους στην αντεπίθεση, παρά κυκλοφόρησε την μπάλα και προσπάθησε να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα.
Η μπάλα, ως επί το πλείστον, παρέμεινε χαμηλά, οι διεθνείς προσπάθησαν να την αλλάξουν με… ολλανδικό passing game και έλεγχο και όχι με μακρινές σέντρες και κυνηγητό, όμως το Κόσοβο ήταν αυτό που είχε το πάνω χέρι. Η εστία του Βασίλη Μπάρκα απειλήθηκε ελάχιστα μεν, αλλά το ίδιο συνέβη και με εκείνη του Ουικάνι. Λίγες τελικές, μικρή πιθανότητα να είναι επικίνδυνες.
Ουσιαστικά, οι Κοσοβάροι αποδείχθηκαν… αυτόχειρες. Ο τραυματισμός του Κώστα Σταφυλίδη σε ένα τζαρτζάρισμα οδήγησε τον Φαν’τ Σχιπ να βάλει τον Δημήτρη Σιόβα στον αγωνιστικό χώρο από το 1ο μέρος. Ο στόπερ της Λεγανές έκανε τη αμυντική δουλειά του εν πολλοίς, αλλά έκανε και την επιθετική των συμπαικτών του, αφού με ένα άψογο -για κεντρικό αμυντικό- κοντρόλ με το γόνατο κι ένα υπέροχο γυριστό έγραψε το 2-0 στο 51′.
Ούτε η είσοδος του Γιώργου Μασούρα στο 61′ ούτε εκείνη του Πέτρου Μάνταλου (που έπαιξε ως ‘ψευδοεννιάρι’) στο 83′ άλλαξαν την εικόνα του αγώνα. Η Εθνική ομάδα ήταν ικανοποιημένη με το να έχει την μπάλα ο αντίπαλος και να γεμίζει με σώματα την περιοχή της, ώστε το Κόσοβο να μην μπορεί να απειλήσει. Το γκολ του Μπερνάρντ Μπερίσα στο 82′ ήταν η εξαίρεση του κανόνα. Του κανόνα της Εθνικής Ελλάδας.
Αν η ελληνική ομάδα επιχειρήσει να παίξει για τη νίκη με… μισό μηδέν και βρεθεί στην κατάλληλη μέρα, θα το καταφέρει ανεξαρτήτως αντιπάλου. Αυτή ήταν μια τέτοια βραδιά, κάτι που αποδείχθηκε και από τις μόλις 12 τελικές προσπάθειες, 6 εκ των οποίων εύστοχες. Δεν ήταν η κλασική εικόνα της ομάδας του Φαν’τ Σχιπ, ήταν σίγουρα χειρότερη από ό,τι στη ‘λευκή’ ισοπαλία με τη Σλοβενία την Πέμπτη, όμως της χάρισε το πρώτο, καλοδεχούμενο, ‘τρίποντο’ στον όμιλο.