Καγκάβα: Οι άλλοι 3+1 Γιαπωνέζοι ‘νίντζα’ που ήρθαν στη Super League
Πριν από τον Σίντζι Καγκάβα του ΠΑΟΚ, άλλοι 4 ποδοσφαιριστές από την Ιαπωνία προσπάθησαν ν' αφήσουν το σημάδι τους σε ομάδες της πρώτης κατηγορίας. Χωρίς όμως επιτυχία.
Η επισημοποίηση της προσχώρησης του Σίντζι Καγκάβα στο έμψυχο δυναμικό του ΠΑΟΚ, με σύμβαση -αρχικής μορφής- 18 μηνών, εξέπεμπε με λαμπρότητα την αξία που άρμοζε στη στιγμή. Σε μια οπτικοακουστική δημιουργία έμπνευσης με ξεκάθαρες επιρροές από την ιαπωνική κουλτούρα των πολεμικών τεχνών και τη συνοδεία του δυναμικού ήχων από τα παραδοσιακά τύμπανα taiko, η φιγούρα του 31χρονου μεσοεπιθετικού, των 216 συμμετοχών (60 γκολ, 50 ασίστ) ως θεμελιώδους κομματιού της θελκτικότατης Ντόρτμουντ επί Κλοπ για τρεις σεζόν και άλλων 57 -σε πιο σποραδικό ρυθμό- με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ξεπροβάλλει μέσα από έναν κόσμο που προσομοιάζει σε Matrix και προσγειώνεται ξάφνου με την πλήρη μορφή της στην ελληνική πραγματικότητα του 2021.
Ο Καγκάβα αφαιρεί από πάνω του τον μανδύα του σκοτεινού μαχητή και προβάροντας τη νέα στολή του αφήνει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να γίνει ο υπηρέτης μιας ιδέας που πηγάζει από το έμβλημα του δικέφαλου αετού στ’ αριστερά του στήθους.
Πετύχει ή όχι να φέρει στον ΠΑΟΚ την προσδοκώμενη φινέτσα, είναι δεδομένο πως η όποια υποβαθμίστηκαν απόπειρα σύγκρισης της κλάσης του μικροκαμωμένου άσου των 175 εκατοστών με την πάστα των τεσσάρων συμπατριωτών του που κατά το παρελθόν (δεν) άφησαν το σημάδι του στην ανώτερη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ατυχής και καταδικασμένη εκ των προτέρων. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τον πιο προικισμένο Ιάπωνα της γενιάς του, μια ξεχωριστή ποδοσφαιρική οντότητα που άγγιξε τον τριψήφιο αριθμό συμμετοχών με τους ‘μπλε σαμουράι’ και δεν παρατίθεται σε καμία περίπτωση απέναντι σε παίκτες που εμφανίστηκαν σαν νίντζα μέσα στο σκοτάδι, τρέχοντας πίσω από το όνειρό μιας μονιμοποίησης στην Ευρώπη κάνοντας το μακρινό ταξίδι τους για την Ελλάδα. Και δεν εννοούμε, προφανώς, τον Έλληνα ‘νίντζα’ Γιάννη Καλιτζάκη. Ούτε όμως τον Κέντζι Φουκούντα, των 9 γκολ σε 24 παιχνίδια με τον Ιωνικό στη Β’ Εθνική, ή φυσικά τον Τακαγιούκι Μοριμότο, που δεν πρόλαβε να αγωνιστεί με την Κοζάνη, αποχωρώντας πριν από την έλευση του νέου έτους, μια και η σεζόν στη Football League δεν έχει αρχίσει ακόμη. Άλλους αφορά η καταγραφή.
Ντάιγκο Κομπαγιάσι, ο μπλε νίντζα
Ιανουάριος 2010 – Δεκέμβρης 2010
Ομάδα: Ηρακλής
Η δύναμή του: αριστερή κλωτσιά
Αποστολή του ήταν: να χαλάσει τη φιέστα του πρωταθλητή Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ κατ’ απαίτηση των παραδοσιακά σουρεαλιστικών συνθημάτων της κερκίδας του ‘Γηραιού’. Είχε επιλεγεί στην αρχική ενδεκάδα από τον Γιόζεφ Μπουμπένκο και έβγαλε όλο το 90λεπτο, αλλά δεν απέτρεψε το 2-0 των ‘πρασίνων’.
Συνολικές μάχες: στο δεύτερο μισός της σεζόν 2009-10 και στο πρώτο μισό της σεζόν 2010-11 αγωνίστηκε σε 15 παιχνίδια (1 κυπέλλου), φτιάχνοντας τρία γκολ. Καρμικά, τα τελευταία 18 λεπτά του ήταν απέναντι στον Παναθηναϊκό, ξανά. Έλυσε το συμβόλαιό του, παρά τη διάθεση ανανέωσης, “λόγω της δυσμενούς εξέλιξης της υγείας του ποδοσφαιριστή“. Μισές δουλειές, άδοξο φινάλε. Ο καλύτερος όλων.
Νταϊσούκε Σακάτα, ο κίτρινος νίντζα
Ιανουάριος 2011 – Αύγουστος 2011
Ομάδα: Άρης
Η δύναμή του: χαίτη – μαστίγιο
Αποστολή του ήταν: να τρυπώσει κρυφά στο φωτογραφικό ντοκουμέντο των δύο ιστορικών αγώνων με τη Μάντσεστερ Σίτι του Ρομπέρτο Μαντσίνι, του Κάρλος Τέβες, του Έντιν Τζέκο, του Γιαγιά Τουρέ και του Μάριο Μπαλοτέλι. Ήταν κι αυτός στο 0-0 της Θεσσαλονίκης, όπως και για 45 λεπτά στο 3-0 επί αγγλικού εδάφους. Τιμή και καμάρι για ένα ταλέντο της φήμης του Φρέντι Άντου προτού κλείσει τα 20. Μόνο ο ίδιος το θυμάται φυσικά.
Συνολικές μάχες: Πριν, ενδιάμεσα και μετά τα δύο ματς με τους ‘πολίτες’ εμφανίστηκε σε άλλα έξι πρωταθλήματος, υπερβαίνοντας μετά βίας τα 250 λεπτά συμμετοχής στο σύνολο. Ούτε ασίστ ούτε γκολ για τον 28χρονο τότε επιθετικό που είχε παρουσιαστεί ως διεθνής επιθετικός, αλλά είχαν ξεχάσει ν’ αναφέρουν οι ιθύνοντες πως είχε κληθεί μόνο για ένα φιλικό ματς απέναντι στο Τρίνινταντ και οι υπόλοιπες καταγεγραμμένες παρουσίες του ήταν στην U20.
Γιοχέι Καζιγιάμα, ο λευκός νίντζα
Ιανουάριος 2013 – Μάιος 2013
Ομάδα: Παναθηναϊκός
Η δύναμή του: βλέμμα που πετούσε φλόγες
Αποστολή του ήταν: να πείσει ότι πρόκειται για ποδοσφαιριστή με ηγετικά χαρακτηριστικά, να δικαιώσει τον Γιάννη Αλαφούζο που κίνησε γη και ουρανό για να τον φέρει στην Αθήνα, αφού πρώτα φρόντισε να λύσει το συμβόλαιο του Σεμπαστιάν Λέτο για ν’ αδειάσει θέση ξένου στο ρόστερ του ‘τριφυλλιού’, και να εξαντλήσει τις πιθανότητες της τελευταίας ευκαιρίας του να κάνει καριέρα στην Ευρώπη – όπως δήλωνε πριν έρθει, με καθυστέρηση ενός μηνός, στην Αθήνα. Είχε την υπομονή ενός σαολίν.
Συνολικές μάχες: ούτε καν ο Φάμπρι (που στο μεσοδιάστημα είχε αντικαταστήσει τον Ρότσα) τον εμπιστευόταν. Έπαιξε 430 λεπτά σε 7 παιχνίδια και έδωσε 1 ασίστ την τελευταία φορά που φόρεσε τα πράσινα (3-2 με Βέροια). Με εισιτήριο χωρίς επιστροφή, πήγε πολύ σύντομα από ‘κει που ήρθε δανεικός, στην Τόκιο δηλαδή.
Μασακίγιο Μαεζόνο, ο μαύρος νίντζα
Νοέμβριος 1999 – Νοέμβριος 1999
Ομάδα: ΠΑΟΚ
Η δύναμή του: επτασφράγιστο μυστικό
Αποστολή του ήταν: να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, να φωτογραφηθεί με τον περιχαρή Γιώργο Μπατατούδη, να φορέσει τα ρούχα της δουλειάς και να παρουσιαστεί ως το πανάκριβο δώρο ιαπωνικής εταιρίας που θα αναλάμβανε να σπονσοράρει τον ΠΑΟΚ και να στέλνει ανά 15 ημέρες στην Τούμπα 1.000 ταξιδιώτες, με όλα τα έξοδα πληρωμένα, για να θαυμάζουν το μεγάλο ταλέντο της πατρίδας σ’ ένα ισχυρό πρωτάθλημα. “Τα μόνα ιαπωνικά πράγματα στην ομάδα είναι το βίντεο και η τηλεόραση”, διέψευδε τον Στράτο Γιδόπουλο, που -ως υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος- μιλούσε για τελειωμένη δουλειά, ο τότε νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ, Αλέξης Χρυσανθίδης.
Συνολικές μάχες: μόνο σε προπονήσεις πριν απορριφθεί επίσης από τον Ηρακλή.