Η Βραζιλία του Μπολσονάρο θα πληρώνει το ίδιο Μάρτα και Νεϊμάρ από εδώ και πέρα
Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι η CBF θα δίνει τα ίδια χρήματα σε άντρες και γυναίκες διεθνείς και ότι πλέον υπάρχει και στην πράξη ίση μεταχείριση. Πού είναι η παγίδα;
Ακόμα ένα βήμα προς την ισότητα στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών έγινε στο πιο απροσδόκητο μέρος. Η Βραζιλία του Ζαΐρ Μπολσονάρο, μία χώρα που διοικητικά ρέπει προς την άκρα δεξιά, ανακοίνωσε ότι από τον Μάρτιο του 2020 έχει απαλειφθεί το μισθολογικό χάσμα των δύο φύλων, τουλάχιστον όσο περνάει από τα χέρια της εγχώριας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.
Ο πρόεδρος της CBF, Ροζέριο Καμπόκλο, δήλωσε ότι πλέον δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο φύλων στις αποζημιώσεις που λαμβάνουν από την ομοσπονδία. “Από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η CBF ισοφάρισε την αξία των καθημερινών ποσών αποζημίωσης και των μπόνους στο ποδόσφαιρο ανδρών και γυναικών. Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτριες θα λαμβάνουν τα ίδια με τους παίκτες στις διεθνείς κλήσεις τους. Όσα λαμβάνουν οι άντρες ως ημερήσια αποζημίωση το διάστημα που έχουν καθήκοντα με την εθνική ομάδα, θα λαμβάνουν κι οι γυναίκες. Όσα θα εισπράξουν για έναν θρίαμβο ή για μια πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του χρόνου, τόσα θα εισπράξουν και οι άντρες. Όσα θα εισπράξουν στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι αναλογικά ίδια με όσα προτείνει η FIFA”, εξήγησε ο Καμπόκλο.
Οι πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μείωση του χάσματος σε πληρωμές ανδρών και γυναικών είναι πολλές. Τον Μάρτιο του 2019, η παγκόσμια πρωταθλήτρια εθνική ΗΠΑ γυναικών υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά της ομοσπονδίας της χώρας, αξιώνοντας ίδια οικονομικά οφέλη με τους άνδρες, ωστόσο ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το αίτημά τους τον Μάιο. Ήδη έχει κατατεθεί έφεση κατά της απόφασης, με τις διεθνείς όπως η Μέγκαν Ραπίνο, η Κάρλι Λόιντ και η Άλι Κρίγκερ να αξιώνουν 55.000.000 ευρώ ως διαφυγόντα κέρδη.
Αυστραλία, Νορβηγία και Νέα Ζηλανδία είναι μερικές από τις χώρες που επίσης κινούνται προς την ισότητα στις πληρωμές, ενώ η αγγλική ομοσπονδία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι από τον Ιανουάριο είναι ίδια η αμοιβή ανά αγώνα για κάθε διεθνή άνδρα ή γυναίκα (περίπου 1.000 λίρες), όπως και τα μπόνους. “Ήταν ζήτημα εδώ και πολύ, πολύ καιρό, με πολλούς παίκτες ανεξαρτήτως φύλου να μιλούν. Θυμάμαι να ρωτάω στο τέλος της περσινής χρονιάς την αρχηγό της Αγγλίας, Στεφ Χιούτον, η οποία μου απάντησε πως εφόσον και οι γυναίκες παίζουν σε sold out γήπεδα, είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί”, εξήγησε η ρεπόρτερ του Sky Sports News, Ρεμπέκα Γουίλιαμς.
Στη Βραζιλία, η Μάρτα, η Φορμίγκα, η Κριστιάνε, η Αντρέσα Άλβες και τα υπόλοιπα αστέρια της ‘σελεσάο’ αμείφθηκαν με τα ίδια χρήματα όπως οι Άλισον, Τιάγκο Σίλβα, Καζεμίρο, Ρομπέρτο Φιρμίνο για τη συμμετοχή τους στο Tournoi de France τον Μάρτιο στη Γαλλία. Ο Μάρκο Αουρέλιο Κούνια έφυγε από τη θέση του team manager της εθνικής γυναικών και τη θέση καταλαμβάνει για πρώτη φορά μια γυναίκα, η Ντούντα Λουιζέλι, πρώην διεθνής που βρίσκεται εδώ και 36 χρόνια στο χώρο του ποδοσφαίρου γυναικών. Μάλιστα, δημιουργείται και μια νέα θέση που θα καταλάβει γυναίκα, η θέση της επικεφαλής διοργανώσεων, για την οποία προορίζεται η πρώην αρχηγός της εθνικής, Αλίνε Πελεγκρίνο.
“Από σήμερα, το ποδόσφαιρο γυναικών βρίσκεται στα χέρια εκείνων που πάντα δούλευαν με την μπάλα. Άνθρωποι που κέρδισαν τον χώρο τους, κάνοντας όλα όσα μπορούσαν, όσο έπαιζαν και όσο δούλευαν για να βρεθούν εδώ ως ηγέτες. Δεν υπάρχει πλέον διαφορά στα φύλα. Η CBF αντιμετωπίζει άντρες και γυναίκες το ίδιο”, κατέληξε ο Καμπόκλο. Περίπου…
Το… κρυφό μήνυμα του προέδρου περί αιώνιας ανισότητας
Η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς αυτή. Ο πρόεδρος της CBF δεν είπε ψέμματα, απλά δεν μαρτύρησε όλη την αλήθεια. Ή, τέλος πάντων, το έκανε κεκαλυμμένα. Τα… μικροποσά που διαθέτει κάθε ομοσπονδία από τα ταμεία της στους διεθνείς και στις διεθνείς θα είναι ίδια. Τα μικροποσά που εισπράττει η ομοσπονδία από ξένους φορείς για να τα διαθέσει στους διεθνείς και στις διεθνείς θα είναι ίδια. Τα μεγάλα ποσά που εισπράττει η CBF από ξένους φορείς, όμως, δεν θα είναι ίδια. Και θα διατίθενται “αναλογικά”, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Καμπόκλο.
Για παράδειγμα, τα χρήματα που δίνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στις εγχώριες ολυμπιακές επιτροπές και αυτές με τη σειρά τους διαβιβάζουν στις ομοσπονδίες κάθε αθλήματος ως αποζημίωση για τη συμμετοχή των αθλητών και των αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες οφείλονται να μοιράζονται ισόποσα σε άντρες και γυναίκες, αφού προέρχονται από την ίδια διαδικασία.
Τα χρήματα που δίνει η FIFA στις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες για να τα μοιράσουν σε παίκτες και παίκτριες είναι διαφορετικές, διότι προκύπτουν από ξεχωριστές διοργανώσεις. Το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών έχει τους δικούς του χορηγούς, τις δικές του διαφημίσεις και τα δικά του έσοδα, με συνέπεια η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία να προορίζει 340.000.000 ευρώ ως συνολικό πριμ προς τις συμμετέχουσες χώρες. Αντίστοιχα, από το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών, με τις δικές του εμπορικές συμφωνίες, προκύπτουν μόλις 25.000.000 ευρώ από τη FIFA για τις συμμετέχουσες εθνικές ομάδες. Όσο αναλογικά κι αν μοιραστεί στις διεθνείς το μερίδιο της Βραζιλίας από αυτά τα 25.000.000 ευρώ, ποτέ δεν θα μπορέσει να πλησιάσει το μερίδιο των ανδρών.