X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Ιβάν Γκαζίδης: Το νέο αφεντικό της Μίλαν έχει ελληνικές ρίζες

Ο Ιβάν Γκαζίδης αναλαμβάνει επικεφαλής της Μίλαν έχοντας πίσω του ένα ιστορικό που περιλαμβάνει την ίδρυση του MLS, την αναμόρφωση της Άρσεναλ παρά τις αντιστάσεις του Αρσέν Βενγκέρ κι έναν Έλληνα πατέρα που φυλακίστηκε λόγω Νέλσον Μαντέλα.

AP PHOTO/NOUSHA SALIMI

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Μίλαν, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου 2018, δεν είναι ένα τυχαίο όνομα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Και όχι επειδή το ενώνυμό του παραπέμπει -ορθώς- σε κάτι ελληνικό.

Ο Ιβάν Γκαζίδης αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς παράγοντες του αθλήματος, ο άνθρωπος που άλλαξε τη διοικητική φιλοσοφία της Άρσεναλ παρά τις ενστάσεις του Αρσέν Βενγκέρ, αυτός που ίδρυσε το MLS επαναφέροντας το 'χρυσωρυχείο' των ΗΠΑ στον δρόμο του ποδοσφαίρου και ο γιος ενός Έλληνα μετανάστη στη Νότια Αφρική, που φυλακίστηκε μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα...

Γεννήθηκε με πατέρα στη φυλακή

Γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ το 1964, όταν ο πατέρας του είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση στη δίκη του Μπραμ Φίσερ, του επικεφαλής συνήγορου υπεράσπισης του Μαντέλα. Ο Κώστας Γκαζίδης, ο Φίσερ και ακόμα δέκα λευκοί πολιτικοί ακτιβιστές οδηγήθηκαν σε φυλακές για τη στάση τους εναντίον του apartheid, σε μία ταραγμένη εποχή γεμάτη διώξεις και διχασμό στη Νότια Αφρική.

"Έβαζαν τους μαύρους σε άλλες φυλακές, ιδίως στο Ρόμπεν Άιλαντ. Ήταν εκεί για πάνω από δύο χρόνια. Ήταν στην απομόνωση για έξι μήνες. Έλεγε πως ήταν το χειρότερο βασανιστήριο στο οποίο μπορείς να υποβάλεις κάποιον", εξηγεί ο Ιβάν Γκαζίδης στην ' Telegraph'.

Η φρίκη κλιμακώθηκε όταν ο μικρός Ιβάν είδε το πρώτο φως της μέρας: "Όταν γεννήθηκα, οι φύλακες του είπαν ότι είχα πεθάνει στη γέννα. Αρνήθηκαν ακόμα και να του επιτρέψουν να βγει από τη φυλακή για να παραστεί στην κηδεία του πατέρα του. Τελευταία φορά που τον είδε ήταν πριν συλληφθεί".

Ο Κώστας Γκαζίδης ήταν απόφοιτος της ιατρικής σχολής στο πανεπιστήμιο στο οποίο φοίτησε και ο Μαντέλα. Εκεί άρχισε η ακτιβιστική δράση του. "Όταν άνοιγαν σορό από μαύρο άνθρωπο, παρακολουθούσαν τη διαδικασία όλοι οι φοιτητές. Όταν άνοιγαν σορό από λευκό άνθρωπο, υπήρχε μία επιγραφή έξω από το χειρουργείο που έγραφε 'λευκοί μόνο'. Μια μέρα που νόμιζαν ότι το πτώμα θα ήταν μαύρο, τελικά ήταν λευκό. Ζήτησαν από τους μαύρους φοιτητές να βγουν από την αίθουσα, αλλά αποχώρησε κι ο πατέρας μου. Από εκείνη τη στιγμή, ενεπλάκη ακόμα περισσότερο στο African National Congress (σ.σ. το κόμμα του Μαντέλα) ".

Μεγάλωσε στο Μάντσεστερ κι έγινε Σίτι

Όταν ο Ιβάν Γκαζίδης έγινε 4 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεφύγει από τις διώξεις του νοτιοαφρικανικού κράτους. Εγκαταστάθηκε στο Μάντσεστερ, όπου συνάντησε μία εντελώς διαφορετική νοοτροπία, πιο ανεκτική στο διαφορετικό, αλλά και... λευκή όπως και η οικογένειά του.

AP PHOTO/LAI SENG SIN

Μεγαλώνοντας, άρχισε να γίνεται φανατικός με το ποδόσφαιρο και η ομάδα που υποστήριζε ήταν η Μάντσεστερ Σίτι, έστω κι αν τη χρονιά που μετακόμισε στην Αγγλία, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Τζορτζ Μπεστ στεφόταν πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Αποφοίτησε με master στη νομική από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1986 και έξι χρόνια μετά βρέθηκε στις ΗΠΑ, ώστε να εργαστεί στη δικηγορική φίρμα Latham & Watkins. Δύο χρόνια αργότερα, έκανε το break στην επαγγελματική σταδιοδρομία του...

Συνιδρυτής του MLS

ΟΙ ΗΠΑ είχαν αναλάβει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1994, ωστόσο προϋπόθεση γι' αυτό ήταν να επανεκκινήσουν το δικό τους πρωτάθλημα. Το MLS ιδρύθηκε τυπικά στις 17 Δεκεμβρίου 1993 και μεταξύ των ιδρυτικών διοικητικών στελεχών ήταν και ο 29χρονος νομικός.

AP PHOTO/TINA FINEBERG

Ο πρώτος τίτλος του ήταν αντιπρόεδρος της διοργάνωσης και μέσα στα 14 χρόνια που προσέφερε τις υπηρεσίες του στον θεσμό, ταυτίστηκε με τη γιγάντωση του πρωταθλήματος και τις ιστορικές εμπορικές συμφωνίες, όπως εκείνη με το πολυετές συμβόλαιο του Φρέντι Αντού ή με τη μεταγραφή του Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Με τον καιρό αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή κομισάριο, ωστόσο τον πρόλαβαν οι εξελίξεις στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού.

Ο άνθρωπος που επισκίασε τον Βενγκέρ

Ο εμβληματικός αντιπρόεδρος της Άρσεναλ από το 1984, Ντέιβιντ Ντιν, ο άνθρωπος που αναμόρφωσε το 'Χάιμπουρι' και προσέλαβε τον Αρσέν Βενγκέρ, μετά από 24 χρόνια σε αυτήν τη θέση, αποφάσισε να αποχωρήσει, μετά από διαφωνίες με το υπόλοιποι διοικητικό συμβούλιο. Ο Ντιν επιθυμούσε την είσοδο πλούσιων μετόχων στον οργανισμό, ώστε η Άρσεναλ να ανταγωνιστεί τη 'λαίλαπα' Ρόμαν Αμπράμοβιτς και με την αποχώρησή του τα κατάφερε. Τον Αύγουστο του 2007 πούλησε τις μετοχές του στον Ουζμπέκο μεγιστάνα Άλισερ Ουσμάνοβ και ουσιαστικά η θέση του έμεινε κενή για αρκετούς μήνες.

Μετά από αρκετές ζυμώσεις στο ιδιοκτησιακό και το διοικητικό σκέλος του συλλόγου, η Άρσεναλ κατέθεσε πρόταση στον Γκαζίδη για να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του συλλόγου και ουσιαστικά να υποσκελίσει τον Βενγκέρ και τις απεριόριστες εξουσίες που είχε ο Αλσατός, μετά από μία ντουζίνα χρόνια θητείας και αρκετές επιτυχίες στον σύλλογο.

Ο Γκαζίδης αποδέχθηκε την πρόταση και άρχισε αμέσως τις προσπάθειες μεταβολής της νοοτροπίας και διεύρυνση των οριζόντων του συλλόγου σε εξωαγωνιστικό επίπεδο. Αυτό τον έφερε σε ορισμένες περιπτώσεις σε κόντρα με τον Βενγκέρ, αφού ο Γκαζίδης προσπαθούσε να φέρει την Άρσεναλ σε πιο σύγχρονα μονοπάτια, όσον αφορά τη λειτουργία της, αλλά αυτό κάποιες φορές επηρέαζε άμεσα το αγωνιστικό τμήμα.

AP PHOTO/ED ANDRIESKI

Είτε αυτό λεγόταν περισσότερες και πιο εμπορικές μεταγραφικές κινήσεις είτε περιοδείες σε Ασία και Αμερική, οι ιδέες του Γκαζίδη ποτέ δεν ήρθαν σε απόλυτη ταύτιση με τη φιλοσοφία του Βενγκέρ, ωστόσο κέρδιζαν συνεχώς τους δύο βασικούς μετόχους της ομάδας, του Ουσμάνοβ και του Αμερικανού -λίγο αργότερα- μεγαλομετόχου Σταν Κρόνκι, αφού έφτασαν να αποφέρουν 450.000.000 ευρώ ετήσια έσοδα.

Η συνύπαρξη Γκαζίδη - Βενγκέρ διήρκεσε μέχρι τον Μάιο του 2018, όταν ο 69χρονος τεχνικός αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να... επιτρέψει στον Γκαζίδη να ενεργοποιήσει κάποια από τις επιλογές που είχε στη λίστα του εδώ και χρόνια, για τη διαδοχή στον πάγκο.

Στη Μίλαν για 4.000.000 λόγους

Αυτά τα σχεδόν δέκα χρόνια που ο Γκαζίδης βρίσκεται στη Άρσεναλ εισέπραξε συνολικά περί τα 23.000.000 ευρώ. Από το φετινό καλοκαίρι είχε στα χέρια του αυτό που ονειρευόταν τόσο καιρό: τα ηνία του συλλόγου, χωρίς περιστροφές.

Παρ' όλα αυτά, όταν η Μίλαν του χτύπησε την 'πόρτα' μετά από τις δικές της, καταιγιστικές, διοικητικές εξελίξεις, ο Γκαζίδης εμφανίστηκε έτοιμος να την προτιμήσει και να αψηφίσει τη δυνατότητα για δημιουργία ενός νέου πρότζεκτ, όπως το ονειρευόταν, χωρίς κωλύματα πια, στην Άρσεναλ.

Ίσως τα 4.000.000 ευρώ που του προσέφεραν οι Ιταλοί, σε σχέση με τα 1.900.000 των Άγγλων, να ισχυροποίησαν την πειθώ τους, ίσως το γεγονός ότι και η Μίλαν αναζητά νέο πρότζεκτ και αποτελεί μεγαλύτερο μέγεθος από την Άρσεναλ, να έπαιξε τον ρόλο του.

Όπως ανακοίνωσαν οι 'ροσονέρι', από τον Δεκέμβριο του 2018, το 'τιμόνι' τους περνάει στα χέρια του Γκαζίδη, ο οποίος σε ηλικία 54 ετών αναλαμβάνει ίσως την πιο δύσκολη αποστολή της καριέρας του.

Photo credits: AP Photo/Nousha Salimi, Tina Fineberg, Ed Andrieski, Lai Seng Sin

24MEDIA NETWORK