X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Καν' το όπως οι Ρέιντζερς

Η φετινή περιπέτεια της ΑΕΚ με τον υποβιβασμό της στη Γ' Εθνική κατηγορία είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο εκτός συνόρων, η περίπτωση των Ρέιντζερς της Γλασκόβης είναι ό,τι πιο κοντινό σε αυτή των κιτρινόμαυρων.

Το περσινό καλοκαίρι ήταν εφιαλτικό για τους Ρέιντζερς. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Οι "Διαμαρτυρόμενοι" υποβιβάζονταν στην 4η εθνική κατηγορία της Σκωτίας λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο σύλλογος. Το αίτημα της ομάδας για συμμετοχή της στην Premier League είχε απορριφθεί από την SPL με τη διοίκηση τότε να κατέθετει σχετικό αίτημα στη Football League. Με ψήφους 25-5 αποφασίστηκε οι Ρέιντζερς να μην γίνουν δεκτοί σε καμία από τις δύο επόμενες κατηγορίες και έτσι κατέληξαν στη Division 3.

Πως έπεσε

Η πιο πετυχημένη ομάδα του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου, με 54 πρωταθλήματα (ρεκόρ), 33 κύπελλα, 27 λιγκ καπ (ρεκόρ), ένα Κύπελλο UEFA (1972) έφτασε να αγωνίζεται στην 4η τη τάξει κατηγορία αφού επρόκειτο για μία ομάδα που πέρασε τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας ανυπέρβλητων οικονομικών δυσπραγιών, με αποκορύφωμα το επεισοδιακό καλοκαίρι του 2012. Τα οικονομικά προβλήματα ξέφυγαν από το χαλάκι και τον Φεβρουάριο του 2012, οι διοικούντες επιχείρησαν να έρθουν σε συμφωνία με την Εφορία για οφειλές ύψους 10.700.000 ευρώ.

Το "ναυάγιο" των διαπραγματεύσεων οδήγησε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και συνάμα σε αφαίρεση 10 βαθμών. Η μη δημοσιοποίηση ισολογισμού για το 2011 επέφερε τη μη αδειοδότηση για την Ευρώπη τη σεζόν 2012-2013, ωστόσο τα χειρότερα έπονταν, αφού τον Απρίλιο αποκαλύφθηκε ότι το συνολικό χρέος άγγιζε τα 156.000.000 ευρώ.

Η αποτυχία στην εξεύρεση συμφωνίας με τους πιστωτές οδήγησε το σωματείο σε εκκαθάριση. Το γήπεδο και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου πέρασαν στα χέρια ενός κονσόρτιουμ, του οποίου ηγήθηκε ο Τσαρλς Γκριν (ο οποίος διαχειρίστηκε και τις προηγούμενες αποτυχημένες διαπραγματεύσεις), έναντι μόλις 6.400.000 ευρώ.

Η επόμενη μέρα

Η νέα εταιρία, η οποία στο μεταξύ είχε μετονομαστεί σε "Rangers Football Club Ltd", αιτήθηκε συμμετοχή στη σκοτσέζικη Premier League, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Αντιθέτως, η Football League την δέχθηκε στους κόλπους της, με ψήφους 25 σε σύνολο 30, και την τοποθέτησε στην 4η τη τάξει κατηγορία (οι υπόλοιπες 5 ομάδες, όπως και οι σύλλογοι της Premier League, επιθυμούσαν να ενταχθεί στην 2η τη τάξει κατηγορία, ώστε να προβιβαστεί σύντομα και να μην χαθούν χρήματα από τα τηλεοπτικά συμβόλαια).

Με το καλημέρα στην αντεπίθεση

Το ρόστερ που είχε η ομάδα στην τελευταία της παρουσία στην Premier διαλύθηκε και στη συνέχεια έγιναν προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα σύνολο που θα πρωταγωνιστούσε στη νέα κατηγορία, όπερ και εγένετο. Η κατάκτηση του τίτλου έμοιαζε αναπόφευκτη. Με τον Ανέστη Αργυρίου (πρώην της ΑΕΚ) στις τάξεις τους, οι "Διαμαρτυρόμενοι" έφτασαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Μάρτιο. Οι μπλε της Γλασκόβης δεν συνάντησαν καμία δυσκολία να τερματίσουν στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος και να κερδίσουν τον προβιβασμό τους στην Division 2, αρχίζοντας έτσι την αντεπίθεσή τους.

Αν και δεν κατάφεραν να φτάσουν σε επιτυχίες στα εγχώρια κύπελλα και δεν επιτρέπονται μεταγραφές το καλοκαίρι του 2013, όλα δείχνουν ότι η επάνοδος στη φυσική θέση τους είναι είναι θέμα χρόνου.

Η τελική βαθμολογία στην Division 3

Στο πλευρό της ο κόσμος

Στην προσπάθεια αυτή ο κόσμος στάθηκε στο πλευρό της ομάδας. Χαρακτηριστικό είναι δε το παράδειγμα ότι οι Ρέιντζερς είχαν κατά μέσο όρο περισσότερο κόσμο (45.744 εισιτήρια) από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στη Σκωτία. Περισσότερο δηλαδή και από την πρωταθλήτρια Σέλτικ η οποία κατά μ.ο. είχε 45.624 εισιτήρια, αλλά και από το σύνολο των 2/3 της Premier (40.200 εισιτήρια). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας, αφού και η Σέλτικ δεν είχε ουσιαστικά αντίστοιχου βεληνεκούς αντίπαλο να ανταγωνιστεί.

Ο πίνακας προσέλευσης στην Division 3

Ο πίνακας προσέλευσης στην Premier Σκωτίας

Χαμός για ένα εισιτήριο

Στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας επικράτησε το αδιαχώρητο στο Ibrox. Περισσότεροι από 38.000 οπαδοί έδωσαν το "παρών" στον αγώνα με την Ιστ Φάιφ για τον πρώτο γύρο του Scottish Communities League Cup, θέλοντας να δείξουν στους παίκτες της ομάδας τους ότι βρίσκονται δίπλα τους και στις χαρές και στις λύπες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το "ESPN" σε ρεπορτάζ του: "Η ζήτηση για εισιτήρια ήταν τόσο μεγάλη που η έναρξη του αγώνα χρειάστηκε να καθυστερήσει για 15 λεπτά λόγω του αριθμού των ατόμων που βρίσκονταν ακόμα έξω από το γήπεδο".

Θύμιζαν Ρέιντζερς

Στις 26 του περασμένου Σεπτέμβρη οι Ρείντζερς αν και τρεις κατηγορίες παρακάτω από τη Μάδεργουελ, επικράτησαν με 2-0 της πρωτοπόρου (την εποχή εκείνη) της Πρέμιερ Λιγκ, παίρνοντας την πρόκριση για την προημιτελική φάση του Scottish Communities League Cup. Ο Λι Μακ Κάλοχ είχε ανοίξει με κεφαλιά το σκορ στο 50', με τον Ντιν Σιλς να διαμορφώνει το τελικό 2-0, στο 56ο λεπτό.

Τον ίδιο δρόμο

Ο δρόμος που χάραξε ο βρετανικός σύλλογος μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει οδηγό για την ΑΕΚ. Η διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι Σκωτσέζοι ήταν και παραμένει υποδειγματική. Και αυτό γιατί άπαντες, μέχρι τον τελευταίο οπαδό, αγκάλιασαν την ομάδα. Δεν την παράτησαν στα δύσκολα. Αντιθέτως γέμιζαν πάντα το γήπεδο, ακόμη κι όταν ο αντίπαλος απείχε από τα δεδομένα της ομάδας.

INTIME SPORTS

Για την ώρα, το όραμα της ΑΕΚ του μέλλοντος με την κατασκευή νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και τον Δημήτρη Μελισσανίδη στην κεφαλή, γεμίζει αισιοδοξία τους κιτρινόμαυρους οπαδούς. Τόση μάλιστα ώστε να τους κάνει να ξεχνούν τις τραγικές στιγμές που βίωσαν την περασμένη σεζόν. Η πώληση των διαρκείας κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα, καθώς όπως και στην περίπτωση των Ρέιντζερς ο κόσμος δεν αγοράζει κάρτες λογαριάζοντας τη δυναμικότητα των αντιπάλων, αλλά για να στηρίξει την ομάδα της καρδιάς του.

*Στατιστικά: soccerway.com

24MEDIA NETWORK