Κορονοϊός: Ο θρίαμβος της Αταλάντα επί της Βαλένθια σκότωσε το Μπέργκαμο
Όταν η Αταλάντα διέλυσε τη Βαλένθια με 4-1 για το Champions League στο Μιλάνο δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι ταυτόχρονα διέλυσε και την έδρα της, το Μπέργκαμο, εξαιτίας του κορονοϊού.
Η Λομβαρδία πρόσθεσε 546 θανάτους που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού το Σάββατο, αυξάνοντας τον συνολικό 'μαύρο' αριθμό της επαρχίας σε 3.905. Μόνο την Παρασκευή βρέθηκαν θετικοί στον ιό 3.251 άτομα, ενώ 8.258 νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα και 1.093 βρίσκονται στην εντατική.
Το Μπέργκαμο, μία πόλη 122.000 κατοίκων, πλήττεται πλέον πιο βαριά από τις υπόλοιπες πόλεις της Λομβαρδίας, όπως το Μιλάνο και η Μπρέσια. Τα στρατιωτικά φορτηγά που μεταφέρουν εκτός Μπέργκαμο νεκρούς σε φέρετρα είναι η πλειονότητα των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης, αφού το τοπικό κρεματόριο μπορεί να διαχειριστεί μόνο 25 σορούς την ημέρα και αυτό μόνο εφόσον λειτουργεί όλο το 24ωρο. Τα υπόλοιπα θύματα του κορονοϊού μεταφέρονται σε άλλες πόλεις και επαρχίες για καύση, συνήθως χωρίς τη συνοδεία συγγενών και φίλων, που δεν έχουν την επιλογή να βγουν από τα σπίτια τους.
Το Μπέργκαμο επίσης είναι η έδρα της πιο παραγωγικής ομάδας της Serie A και μιας εκ των πιο παραγωγικών του κόσμου, της ομάδας που τα τελευταία 2 χρόνια διανύει εκπληκτική τροχιά που την έφερε στα προημιτελικά του Champions League, στην 'παρθενική' εμφάνισή της στον θεσμό. Η Αταλάντα πέρασε με ιστορικό τρόπο τη φάση των ομίλων, έχοντας 3 ήττες στον 1ο γύρο και αρχίζοντας την 5η αγωνιστική με μόλις 1 βαθμό συγκομιδή. Στη φάση των 16 διέλυσε με 4-1 τη Βαλένθια στο 1ο παιχνίδι στην Ιταλία, ενώ στη ρεβάνς επικράτησε με 4-3 στο 'Μεστάγια'. Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται να έσπειρε και τον θάνατο στους φίλους της ομάδας και κατοίκους του Μπέργκαμο...
Η μετακίνηση στο Μιλάνο μιας ολόκληρης πόλης
Ο 1ος αγώνας της φάσης των 16 διεξήχθη στο 'Τζιουζέπε Μεάτσα' του Μιλάνου, αφού το 'Ατλέτι Ατζούρι' των 21.300 καθισμάτων στο Μπέργκαμο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για μια τέτοια περίσταση. Σε ένα τέτοιο μοναδικό ραντεβού με την ποδοσφαιρική ιστορία, χιλιάδες κάτοικοι του Μπέργκαμο αψήφισαν τα 45 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο πόλεις και έκαναν το ταξίδι μέχρι τον λόφο του Σαν Σίρο. Τα γκολ των Χανς Χάτεμπουρ (2), Γιόσιπ Ίλιτσιτς και Ρέμο Φρόιλερ παρακολούθησαν 44.236 θεατές, αγνοώντας εκείνη τη στιγμή τον κίνδυνο της παρουσίας τους στο (άγνωστο) επίκεντρο του κορονοϊού στην Ιταλία.
Μέχρι εκείνη την ημέρα δεν είχε καταγραφεί κρούσμα κορονοϊού στο Μιλάνο. Υπήρχε μόνο ένα κρούσμα στη Λομβαρδία, που όμως λόγω παράβλεψης ακόμα και του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο όπου πήγε να εξεταστεί, μόλυνε χωρίς να το αντιληφθεί ακόμα και νοσηλευομένους από άλλη αιτία. Τυπικά, το Μιλάνο ήταν 'καθαρό' στις 19 Φεβρουαρίου, πρακτικά η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική και η μαζική προσέλευση ταξιδιωτών από το Μπέργκαμο ευνόησε την εξάπλωση του COVID-19 στη Λομβαρδία.
"Για την κατάσταση στο Μπέργκαμο υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που πυροδότησαν την έξαρση. Οι βιομηχανίες της περιοχής είναι ένας εξ αυτών και ίσως το παιχνίδι Αταλάντα-Βαλένθια να είναι ο 'ασθενής μηδέν'. Ο τεράστιος ενθουσιασμός που επικράτησε για τη νίκη του συλλόγου μπορεί να οδήγησε στη μετάδοση του ιού, αφού υπήρξε τόση ευφορία και τόσες αγκαλιές μεταξύ των φιλάθλων", εξήγησε ο λοιμωξιολόγος Φραντσέσκο λε Φόκε στην 'Corriere dello Sport', από την κλινική Umberto Ι της Ρώμης.
Ο Ιταλός γιατρός πρόσθεσε ότι επειδή το Μπέργκαμο πρόκειται για μία πόλη με ανεπτυγμένη βιομηχανία και ανθρώπους που έχουν συνηθίσει από τις κακουχίες της δουλειάς στα εργοστάσια, δεν έδιναν μεγάλη προσοχή στα συμπτώματα του κορονοϊού. "Είναι Σπαρτιάτες, με ενισχυμένη εργασιακή κουλτούρα και τάση να υποτιμούν και κατά συνέπεια να αγνοούν εποχικές αρρώστιες. Αν συνυπολογίσουμε τέτοιες συμπεριφορές, ειδικά τις πρώτες ημέρες, ο ιός ήταν δύσκολο να εμποδιστεί".
Από εκείνον τον αγώνα στο Μιλάνο πέρασε περίπου ένας μήνας και τα αποτελέσματα είναι θλιβερά. "Ο χρόνος (σ.σ. των θανάτων των τελευταίων ημερών) ταυτίζεται με τον αγώνα. Η συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων, εκατοστά ο ένας από τον άλλον, που συμμετείχαν στους πανηγυρισμούς, αγκαλιάζονταν, φώναζαν, το μόνο που πέτυχε ήταν η εξάπλωση του ιού. Φαντάζομαι ότι πολλοί δεν ήθελαν να χάσουν εκείνο το παιχνίδι, εφόσον είχαν εισιτήρια, ακόμα κι αν είχαν λίγο πυρετό. Εκ των υστέρων, ήταν παράνοια που διεξήχθη ο αγώνας με κόσμο, όμως εκείνη τη στιγμή τα δεδομένα δεν ήταν ξεκάθαρα. Θα ήταν αδιανόητο αν συνέβαινε κάτι τέτοιο τώρα".
Ο ιός εξαπλώθηκε και στη Βαλένθια
Στις 10 Μαρτίου οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά, στη Βαλένθια αυτήν τη φορά. Η κατάσταση είχε ξεφύγει ήδη στην Ιταλία, ενώ και στην Ισπανία τα κρούσματα είχαν αυξητική τάση. Ο αγώνας του 'Μεστάγια' διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και οδήγησε σε νέο θρίαμβο της Αταλάντα. Ελάχιστοι ασχολήθηκαν με αυτήν τη νίκη, όταν την Κυριακή 15 Μαρτίου ο αμυντικός των Ισπανών, Εσεκιέλ Γκαράι, ανακοίνωσε πως είναι θετικός στον ιό. Λίγες ημέρες αργότερα, ο ίδιος ο σύλλογος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν 5 παίκτες θετικοί και λίγο αργότερα πως το 35% των ανθρώπων της ομάδας, από παίκτες, προπονητές, προσωπικό και παράγοντες, έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.
Για το Μπέργκαμο ήταν ήδη πολύ αργά. Ο ιός είχε εγκατασταθεί σε χιλιάδες σπίτια, πιθανότατα προερχόμενος από το πρώτο παιχνίδι με τη Βαλένθια. Δεν ήταν οι θετικοί παίκτες των 'νυχτερίδων' που απειλούσαν την Αταλάντα και τον κόσμο της, ήταν το αντίστροφο. Μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου είχαν καταγραφεί 533 θάνατοι στον Μπέργκαμο από κορονοϊό. Μόλις 24 ώρες αργότερα, ο αριθμός αυτός διογκώθηκε κατά 93 άτομα. Εκείνο το θαύμα της φάσης των ομίλων, αρχίζει να μοιάζει με κατάρα...